grzyby jak psy trufle? Muehehehe, taaa. Mogę się zabić na grzybie i tak go nie zauważę, ale za to koncertowo włażę w sarnie gówna. Podobno na grzybach jak na rybach. Należy milczeć lub przemieszczać się we względnej ciszy. To ja nigdzie nie idę! Jak mam siedzieć cicho? Muszę się podzielić ze światem obawami co do kleszczy, wściekłych lisów i ślepych(...)dajemy masło. Jak masło zacznie się lekko brązowić i pachnieć orzechami wrzucamy cebulę, szklimy, dorzucamy kurki i na dużym ogniu szybko smażymy. Dodajemy orzechy, mieszamy i zalewamy śmietanką. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżym oregano. Dużo świeżego oregano. Suszone się nie nadaje. Mieszamy aż śmietanka nam zgęstnieje. Dodajemy ugotowany makaron i ¼ kubeczka wody z gotowania makaronu. Mieszamy i doprawiamy gałką. Danie
ladykitchenWspaniałe mięsiste liście, nieco meszkowate, w kolorze ciemno miętowym. Uwielbiam ten zapach, który zostaje na palcach, po potarciu któregoś z małych, zielonych stworków, usadowionych na cienkich
W kuchni Karmel-itkiKażdy z nas niejednokrotnie pewnie zasmakował pizzy, mi zawsze marzy się smak włoskiej takiej z prawdziwego zdarzenia. Miałam okazję kosztować właśnie ichniejszego wypieku będąc na wakacjach
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiImprezowa przekąska z tuńczykiem, twarogiem i sosem chili...Kremowy, czosnkowy twarożek.Warstwa lekko pikantnego, słodkiego sosu chili.I kawałeczki tuńczyka.A do tego karkersy, nachosy czy chipsy.Polecam
Gospodyni MiejskaMakaron z tuńczykiem w sosie śmietanowo-koperkowym...Makaron oblepiony lekko kwaśnym sosem z posiekanym koperkiem.Z dodatkiem kawałków tuńczyka i groszku.Szybkie i pyszne danie.Zapraszam!Składniki:250 g
Gospodyni MiejskaTwarogowe pierożki z tuńczykiem...Złociste, twarogowe ciasto.Nadzienie z tuńczyka i jajek.Smakowita przekąska lub danie główne! Składniki:Ciasto:250 g chudego twarogu;250 g mąki pszennej
Gospodyni MiejskaZa oknem szare puchacze przysłaniają niebo. Jest ponuro i smutno. Hałdy śniegu leżą na poboczach, chodnikach. Pomimo to, wciąż sypie z nieba biały puch. Śniegowe
W kuchni Karmel-itkiPrzygotowanie: Bakłażana pokrój w plastry, umieść je w durszlaku, posól i odstaw na 15 minut. Po tym czasie spłucz sól pod bieżącą wodą, osusz plastry ręcznikiem papierowym, dopraw je solą i pieprzem. Orzechy włoskie rozdrobnij w moździerzu lub przy pomocy robota kuchennego, wymieszaj w miseczce z parmezanem i bułką tartą. Do drugiej miseczki wsyp mąkę, a do trzeciej wbij(...)Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Polecam domowy fast food: Ekspresowe calzone Falafele z marchewką Pissaladiere Pity z klopsikami i botwinką Marokańskie kefty Pity z rybą i surówką
Chilli Czosnek i OliwaProsta sałatka z buraczków, śledzi i ziemniaków, którą warto przygotować nie tylko na Wigilię. Miłośnikom śledzi na pewno przypadnie do gustu Składniki:4-5 filetów śledziowych
Oryginalny smakdelikatne i przede wszystkim wyjątkowo smaczne. Charakteryzuje się białym kolorem. Jako , że ostatnio pojadłam troszkę lasagne, Rafaello i innych takich jakby kaloryczniejszych dań..to na swoje usprawiedliwienie wzięłam tę rybę..i poleciałam, daleko, daleko... Pomogła mi w tym brytfanna Florina, do zadań specjalnych. Jedyna ,która do tej pory nie przyżeliła mi potrawy i mogłam ją śmiało zostawić bez opieki nawet(...)marchewkę dodaj do filetów. Dokładnie wymieszaj, a na koniec daj na dno, tak aby na wierzchu była miruna. Odstaw na godzinkę. Ziemniaki pokrojone w cząstki polej oliwą, dodaj soli, mieszanki ziołowej do ziemniaków zawierającej rozmaryn i...wymieszaj. Dodaj na wierzch, posyp selerem naciowym oraz dodaj pomidora sparzonego, obranego ze skórki i poszatkowanego. Nakryj pokrywką i..do piekarnika
Z Kuchni Do KuchniCześć ! Dziś na blogu przepis na śledzie z suszonymi śliwkami i cebulką. Słodki element w postaci śliwki, daje fajnego smaku. Warto spróbować. Składniki: 3 filety śledziowe
Moja pasja smakuJeśli komuś zostały jakieś wolne pieniążki po sesji to polecam tą bardzo smaczną kanapkę. Składniki: -pół puszki tuńczyka w kawałkach (może być i wodzie i w
Tanie przepisy studenckieCzarne złoto. Gęsty, słodko-gorzki syrop, ciemnobrązowej, wręcz czarnej barwy. Charakterystyczny zapach palonego cukru trzcinowego. To produkt uboczny podczas jego rafinacji. Melasa. Jak już wspomniałam
W kuchni Karmel-itkiGołąbki rybne są równie smaczne jak te mięsne. Wersja z makrelą z puszki jest też szybsza w wykonaniu, bo sos pomidorowy mamy już gotowy :) Składniki: ( na
Symfonia smakowaniestety prawdziwa bomba kaloryczna - przygotowny na bazie masła i żółtek w szczególny jednak sposób komponuje się ze szparagami. Świetnie smakuje również ze wszystkimi młodymi warzywami, jajkami i gotowaną rybą. Ponieważ smakuje wyjątkowo pozostawmy go na wyjątkowe okazje i wówczas zajadajmy się nim bez wyrzutów sumienia. W maju zapewne takich okazji nie zabraknie. Jest bardzo łatwy do przygotowania(...)miskę z ognia, by nie nagrzała się zbyt mocno do żółtek stopniowo po jednej łyżce dodawać stopione gorące masło, cały czas ubijając. Na końcu dodać sok z cytryny, przyprawić solą i białym pieprzem. Ubijać do momentu, aż sos zgęstnieje, będzie jasny i puszysty. Przygotować ilość do jednorazowego zużycia, ponieważ sos przygotowany z surowych żółtek nie nadaje się do przechowywania UWAGI
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zapiski o frytkach pochodzą z XV wieku z Belgii. Belgowie głoszą historię, że w Walonii, w której płynie rzeka Meuse, zimą zamarznięta woda zabrała mieszkańcom ich podstawowe pożywienie – ryby. Zdesperowanym ludziom pozostały jedynie ziemniaki, które kroili w kształt rybek (ponoć temu zawdzięczają swój kształt) i smażyli na wołowym oleju. Fanatycy oryginalnej receptury zarzekają się, że współczesne odejście od zwierzęcego(...)papierowe ręczniki i odsączamy z tłuszczu. Zwiększamy temperaturę frytownicy do 180ºC, ponownie wkładamy odsączone z tłuszczu frytki i smażymy do uzyskania złotego koloru. Wyjmujemy na papierowy ręcznik. Podajemy oprószone solą morską i z ulubionym sosem (orzechowym, tzatziki, andaluzyjskim, belgijskim, alioli… lub z ketchupem, czy majonezem). Wyśmienicie smakują podane z samym jogurtem. Oryginalne frytki belgijskie , zwane Vlaamse friet , są nawet marką
mojewypiekiinietylko