ryba pieczona - 3500 przepisów (strona:99/234)

Sandacz z kurkami 191

Sandacz to ryba bardzo ceniona ze względu na jej walory smakowe. Ponieważ mięso sandacza jest chude, więc dobrze będzie czuło się w towarzystwie lekko kwaśnego sosu kurkowo-śmietanowego oraz masła. Doskonałym tego uzupełnieniem będą takie przyprawy jak kolendra i gorczyca, a także pieczone ziemniaki z rozmarynem i cytryną . Skoro zaś mamy już kurki i śmietanę, to nie zaszkodzi dodać(...)przesadnie) ogniu rozgrzewamy po 2 łyżki masła i oliwy. Umieszczamy w tłuszczu kawałki ryby i smażymy niezbyt gwałtownie po 2-3 minuty na stronę (ew. nieco dłużej, jeśli kawałki są grube). Sandacza podajemy od razu z sosem kurkowym, świeżo posiekanym koperkiem oraz przygotowanymi w międzyczasie pieczonymi ziemniakami. Uwagi Jeśli do sosu kurkowego dodamy 1 łyżeczkę łagodnej musztardy

Kulinarna Pokusa
Grillowane warzywa – jakie warzywa grillujemy? 202

Grill to nie tylko miejsce na którym możemy przygotowywać potrawy mięsne. Świetnie smakują również grillowane ryby i warzywa. Tak, to właśnie grillowane warzywa będą świetnym dodatkiem do steka z grilla, czy pieczonej karkówki. Pewnie wielu z Was zastanawia się jakie warzywa możemy grillować, już odpowiadam… Jakie warzywa możemy grillować? cukinię paprykę pomidory ziemniaki kapustę cebulę Grillowane warzywa

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pasztet z łososia dorsza i pieczarek 199

Lekki pasztet rybny z dorszem i łososiem w roli głównej. Zrobimy go w 30 minut bez czasu pieczenia. Można się nim zajadać bez wyrzutów sumienia bo nie jest kaloryczny. Idealny na świątecznym stole i nie tylko. Nie macie pomysłu na rybę, to możecie zrobić taki oto pasztet. pasztet łososiowy: 50 dkg łososia 1 jajko gotowane 1 cebula 1/2 pęczka koperku(...)Masę mieszam. Pasztet z łososia: Rybę pozbawiam skóry, ości kroję na kawałki. Miele maszynką razem z cebulą, jajkiem gotowanym i namoczoną i odciśniętą z mleka bułką. Najpierw mielę dorsza potem łososia. Do masy dodaję koper pokrojony, paprykę wędzoną, sól, pieprz, jajko, masło roztopione. Całość mieszam. Foremkę o wymiarach 24x11 cm wykładam całą papierem do pieczenia. Wykładam masę z dorsza

wesoła kuchnia
Filet z dorsza z bobem i pieczarkami w sosie limonkowym 204

Dzisiaj mamy dla Was pyszny przepis z najnowszej książki Lidla - Ryby są pyszne - więcej o książce tu - KLIK . Przepis został stworzony przez Karola Okrasę, a rybką i zdjęciami zajął się dla Was Tomek! Dorsz z pieczarkami, bobem, mleczkiem kokosowym i limonką! My zamieniliśmy bazylię tajską na kolendrę i dodaliśmy mniej masła - polecamy! :) Dorsz w marynacie: 1 ząbek czosnku, posiekany(...)minuty. Następnie wyjmujemy dorsza z piekarnika, ponownie obtaczamy w marynacie i wstawiamy do piekarnika na kolejne 5 minut (czas pieczenia jest uzależniony od grubości filetów). Wyjmujemy z piekarnika, zbieramy pędzlem marynatę i rozsmarowyjemy ją na powierzchni ryby.  Pieczarki przesmażamy na rozgrzanej oliwie, następnie dodajemy masło, sól, pieprz, pokrojony czosnek, całość smażymy do zarumienienia pieczarek. Dodajemy bób smażymy. Po podsmażeniu

Plate of Joy
Zupa krem z pieczonych pomidorów i pieczonej papryki 243

Przygotowując ostatnio salsę pomidorowo - paprykową do ryby postanowiłam z tak przygotowanych warzyw zrobić zupę - krem. Bardzo lubię takie zupy, gdyż przetarte warzywa nadają im inny

Codzienna kuchnia niecodzienna
Grillowany pstrąg łososiowy z odzysku podany na miksie sałat z opiekanymi ziemniaczkami 171

oliwek Przygotowanie: Osuszoną rybę nacieramy solą, pieprzem cytrynowym i odrobiną ziołowej mieszanki grillowej. Skrapiamy oliwą i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej. Kilka minut z każdej strony wystarczy. Przekładamy delikatnie by nie uszkodzić kawałków lub pieczemy nieco dłużej, na mniej rozgrzanej patelni - tylko z jednej strony. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką(...)była to surówka oparta na miksie sałat, o której wspomnę coś więcej niebawem. Jako, że sezon grillowy najwyższa pora rozpocząć rybę tę do grillowania tradycyjnego gorąco polecam. Pyszności i do tego zdrowe

Kuchnia po mojemu
Restauracja UKIM, pysznie jak u wietnamskiej mamy 128

przez Pyzę made in Poland , więc jest obowiązkowym punktem naszego kulinarnego programu. Kaczka Cesar Roll Drugi jest łosoś po tajsku pieczony w soli z batatami i ryż jaśminowy (33,- zł). To był zdecydowany numer jeden naszej uczty ! Ryba była bardzo delikatna i soczysta w środku. Dawno nie jadłam tak idealnie przyrządzonego łososia. Potem próbujemy krewetki Black Tiger panierowane(...)odwiedzamy Ukim nie ma żadnego deseru, jest to piątek w godzinach 17.30 - 19.00. Młoda kelnerka wraca po chwili i przekazuje nam informację, że później będzie sernik, ale jeszcze się piecze. Faktycznie gdy już będziemy wychodzić  z lokalu przychodzi chłopak z kartonem, w którym skrywa się rzeczony sernik... Na pewno to wrócę, aby spróbować kolejnych dań i może wtedy trafią

Kulinarne przygody Gatity
Poniedziałek: Poke bowl – hawajska sałatka warzywna 184

pracy. Czas przygotowania : 10 minut Czas pieczenia : 20 minut Liczba porcji : 2 Poke salad to hawajski odpowiednik naszej sałatki warzywnej, choć wykonanie jak i skład są inne. Podobna jest technika przygotowania, czyli miks siekanych warzyw. Poke po hawajski znaczy właśnie „siekać, kroić”. Bazę sałatki stanowi ryż, bardzo ważnym składnikiem jest ryba. Co do reszty dodatków panuje dość duża dowolność, choć(...)Żeby jeszcze bardziej urozmaicić sałatkę proponujemy zastąpić zwykły ryż ryżem z kalafiora, a wśród dodatków umieścić warzywa zakwaszone na szybko. Składniki: Główka kalafiora 100 g łososia wędzonego lub innej ryby Awokado Garść fasoli szparagowej Garść siekanej czerwonej kapusty Ogórek Pęczek rzodkiewek 2-3 łyżki sezamu 2-3 łyżki siekanego szczypiorku Marynata 1/4 szklanki octu ryżowego lub winnego 2 łyżki cukru

Niedzielny kucharz
Ryba z brokułami w sosie chrzanowym 132

chrzanem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawiamy solą i pieprzem. W naczyniu do zapiekania układamy ziemniaki, na nich rybę, a na rybie brokuły i polewamy wszystko sosem chrzanowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy ok 30 minut. Smacznego var widgetParams = "{ 'Id':'d47c4e6d-07f6-4964-8c86-fc45e8da4ab7','AffId':'14121'}"; var params=encodeURIComponent(JSON.stringify(widgetParams)); var link

Cynamonowe szczęście
Klopsiki rybno – brokułowe, rewelacyjne 121

pieprzem. Smażenie – na patelni rozgrzać olej i obsmażyć klopsy na złoty kolor. Nie trzeba smażyć zbyt długo ponieważ warzywa i ryba była podgotowana. Drugi sposób mniej kaloryczny to – naczynie żaroodporne lekko posmarować olejem. Położyć klopsy i piec w nagrzanym piekarniku do 200 C i piec 35 minut. Klopsiki muszą się zarumienić. Podawać z ziemniakami lub sałatką warzywną. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
ŁOSOŚ W CYTRUSACH Z TYMIANKIEM 220

Proste, szybkie i jednocześnie eleganckie danie. ŁOSOŚ W CYTRUSACH Z... Artykuł ŁOSOŚ W CYTRUSACH Z TYMIANKIEM pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Filet pstrąga z piekarnika 155

pokroić na małe kawałki i rozłożyć na górze ryby. Koperek umyć, osuszyć i posiekać drobno. Obsypać nim filety. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec filety bez przykrycia 20 minut. Jeśli lubicie bardziej niedopieczoną to trochę krócej. Czas pieczenia zależy od grubości rybki, więc musicie trochę sami obserwować. Podawać z pieczonymi ziemniakami lub chlebkiem. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Łosoś na dzikim ryżu z awokado 222

łososia: Sok z limonki utrzeć z imbirem, oliwą solą i pieprzem , polać łososia z każdej strony, posypać przyprawą do ryby, odłożyć na godzinę do lodówki.  Po tym czasie  włożyć do nagrzanego do 180*c piekarnika , piec  15 minut, trzymać w cieple do momentu zrobienia ryżu. Ryż ugotować na sypko jak w przepisie na opakowaniu, do lekko ciepłego

Wanilia i Kardamon
Dorada z ziołami i pomidorami koktajlowymi 191

pieprzem. Do środka ryb wkładamy świeże zioła, plastry czosnku i cytryny. Czosnek dajemy również w nacięcia skóry. W naczyniu żaroodpornym układamy ryby, pomidorki koktajlowe i wcześniej podgotowane ziemniaki. Całość skrapiamy oliwą   z oliwek i posypujemy częścią ziół. Pieczemy w piekarniku z funkcją grilla przez 20 minut w 200 stopniach

Kuchnia Bon Appetit
Carpaccio z łososia, rukoli i koziego sera 277

Pyszny i zdrowy pomysł na śniadanie, przekąskę w ciągu dnia, czy kolację. My, z mężem uwielbiamy ryby, dlatego często goszczą na naszym stole. Nie tylko na obiad w postaci smażonego dorsza czy pieczonego morszczuka. Lubimy podjeść łososia w sałatce, na kanapce z cytrynką lub wędzoną makrelę w towarzystwie kiszonego ogórka. Carpaccio to danie, które zazwyczaj podaje się z surowego

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania