ryba w sosie - 5358 przepisów (strona:248/358)

Sznycle schabowe w pieczarkowym ragout-dietetycznie 249

Ragout ( od raguter=wzmocnienie smaku) w kuchni francuskiej ,to typ potrawy z miesa,ryby lub warzyw pokrojonych na regularnej wielkosci kawalki i uduszone w wywarze ,ewentualnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Imbirowe śledzie z musem chrzanowo-żurawinowym 220

Śledzie w lekkiej wersji, pachnące imbirem. Danie ekspresowe "coś na ząb" (poza marynowaniem :) ). Śledzie można zamarynować nawet do 4 dni przed podaniem, co nie tylko poprawia

SzczyptaSmaQ
Łosoś z puree szpinakowym i brokułowym - czyli zielono mi ;-))) 228

Składniki na puree ziemniaczano - szpinakowe - ugotowane ziemniaki - uduszony szpinak na maśle - ząbek czosnku - kilka listków pietruszki posiekanych bardzo drobno - łyżka masła - 2 łyżki jogurtu greckiego Wszystkie

SMYKWKUCHNI
Łosoś norweski z sorbetem truskawkowym na sałatce z pieczonymi pomidorkami 193

papierowym. Pokroić na 4 porcje (równo nie zawsze znaczy sprawiedliwie ;) ). Sok z cytryny wymieszać z miodem, olejem, octem balsamicznym oraz solą i pieprzem. Do szczelnie zamykanego pojemnika wsadzić kawałki ryby. Zalać przygotowaną marynatą. Pojemnik zamknąć, odstawić do lodówki na 2 godziny. Od czasu do czasu odwrócić na chwilę pojemnik do góry dnem. Zamarynowanego łososia grillować po 3-4 minuty(...)pomidorach dodać pozostałą oliwę. Doprawić octem, solą i pieprzem. Rukolę opłukać i osączyć. Mozzarellę osączyć z zalewy. Na talerze rozłożyć po porcji rukoli, pomidorki i mozzarellę. Polać przygotowanym sosem. Na wierzch ułożyć grillowanego łososia, przykrytego sorbetem truskawkowym. Od razu podawać. Smacznego! Przepis dołączam do akcji

Pełny talerz
Tzatziki i "Trzynasta opowieść" 218

Tzatziki to dip charakterystyczny dla kuchni greckiej. Pasuje idealnie do różnych placków i klusek jako obiadowa surówka. U mnie nazywa się je "grecką mizerią", którą robię

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka z łososiem i awokado 205

Kiedyś już wspominałam, że awokado i łosoś to duet doskonały. W sałatce, na grzance, w sushi - cała plejada pysznych możliwości. Dziś zapraszam na jedną z nich

Gotowanie i blogowanie
SPAGHETTI POROWO-SEROWE 326

Do szczęścia wiele mi nie trzeba. Wystarczy odrobina słońca, uśmiech starszej pani w tramwaju, miłe słówko w sklepie czy przyjemne chwile z przyjaciółmi. I oczywiście dobre

W kuchni Karmel-itki
Farfalle z łososiem wędzonym 305

Niekiedy potrzebny nam błyskawicznie zrobiony posiłek. I wtedy ten przepis będzie idealny, niewielka ilość składników i prostota wykonania to jest to. A przy tym bardzo smacznie

Stare Gary
Tajskie czerwone curry z warzywami/ Thai red curry with vegetables 249

Oprócz ryb nie jem żadnego innego mięsa. Tym samym też zaczęłam więcej eksperymentować z kuchnią wegetariańską. Ostatnimi czasy rozkochałam się w tajskich specjałach, w ich prostocie, smaku, sposobie przyrządzania dań a przede wszystkim w wyraźnym wpływie dwóch moich ulubionych sztuk kulinarnych: indyjskiej oraz chińskiej, które to stanowią bazową tajskich potraw. Tajskie czerwone curry z warzywami to moja propozycja na szybki(...)marchewki, obrane i pokrojone w cienkie długie paski lub w większą kostkę   - 2 łyżki czerwonej pasty curry - 1 puszka / 250g mleka kokosowego - 1 ½ łyżeczki brązowego cukru - 2 łyżeczki sosu sojowego  - 1 ½ łyżeczki octu ryżowego     Dodatkowo: parę pestek dyni do przyozdobenia + sos Hoisin do smaku (dostępny też w Biedronce) Ryż wkładamy do garnka i gotujemy

upichcona
Kurczak a'la Saltimbocca, puree z marchewki i tagliatelle z cukinii- czyli gotowanie na parze ze smakiem 248

kilku dań jednocześnie, więc pozwala zaoszczędzić sporo czasu. Co można ugotować na parze? Do gotowania na parze znakomicie nadają się warzywa, ryż, kasze oraz chude mięso (drób, cielęcina) i ryby. Potrawy ugotowane na parze wcale nie muszą być mdłe i bez smaku. Chcąc podkreślić smak i aromat potraw, można wcześniej zamarynować produkty, użyć ziół i przypraw. Do naczynia/garnka z wodą(...)Ugotowaną marchewkę wkładamy do kielicha blendera, dodajemy musztardę, śmietanę, curry, posiekaną papryczkę chili i miksujemy na gładkie puree. Przyprawiamy solą do smaku. TAGLIATELLE Z CUKINII Składniki: 1-2 cukinie Sos: 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka posiekanych listków bazylii 1/2 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę szczypta soli Przygotowanie: Cukinię myjemy, następnie za pomocą obieraczki

Smakowity Blog Kulinarny
TARTA Z GROSZKIEM I KIEŁBASĄ 202

   W ramach odskoczni od tylu przepisów na słodkości, które ostatnio pojawiły się na blogu, proponuję wypiek wytrawny. Tarta z groszkiem i kiełbasą, o której

W kuchni Karmel-itki
Śledzie z marynowanym imbirem / Herring with pickled ginger 211

Nie ma Świąt bez śledzika. Uwielbiam je wszystkie i w każdej postaci, więc gdy zobaczyłam w magazynie Moje Gotowanie śledziki z marynowanym imbirem wiedziałam, że muszę

karmelowy
Warzywa w tempurze 330

tempura; od port. tempero, temporas) – potrawa kuchni japońskiej, pochodząca z Portugalii. Tempura została wprowadzona do Japonii przez portugalskich misjonarzy jezuickich w XVI wieku. Do jej przygotowania wykorzystuje się m.in.: ryby, krewetki, kalmary, małże, grzyby, warzywa. Są one panierowane i smażone krótko (4 – 5 min.) na głębokim oleju. Warzywa w tempurze. Składniki na ciasto: - 3 łyżki skrobi kukurydzianej - 3 łyżki(...)papierowe ręczniki kuchenne. Podajemy natychmiast. Warzywa w tempurze to wspaniała przekąska. Ja wykorzystałam paprykę, rzodkiewki i natkę pietruszki, ale można użyć innych, ulubionych warzyw. Można je podać z sosem sojowym, słodko kwaśnym lub ulubionym dipem. Idealna potrawa „na poprawę humoru”, dla gości, wegan, wegetarian… i nie tylko. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Warzywa w tempurze appeared

mojewypiekiinietylko
Pierś kurczaka w occie (do wódeczki i nie tylko...) 257

Pomysł na to danie podsunęła mi znajoma, która znalazła przepis na stronie moje gotowanie. Oczywiście przepis nieco zmodyfikowałam, bo nie byłabym sobą jakbym czegoś nie zmieniła

IMPRESJA SMAKU

Proponowane wyszukiwania