koniecznie będąc na diecie... Przepisy jak w większości książek podzielone są na śniadania, przekąski, zupy i gulasze, sałatki, dania wegetariańskie, ryby i owoce morza , desery itd.. Ja postanowiłam przygotować danie z rozdziału śniadaniowego, padło na; Placuszki kokosowe z sosem jagodowym. Składniki; pół szklanki maki kokosowej 1/4 łyżeczki sody szczypta soli morskiej pół szklanki niesłodzonego mleka kokosowego 1/4 szkl. rozpuszczonego
Radość kipiąca uśmiechem.prawdziwa mozaika smaków i wpływów innych kuchni – przede wszystkim amerykańskiej, portugalskiej i japońskiej. Na stołach wyspiarzy rządzi ryż, owoce morza, ryby, warzywa i egzotyczne owoce. Wskazać trzeba także na ciekawy zestaw przypraw, który jest znamienny dla hawajskiej kuchni. Obok sosu sojowego, teriyaki, pojawia się wasabi, rodzime chilli, pieprz czy huli-huli oparte przede wszystkim na imbirze. Wielu z nas natomiast
Wędrówki po kuchnimiędzyczasie przygotować rybę. Filet z łososia umyć, osuszyć, przełożyć na małą blaszkę do pieczenia i delikatnie przekroić na 2 części. Rybę przyprawić solą oraz pieprzem, skropić odrobiną soku z cytryny i posypać posiekanym koperkiem. Śmietanę wymieszać z chrzanem. Przygotowany sos rozsmarować na wierzchu łososia. Blaszkę z łososiem wstawić do piekarnika i piec około 17 minut, aż do zmiany koloru łososia
Ugotowaćsmaki będziecie pamiętali dużo dłużej. Czytaj dalej FAJNA WYŻERKA: Fish and chips z piekarnika Pieczona wersja angielskiego klasyka. Chrupiąca ryba bez smażenia. Zdrowe, smaczne, bez tłuszczu i bez wysiłku. Czytaj dalej ODROBINA LUKSUSU: Spaghetti z krewetkami w maślanym sosie Najprostszy i najsmaczniejszy przepis na pastę z owocami morza! Do zrobienia w 15 minut. Fastfood, który może zakasować inne niedzielne, czasochłonne
Niedzielny kucharzramach akcji kulinarnej „Zapiekanki” ogłoszonej na Durszlak.pl, proponuję Wam prosty przepis na marchewkę zapiekaną pod aksamitną warstwą sosu beszamelowego. Jego kremowa tekstura to podstawa wielu francuskich dań.Tak przyrządzona marchewka może stanowić dodatek do mięs i ryb, jak również stanowić samodzielne danie wegetariańskie. Przygotowanie: 15 min Gotowanie i pieczenie : 50 min Dla 6 osób : ● 600 g marchewki
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskapewno wiecie, że klasyczny paprykarz składa się z ryżu, tłustej i wędzonej ryby oraz warzyw. (Zerknijcie na moją wersję z tuńczykiem - klik .) A co powiecie na opcję warzywną z kaszą jaglaną? Sos sojowy podkreśla jego głębie smaku, a całość jest po prostu rewelacyjna. Paprykarz świetnie smakuje ze świeżym pieczywem i przyznam, że często podjadam go w wersji solo
Di gotujepodałem też marchewki. Tak, były. Duszone z miodem. Totalny niewypał, dlatego nie opiszę :P. Tak czy inaczej, smacznego! Sos powinien być słodko – słony z wyraźnie wyczuwalnym smakiem wermuta. Powinien pasować też do królika, wołowiny, a także słodkowodnych ryb
manslogblogznajduje się w puszce, a w słoiczku. Ma prosty, idealny skład, pochodzenie ekologiczne i duże kawałki ryby. Coś przegenialnego! Użyty w poniższej sałatce smakował cudownie! Sałatka to oprócz warzyw i tuńczyka także kasza gryczana, pyszny sos, a także migdały. Całość smakuje wyśmienicie! Taka sałatka dobrze sprawdzi się na lekki obiad, który można również zapakować do pracy, szkoły, uczelni
Zdrowie na języku :Pstworzyłam własny przepis na domowy paprykarz. Dziś zrobiłam z tuńczykiem ale przymierzam się jeszcze do zrobienia z wędzoną rybą. Ten okazał się rewelacyjny więc szczerze mogę go polecić. 100 g ryżu brązowego pełnoziarnistego 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (po 135g) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 3 łyżki
Kolorowa kuchnia Elkikość z dziurą), to gicz cielęca lub wołowa duszona w winie i pomidorach. Skład tej ziołowej mieszanki doskonale podkreśla smak sosu i słodycz mięsa, wnosi odrobinę ostrości, cierpkości i świeżości. Z gremolatą świetnie smakuje też cielęcina, drób, królik czy ryby. Ale bardzo dobrze sprawdza się jako dodatek do lekkich dań z grilla, szczególnego smaku może też nadać zwykłej grzance
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzygotowanych żółtek dodajemy gorące masło (najlepiej wlewać porcjami, cienkim strumieniem) i cały czas ubijamy. Ugotowane szparagi polewamy sosem, część sosu możemy umieścić w miseczce i maczać w nim szparagi. Smacznego! Ps. Do tego wszystkiego świetnie będzie pasowała pieczona ryba np łosoś lub dorsz
Szybko Tanio Smacznieczasie. Jeśli chcesz mieć bardziej przypieczone i chrupiące ziemniaki, zwiększ temperaturę na 5 minut przed końcem pieczenia, a po wyjęciu ryby, rozetnij górę woreczka z warzywami. Piecz je jeszcze kilka minut do uzyskania zadowalającego efektu. Najlepiej podawać z jakimś sosem śmietanowym lub dipem czosnkowo-koperkowym. Ja nie robiłam, bo miałam sos śmietanowo-brokułowy po kurczaku z dnia poprzedniego
Anioszek w kuchnidanie z kurczaka, bardzo popularne w Stanach, gdzie myślą, że to włoski przysmak. Ale tutaj jest bardziej jak z naszą rybą po grecku, o której w Grecji nikt nie słyszał. Kurczak w parmezanie z Włoch ma tylko parmezan i sos pomidorowy :) Poziom trudności: łatwe Czas przygotowania: 40 minut Ilość porcji
Bazując na smakuSałatka ta jest idealna na przyjęcia w dużym i małym gronie oraz na codzień. Ja osobiście uwielbiam sałatki z rybą, są lekkie i sycące. Mam nadzieję że taka propozycja sałatki nie tylko mi przypadnie do gustu:) SMACZNEGO :) SKŁADNIKI: SOS: Makrela: SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Makrelę delikatnie kroję w kostkę, sprawdzam czy nie ma ości. Warzywa kroję
Gotowanie Patkiząbki czosnku 200 g szpinaku rozdrobnionego makaron soba noodles szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz Łososia obrać ze skóry, umyć. Z sosu sojowego i octu zrobić marynatę. Łososia pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do zalewy i odstawić na 1 godzinę, rybę co jakiś czas obracamy. Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać na cienkie paseczki, podsmażyć chwilę na rozgrzanym oleju, dodać szpinak
kulinarnyswiatdomimlekiem, solimy, pieprzymy i dodajemy przyprawy. Dusimy na małym ogniu przez ok. 10 min. Kiedy wszystko się udusi, sos miksujemy w malakserze. Potem przesiewamy przez sito, aby pozbyć się wszystkich grudek. Serwujemy z daniami z mięsa , z ryby lub z frytkami. Smacznego
Kuchnia Łukaszaholenderskim - majowy klasyk, nieziemsko smaczny, ale bardzo kaloryczny lepiej zostawić na wyjątkowe okazje. Na co dzień proponuję lekki, dietetyczny owocowy sos truskawkowy do szparagów. Błyskawiczny do przygotowania i bardzo smaczny. Pasuje nie tylko do szparagów, wspaniale komponuje się z rybą i delikatnym białym mięsem drobiowym. Polecam do wypróbowania! Składniki: pęczek ugotowanych szparagów 150-200 g truskawek 2 łyżki ciemnego octu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!oleju kokosowym, z obu stron na rumiano. Dosmażamy pod przykryciem.Kotlety z ryżu miksowanego mogą stanowić samodzielny posiłek. Wystarczy dodatek sosu, np. pieczarkowego, pomidorowego lub… jakiegokolwiek. Niezastąpiona będzie oczywiście surówka – każda pasuje. Możemy je podać także do mięsa, czy ryby, z jajkiem sadzonym… Ich zaletą jest to, że możemy je zrobić na różne sposoby, zmieniając dodatki, przyprawy. Dając
mojewypiekiinietylkoDziś mam dla Was przepis na pyszną rybkę - dorsza w sosie śmietanowym z dodatkiem kurkumy, bazylii, suszonych pomidorów i pomidorków koktajlowych. Dla nas pycha. Do tego można dodać ryż lub kaszę i smaczne danie gotowe, nie jest trudne i jest szybkie. Polecam, miłego dzionka życzę :-) Składniki: ok. 500 - 600 g fileta z dorsza 1/2 opakowania pomidorków koktajlowych 8 sztuk pomidorów(...)masło klarowne Dorsza myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, oprószamy z obu stron solą i pieprzem, odkładamy na około 30 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy masło i smażymy rybę z obu stron. Jak rybka będzie prawie gotowa, to dodajmy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, pokrojone w paski suszone pomidory i chwilkę podsmażamy. Wlewamy śmietankę, dodajemy kurkumę, świeże, umyte listki
kruche babeczkibazie majonezu z drobno pokrojonymi dodatkami: ziołami i warzywami marynowanymi w occie. Jest wiele odmian sosu tatarskiego. Polecam sos w wersji minimalistycznej i szybkiej do przygotowania. Jest wyborny i gęsty. To świetny dodatek do wędlin, zimnych mięs, jaj na twardo, kanapek, ryb i grilla. Jest bardzo prosty do przygotowania, dlatego lepiej zrobić go w domu, niż kupować nie wiadowmo(...)szczypiorek posiekać majonez połączyć z jogurtem, dodać przyprawy i wymieszać. Wmieszać pokrojone warzywa i odstawić do lodówki na kilka godzin, by smaki się przegryzły. W zakręconym słoiczku można przechowywać sos w lodówce do kilkunastu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!komentarza: "Jaki on jest pyszny". Pyszny, soczysty, rozpływający się w ustach. Podaję go zawsze z pieczonymi ziemniaczkami. W tej odsłonie łosoś, ziemniaki pieczone z koperkiem , sos czosnkowy i surówka z kiszonych ogórków. Składniki: 0,4 kg świeżego łososia norweskiego 2 - 3 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 1/4 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 czubatej łyżeczki ziół(...)łososiu. Przykrywamy naczynie pokrywką. Tak przygotowaną rybę wstawiamy na godzinę do lodówki. Dzięki temu przejdzie zapachem ziół. Po tym czasie łososia wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę na 175 stopni (piekarnik z termoobiegiem). Pieczemy 30 minut, licząc czas razem z nagrzewaniem się piekarnika. Zobacz również: Ziemniaki pieczone z koperkiem. Sos czosnkowy. Surówka z kiszonych ogórków. Smacznego
Smak mojego domusię na Wigilię. Mowa tutaj o znanej rybie po grecku, która pomimo niezrozumiałej dla mnie nazwy jest bardzo smaczna. Prosta w przygotowaniu i można podawać ją na ciepło, jak i na zimno. 6-8 filetów z pstrąga 1 kg marchewki 1 por 1/2 selera 2 korzenie pietruszki 200g koncentratu pomidorowego 200g sosu paprykowego Ajvar 2-3 liście laurowe(...)małym ogniu. Kiedy warzywa będą miękkie i woda odparuje dodać koncentrat pomidorowy, sos paprykowy i doprawić. Chwilę jeszcze podusić. Filety z pstrąga natrzeć solą, pieprzem cytrynowym i oliwą. Ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez około 20min. Rybę przełożyć warzywami na dużym i głębokim półmisku. Pstrąga można też obtoczyć w mące
https:KKuchniaMniamPoniższy przepis ma wprawdzie więcej składników niż poprzedni, ale nie jest wiele trudniejszy w przygotowaniu, które w dodatku zajmie mniej czasu. Oferuje przy tym więcej smaków – doskonały słodko-kwaśny sos winny oraz kompozycję warzyw, w których również przewija się połączenie smaków słodkich oraz bardziej wytrawnych i cytrusowych. Danie w takiej konfiguracji może również bardzo atrakcyjnie prezentować się na talerzu(...)będzie rozsądnym minimum. Plusem jest natomiast to, że szczupak jest chudą rybą, więc nie musimy się zżymać z powodu smażenia go w nawet znacznej ilości tłuszczu, którym z wyboru jest najczęściej masło. Stosujemy je w połączeniu ze szczupakiem bardzo często, a w daniu poniżej trafia również do sosu. Przygotowanie tego ostatniego zaczynamy od zrobienia „szybkiej” zasmażki z 1 łyżki masła
Kulinarna Pokusawszelkie sałatki: warzywne, owocowe, z mięsem, z wędliną, z serem czy też z różnymi rybami. Dlaczego? Bo sałatki cieszą oko, są przy tym smaczne i sycące. Dzisiaj proponuję przygotować lekką, kolorową, smaczną sałatkę warzywną z dodatkiem świeżej mięty, która nadaje sałatce orzeźwiającego posmaku, a sos chrzanowy nadaje sałatce delikatnej ostrości. Podałam warzywną sałatkę z miętą do grillowanego schabu. Kolorowa Sałatka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępatelnię dodajemy gałązki majeranku, pokrojony czosnek, skórkę z cytryny i schłodzone masło. Zmniejszamy ogień, by masło się nie paliło, a powstałą pianą z masła polewamy rybę. Jeśli płaty ryby są bardzo grube, smażymy ok. 2 minut z każdej strony, następnie odstawiamy na kolejne 2 minuty, żeby mięso odpoczęło. Kiszona kapusta curry: 2 szalotki, drobno pokrojone 1 średnia cebula(...)30sekund na wolnym ogniu. Dodajemy starty imbir, mleczko kokosowe i śmietankę. Gotujemy ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje. Następnie dodajemy kiszoną kapustę i dusimy kolejne 5 minut. Doprawiamy miodem, sokiem i skórką z limonki, solą oraz pieprzem. Smacznego! Książka „Ryby są super” będzie dostępna w świątecznej promocji w sklepach Lidl w całej Polsce już od 23 listopada
bistro mamaposypce curry jemy 1-2 razy w tygodniu. Do przyprawienia ryby używam tylko odrobiny soli i bardzo aromatycznej mieszanki curry z młynka. Tak upieczonego łososia można podać w towarzystwie ryżu lub kuskusu z gotowanymi warzywami na zwykły obiad. Bardzo dobrze smakuje również w towarzystwie mieszanki sałat z sosem winegret. Łosoś przed pieczeniem Składniki: filet łososia ze skórą mieszanka curry
Codziennik KuchennyŚledzik podany w innej postaci, jako warstwowa sałatka z pysznym sosem majonezowo-musztardowym, z ostrym serem żółtym, posmakuje każdemu, zarówno na imprezowy stół jak i
Wanilia i Kardamonhttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Tak przygotowane śledzie są niezwykle smaczne, a sam sos delikatny i idealnie komponujący się z całością. Jeśli
Di gotujeŚledzie z marchewką i cebulą w sosie pomidorowym Składniki: z przepisu z bloga Gotuję bo lubię 700 g śledzi typu Matjas 400 g cebuli 3 marchewki
Moja Galeria SmakuHarynki w cebulowej zołzie to kawałki słonego śledzia pod pierzynką cebulowego sosu z dodatkiem śmietany. Są potrawą postną i tanią. Tradycja mówi, że
Bon Appetit MałgorzatyLekka sałatka z ryżem i rybką z puszki w sosie koperkowym. Szybko się ją robi i fajnie smakuje. składniki: 1 woreczek ryżu, u mnie paraboliczyny
Monia miesza i gotujeSkładniki: 200 g makaronu casarecce, 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (ok. 170 g), 8 pomidorów suszonych, 1 łyżka kaparów, 2 łyżki ziaren słonecznika
Moniki SmakołykiŚledzie po kaszubsku – czyli aromatyczne śledzie w pomidorowym sosie z dodatkiem suszonych owoców. Przepisów i receptur na nie jest tyle, co gospodyń i gospodarzy przyrządzających
Poezja smakuDzisiaj danie bezmięsne, czyli bakłażan faszerowany dorszem, polany sosem z pomidorów, czerwonej papryki, śmietanki i odrobiną białego wina… Danie można podać jako przystawkę lub z
Oryginalny smak