ryba pieczona - 3500 przepisów (strona:47/234)

Sushi dla diabetyka – Niskowęglowodanowe!!! 294

świetne z kalafiora, to i ryż z niego będzie wspaniały. I wiecie co?Nie pomyliłam się! Oczywiście z racji tego, że jestem w ciąży u mnie ryba jest wędzona, mogłaby być też pieczona, ale jeśli ktoś lubi (i może!) surową rybę, to nic nie stoi na przeszkodzie. Moje sushi nadaje się dla ciężarówek – a wiadomo, że w ciąży

Dietolog
Filet rybny w warzywach 188

rybę ( pokropiłam sokiem cytrynowym ), a na rybę ponownie warzywa- folię zawinęłam w podłużny pakiecik Piekłam w temp. 180 stopni C, przez około 30- 40 min. (podczas pieczenia zajrzeć ostrożnie i spróbować czy ryba miękka). Obiad prosty i smaczny...Polecam

Proste Potrawy
Ziołowa,pieczona makrela z papryką i pomidorami 120

Pierwszy raz jadłam pieczoną makrelę. Jest bardzo intensywna w smaku dlatego zaryzykowałam by podać ją z licznymi świeżymi ziołami i pieczonymi warzywami. Ciekawie smakowało :) Składniki na 1 porcję:1 świeża, cała makrelapęczek świeżych ziół: tymianek, bazylia, natka pietruszki, szałwia, tymianek1 łyżka płatków suszonej papryki (ale może być zwykła, czerwona papryka)1 pomidor pokrojony(...)czosnkiem (od środka oraz na zewnątrz skóry). Do środka ryby wkładamy całe gałązki ziół oraz płatki papryki. Rozwijamy folię aluminiową, układamy na niej plastry pomidorów a na nie makrelę. Zawijamy folię.  Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut. Podajemy z ulubionymi surówkami, cytrynką, chlebem albo ziemniakami. pieczona makrela

Bon Appetit Małgorzaty
Świąteczne gotowanie z Galeo i przepis na karpia 205

cynamon, kolendrę, gałkę muszkatołową. Na pewno nie zrezygnujemy z pieprzu, majeranku czy innych suszonych ziół. Rozgrzewać nas będzie ostre chili oraz imbir. A ryby szybko przyprawimy mieszanką przypraw do ryb. Spotkanie z Galeo było wstępem i pierwszym krokiem w wir przedświątecznych przygotowań. Powiem Wam, że dobrze się złożyło. W głowie powstał jakiś plan, zarys tego, co może pojawić się(...)jarmużem karpia w szarym sosie rybny "suflet" W menu gościły także:  zupa z borowików z nalewką wiśniową tatar z łososia i mango chrupiące pierożki z łososiem ryby marynowane z żubrówką pieczony dorsz na imbirowym mango śledzie z czarną soczewicą łosoś w grzybowym ragout gruszki nadziewane orzechami kutia Jak widzicie, przygotowaliśmy tradycyjnie 12 potraw. Jedne bardziej, inne mniej tradycyjne

kolorowotorcikowo
Pieczona dorada 128

bardzo mi się spodobało, to fakt iż w każdym sklepie, w którym kupowałam ryby czy też owoce morza, bez problemu oprawiano je na miejscu :)  Bardzo dobry pomysł !!!  W Polsce jeszcze się z czymś takim nie spotkałam :( Przepis na pieczoną doradę jest prosty, wystarczą nam: 1 Dorada 2-3 ząbki czosnku oliwa z oliwek sól pieprz folia aluminiowa(...)natrzeć tym rybkę. To co nam zostanie włożyć do środka wraz z kolendrą. Zawinąć szczelnie w folię aluminiową i włożyć do nagrzanego do 180-190*C piekarnika. Piec około 20 minut. Ryba była przepyszna ! ! ! Kolejnego dnia zrobiłam to samo :) Najlepiej popić  dobrze schłodzoną hiszpańską Cavą :) Na zdrowie

Jemy Pijemy
Ryba w papilotach z warzywami na parze 182

ryby ( u mnie filet z pstrąga tęczowego) - 2 średnie marchewki - 1 mała pietruszka - 1 mała cukinia - 4 plastry cytryny - 1/2 pęczka koperku - sól, pieprz - papier do pieczenia ( 4 kwadraty 30x30cm) Rybę podzielić na 4 porcje. Sprawdzić, czy filety nie posiadają ości. Moje miały je jeszcze. W ich usuwaniu pomocna będzie pęseta. Każdą porcję oprószyć solą i pieprzem. Marchewkę i pietruszkę

kawawszklance
Ryba w cieście naleśnikowym 137

dorsza, mintaja, morszczuka lub innej ulubionej ryby sól i pieprz do smaku ciasto naleśnikowe: ¾ szklanki mąki pszennej ¾ szklanki wody gazowanej 1 jajko sól ½ łyżeczki proszku do pieczenia olej rzepakowy do smażenia Jak przygotować rybę w cieście naleśnikowym? Jak się robi ciasto naleśnikowe do ryby? Przygotowujemy ciasto naleśnikowe łącząc wodę gazowaną z mąką i jajkiem. Mąki i wody powinno być tyle(...)samo. Dodajemy sól do smaku i odrobinę proszku do pieczenia, aby ciasto było bardziej puchate, wszystko mieszamy trzepaczką. Ciasto naleśnikowe ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Filety z ryby kroimy na mniejsze kawałki, maczamy je w cieście naleśnikowym, dokładnie z obu stron i smażymy na rozgrzanym oleju na patelni aż do zrumienienia. Wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Fląderka po bretońsku. 191

tego ,czy lubimy warzywa bardziej lub mniej chrupkie . Filety osuszyć ,posolić i oprószyć mąką. Warzywa przełożyć do żaroodpornej formy i obłożyć złożonymi na pół filetami. Ryby skropić winem Celebro ,przykryć folią i piec w temp.200stop . Co 5 min polewać ryby winem . Po 15 min ryby i warzywa zalać śmietaną i zapiekać jeszcze 10min. Posypać natką pietruszki i serwować z pszennym

Kulinarny karnet Christophera
Pstrąg z grilla, pieczony w folii 192

grilla, pieczony w folii. Składniki: 2 pstrągi sól + pieprz do smaku 2 duże ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich (polecam Skworcu ) 2 łyżki masła 2 łyżki soku z cytryny ------------------------------ 4 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie: Przygotowujemy 2 kawałki folii aluminiowej. Każdą z nich, na stronie błyszczącej, smarujemy 2 łyżkami  oleju - w miejscu, w którym ryba będzie stykać się(...)ząbek czosnku, 1/2 płaskiej łyżeczki ziół prowansalskich, 1 łyżkę masła, 1 łyżkę soku z cytryny.  Rybę zawijamy w folię, zakładając jej końce tak, aby podczas pieczenia masło nie wyciekało z folii. Rybę odkładamy na 2 godziny do lodówki.  Po tym czasie rozpalamy grilla. Pstrąga grillujemy na średnim żarze - 20 minut. Smacznego

Smak mojego domu
Rybne pulpeciki 109

obiadu, bo przecież nie lubimy marnować jedzenia ;) Ja przy okazji tego dania wykorzystałam rybę na parze, która została mi z poprzedniego obiadu oraz ugotowane warzywa. PRZEPIS PIECZONE PULPECIKI RYBNE Filet białej ryby, u mnie halibut ugotowany na parze Około 4 łyżki namoczonej wcześniej ciecierzycy (nieugotowanej) Około 4 łyżki ugotowanej ciecierzycy Kawałek ugotowanej marchewki (można też dodać inne warzywa jeśli(...)prowansalskich Jeśli masa wyjdzie bardzo rzadka zagęścić mąką/otrębami/kaszą manną lub zmielonym siemieniem lnianym Formować niewielkie kulki (najlepiej wilgotnymi dłońmi), układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Piec około 30 minut (tu dużo zależy od tego jak duże pulpeciki ukulacie i jak spieczone lubicie

HealthyCreations
Pieczona makrela w marynacie z pietruszki i suszonych pomidorów 178

Pieczona makrela w marynacie z pietruszki i suszonych pomidorów Dzisiejsza makrela rodem pochodzi z Norwegii. Wujek Zbyszek obdarował mnie całą torbą świeżej makreli przywiezionej ze Skandynawii. On już patrzeć na makrele nie może, a ja z ogromną chęcią podarek przyjęłam. Dużą część zamroziłam, będzie jak znalazł na piątkowe obiady. A dzisiaj makrelę zamarynowałam w pietruszce, suszonych pomidorach i czosnku(...)pieprzu przygotować marynatę.  Do środka ryby włożyć po łyżce marynaty, resztą wysmarować makrelę z każdej strony. Rybę zawinąć w folię aluminiową, włożyć do naczynia żaroodpornego i umieścić w piekarniku w temperaturze 180 stopni na 30 minut. Przed końcem pieczenia można folię otworzyć i jeszcze podpiec by skórka lekko się przyrumieniła. Smacznego

na moim stole...
Kurczak tandoori / tandoori chicken 196

choć niestety nie ma dymnego aromatu ;)  Można oczywiście przygotować kurczaka tandoori na grillu, co także wielokrotnie robiliśmy. Mieszanki tandoori masala używa się także do marynowania krewetek, ryb, wołowiny i baraniny. Piekłam kiedyś pstrąga tandoori - był wyśmienity. Składniki   proporcje dla 3-4 osób około 1 kg podudzi lub udek z kurczaka, czasami przygotowuję tandoori z piersi kurczaka (jak widać

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Rolada z kremem z tuńczyka 182

około 20 minut. Po upieczeniu ciasto razem z papierem do pieczenia wyciągnąć z formy na arkusz pergaminu, odczekać 3 - 4 minuty i ściągnąć delikatnie papier z ciasta. Jeszcze ciepłe ciasto zwinąć w rulon razem z pergaminem i odstawić do całkowitego wystygnięcia ciasta. Przygotować krem: Od tuńczyka odlać olej. Rybę, ser mascarpone, majonez, sok z cytryny, posiekany szczypiorek i pietruszkę włożyć

Mama Gotuje
Pstrąg pieczony z pieczarkami 109

skropić sokiem z cytryny. Pieczarki oczyścić, umyć. Pokroić wzdłuż na pół a następnie w półplasterki. Podsmażyć na 2 łyżkach masła. Śmietanę wymieszać z żółtkami. Formę do pieczenia wysmarować masłem.    Ułożyć rybę, obsypać pieczarkami. Zalać śmietaną, posypać parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40 minut.   zastawa

królestwo garów
Karp pieczony w korzeniach 288

Carp baked in the rootsSkładniki.1 filet z karpia1 łyżeczka kminku rzymskiego1 chilli czerwone małe1 wiązka kolendry1 łyżeczka soli1 łyżka soku z cytryny5 łyżek oliwy z

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania