ryba w sosie - 5358 przepisów (strona:148/358)

ŁOSOŚ SMAŻONY W SEZAMIE 174

Składniki na marynatę: 2 łyżki sosu sojowego sok z połowy cytryny/limonki 1 łyżeczka miodu kawałek świeżego startego imbiru lub 1 łyżeczka mielonego imbiru w proszku sól i pieprz  do smaku Dzwonki łososia umyłam.  Zamarynowałam je w marynacie i odstawiłam na około godzinę. Wsypałam na talerz ziarna sezamu. Łososia wyjęłam z marynaty i obtoczyłam(...)ziarnach. Smażyłam go w niewielkiej ilości oleju przez około  5-10 minut w zależności od grubości ryby. Łososia można podawać z dowolnym makaronem i surówką. Smacznego

potrawyregionalne
Śledzie z cebulką w sosie śmietanowo-majonezowym. Pycha. 123

Przepis na te śledziki dostałam od mojej mamy, a Ona od swojej serdeczniej przyjaciółki Kasi :) Było to już jakiś czas temu, a śledziki nadal królują u

Kuchnia z widokiem na ogród
Domowy makaron tagiatelle w sosie śmietanowym z tuńczykiem i szparagami 201

Przyznam Wam się, że sezon szparagowy, jest jednym z moich ulubionych. Co roku kiedy już się kończy, to ubolewam nad tym, że trwał zdecydowanie za krótko

Kierunekuchnia
Śledź po polsku 168

wigilijna kolację, zwłaszcza dla osób, które w kuchni nie czują się jak ryba w wodzie. Śledź tworzy smaczne połączenie z wieloma dodatkami a jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Zapraszam na śledzia po polsku z sporą ilością cebulki, leśnymi grzybami i suszonymi śliwkami skąpanego w aromatycznym, pomidorowym sosie. Składniki: 400g filetów śledziowych a'la matias 2 cebule białe garść suszonych borowików

Pyry na Gaz
C - Miruna z makaronem w miętowym sosie 152

Przyznam szczerze. Przekombinowałam. Uskrzydlona dzisiejszymi pozytywnymi komentarzami w temacie bezowych mini torcików, zanurkowałam w swojej kuchni żądna kulinarnych eksperymentów. Ale jak wiadomo, eksperymenty nie zawsze

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pomysł na grilla: marokańskie kefty z sosem miętowym 189

wakacji w Chorwacji pamiętam np. meso sa žara (mięso z grilla)- ražnjiei i Ćevapčići podawane z sosem ajwar, a z Grecji gyros i souvlaki. Jednak mieszkańcy krajów śródziemnomorskich są mistrzami grillowania nie tylko potraw z mięsa, ale również cudownych świeżutkich ryb i owoców morza, np. dorady, krewetek czy ośmiornicy. Znają się też na przyprawianiu i ich propozycje grillowe są według(...)podoba mi się taki sposób przygotowywania mięsa - wiadomo, gdy sami mielimy/miksujemy, to wiemy, co się w naszym mięsku znajduje:) Kefty możecie zaserwować na wykałaczkach, z dodatkiem jakiegoś pieczywa i sosu lub też wykorzystać do przygotowania kanapek. Wystarczy zdjąć keftę z wykałaczki i umieścić w podgrzanej picie w towarzystwie różnych warzyw. U mnie, oprócz typowej sałatki z pomidorów i ogórków, zobaczycie

Chilli Czosnek i Oliwa
Łosoś pieczony z warzywami po hiszpańsku 383

oliwek. Włoską – pomidorów. Chińską – sosu sojowego. Polską – ziemniaków. Hiszpańską? Papryki! Tutaj, bez tej świeżej czy suszonej – tak słodkiej i wędzonej – jedzenie zwyczajnie nie byłoby takie samo, wiele przy tym tracąc ze swego charakteru. Jeśli macie zatem na podorędziu kawałek łososia, za którego sprawą chcecie odbyć kulinarną podróż na Półwysep Iberyjski, to zamarynujcie rybę w aromatycznych suszonych paprykach i zapieczcie

Even Better Food
Wigilia , starodawne zwyczaje… 216

dania rybne przyrządzane  na najprzeróżniejsze sposoby ,wśród których nie mogło zabraknąć  karpia ( szczupaka) w szarym sosie. Niekiedy dań rybnych było tyle ,że tradycyjna liczba 12 została bardzo przekroczona. I na to znalazła się rada ,po prostu wszystkie potrawy z ryb uważano za jedno danie!!!  Mieszkańcy Pomorza zaczynali święta od połowu ryb w wigilijny poranek ,ale sami Kaszubi(...)jeszcze z czasów przedchrześcijańskich. Na wigilijnym stole powinny znaleźć się  wszystkie płody ziemi ,lasu i wody. Jedne wróżą dostatek  ,inne –urodzaj ,jeszcze inne-miłość ,długowieczność …Wspomnę kilka. Ryby ,wg Egipcjan od wieków są symbolem wolności ,harmonii i wyzwolenia  ,a wg chrześcijan  to początek życia ,zmartwychwstanie ,obfitość .Źródło siły ,zdrowia. Buraki  zapewniają długowieczność i urodę ,musi

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka ziemniaczana z soczewicą i pikantnym sosem – dodatek do obiadu 130

równoważy a soczewica i zielone liście rozbudowują jej teksturę – nie jest nudno!   Sos wlewamy do sałatki i po raz kolejny wszystko dokładnie – ale delikatnie –mieszamy. Podajemy ciepłą, zamiast zwykłych ziemniaków do obiadu. Tak doprawiona cudnie pasuje do jasnych mięs – kurczaka, indyka, cielęciny, ale i do ryb – zarówno smażonych, jak i gotowanych. Ta pikantna sałatka z ziemniaków przełamie też tłusty(...)cypryjskie) 100g sałaty rzymskiej, młodego jarmużu lub szpinaku baby 150g ugotowanej soczewicy (np. z puszki) 45g czerwonej cebuli lub szalotek 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki     SKŁADNIKI SOSU 1 czubata łyżka kaparów z zalewy 2 pełne łyżki musztardy Dijon 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka czarnego ziarnistego pieprzu 60ml oliwy z oliwek

Karo in the Kitchen
Czwartek: Polędwiczka adobo 120

Adobo to niesamowicie aromatyczna i wyrazista przyprawa zrobiona na bazie czosnku, oregano, pieprzu, papryki, soli/sosu sojowego i oliwy. Świetnie sprawdza się jako marynata i glazura do wieprzowiny, kurczaka i ryb. Czas przygotowania : 1,4 godziny w tym godzina marynowania Czas pieczenia: 30 minut Poziom trudności : Całkiem łatwe Liczba porcji : 2 Od Filipin, przez Hiszpanię, Portugalię, Meksyk, po Portoryko – wszędzie(...)przyprawą w krajach hiszpańskojęzycznych. Występuje w różnych lokalnych odmianach i wariacjach, może mieć postać pasty, albo sosu, być paląca jak ogień albo łagodna. Np. na Filipinach jest kilkanaście różnych odmian adobo. Przyprawą można traktować wieprzowinę, doskonale czuje się w niej kurczak oraz ryba. Sposoby przyrządzania mięsa też są różne: można upiec w całości, potem pokroić i podsmażyć na złoto. Można

Niedzielny kucharz
BÓB W SOSIE CZOSNKOWYM 150

W moim domu raczej nie jada się bobu, ale nie mogłam się tego sezonu oprzeć - musiałam wypróbować przepis na bób w sosie czosnkowym, który kiedy pokazała

W kuchni Karmel-itki
Łosoś w kremie chrzanowym 158

podałam tak przygotowanego łososia z frytkami i miksem sałat z sosem winegret, ale frytki można zastąpić np. młodymi ziemniakami z koperkiem. SKŁADNIKI 400-500 g filetu z łososia 1/2 cytryny 250 g sera ricotta 1 mały pęczek koperku 1/2 brokuła 4 łyżeczki chrzanu z żurawiną Krakus  + do posmarowania ryby sól morska lub himalajska, pieprz cytrynowy WYKONANIE Piekarnik rozgrzać

Passions hobbies life
Łosoś pod pietruszkową pierzynką 175

Łosoś jest rybą którą uwielbiam ponad wszystko, z racji tego że nie ma ości, zazwyczaj kupuje go w Lidlu. Chociaż szczerze polecam sklep rybny w Łodzi RYBEX na Piotrkowskiej 196 - mi tam jest bliżej - lub na Zachodniej 25. Łososia można przyrządzić na wiele sposobów: ze skórą, bez skóry, w sosie, w panierce, na patelni grillowej. Ja postanowiłam przygotować(...)łatwo zauważyć zmianę koloru naszej ryby, gdy łosoś zmieni swój kolor do połowy przewracamy go na druga stronę. Razem z łososiem na patelnię grillową kładziemy bakłażana, po chwili dodajemy pieczarki, rumienimy je z każdej strony, tak by powstały charakterystyczne przy grillowaniu na patelni paski. Podczas gdy łosoś z bakłażanem i pieczarkami się grilluję przygotowujemy sos. Sos do łososia 1/4 szklanki

Piekielna Kuchnia Pati
Ryby są super! Nowa książka Lidla! - Karol Okrasa i Dorota Wellman 178

domu uwędzić rybę! W czwartym rozdziale dowiadujemy się o poszczególnych częściach ryby dostępnych w sprzedaży - jak powstaje rybny filet czy tuszka. Tu dowiemy się też jak dobrze przyprawiać ryby oraz trochę więcej o sposobach i możliwościach jej przygotowania - o pieczeniu w soli, grillowaniu, gotowaniu na parze czy spożywaniu na surowo! I kiedy już przejdziemy przez tą całą wiedzę dochodzimy(...)niedługo pokażemy np. halibutowe kąski w ziołowym cieście, filet dorsza z bobem i pieczarkami w sosie limonkowym czy klopsiki z karpia z suszonymi owocami. Podsumowując - książka jest świetnym źródłem inspiracji i informacji. Jest idealna dla osób początkujących, jak i zaawansowanych - zarówno jeśli chodzi o ryby, jak i umiejętności kulinarne. Przepisy nie sprawią większych trudności, a wręcz przeciwnie sporo przepisów jest

Plate of Joy
Chimichurri- argentyński sos 223

blogu.  Prawda jest taka, że w Argentynie każda pani domu robi własny sos chimichurri.  Sama komponuje smak i dodatki.  Potraktujcie ten przepis jako bazę i stwórzcie swój własny przepis z tych składników, które lubicie najbardziej. Chimichurri podawany jest do mięs, warzyw lub do ryby.  Spróbujcie może i Wy się zakochacie ;) Na solidną porcję będziecie potrzebowali(...)łyżeczki oregano (suchego) 1 i 1/2 łyżeczki suchych płatków chilli 1/2 łyżeczki soli (lub mniej) Zmiksujcie olej z sokiem z cytryny i octem winnym na gładki sos. Posiekajcie drobno listki kolendry i pietruszki. Zmiksujcie, posiekajcie, lub utrzyjcie w moździerzu czosnek.  Wszystko dodajcie do sosu, dosypcie oregano, sól i chilli- zmiksujcie krótko. W sosie powinny być widoczne płatki

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk