ryba w sosie - 5358 przepisów (strona:111/358)

Fish burger - Burger z chrupiącą rybą i sosem Remoulade 137

stron. Po ok. 1 łyżki na połówkę. Ułożyć na dolnej połówce bułki natkę pietruszki, następnie połowę chrupiącego fileta rybnego, na rybę ułożyć plasterki papryki i po dwa podłużne plastry korniszonów. Przykryć drugą połówką bułki Pyszny fish burger gotowy. Sos wypływa bokami..... i to jest super apetyczne

Sztuka gotowania w/g Samiry
Wakacyjny obiad. Dziki ryż z młodymi warzywami i łosoś z sosem agrestowym 204

olejna propozycja lekkiego,wakacyjnego dania, dziki ryż z młodymi warzywami i sosem agrestowym. Można go podać z dowolnymi dodatkami, w przepisie z  łososiem gotowany na parze ale mogą to być inne ryby, chuda wieprzowina, wołowina lub drób wg. własnych upodobań, lub bez dodatków jako sałatkę na ciepło lub zimno. Sałatka z dzikiego ryżu jest świetną alternatywą dla kanapek zabieranych(...)torebka), 3 młode marchewki, 500 g bobu, 1/2 czerwonej cebuli, garść listków mięty, sok i skórka otarta z cytryny, 2 łyżki oliwy, 1/3 łyżeczki hot madras curry, sól, cukier. Sos  2 garści agrestu, 1 łyżka masła, 1 żółtko, gałązka świeżego estragonu, sól i biały pieprz. Łosoś  2 kawałki. Do przybrania: ugotowany i wyłuskany bób, agrest, zioła (w moim

SzczyptaSmaQ
Łosoś w galarecie z warzywami 234

klarowną galaretką warzywno – łososiową z wyraźną, kwaskową nutą cytryny. Warto przygotować taką rybę w małych foremkach, wtedy każdy ma swoją porcję. ok 300g fileta z łososia ok 100g groszku zielonego 2 marchewki 10 cm pora 1 korzeń pietruszki 1/4 selera liść laurowy pieprz czarny sól sos rybny parę ziaren ziela angielskiego sok z 1/2 cytryny 6 łyżeczek żelatyny białko(...)koniec, na około 5min, wrzucić zielony groszek. Wszystkie warzywa wyłowić z pomocą łyżki cedzakowej i odstawić. Warzywny wywar przyprawić solą, pieprzem, sosem rybnym i sokiem z cytryny. Zagotować i ostrożnie zanurzać w nim kawałki łososia. Jeżeli ryba nie będzie całkowicie zanurzona, należy uzupełnić płyn wrzątkiem. Gotować 5 min, a następnie odstawić do całkowitego wystudzenia. Łososia wyjąć delikatnie z zalewy

https:KKuchniaMniam
Sałatka "norweska" z grillowanym łososiem 201

jogurtu naturalnego         Przygotowanie:     Oliwę, sok z cytryny i miód łączymy i dokładnie mieszamy.  Obieramy czosnek i wyciskamy go praską do miseczki z sosem i ponownie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem oraz na koniec dodajemy łyżkę jogurtu.   Na duże talerze wykładamy mix sałat. Obieramy i ścieramy na grubych oczkach marchew. Pomidory kroimy(...)grillu elektrycznym). Można to również zrobić w tosterze  z nakładką np do pannini :) Grillowanie powinno potrwać około 5 minut do zarumienienia ryby. Łosoś wykładamy na sałatę, posypujemy pozostałymi grzankami oraz parmezanem. Podajemy polana sosem. Smacznego

ChilliJemy
Karp w ,, zapasowym " sosie greckim 195

karpia ( filet) nawieczerzę wigilijną. I z reguły połowa tego karpia mi zostaje. Nie specjalnie mamy ochotę w Święta na jedzenie odgrzewanej ryby. Znalazłam więc sposób na to by się nie zmarnowała. Przygotowuję sobie wcześniej zalewę octową , albo sos grecki i po Wigilii zalewam kawałki karpia podgrzaną zalewą- wtedy będzie dobry na Sylwestra , albo podgrzanym sosem - i będzie gotowy na drugi

Buniabaje w kuchni
Sałatka ryżowa z grillowaną makrelą Rio Mare, mandarynką i papryką czyli Rybne propozycje dla zapracowanych 203

dawno Rio Mare Polska zapytało czy nie chciałabym zrecenzować ich produktów. Ponieważ lubię ryby a tuńczyka jadam głównie w formie puszkowanej powiedziałam czemu nie! Rio Mare przecież robi dobre konserwy rybne. Paczka, którą dostałam zaskoczyła mnie. Oprócz tuńczyka w oleju i w sosie własnym zawierała kilka sałatek, grillowana makrelę, sardynki i jeszcze kilka produktów, które możecie zobaczyć na jednym(...)Mieszamy składniki sosu. Całość polewamy sosem. Jeśli ktoś lubi bardziej wilgotne sałatki może podwoić składniki sosu. Sałatkę chłodzimy w lodówce i podajemy. Przede mną jeszcze degustacja pate i sardynek. Jestem przekonana, że posmakują mi tak jak poprzednie produkty. Co istotne Rio Mare oferuje ryby w smacznej formie a ich skład nie budzi kompletnie żadnych zastrzeżeń. Rio Mare Polska jeszcze

Dzieje kuchennej Wiewióry
Paluszki rybne w migdałowej panierce z sosem jogurtowo- koperkowym 139

Żeby zachęcić moje dzieci do jedzenia ryby, często robimy razem paluszki rybne- na różne sposoby. Tradycyjnie- panierowane w bułce tartej, ale najczęściej w pokruszonych płatkach migdałowych- te smakują im najbardziej. Polecam też wypróbować obtaczane w wiórkach kokosowych. Najlepiej smakują z lekkim sosem np. jogurtowo- koperkowym a do obiadu np. z ryżem. Polecam. Składniki na ok. 12 paluszków(...)użyłam z pangi) 10dkg płatków migdałowych 1 jajko sól 3 łyżki mąki pszennej olej do smażenia Na sos jogurtowo-koperkowy: 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki śmietany kwaśnej 18% łyżka posiekanego koperku sól i pieprz do smaku Filety z ryby osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić wzdłuż na cienkie paski a następnie w poprzek tak aby wyszły kawałki 7-10cm. Posolić

Maślane ciasteczko
Mus z ryby w kremowym sosie z oscypka 165

Delikatny mus z mintaja polany sosem z wędzoną nutką… Elegancka i pyszna przystawka na imprezę, która smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.Składniki:Mus:300 g filetów z mintaja1 białko2 marchewki2 cukinie1 pełna łyżka gęstej śmietany 18 %biały pieprzsólSos:200 g śmietanki 30 %50 g oscypkabiały pieprzPrzygotowanie:Mus:Marchewki umyć i obrać. Cukinie umyć. Pokroić(...)końce wystawały.Filety umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki (rozmrożone odcisnąć z nadmiaru wody) i dokładnie zmiksować. Dodać sól, pieprz, śmietanę i wymieszać. Białko ubić i delikatnie połączyć z rybą. Mus nałożyć do kokilek, a wystającymi paskami marchewek i cukinii przykryć wierzch. Lekko przycisnąć.Kokilki ustawić na blaszce z wodą. Woda ma sięgać mniej więcej do połowy kokilek. Wszystko przykryć

Oryginalny smak
Makaron w sosie śmietanowym z łososiem 431

Choć częściej publikuję dania mięsne to ryby także pojawiają się na moim stole (i to nie w wersji panierowanych kotletów), więc dziś mam dla Was właśnie

Fabryka pomysłów
Tagliatelle szpinakowe z łososiem w sosie śmietanowo-imbirowym z pietruszką ;-) 181

Prezentuję dzisiaj kolejny przepis na rybę, tym razem łososia. Łosoś jest bardzo smaczną rybą i bez problemu komponuje się z wieloma składnikami. Jest to ryba, która dość często znajduje miejsce na moim stole,  z wielu powodów min.  bardzo szybko możecie ją przygotować, filety nie zawierają w ogóle ości, czy pieczemy, czy dusimy, czy robimy(...)delikatnie smażymy mięso łososia, tak aby się nie pokruszyło, około 4-5 minut, zdejmujemy z ognia, wlewamy śmietankę około 1/3 szklanki, stawiamy na kuchni, na małym gazie odparowujemy, jak sos zgęstnieje dodajemy natkę pietruszki, i tagliatelle, wszystko łączymy na patelni. Za pomocą łyżki formujemy "gniazdo" i układamy na talerzu. Gotowe! Przepyszne połączenie smaków. Gorąco polecam

SMYKWKUCHNI
Placki rybno – ziemniaczane 181

delikatne , chrupiące i syte . Doskonale sprawdzą się jako danie główne lub niewielka przystawka , a jeśli jeszcze podać do nich jakiś sos jogurtowy czy tysiąca wysp , to juz po prostu rozpusta . Składniki : 0,3 kg dorsza lub innej białej ryby 1 łyżka masła 6 średnich ziemniaków 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1/2 pęczka koperku sól , pieprz biały do smaku

Ogrodnik w podróży
KASZA JAGLANA SMAŻONA Z ŁOSOSIEM I SZPARAGAMI 142

kolorowe danie, które z powodzeniem można zabrać na lunch do pracy lub podać jako kolację czy obiad.  Doprawiłam je sosem sojowym, papryczką chili i listkami kolendry. Przed samym podaniem skropiłam sokiem z limonki. Dzięki dodatkowi ryby danie jest pełnowartościowe i sycące, ale jednocześnie lekkie. Nie traci nic na odgrzewaniu, więc z powodzeniem przygotujecie je na 2 dni. SKŁADNIKI(...)łososia 200 g zielonych szparagów ¹⧸₂ małej cukinii 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 2 łyżki masła ¹⧸₂ łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka suszonego oregano 2 łyżki sosu sojowego DO PODANIA: ¹⧸₃ papryczki chili (można dać więcej), ćwiartki limonki do wyciśnięcia, listki kolendry WYKONANIE KASZA :Do garnka, najlepiej z grubym dnem, wsypujemy kaszę. Prażymy na średnim ogniu około

cool and minty
Śledzie po tatarsku 139

22.12 .2018 Magda Sos tatarski to świetny dodatek nie tylko do wędlin – okazuje się, że jego kwaskowaty smak i wszystkie dodatki w środku pasują do

Smaczna Strona
Makaron w kremowym sosie z łososiem 147

Makaron w kremowym sosie z łososiem 2018-08-29 10:06:16 Porcje 3 Kuchnia włoska to przede wszystkim dbałość o wysoką jakość składników, zróżnicowanie wyrazistych

Wędrówki po kuchni
Tuńczyk w sezamie 155

Tuńczyk marynowany w aromatycznych sosach azjatyckich, a potem panierowany w sezamie podany z kwaśnym i ostrym marynowanym imbirem to coś odpowiedniego dla miłośników kuchni azjatyckiej. Wszystkie

Bon appetit mon amie
Śledzie w sosie słodko-kwaśnym 7011

Śledzie w sosie słodko-kwaśnym – to propozycja na świątecznego śledzia ;) lub na sylwestrowego :) A może tak Wam zasmakuje, że zrobicie go na te dwie okoliczności

Kulinarne Przeboje
Sałatka makaronowa z łososiem 185

Lekka sałatka z sosem winegret. Składniki 150 g makaronu 100 g łososia wędzonego 4 jajka 2 garści roszponki 1/2 puszki kukurydzy winegret: 4-5 łyżek oleju

czarrna od kuchni
Pasta jajeczna z łososiem 123

Rating: Lubię ryby, ale łososia jako jedyną rybę nie lubię – to chyba piszę w każdym poście dotyczącym ryby. Próbowałam, testowałam łososia na kilka sposobów i

Magiczny Garnek
Zapiekanka z dorsza z brokułami pod beszamelem 275

zdejmujemy skórę (jeśli jest), wyjmujemy ości i dzielimy na male części. W czasie gdy ryba się piecze przygotowujemy beszamel. Beszamel: W rondelku rozpuszczamy dwie łyżki masła, dodajemy dwie łyżki mąki i mieszamy, aż całość zacznie się gotować. Wlewamy powoli trochę mleka, jednocześnie mieszając gęstniejący sos. Teraz mleko dodajemy cienką strużką, ciągle mieszając. Wrzucamy liść laurowy. Sos ciągle mieszamy do zagotowania(...)wyższe jak u mnie – to bez znaczenia) wsypujemy ugotowany makaron, brokuły i pieczarki. Dodajemy mozzarellę. Układamy kawałki ryby. Wszystko delikatnie mieszamy i zalewamy beszamelem (bez liścia laurowego) – możemy jeszcze raz bardzo delikatnie wymieszać, aby makaron był oblepiony sosem. Danie posypujemy tartym parmezanem i płatkami migdałowymi (ja użyłam słupków migdałowych). Wstawiamy do piekarnika (180°C) na 15 minut

Poezja smaku