ryba w sosie - 5358 przepisów (strona:63/358)

Ryba z ananasem 137

koniec duszenia, przyprawiamy pieprzem cytrynowym i pastą pomidorową, chwilkę dusimy jeszcze. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę ananas, dokładnie mieszamy. W szklanym naczyniu układamy na przemian kawałki ryby oraz przygotowany gorący sos. Tak przygotowaną danie rybne odstawiamy na 24 godz.  Smacznego

kgwjanczewo
Kurczak po syczuańsku - Ostry obiad w 30 minut 156

jeszcze nie czytał niech zakupi koniecznie! kilkanaście genialnych felietonów i przepisów poświęconym poszczególnym regionom Chin.  25 numer kukbuk zawiera przeróżne przepisy na potrawy kuchni chińskiej, m.in, ryba na parze w sosie sojowym, szpinak po katońsku czy wołowina po mongolsku ja wybrałam przepis na kurczaka po Syczuańsku, gdyż jest prosty, nie skomplikowany, szybki i nie wymaga wielu magicznych składników

Wylizany Rondel
Sos szczypiorkowy na zasmażce – obłędny 145

zapiszczałam z radości 🙂 Wyszedł nieziemsko! Sos ten przygotowałam na potrzeby obiadu: pulpety rybne w sosie szczypiorkowym – Pan Leonard Duklewski autor z książki „Ryby w codziennym żywieniu” zalecił podać pulpety z sosem szczypiorkowym lub chrzanowym – zdecydowałam... Read More The post Sos szczypiorkowy na zasmażce – obłędny appeared first

Magiczny Garnek
Śledzie w sosie musztardowym 171

zbliżają się do nas wielkimi krokami ! W związku z tym dziś specjalnie na tę okazję przygotowałam dla Was kolejną propozycję na podanie tej pysznej i bardzo popularnej ryby. Oto śledzie w sosie musztardowym, które wcześniej zostały zamarynowane w delikatnej zalewie octowej, a następnie wymieszane z dwoma rodzajami musztardy: zwykłą i ziarnistą. Ziarenka gorczycy fajnie strzelają między zębami, uwalniając cały swój

Kulinarne przygody Gatity
Zioła toskańskie - mieszanka przypraw, Spaghetti á la Toscana 232

pomidorów, ziół i czosnku. Można używać ją jako pastę (po wymieszaniu z wodą i olejem) lub dodawać do potraw w postaci suchej. Idealnie pasuje do bruschetty, przystawek, sosów, sałatek, mięs i ryb. Tuscany spice blend, Spaghetti á la Toscana I use this blend to make a very tasty and super quick spaghetti a’la toscana -> dinner ready in less

Qlinarnie i Qlinarnie
Łosoś w warzywach na kaszy owsianej 156

Jedzonko z poprzedniego tygodnia :)  Kasza owsiana z rybą? Ryba duszona w warzywnym sosie , a właściwie gulasz rybny bardzo dobrze komponował się z kaszą.  Łosoś w warzywach na kaszy owsianej 200 g kaszy owsianej 500 g filetu z łososia 2 młode marchewki kawałek selera 1 pietruszka 1 cebula pęczek koperku 1 łyżka masła sklarowanego 2 łyżki oleju konopnego

Gotuj Sam!
Pure z tykwy 275

wodzie lub na parze. W tym celu lepiej pokroić ją w małą kostkę aby skrócić czas gotowania. 5. Pure z tykwy to znakomita baza do zup, sosów, mięs czy też ryb. Wspaniale nadaje się jako dodatek do sałatek, farszy, marynat a nawet ciast. 6. Nasiona możemy zetrzeć i ususzyć by później wykorzystać je jako przyprawę do zup. 7. S kórka

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Świąteczna kuchnia staropolska – warsztaty kulinarne 155

raki, po czym gotujemy przez 2-3 minuty i odstawiamy na bok. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim śledzie przez około 4-5 minut. Rybę podajemy z rakami, sosem limonkowym oraz jajami łososia. Mam nadzieję,że załączone zdjęcia i przepisy zachęcą Was do eksperymentów z kuchnią staropolską. Dziękuję za zaproszenie

karmelowy
Zupa rybna ze szczupaka 115

kawałek selera 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu sól  2 litry 330 ml wody 125 ml śmietanki do zup i sosów żółtko Sposób wykonania: Rybę umyłam pod bieżącą wodą pokroiłam w dzwonka. Zalałam wodą ( 2 litry 330 ml ) zagotowałam, zdjęłam szumy. Gotowałam przez 30 minut na wolnym ogniu z dodatkiem przypraw i czosnku

Darcia w kuchni
Turecka pasta paprykowa - szybka wersja 175

proporcji papryk słodkich i chilli jakich użyjecie. Polecam Wam tę pastę na kanapki, ma wspaniały smak, nieco zbliżony do ajwaru . Można jej użyć także jako marynaty do ryby, czy mięsa, jako sosu do posmarowania pide czy pizzy lub jako dipu do świeżych warzyw czy paluszków chlebowych.  Turecka pasta paprykowa Biber salçası na podstawie przepisu z książki "Istanbul" Rebecca Seal

Chilli Czosnek i Oliwa
Kule jaglane smażone ala arancini 142

bazie arancini. Podane z salsą pomidorową, ale dzieci pewnie wybrałyby ketchup. Polecam różne nadzienia. Można schować w kuli jaglanej także warzywa np. brukselkę, szpinak, kawaek ryby. Podawać  z różnymi  sosami. Składniki:  2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 jajka sól pieprz ser mozzarella lub feta ok 1 litr oleju rzepakowego do smażenia bułka tarta łyżeczka słodkiej papryki

AZgotuj!
Śledzie po kaszubsku. 169

Niesamowicie pyszne śledzie! Przynajmniej dla mnie i dla mojej rodzinki. Mięciutkie kawałki ryby w towarzystwie cebuli, sosu pomidorowego i rodzynek wyjątkowo nam posmakowały. Są proste w przygotowaniu i zawsze się udają ;) Przepis podpatrzyłam u  Krysi  i na kilku innych blogach, nieco je zmodyfikowałam do naszych potrzeb i wyszło pysznie. Polecam!!! Składniki na Śledzie po kaszubsku

Rozpustne gotowanie
Curry z indykiem, ananasem i mlekiem kokosowym 177

smaku. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że słowo curry wywodzi się z języka tamilskiego ( kari) i oznacza po prostu sos . Potrawa curry to właśnie sos z dodatkami: mięsa, ryb i/lub warzyw. Kuchnia indyjska charakteryzuje się bogactwem smaków i aromatów, które są wydobywane podczas ucierania przypraw w moździerzu. W mieszance curry znajdziemy kurkumę, która nadaje jej charakterystyczną żółtą barwę

W kuchni Katie
sos holenderski 91

Polecam sos holenderski do mięs,ryb,szparagów Produkty 1/2 kostki masła 4 żółtka sok z 1/2 cytryny sól, biały pieprz Wykonanie: Żółtka ubijam na pianę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem

Ugotujmy Coś
PROZDROWOTNE WŁAŚCIWOŚCI OLEJU ARGANOWEGO 151

aromat oleju arganowego powoduje, że nadaje się on świetnie do sałatek warzywnych - na bazie pomidorów, ogórka czy cukinii. Jest też dobrym dodatkiem na tza-tzików, potraw z ryb i mięsa. Również sosy i marynaty na bazie oleju arganowego będą miały charakterystyczny aromat. Jako, że jest on bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, nie powinno się na nim smażyć - ma niski punkt

Katsuumi