karp czy inna ryba, nie jest wcale żadnym świętym obowiązkiem zagrożonym piekielnym grzechem, a jedynie ową tradycją, którą jeśli ktoś ma ochotę, może bez wyrzutów sumienia złamać. My nic tu łamać nie będziemy, ale zamarzył mi się karp w nieco innej odsłonie smakowej. Pomyślałam..., w Azji jada się karpia nie tylko od święta i sos sojowo-imbirowy z dodatkiem białego(...)wino, sos sojowy, ocet oraz 100 ml wody. Po dodaniu płynnych składników sos zagotować, zmniejszyć ogień i zanurzyć w nim karpia. Dusić karpia w sosie przez ok. 15-20 minut, w połowie duszenia delikatnie by ryby nie uszkodzić, przewrócić ja na drugą stronę.W tym czasie sos się zredukuje. Ilość wody wody dodanej do sosu, zależy od tego jak intensywny
Sztuka gotowania w/g Samirykilka, ja zrobiłam opcję najprostszą z możliwych, bo chciałam szybko spróbować ;) Składniki: 2 małe selery 3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego pieprz ziarnisty łyżka sosu sojowego oliwa do smażenia sól, przyprawa do ryby , mąka do obtaczania - użyłam ryżowej 1,5 l wody Przygotowanie: Selera umyj, obierz, pokrój na 1 cm plastry Wodę zagotuj z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem(...)dałam około łyżki ziaren) i sosem sojowym Dodaj seler i gotuj aż zmięknie (około 15 minut) Odcedź i ostudź Mąkę zmieszaj z pieprzem i przyprawą do ryby, obtaczaj w niej kawałki selera Smaż na rozgrzanej oliwie na złoty kolor z obu stron Smacznego
pyszne zdrowościrozniesie się po całej kuchni. Aromat bardzo naturalny, gdyż przypawy Skworcu nie mają chemii .Halibut zetnie się szybko. Jest niesamowicie biały i delikatny.Podałam tę wyjątkową rybę w towarzystwie makaronu z sosem z boczniaków. Makaron i sos tutaj!Dodatkowo halibut został polany sosem i nabrał wykwintnego charakteru.Przekonajcie się sami jak niewiele trzeba aby poczuć się lepiej i zdrowiej
Z Kuchni Do Kuchnikawałki, pora kroimy w półplasterki. Koperek siekamy. Śmietanę, jajka, koper, sól i pieprz mieszamy ze sobą. Ziemniaki rozkładamy na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego, na nich układamy rybę i pora. Całość zalewamy sosem śmietanowym. Zapiekankę pieczemy pod przykryciem przez około 30 min w temp 180 C (zapomniałam przykryć i dlatego por się lekko przypalił). [caption id="attachment_7253" align="aligncenter" width
e-PrzepisyKulinarneinstrukcji na opakowaniu. - jak ryz się ugotuje, dodaj do niego łyżkę masła i posiakną natkę pietruszki - na talerzu układamy po upieczonym pstrągu i porcję ryżu, możemy polać sosem jaki powstał przy pieczeniu ryby - już gotowe! ;-) Smacznego! ZAPRASZAM NA FACEBOOKA SMYKWKUCHNI! JEŻELI SPODOBAŁ CI SIĘ TEN POMYSŁ NA RYBĘ SPRÓBUJ TEŻ INNYCH PRZEPISÓW NA RYBY I OWOCE MORZA, ZNAJDZIESZ
SMYKWKUCHNIPlacki ziemniaczane z sosem tzatziki są pysznym daniem, które może być podane jako szybki obiad, czy obiadokolacja. Wyjątkowego smaku dodaje im sos z dodatkiem świeżego ogórka
sierotka maRysia w kuchniŚledzie w sosie tatarskim to idealna przekąska na niemal każdą okazję. Sos tatarski świetnie komponuję się z rybami, a ze śledziem charakterystycznym dla polskich zakąsek tworzy bardzo smaczną i ciekawą przystawkę. Śledzie w Sosie Tatarskim - Składniki: ok. 400 g śledzi (najlepiej matiasów) 100 g marynowanych pieczarek (lub innych grzybków) 1 średnia czerwona cebula (lub ok. 100 g szalotek
Słodka StronaPiękna pogoda od kilku dni w Goteborgu i piękne słoneczne kolory w mojej kuchni. Zapraszam na wspaniały obiad! Ryba z groszkiem i kalafiorem…Lubicie ryby
codojedzeniabidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Sos świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno. Doskonały do mięs, grilla, ryżu a także ryby. Przed podaniem można dodać do sosu kukurydzę lub go zaostrzyć dodając pieprz cayenne . Składniki: 3kg papryki różnokolorowe ( waga po oczyszczeniu z pestek) 1kg marchwi 8-10 cebul 1 puszka ananasa(bez soku
W garach u Gosidziczyzna a ryba to ryba. Łososia lubię pod każdą postacią. Pieczonego, smażonego, wędzonego... z dodatkami lub na kanapki. Łosoś jest bardzo zdrowy chociaż jest to jedna z najtłustszych ryb. Z awiera w sobie: cynk , który pozytywnie wpływa na nasza skore, włosy i paznokcie. selen , który działa przeciwnowotworowo potas , który jest niezbędny do prawidłowej pracy mięśni jod , który dba o prawidłowe(...)przyspiesza gojenie się ran. W 100 g łososia jest 4,79 g tego kwasu a dzienne zapotrzebowanie to 5 g. Grillowany łosoś jest delikatny, chrupiący a sos czekoladowy nadaje wyjątkowego charakteru ryby Składniki: 2 sztuki łososia 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 150 g gorzkiej czekolady 1 łyżka oleju sól do smaku pieprz szczypta chilli 250 ml bulionu warzywnego
Kuchnia w oparachmogłabym gotować codziennie i każdemu (kogo lubię). Jakiś czas temu zrobiłam kurczaka w podobnym sosie i postanowiłam to samo zrobić z rybą. Wyszło dokładnie tak jak chciałam. My się chyba trochę w d poprzewracało, bo usłyszałam właśnie: "dobre, ale sos taki zwyczajny". Chociaż w sumie lepiej to, niż: "lepsze byłoby z krową". Składniki: 250 g polędwicy z dorsza 10 czarnych
Kardamonovysię papryka, pieczarki, marchewka) 1 łyżeczka zgniecionego czosnku 1 łyżeczka zgniecionego imbiru 1 laska trawy cytrynowej (można ominąć) sok z połowy cytryny 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka sosu rybnego pęczek zielonej kolendry 1 łyżka oleju (u nas kokosowy) Wskazówki: Makaron ugotować wg wskazówek producenta. Warzywa kroimy w drobne kawałki. Łososia odcinamy od skóry i kroimy w średnią kostkę(...)zacznie unosić się aromat ziół. Dodajemy sok z cytryny i rybę. Mieszamy, aż ryba ukryta jest w warzywach, smażymy przez kolejną minutę/dwie. Dodajemy sos rybny i sojowy oraz połowę kolendry. Jak ryba jest już usmażona, dodajemy resztę kolendry i makaron (można dodać odrobinę wody, gdyby było za suche). Serwujemy jak tylko makaron stanie się jest ciepły. Smacznego
MamaOskarkacebula (w przepisie oryginalnym szalotka) sól, pieprz, cukier Przygotowanie: Doradę porządnie myjemy. My odcięliśmy również głowy, żeby nie musieć patrzeć jedzeniu w oczy. Rybę nasoliłam i posypałam pieprzem 4-5 godzin przed podaniem. Reszta, czyli produkcja sosu, smażenie i apetyczne podanie jest dziełem Męża. Przygotowanie sosu: obrany imbir zetrzeć na drobnej tarce, otrzeć skórkę z połowy cytryny (tylko tę żółtą(...)posmarowanej oliwą, dobrze rozgrzanej patelni grillowej ok 10-15 min. (w sumie). Usmażone mięso jest białe, więc łatwo to stwierdzić jeśli pozbawimy rybę głowy. Dorady na blokowym grillu Dorada w towarzystwie, tuż przed zniknięciem. Sos jest po prostu poezją - delikatny, aromatyczny. Trzeba spróbować, bo trudno opisać słowami. I gdyby nie te ości to poezją byłaby całość. Następnym razem spróbujemy
Kuchnia po mojemupłetwy. Następnie rybę dokładnie myjemy, osuszamy za pomocą papierowych ręczników i kroimy na dzwonka o szerokości około 2-3 cm. Wino mieszamy w misce z sosem sojowym, sokiem z limonki i przyprawami, mieszamy. Pokrojoną rybę przekładamy do marynaty i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie kawałki leszcze osączamy z marynaty
Symfonia smakowaindyjska przyprawa do ryby, obtoczyć w mące i smażyć na maśle ( 2 łyżki) z 1 łyżką oleju.Po usmażeniu wyłożyć rybę na papierowy ręcznik. , by pozbyć się tłuszczu że smażenia .Jak ostygnie , rozdrobnić palcami( nie nożem)do miseczki.Teraz przygotować sos z 2 łyżek mąki i masła.Masło(...)roztopić w rondelka, stopniowo dodając mąkę i mieszając .W ostatniej fazie dodać połowę startego sera .Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu i odcedzić, wymieszać z rybą i wyłożyć do żaroodpornego naczynia.Połać sosem , posypać serem i włożyć do pieca 200 stopni.Zapiekać ok..15 minut.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki