często mieszając, aż warzywa będą miękkie. (ok. 20 minut)Rybę wysuszamy ręcznikiem, solimy, pieprzymy, dodajemy troszkę bazylii, skrapiamy sokiem z cytryny i obtoczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, aż ryba będzie złocista.Nagrzewamy piekarnik do 170'C.Do warzyw dodajemy koncentrat, trochę bazylii, pietruszkę i Maggi do smaku. Mieszamy.Na naczynie wykładamy najpierw warstwę warzyw, potem ryby
Kitchens Alphabetrybki jak płotki lub leszcze. Jest to jednocześnie dobry sposób na konserwację i zagospodarowanie nadmiaru złowionych samodzielnie ryb. Po raz pierwszy zrobiłam opiekane śledzie samodzielnie i jestem zaskoczona smakiem. Są genialne w smaku, bo delikatna zalewa pozwala cieszyć się cudownym smakiem smażonych rybek. W kupnych dominuje niestety głównie smak octu. Polecam przepis! Składniki: . około 2 kg śledzi - 18 sztuk(...)ziarenek ziela angielskiego 1-2 łyżki gorczyc 10 łyżeczek cukru 2 łyżeczki soli 1-2 cebule 1-2 jajka bułka tarta olej do smażenia sól Wykonanie: śledzie oprawić. Odciąć głowy, przeciąć rybę ostrym nożem wydłuż tułowia i pozbyć się wnętrzności, następnie dobrze wypłukać pod bieżącą wodą. Tuszki śledzi osuszyć, następnie posolić z zewnątrz i w środku ryby obtoczyć w rozbełtanym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!stołu :) bardzo szybko. Ale przecież nikt nie lubi hi hi :) Zawsze przygotowuję karpia tradycyjnie tak jak się robiło u mnie w domu. Smażony w panierce. Prosto i smacznie. Prócz karpia na moim stole goszczą inne ryby gdzie przepisy na nie znajdziecie tutaj , a stopniowo będzie ich przybywać. Składniki 1 karp o wadze około(...)sól pieprz bułka tarta do panierowania mąka do panierowania 2 jajka olej do smażenia Karpia oczyścić i pokroić w na dwa płaty, krojąc od głowy wzdłuż kręgosłupa lub w dzwonki. Skropić wyciśniętym sokiem z cytryny oprószyć solą i pieprzem. Cebulę pokroić w piórka i przykryć nią rybę. Naczynie przykryć szczelnie i odstawić najlepiej na całą noc do lodówki. Do jednej
O kuchni z uczuciemPstrąg łososiowy smażony bez tłuszczu Składniki: filet pstrąga łososiowego 1 limonka zioła prowansalskie sól, pieprz Przygotowanie pstrąga łososiowego: Umyty i osuszony filet pstrąga obsypujemy ziołami, solą i pieprzem. Układamy rybę na pergaminie, skrapiamy sokiem z limonki i oprószamy skórką otartą z limonki. Zawijamy filet w pergamin tak by nam się nie rozwijał i łatwo przewracał podczas smażenia. Smażymy na średnim
NiePieprz.plpołowy cytryny 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę 1 cebula pokrojona w cieniutkie plasterki sól do smaku Dodatkowo olej do smażenia mąka o panierowania Sposób przygotowania: Rybę oczyścić odkroić głowę i ogon , umyć i pokroić w dzwonka. Do dużej miski przełożyć wszystkie składniki marynaty, wymieszać i obtoczyć nimi rybę. Miskę zakryć folią spożywczą
Gosia gotujeSkładnikiŚwieże kawałki pokrojonego w dzwonki łososia ( 2-3 cm szerokości )sólSPOSÓB PRZYGOTOWANIARozgrzać mocno patelnię , posypać solą ( bez żadnego tłuszczu ) poczym układać kawałki łososia pokrojonego w dzwonki.Sma
zielonacukinkabezglutenowej) 1 duże lub 2 małe jajka sól, pieprz olej do smażenia sos: 100 g żurawiny 250 ml czerwonego, wytrawnego wina 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki cukru trzcinowego 100 ml śmietany 18% 1 łyżka mąki orkiszowej 1 łyżka masła Przygotowanie: Żurawinę zalać winem i odstawić na 10 minut. Rybę pokroić na mniejsze części. Osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Rozbełtać jajka(...)mąkę i energicznie mieszać. Doprowadzić do zagotowania i do zgęstnienia. Dodać cukier trzcinowy i masło. Zdjąć z ognia. Na patelni rozgrzać dużą ilość oleju. Rybę oprószyć mąką, wymoczyć w jajku i w płatkach migdałów. Smażyć z jednej strony na średnim ogniu przez około 5 minut sprawdzając, czy migdały się nie przypalają. Powtórzyć czynność na drugiej stronie ryby. Polecam podawać
Jaglusia30dag dorsza 20dag ziemniaków 1 mała cebula 1 łyżka pietruszki 1 łyżeczka śmietana 18% 1 jajko 1/2 łyżeczki utłuczonego pieprzu sól cząber olej do smażenia Wykonanie. Ugotować ziemniaki w łupinie, obrać i utłuc. Mięso ryby zmielić, połączyć z ziemniakami, dodać posiekaną cebulę. śmietanę, cząber, natkę ,jajko, pieprz i sól. Wymieszać, uformować wałek i pociąć na małe krokiety. Krokiety smażyć
Kulinarny karnet ChristopheraRyba po grecku, określana także rybą w pomidorach czy z warzywami, nieodzownie kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Wpisała się w tradycję tak, że także u nas, na obczyźnie nie mogło jej zabraknąć. Jest to jedna z tych potraw, która mimo że tradycyjna, w prawie każdym domu przygotowywana jest inaczej. W mojej rodzinie zawsze to był dorsz z mniejszą(...)Dorsza umyć, osuszyć, pokroić w nieduże kawałki. Przyprawić solą i pieprzem. Jajka rozkłócić w głębokim talerzu, do drugiego wsypać mąkę. Na patelni rozgrzać olej. Kawałki ryby panierować w kolejności mąka - jajko - mąka i smażyć na złoty kolor. Odłożyć na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Marchew i seler obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać
Zielona Kuchniaprzez noc. Na patelnię wykładamy łososia skórą do dołu I smażymy na średnim ogniu przez kilka minut. Wylewamy resztę sosu I ciągle polewamy nim rybę. Sos zgęstnieje. Wtedy dolewany sake. Łosoś powinien tak się smażyć ok 15minut. Pamiętajmy, żeby nie przeciągać smażenia zbyt długo bo łosoś będzie suchy. Smacznego
Smaki Przyprawy i Koloryprzez noc.Na patelnię wykładamy łososia skórą do dołu I smażymy na średnim ogniu przez kilka minut. Wylewamy resztę sosu I ciągle polewamy nim rybę. Sos zgęstnieje. Wtedy dolewany sake. Łosoś powinien tak się smażyć ok 15minut. Pamiętajmy, żeby nie przeciągać smażenia zbyt długo bo łosoś będzie suchy.Smacznego
Kulinarna rozmowaKolejna pyszna rybka na blogu. Dzisiaj w formie smażonej z aromatycznym i kolorowym sosem. Mam nadzieje, ze skusi wielu smakoszy. Składniki: Dowolna ilość dorsza Przyprawa do ryb Sól Mąka olej Bulion warzywny ok 500 ml 1-2 marchewki Kawałek selera Koperek pieprz 50 ml śmietany 18% słodkiej Wykonanie: Dorsza sprawiamy, filetujemy, kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą i przyprawą(...)ryb. Marchewki i selera obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy w bulionie do miękkości. Dorsza obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor na oleju. Ugotowane warzywa dokładnie miksujemy, dodajemy pokrojony drobno koperek oraz śmietanę. Zagotowujemy. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Dorsza wykładamy na talerz i podajemy z przygotowanym sosem. SMACZNEGO
Smaki EwyOczywiście obtaczamy łososia w marynacie, tak, żeby doszła do każdego jego kawałka. Pozostawiamy rybę na minimum 4 godziny w lodówce. Można przygotować ją dzień wcześniej. Zamarynowaną rybę wrzucamy na grilla, lub rozgrzaną patelnie. Smażymy na dużej temperaturze 1 minutę z każdej strony. Następnie zdejmujemy z grilla i zawijamy każdy kawałek w folię aluminiową na minimum 5 minut. Dzięki temu ryba
KasiaiKrzysiu.plKolejne klasyczne danie w naszej kuchni to dorsz smażony w panierce. Najczęściej kupujemy dorsza, bo nie jest nasączony wodą i lodem jak inne ryby, prawie nie ma ości, mięso ma kruche i grube,czasem nieco suche, ale nam to wcale nie przeszkadza. Często z dorsza robię kotlety rybne , dzisiaj dorsz smażony. Zachęcam! 2 filety z dorsza 2 jajka sól(...)pół godziny do lodówki. Jajka roztrzepać,lekko posolić, bułkę tartą wsypać do miseczki. Filety panierować z każdej strony w jajku i w bułce. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Usmażone kawałki ryby, mniam :) Pyszna panierka i jeszcze pyszniejsze wnętrze Nasza propozycja podania - z ziemniakami i surówką z selera naciowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie