Przypadkowo znalazłam się na stronie : http://recipies.wikia.com/ Rozejrzałam się tu i ówdzie, zaopatrzyłam w olbrzymią ilość wspaniałych receptur. I skorzystałam z nich. Dziś właśnie propozycja, którą
W kuchni Karmel-itkiCzasami przychodzą takie małe Duszki. Wiercą się w głowie, kręcą i mącą myśli,podsuwając to, co uważają za stosowne. Hm, a niekoniecznie jest.Czasami stworki te namawiają
W kuchni Karmel-itkiCzarne złoto. Gęsty, słodko-gorzki syrop, ciemnobrązowej, wręcz czarnej barwy. Charakterystyczny zapach palonego cukru trzcinowego. To produkt uboczny podczas jego rafinacji. Melasa. Jak już wspomniałam
W kuchni Karmel-itkiZapatrzona w słońce, zamyślona, rozmarzona, czekam. Miał przyjść już kwadrans temu, a ja sama siedząc w parku obserwuję inne pary. Zapomniał? Coś mu wypadło? Czuję wibrowanie
W kuchni Karmel-itkiBędąc w Warszawie, co ostatnimi czasy zdarza mi się dość często, prawie zawsze odwiedzam "Kuchnie świata" w poszukiwaniupotrzebnych składników, inspiracji, czy nawet dla samej przyjemności. Ta
W kuchni Karmel-itkiTeoretycznie mamy wiosnę, prawda? I astrologiczną, i kalendarzową. Szkoda tylko,że nie pogodową. Piękną mamy zimę tej wiosny! Tyle śniegu, co aktualnie leży namoim podwórzu, to
W kuchni Karmel-itkiW królestwie własnej dziwaczności szukam chociaż krzty normalności. Osobliwa i nieokiełznana, nie zawsze poukładana. Gdzieś w tym szumie i szaleństwie, oddaje się rozkoszom stołu. Tym razem
W kuchni Karmel-itkiChociaż jesień już dawno za nami, a za oknem leży (wreszcie) śnieg, to nadal najlepszym pomysłem na obiad są rozgrzewające zupy bądź dania jednogarnkowe
W kuchni Karmel-itkiDzieciaki poprzebierane za różne straszne postacie biegają po opustoszałych ulicach miasta. Zmrok, mgła i wilgoć. Wszędzie słychać roześmiane grupki, które z koszyczkami w rękach pukają do
W kuchni Karmel-itkiBloger nie tylko blogiem żyje. To normalny człowiek. Jak każdy inny.Nawet w kwestii jedzenia. Wielu osobom spoza blogowego światka wydaje się, że bloger kulinarny to ktoś
W kuchni Karmel-itkiKampania promująca spożywanie oleju rzepakowego ogłosiła na swym fanpage'u akcję "CAŁA POLSKA SMAŻY NALEŚNIKI".Nie mogło się stać, by i Karmel-itka nie przyłączyła się
W kuchni Karmel-itkiCzwartkowe popołudnie, przyjemnie chłodne, zwiastujące wiosnę. Urocze towarzystwo, dzięki któremu uśmiech nie znika z twarzy. Wszystko okraszone przytulnym lokalem, doprawione smakowitym jedzeniem. Dzięki
W kuchni Karmel-itkiSięga łapką ponad stół, chociaż wzrostem jeszcze do jego wysokości jej daleko. Zlokalizowała kotlecika, chwyciła i ze śmiechem biegiem pędzi do swego pokoju, by unikając wzroku
W kuchni Karmel-itkiZapach świeżego pieczywa o poranku, aromat mocnej, parzonej kawy. Tupot małych, bosych stópek zbiegających po schodach, czuły uśmiech i życzliwe gesty. O takich marzę porankach.
W kuchni Karmel-itkiKto nie ryzykuje, ten nie ma. Nie poznaje tajemnic, nie zażywa świata. Nie uczy się nowych rzeczy. Idąc na studia obiecałam sobie, że nauczę się pracować
W kuchni Karmel-itkiTo już 300 postów jest za mną.. Rany, ale ten czas leci! Jestem już z Tobą, Czytelniku od stycznia 2010. Jak na taki kawał życia
W kuchni Karmel-itkiNajmniejsze drobiazgi wiążą ze sobą ważne dla nas chwile.Przybierają na wadze, pod ciężarem wspomnień i przeżyć,emocji, zapachów, uczuć. Stają się, pomimo braku konkretnej wartości
W kuchni Karmel-itki