Zamykam się w swoim kulinarnym laboratorium, gdzie garnuszki, miseczki, talerze, łyżeczki niczym laboratoryjny sprzęt, którym posługuję się podczas codziennych eksperymentów. Kuchnia jest jak laboratorium. Bo zaiste
W kuchni Karmel-itkijuż nie żył, jak i w to, że jeszcze żyje :) W każdym razie historia dość ciekawa. Mianowicie w 1928 roku Japonia podpisała traktat z Rosją, że będzie mogła łowić ryby wzdłuż jej wybrzeża. Odkryli bardzo bogaty fragment i aby nikt inny tam nie łowił postanowili ukryć go przed światem. Na wszystkich mapach w tym miejscu Morza Bałtyckiego istnieje Finlandia. Nikt(...)Brukiew trzemy na drobnych oczkach. Mieszamy z małą ilością mąki i startą na grubych oczkach marchewką, a następnie umieszczamy w formie, którą wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na około godzinę. Doskonale komponuje się z tartym chrzanem
Kryzysowa Książka KucharskaNie wiem jak Ty ale ja zawsze jadałam ptysie na słodko. Dzisiaj jednak mam wersję wytrawną. Ten przepis świetnie sprawdził się na urodzinach mojego brata zamiast
Niezły Młynekczym polega różnica między tartą i quiche? Tarta- to danie słodkie, którego podstawą jest ciasto kruche francuskie lub drożdżowe.Do wypełnienia tarty używamy słodkich owoców, czasami mięsa, ryb, owoców morza. Quiche - podstawa to ciasto kruche, czasami francuskie. Zawsze wypełnione wytrawnym nadzieniem, którego składnikiem wiążącym jest zawsze masa jajeczno-śmietanowa. Popularne Quiche Lorraine wypełnione jest boczkiem i serem Gruyere, zalane(...)sera fetta. Przyprawić solą , pieprzem, dodać czosnek. Wymieszać. Śmietanę i kremówkę, jajka, parmezan i przyprawy wymieszać. Ciasto rozwałkować. Można przez folię jak się lepi. Okrągłą formę wysmarować tłuszczem.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wykleić wnętrze okrągłej formy nakłuć widelcem wyłożyć przeciętym papierem i posypać grochem Zapiekać 12 min. usunąć papier i groch. Posmarować spód placka resztą białka
W kuchennym oknie EwyPada. Deszcz bębni o metalowy parapet, do nieznanego mi rytmu. Nasłuchuję go i próbuję ustalić, w jakim to metrum, jakie jest uzupełnienie głosu głównego i czy
W kuchni Karmel-itkiwinnego, kaparów, a przede wszystkim anchois jest najważniejszy. To niesamowite, jak wędzona mała rybka (a konkretnie sardela) może wpłynąć na smak potraw, pozostając gdzieś w tle, bez wyczuwalnego smaku ryby, dodając słoności, aromatu wędzonki i czegoś jeszcze, co jest trudne do zdefiniowania, jak wspomnienie morza z wakacji. Jeśli nie macie anchois, a nie są dostępne w każdym sklepie, możecie(...)drobno posiekany 2 łyżki kaparów drobno posiekane 2 łyżki musztardy dijonskiej 4 łyżki białego octu winnego 4 łyżki oliwy 1 łyżka drobno posiekanych filecików anchois Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ziemniaki umyj i pokrój w cienkie plasterki. Posól, polej 2 łyżkami oleju, posyp łyżką tymianku, dokładnie wymieszaj i wyłóż na blaszkę do pieczenia. Wstaw do piekarnika
Niedzielny kucharzwinnego, kaparów, a przede wszystkim anchois jest najważniejszy. To niesamowite, jak wędzona mała rybka (a konkretnie sardela) może wpłynąć na smak potraw, pozostając gdzieś w tle, bez wyczuwalnego smaku ryby, dodając słoności, aromatu wędzonki i czegoś jeszcze, co jest trudne do zdefiniowania, jak wspomnienie morza z wakacji. Jeśli nie macie anchois, a nie są dostępne w każdym sklepie, możecie(...)drobno posiekany 2 łyżki kaparów drobno posiekane 2 łyżki musztardy dijonskiej 4 łyżki białego octu winnego 4 łyżki oliwy 1 łyżka drobno posiekanych filecików anchois Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ziemniaki umyj i pokrój w cienkie plasterki. Posól, polej 2 łyżkami oleju, posyp łyżką tymianku, dokładnie wymieszaj i wyłóż na blaszkę do pieczenia. Wstaw do piekarnika
Niedzielny kucharzdelikatne i przede wszystkim wyjątkowo smaczne. Charakteryzuje się białym kolorem. Jako , że ostatnio pojadłam troszkę lasagne, Rafaello i innych takich jakby kaloryczniejszych dań..to na swoje usprawiedliwienie wzięłam tę rybę..i poleciałam, daleko, daleko... Pomogła mi w tym brytfanna Florina, do zadań specjalnych. Jedyna ,która do tej pory nie przyżeliła mi potrawy i mogłam ją śmiało zostawić bez opieki nawet(...)soli, mieszanki ziołowej do ziemniaków zawierającej rozmaryn i...wymieszaj. Dodaj na wierzch, posyp selerem naciowym oraz dodaj pomidora sparzonego, obranego ze skórki i poszatkowanego. Nakryj pokrywką i..do piekarnika na 190 stopni, około 2 godziny. Może być krócej. Musicie sprawdzać marchewkę i seler czy zmiękł. Danie jest proste, niskokaloryczne, pieczone-duszone pod przykryciem, więc wyciśniemy z tej miruny wszystko
Z Kuchni Do KuchniŚledzie z jajkami w sosie chrzanowym, którym to wypełniłam tarteletki z kruchego ciasta. Przepyszne połączenie smaków i dodatkowo jest to sposób na ciekawe podanie sałatki śledziowej
https:KKuchniaMniamZapiekane jajka z łososiem wędzonym mogą być świetnym pomysłem na wielkanocne śniadanie. Przepis jest bardzo prosty i w zasadzie wszystko robi się samo. Dobrej jakości produkty
Pieguskowa KuchniaPomysł na takie przygotowanie dorsza pojawił się w mojej głowie dopiero w momencie kiedy miałam szykować obiad. Biorąc pod uwagę składniki jakie mam w lodówce postanowiłam
Kuchnia w czekoladzieUwielbiam owoce morza odkąd tylko pamiętam i w swojej - tej łódzkiej, i w domowej mazurskiej zamrażarce zawsze ukrywają się jakieś małe pyszności ;) Mama poprosiła mnie
Spektrum SmakuPrawdę mówiąc nie wiem skąd taka nazwa. Czy faktycznie właśnie taki chleb wypieka się w mieście świętego Franciszka? A może ten chleb ma tyle wspólnego z San Francisco co ryba po grecku z Grecją? Czyli nic... Nie wiem, nie bardzo czułem potrzebę szukania źródeł. Nazywa się jak się nazywa, to mało istotna rzecz. Ważne, że smakuje doskonale! Mąka pszenna, zakwas(...)ściereczką i zostawiamy na kilka godzin (2-5, w zależności od temperatury otoczenia) do wyrośnięcia. Ciasto powinno wyrosnąć do samych brzegów formy. Wówczas delikatnie smarujemy wierzch chleba mlekiem, nagrzewamy piekarnik do 230 stopni i pieczemy chleb 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 35 minut. Studzimy na kratce. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój
Marder&Marder ManufacturePtysie wielu osobom kojarzą się z czymś trudnym i skomplikowanym - podobnie miałam np. z domową roladą. Jednak po pierwszej próbie okazuje się, że to
W kuchni Karmel-itkiKiedy nachodzi ochota na coś słodkiego, nie ma, że boli, że dieta, że się ograniczasz... Musisz i koniec, inaczej to nie dajeCi spokoju. Zaczynasz się denerwować
W kuchni Karmel-itki