wykwintne. Składniki na dzisiejsze danie są bardzo proste, ale ich połączenie zaskakujące. Zapraszam na pysznego soczystego łososia pieczonego w niskiej temperaturze z cytrynowym sosem oraz aromatyczną truskawkową salsą, która doskonale komponuje się z delikatnym smakiem ryby. Do przygotowania dania użyłem: 600 gram filetów ze świeżego łososia, 3 cytryn, 500 gram truskawek, pęczka natki kolendry, 2 łyżek miodu, 6 łyżek oliwy(...)jednej cytryny. Całość doprawiłem czarnym świeżo mielonym pieprzem i wymieszałem. Filety z łososia umyłem i ułożyłem skórą do dołu w naczyniu żaroodpornym, a następnie delikatnie posmarowałem przygotowaną marynatą. Rybę pozostawiłem w temperaturze pokojowej na 20 minut, a po tym czasie umieściłem ją w piekarniku rozgrzanym do 60 stopni i pozostawiłem w nim na 40 minut. Niska temperatura pieczenia łososia gwarantuje
Wyprawy kulinarnesię "gorący" nastrój. Już niedługo ryby i owoce morza będą stanowiły główny składnik mojej diety, toteż przygotowuję organizm na powrót do nadmorskich korzeni;)Dziś przygotowałam "Złocistą złocicę" z przepisu Nigelli. Będziecie o niej sporo czytać w najbliższym czasie, bo, jak już pisałam, odkurzyłam jej książkę kucharską oraz, nieoczekiwanie, wpadłam w sklepie na sos Worcestershire!Składniki (2 porcje):1 jajoodrobina oliwy(...)patelni rozgrzej tyle oliwy, by pokryła dno warstwą 2-3 mm. Usmaż filety w 1-2 minuty, by panierka była chrupka, a ryba w środku mięciutka. Przed podaniem rozłóż filety na ręczniku papierowym, by obciekły. Podawaj z sosem tatarskim i czym chcesz: sałatą, ziemniakami, fasolką szparagową lub jajkami przepiórczymi. Smacznego
Gotowanie to kochanieczarnego 1/2 łyżeczki sosu słodko-kwaśnego chili ( lub równie pikantnego z chili ale bez dodatków smakowych - ostatecznie po prostu szczypta ostrej papryki mielonej) 1 łyżka pokrojonych listków melisy lub natki pietruszki Filety rozmrozić . Osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami kuchennymi. Przygotować marynatę z skórki otartej z połowy cytryny, soku z tej połówki i 3 łyżek oleju. Zalać rybę i zostawić na pół(...)ostudzić. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić bardzo drobno . Wymieszać z pieprzem marynowanym. Doprawić solą , pieprzem mielonym, szczyptą cukru i sosem chili. Zostawić na kilka minut. Odsączyć z nadmiaru soku na sitku ( sok zachować do skropienia ryby). Wymieszać z posiekaną drobno melisą. Wypełnić puste miejsca po gniazdach nasiennych w gruszkach farszem pomidorowym. Rybę wyjąć z marynaty
Buniabaje w kuchnijednak ze świeżego owocu także można przyrządzić coś pysznego. Naszym gościom możemy zaproponować na przykład urodzinowy tort bezowy z serkiem mascarpone i granatem. Sos z owocu granatu doskonale pasuje do kurczaka oraz białej ryby, bardzo dobra jest także kaczka z ziarenkami granatu. Na gorące letnie dni idealny będzie chłodnik i doskonale gaszący pragnienie sok, a na jesienne spotkania(...)nasiona granatu. Dodałam serek ricotta. Sałatkę skropiłam sokiem z drugiej połowy owocu granatu, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i doprawiłam. Uważam ,że to wystarczy, ale można zrobić sos na bazie musztardy,oliwy i miodu. Smacznego! Polecam też inną wersję sałatki z mango. sałatka z mango
potrawyregionalneniezwykle aromatyczne. Z delikatnie cytrusową nutą dzięki dodatkowi imbiru i lekką pikanterią sera grana padano. Zdecydowanie wejdą na stałe do naszego obiadowego repertuaru. Bardzo polecam! Pulpeciki z łososia z sosem koperkowym Składniki na 4 porcje:400 g świeżego łososia1 jajko3-4 łyżki bułki tartej3 łyżki startego sera grana padano (ok. 40 g)1 ząbek czosnku1 cm świeżego imbirupęczek koperku200(...)olej do smażeniaSposób przygotowania:Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu.Łososia dokładnie umyć, osuszyć (jeśli ma skórę i ości należy je dokładnie usunąć) i dość drobno posiekać ostrym nożem. Rybę przełożyć do miski, dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, ser, bułkę tartą i starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę dokładnie wyrobić (najlepiej
Obiad za dychęJak wiecie uwielbiam krewetki , a kuchnię tajską jeszcze bardziej ;) Dziś mam dla Was przepis na pyszne i niesamowicie sycące curry z krewetkami , które jest świetnym pomysłem
Ostra na Słodkomysle o powtorce tego zestawu.Goraco polecam,bo to jest pyszne!Skladniki na klopsiki:60 dkg dorsza lub innej bialej ryby morskiej1/2 szklanki bulki tartej1 jajko1 czubata lyzka masla1 cebula2 lyzki posiekanej zielonej pietruszkikilka galazek miety-opcjonalniesol,pieprz,olejszczypta cukruSkladniki na sos z kaparow:2 lyzki kaparow150 ml bialego wina200 ml bulionu warzywnego200 ml smietany kremowki1 lyzeczka makina czubek noza czerwonej(...)ryba w drobna kostke w salaterce dokladnie wymieszac mase rybno-cebulowa z maslem,jajkiem bulka tarta,posiekana natka pietruszki i mieta.Doprawic do smaku sola,pieprzem i szczypta cukruuformowac niewielkie klopsiki,posmarowac lekko olejem,ulozyc na wysmarowanej blaszce i piec w piekarniku w 200°C okolo 25-30 minut.W polowie pieczenia mozna je odwrocicw miedzyczasie przygotowac sos kaparowy.Na 1 lyzce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!woreczek) 10 g masła 250 g filetu wędzonej ryby lub grillowanej/ usmażonej/ upieczonej (bez ości i skóry) 1 szklanka bulionu lub wody 1 marchewka 1 pietruszka 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju 25 g masła 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki dobrego ketchupu 1 łyżka sosu sojowego / można pominąć przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz(...)miękkości warzyw. Zdejmujemy pokrywę, dodajmy koncentrat pomidorowy i ketchup oraz 1 łyżkę soku z cytryny. Mieszamy. Dodajemy podzieloną na kawałki rybę i ugotowany ryż. Posypujemy natką pietruszki. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku, np. sosem sojowym lub ketchupem. Podajemy z cząstkami cytryny do wyciśnięcia
cool and mintyrybę polecamy)- 250 gram krewetek (najlepsze tygrysie)- 0,5 litra mleczka kokosowego- 1 papryka czerwona (można opcjonalnie dodać również zieloną i żółtą)- 2 duże pomidory- 2 cebule- 2 lub 3 ząbki czosnku- 2 Cytryny- 6 łyżek oleju palmowego dende (dobrze działa na ceręJ)*- 2 łyżki kuminu w proszku*- 2 kostki knor (i tu niespodzianka może być drobiowy)- łyżka sosu chilli(...)mleczkiem kokosowym, dodajemy olej dende i nasze kostki knorr. Ach i bym zapomniała - troszkę sosu tabasco, tak na smak:-)na koniec kolendrapolewamy mlekiem kokosowymi dendejescze tylko knorrKrok 4: Garnek przykrywamy i dusimy 15-20 minut. Czas zależny oczywiście od kuchenki (indukcyjna, elektryczna, gazowa). Ryba musi być ugotowana a warzywa miękkie, to jest znak że potrawa gotowa. W między czasie
Smaki Brazyliiziemniaczanej sól, pieprz Masło klarowane/ inny tłuszcz do smażenia SOS BAZYLIOWY: 1 pęczek świeżej bazylii ( ok. 25 g) 2 łyżki podprażonych migdałów/ orzeszków pini/ orzechów nerkowca 10 g startego parmezanu 2-3 łyżki oliwy 1-2 łyżki śmietanki kremówki dodatkowo: odrobina soku z cytryny oraz sól i pieprz DODATKI: Smażona ryba, np. dorsz Cebulkę drobno poszatkować – ręcznie bądź w malakserze(...)Kotleciki smakują dobrze podane na ciepło, jak i jako przekąska w podróży lub w pracy. Podaję je często z rybą lub z mięsem oraz surówką, ale smakują też wybornie jako samodzielne, szybkie danie wegetariańskie. Do kotletów można podać również inne sosy, np. pieczarkowy, bądź pomidorowy wg swoich upodobań ;) Smacznego
Calzonella.comczarnym i oregano. Nadziewamy cząstkami cytryn i świeżym tymiankiem. Na folię aluminiową wlewamy oliwę z oliwek i obtaczamy w niej rybę. Zawijamy folię i wkładamy dorady do parowaru na 1 i 2 poziom. Włączamy urządzenie na 23 minuty. Sos Tzatziki Ogórka myjemy, obieramy, kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką pozbywamy się gniazd nasiennych. Ścieramy go na tarce o grubych(...)odcedzamy ją i dodajemy do ogórka jogurt naturalny grecki, oliwę z oliwek, sok z połowy cytryny i starty czosnek. Sos tzatziki doprawiamy pieprzem czarnym i solą. Roszponkę myjemy i osuszamy, po czym układamy na talerz. Po wyłączeniu się parowaru rybę delikatnie wyjmujemy z folii i układamy na roszponkę. Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią
Parowar Facetazapraszam na całkiem smaczny obiad, lub jak kto woli kolację. SKŁADNIKI: 200 g makaronu z dodatkiem atramentu kałamarnicy 8-10 pomidorków koktajlowych kilka zielonych oliwek 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (w kawałkach) 1 łyżka oliwy 2-3 łyżki passaty pomidorowej 1 ząbek czosnku sól pieprz natka pietruszki A jak to zrobić: Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Pomidorki sparzyć(...)przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć 10 minut, aż delikatnie zmiękną. Dodać pokrojone na pół oliwki, kawałki tuńczyka, doprawić solą i pieprzem, delikatnie mieszając, aby ryba zbytnio się nie rozpadła. Na talerzu ułożyć porcję makaronu i sosu, posypać natką pietruszki. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu
Kuchnia w opałachOdparowany sos solimy do smaku. SMAŻENIE SANDACZA Dzwonka sandacza oczyszczamy nożem z odstających fragmentów łuski i pęsetą – z ewentualnych ości. Każde dzwonko po kolei osuszamy na papierowym ręczniku, solimy i pieprzymy z każdej strony, a następnie cienko panierujemy w mące, strzepując jej nadmiar. Na patelni rozpuszczamy i mocno rozgrzewamy na średnio wysokim ogniu masło – tyle, żeby po włożeniu ryby sięgało(...)przy niższych dzwonkach czas się skróci, przy wyższych – wydłuży). Mąka na rybie powinna się widocznie przyrumienić. PODANIE Usmażoną rybę zdejmujemy na papierowy ręcznik żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, wykładamy na talerze, podlewamy sosem i dekorujemy listkami natki pietruszki. Podajemy od razu, gorącą. Moim zdaniem sandacz w borowikach to jedna z tych potraw, którym wręcz przeszkadzają jakiekolwiek dodatki
Karo in the KitchenSkładniki: na 4 porcje 4 kawałki fileta z łososia kubek białych winogron 2 jabłka 2 łyżki cukru kubek półwytrawnego białego wina oliwa z oliwek kilka gałązek
Luźna KuchniaDzisiaj kolejny przepis na śledzie na świątecznym stole. Ale to nie będą tylko śledzie bo połączyłam je z wędzonym łososiem. Całość zalana sosem śmietanowym, z dodatkiem ogórków, cebuli i jabłka. Fajny pomysł, całkiem smacznie obie ryby się w tym daniu połączyły. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikKocham ryby, ale to już wiecie. Dziś kolejny przepis, mocna inspiracja Kwestii Smaku, sprawiła, że będzie to jedno z moich ulubionych rybnych dań. Składniki: (dla 4-6 osób) 3 filety z dorsza 2 puszki całych pomidorów w sosie pomidorowym 1,5 cebuli 2 ząbki czosnku zioła prowansalskie oregano łyżeczka cukru pieprz, sól Wykonanie: 1. Cebulę pokroić w kostkę(...)Doprawić cukrem, solą i pieprzem, wsypać zioła i wymieszać. Zagotować. 3. Po 5 minutach dodać filety z dorsza i przykryć je w całości sosem. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez ok. 8 minut. Rada: Rybę można podawać z ryżem, ziemniakami lub chlebem. W każdym połączeniu powinna być pyszna
Pasja Smaku