ryba z piekarnika - 3233 przepisów (strona:8/216)

Pstrąg z piekarnika, pieczony w folii 323

piekarnika, pieczony w folii.   Składniki: 2 pstrągi sól + pieprz do smaku 2 duże ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich (polecam Skworcu ) 2 łyżki masła 2 łyżki soku z cytryny ------------------------------ 2 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie: Przygotowujemy 2 kawałki folii aluminiowej. Każdą z nich, na stronie błyszczącej, smarujemy 1 łyżką  oleju - w miejscu, na którym położymy rybę. Olej(...)niewielkim naczyniu, w którym można ją oprzeć. Tak przygotowanego pstrąga wkładamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Naczynie żaroodporne z rybą wkładamy do piekarnika na 30 minut. Ja piekę na grzałkach: dolna + termoobieg. Po tym czasie ryba będzie gotowa. Tak przygotowanego pstrąga podaję w folii aluminiowej. Jeśli chcecie rybę z niej wyjąć

Smak mojego domu
Halibut z trawą cytrynową, w papilotach 208

idealnie. Dobry będzie również okoń morski (sprawdzone przez siostrę). Jeżeli upieczecie w ten sposób inne ryby napiszcie, proszę, w komentarzach jak się udały. Paczuszki z rybami można przygotować trochę wcześniej, a wstawić do piekarnika na 15 minut przed podaniem. składniki - 2 porcje 1 większy lub 2 mniejsze filety halibuta  (lub okonia morskiego) marynata 1 trawa cytrynowa, bardzo drobno posiekana

Stare Gary
KOLOROWA ZAPIEKANKA RYBNA 261

mieszamy, solimy, pieprzymy i podsmażmy, aż warzywa będą miękkie. Na koniec wlewamy śmietanę, mieszamy, posypujemy koperkiem i sos gotowy :))Naczynie żaroodporne smarujemy masłem układamy w nim kawałki ryby i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok 15 minut. Po tym czasie naczynie wyjmujemy - odlewamy wodę, którą puściły nam filety podczas zapiekania (niepotrzebnie rozrzedziłaby nam sos) i zalewamy rybę przygotowanym(...)sosem. Wstawiamy ponownie do piekarnika dosłownie na 10 minut, aby ryba przeszła smakiem sosu. Podajemy z ziemniakami albo pieczywem.Dla urozmaicenia możemy przełożyć rybę ugotowanym na sypko ryżem i wtedy całość zalać sosem

Walijskie Pichcenie
Dorada pieczona po hiszpańsku 263

prosty przepis na pieczoną doradę po hiszpańsku, czyli w zalewie z białego wina, soku z cytryny i oliwy. Danie nazywa się dorada al horno, czyli dorada z piekarnika. Być może jedliście taką rybę podczas Waszego urlopu w Hiszpanii. Teraz nauczycie się, jak przygotować ją w domu.Zapraszam:)Dorada to moja ulubiona ryba, w które zakochałam się w czasie moich wypraw(...)cytryny i drugi ułóż na jej boku. Możesz też przekroić plasterki na pół i powtykać je we wcześniej zrobione nacięcia, aby uzyskać bardziej dekoracyjny efekt. Polej ryby przygotowaną marynatą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 20-25 min. W czasie pieczenia warto jest dodatkowo polewać rybę marynatą, aby stała się bardziej aromatyczna

Chilli Czosnek i Oliwa
Dorsz pieczony z warzywami 329

czasie rybę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i polewamy oliwą *** *** Między rybę układamy pokrojone na średniej wielkości kawałki warzywa. Obsypujemy ulubionymi ziołami. Na rybie układamy plasterki cytryny *** *** Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)pieczemy przez 20-25 minut *** *** Rybę podajemy polaną sosem, który się wytworzył podczas pieczenia *** *** Do takiego obiadu możemy przygotować pieczone ziemniaczki, które upieczemy w piekarniku razem z rybą PRZEPIS TUTAJ *** *** Do ryby możemy także przygotować sos cytrynowy PRZEPIS TUTAJ *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA

Blog z Apetytem
Karp pieczony, faszerowany 588

odrobiną mleka i zostawiamy na kolejne 20 minut, po czym skraplamy sokiem z cytryny. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni; góra-dół. Pamiętajmy jednak by obserwować rybę, każdy piekarnik piecze inaczej, a ten wieczór jest przecież wyjątkowy :) Rybę dekorujemy plastrami cytryny i odrobiną świeżego rozmarynu. Smacznego

KreatywnePiny
Dorsz zapiekany w jarzynach 196

Uwielbiam ryby!Nie tylko ryby smażone , ale również ryby duszone , robione na parze czy też ryby pieczone w folii.Dziś mam dla Was przepis na jedną z tych ulubionych – dorsza z dodatkiem zdrowych warzyw i aromatycznych przypraw.Zapiekana w piekarniku jest zdrowa i mało kaloryczna – śmiało mogą po nią sięgnąć osoby będące na diecie.SKŁADNIKI:- filet z dorsza(...)przyprawą do ryb – ja to robię!  ). Marchew , pietruszkę i seler ścieramy na tarce ( na grubych oczkach ).Cebulę i szczypiorek kroimy z drobną kosteczkę. Rybę zawijamy z folię aluminiową i wkładamy do gorącego piekarnika na ok. 10min. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy przygotowane wcześniej warzywa ( przez kilka minut ). Wyciągamy rybę , odwijamy i układamy na niej warstwę podsmażonych warzyw. Zawijamy

Ostra na Słodko
Łosoś w cieście z twarożkiem i szpinakiem 180

  Ten rok chyba był najgorszy w mojej blogowej historii. Nie miałam zbyt dużej motywacji, brakowało mi pomysłów a nawet jeśli coś mnie zainteresowało to nie

Szybko Tanio Smacznie
Pieczony łosoś z pesto 179

Składniki : około 1 kg ryby -np. łososia ze skórą 1 niepełna szklanka świeżych  liści bazylii 2 ząbki grubo pokrojonego czosnku oliwa , 2 łyżki soku z cytryny 2 średnie czerwone papryki 2 łyżki prażonych orzeszków piniowych - ja miałam włoskie :( 1 duża najlepiej czerwona cebula - u mnie była biała Przygotowanie : Zmiksować obrany czosnek , bazylię , orzeszki i sok z cytryny . Powoli dodawać(...)dużej by można było przykryć i owinąć rybę ) . Posolić i posmarować połową przygotowanego pesto . Okryj rybę , złącz i zawiń górne i dolne końce folii Włożyć tak przygotowaną rybę do piekarnika na około 45 min. W tym czasie na rozgrzaną patelnie z oliwą wsypać pokrojoną drobno paprykę i cebulę , smażyć mieszając do miękkości warzyw Upieczoną rybę wyłożyć na talerz , posmarować pozostałym

Proste Potrawy
Ryba niespodzianka na Wigilię 180

Stara prawda głosi, że Wigilia ma smak tego, co jadło się w ten dzień w rodzinnym domu. Dla mojego męża jest to smak łososia z krewetkami

Szybko Tanio Smacznie
Łosoś w marynacie musztardowo-koperkowej 147

  Łosoś jest rybą wszechstronną dlatego można go przyrządzić w ciekawy i prosty sposób. Wystarczy zrobić marynatę, którą nacieramy rybę i gotowe. Możecie serwować rybę, która

Szybko Tanio Smacznie
pieczony szczupak z czosnkowo maślanym farszem 195

szynki).   Sporą blachę wykładamy aluminiową folią, układamy na niej rybę obkładamy kawałkami masła i n akrywamy  drugim kawałkiem aluminiowej folii  Szczupaka wstawiamy, do  piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Rybę  przykrytą folią(...)pieczemy przez 30 min, a n astępnie zdejmujemy górny arkusz folii, posypujemy grzbiet ryby posiekanym ząbkiem czosnku i  pieczemy dalsze 15 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zastawiając w nim rybę jeszcze przez pięć minut.  Następnie wyjmujemy szczupaka, dzielimy go na porcję i podajemy z ulubionymi dodatkami

Miód i pieprz
Ryba w śmietanowym sosie pomidorowo - bazyliowym podana na puree z selera 171

zająć się rybą. Na patelni rozgrzałam masło z olejem. Rybę oprószyłam mąką. Ja robię to przez  małe  sitko. Następnie przełożyłam kawałki ryby na rozgrzany na patelni tłuszcz i smażyłam na rumiano z każdej strony. Piekarnik rozgrzałam do 180 °C. Naczynie(...)zapiekania posmarowałam masłem. Rybę przełożyłam do naczynia i równomiernie rozłożyłam na niej sos. Wstawiłam do piekarnika na około 15 minut. Kiedy wierzch się delikatnie zarumienił, wyjęłam z piekarnika i gorącą rybę podałam na stół. Tak przygotowana ryba najlepiej komponuje się z puree z selera, który równoważy się z delikatnym sosem. Jednym słowem jest to uczta dla oczu i podniebienia. Polecam

Kuchnia u Krysi
Stek z tuńczyka z pesto z rukoli. 253

tuńczyka, świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny, 4 łyżki oliwy, 4 łyżeczki suszonego koperku, szczypta soli, świeżo mielony pieprz,   Przygotowanie: Rybę natrzeć oliwą,cytryną i przyprawami. Zawinąć ją w folie aluminiową – każdą osobno. Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni ok. 20-30 minut. Upieczonego tuńczyka podawać na podkładzie(...)pesto z rukoli -> przepis tutaj . ( Składniki podane w tym przepisie idealnie wystarczają na 4 porcje) Najlepiej z pieczonymi ziemniaczkami – można je również przygotować jednocześnie z rybą w piekarniku. Pieczone ziemniaki w mące -> przepis znajdziesz tutaj . Składniki (4 porcje): 12 średniej wielkości ziemniaków, około 1 1/2 szklanki mąki, oregano, papryka, sól, pieprz i czosnek   Przydatne: Czas przygotowania

rozgotowana
C - Pieczony pstrąg w warzywach 182

rozcieramy na kawałku folii aluminiowej, układamy na niej rybkę, owijamy folią. Przed pieczeniem odstawiamy na jakiś czas do lodówki, by ryba zyskała na aromacie ziół, można też bezpośrednio przystąpić do pieczenia - wkładając ją do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy 15 minut, po tym czasie delikatnie rozwijamy folię, rybkę oprószamy bułką tartą i jeszcze 5 - 10 minut zapiekamy bez zamykania

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała