ryba pieczona - 3500 przepisów (strona:11/234)

Niedziela: Pstrąg na ziemniaczanych talarkach – czyli jak upiec pstrąga 174

patelni nie wychodziły tak oczekiwaliśmy. Były dobre, ale bez szału. Zobacz też przepis na gołąbki z dorszem. Podczas ostatnich ferii świątecznych ponownie zmierzyliśmy się z tematem pieczonej ryby. Po długich poszukiwaniach postanowiliśmy upiec pstrąga według przepisu Marthy Stewart (z domu Kostyra ;-)), amerykańskiej kulinarnej celebrytki. Jest bardzo prosty i, jak się okazało, wyjątkowo smaczny. Jeszcze nigdy pstrąg nie smakował(...)spędziły tam 20 minut). Na wierzchu układamy pstrągi. Wokół rozkładamy umyte pomidorki koktajlowe. Wszystko razem wstawiamy do piekarnika na kolejne 20 minut. Kiedy ryby ładnie się zrumienią, a ziemniaki i pomidorki przypieką, wyciągamy danie z pieca i wykładamy na talerze. Podajemy ze świeżą sałatą lub surówką. Smacznego! Artykuł Niedziela: Pstrąg na ziemniaczanych talarkach – czyli jak upiec pstrąga pochodzi

Niedzielny kucharz
Pieczona dorada 100

Pyszna, zdrowa pieczona ryba, dobrze doprawiona. Świetnie smakuje z surówką z papryką, cebulą, bazylią i rzodkiewką! Składniki: 2 dorady, przyprawy: sól, pieprz cytynowy, bazylia, oregano, imbir 2 gałązki koperku Przygotowanie: Ryby muszą być ypatroszone, wyczyszczone z łusek, u mnie także bez głowy. Ryby posypujemy z obu stron i środku przyptawami, W środek ryby wkładami po gałązce koperku. Odkładamy

Lena Gotuje
Pieczona dorada 148

Pyszna, zdrowa pieczona ryba, dobrze doprawiona. Świetnie smakuje z surówką z papryką, cebulą, bazylią i rzodkiewką! Składniki: 2 dorady, przyprawy: sól, pieprz cytynowy, bazylia, oregano, imbir 2 gałązki koperku Przygotowanie: Ryby muszą być ypatroszone, wyczyszczone z łusek, u mnie także bez głowy. Ryby posypujemy z obu stron i środku przyptawami, W środek ryby wkładami po gałązce koperku. Odkładamy

Lena Gotuje
Pieczony łosoś z awokado chimichurri 153

dziś gotowaliście na obiad ? U nas był pieczony łosoś z awokado chimichurri. Uwielbiam pieczone ryby z przeróżnymi ziołowymi sosami. Awokado chimichurri to miła niespodzianka. Sos świetnie pasuje do łososia. Prosty sos a taki smaczny! Często jemy łososia na obiad ale pierwszy raz podałam go z awokado chimichurri. Dzisiaj też mieliśmy ochotę na młode ziemniaki! No wreszcie staniały(...)Dodatkowo 1 kg ziemniaków koper Natrzyj łososia solą, przyprawami i oliwą. Ułóż w żaroodpornym naczyniu skórą do dołu. Pokrój cytrynę w plasterki i obłóż nimi rybę. Wstaw do nagrzanego na 275ºC pikearnika i piecz przez 25 minut. Ugotuj ziemniaki ze skórką w lekko osolonej wodzie. Zmiksuj chimichurri. Obierz czosnek, awokado i pokrój. Umieść w malakserze. Wlej oliwę, sok z cytryny

codojedzenia
Dorada po śródziemnomorsku – soczysta, lekko pikantna, pieczona na warzywach 230

pieczenia smarujemy cienko masłem, posypujemy solą.   Dorady myjemy, szczególną uwagę zwracając na wnętrze ryby, osuszamy papierowymi ręcznikami. Doradę ostrym nożem nacinamy do kręgosłupa – to sprawi, że ryba będzie się piec równomiernie, niezależnie od grubości mięsa. Rybę mocno nacieramy sokiem z cytryny, pieprzem, posypujemy z każdej strony solą. W powstałe nacięcia wkładamy półplasterki szalotki i plasterki czosnku. Zawijamy rybę(...)ryby zawinięte w bekon, skrapiamy całość dobra oliwą. Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C. Na środkowym poziomie wstawiamy blachę do pieczenia i do już prawidłowo nagrzanego piekarnika wkładamy nasze ryby. Powinny się piec około 30 minut w tej temperaturze. Po 30 minutach na kolejne 10 minut włączamy termoobieg – boczek i wierzch ryb powinien się widocznie lekko przypiec. Podajemy od razu, gorące

Karo in the Kitchen
Wakacje nad Jeziorem Białym 120

razy mieliśmy okazję jeść świeżutką rybkę pieczoną na grillu – na zdjęciu karp i leszcze. Wystarczy sprawioną rybę podzielić na porcje, obtoczyć w oleju, doprawić solą i przyprawą do ryb. Piec na rozgrzanym grillu, uważając przy przekładaniu na drugą stronę, bo skórka ryby lubi przyklejać się do rusztu. To taki szybki sposób na rybę w prowizorycznych warunkach. A kiedy połów

W mojej kuchni
ŁOSOŚ W SOSIE KOPERKOWYM 101

Łosoś... uwielbiam tą rybę. Pyszny obiad do przygotowania dosłownie w mniej niż pół godziny. Kremowy sos, któremu całego smaku nadaje świeży koperek, ryba pieczona w piekarniku, do tego purree z ziemniaków i ulubiona surówka. Idealny obiad :)  Składniki: * około 400 g filetu z łososia * 2 łyżki soku z cytryny * 2 łyżki oleju  * 1 łyżka golden syrup (złoty syrop(...)koperku Wykonanie: W miseczce wymieszać sok z cytryny, olej i golden syrup. Tak przygotowaną marynatą natrzeć filety (pokrojone na kawałki) z łososia z obu stron. Kawałki ryby zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 170'C nie dłużej niż 15 minut. W między czasie przygotować sos. Na patelni rozgrzać olej, wsypać mąkę, zrobić zasmażkę. Wlewać stopniowo wodę

Zrób to smacznie
Pstrąg pieczony z ziemniakami 238

dania dla ok. 200 blogerów, no i oczywiście kierował autem. Kupiłam w piątek świeże pstrągi, więc na niedzielny obiad postanowiłam przygotować danie, które przygotowuje się w 3 kwadranse: Pieczone ryby. Pstrągi są pyszne, oraz zawsze dostępne, do tego są świeże. Pstrągi są bardzo popularne w Polsce. Przygotowuje się je przy małym nakładzie czasu i pracy. Pstrąg pieczony  jest(...)układamy plastry żółtej i zielonej cukinii,  czerwoną cebulę, całość skrapiamy oliwą. Z patroszonych ryb usuwamy oczy, skrzela i łuski. Pstrągi  myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą i białym pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Do środka ryby wkładamy świeży tymianek, cebulę, siekaną pietruszkę oraz łyżeczkę masła. Ryby układamy na ziemniakach,  wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na mniej  30 minut

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczony łosoś, dorsz i buraki, czyli trzywarstwowa rybna zapiekanka 171

musem z buraczków? Szalona, apetyczna i przepyszna zapiekanka o trzech warstwach w odcieniach różu. Polecam wszystkim, którym znudziła się zwykła pieczona ryba. To, że ryba często występuje na moim stole, to już wiecie. Że pieczony łosoś, to normalka. Podobnie dorsz. Tarte buraki, to też nic specjalnego. Ale ja złożyłam wszystko razem w całkiem fajną, oryginalną i różową rybną(...)zapiekankę. Milena (moja córka) była zachwycona! Nie dość, że lubi ryby, to kocha róż. Do tego ugotowałam kaszę pęczak (wszyscy w domu ją bardzo lubimy) i przygotowałam surówkę z czerwonej kapusty, którą już znacie, a jeśli nie, to zapraszam po przepis TUTAJ . Składniki na 3 porcje : 300g dosyć cienki filet z dorsza bez skóry 100g łososia bez skóry duży ugotowany

Dietolog
Ryba zapiekana pod pieczarkowo-serową kołderką 133

Pieczona ryba z dodatkiem podsmażonych z cebulką pieczarek oraz tartym serem, to fajny, prosty i szybki pomysł na obiad. Na 2-3 porcje: 1 filet z miruny 4-5 pieczarek 1 cebula sok z cytryny tarty żółty ser (u mnie gouda i red cheddar) mielona słodka papryka curry granulowany czosnek sól, pieprz masło klarowane Opłukany i osuszony ręcznikiem papierowym(...)miruny dzielimy na mniejsze porcje. Skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy solą, pieprzem i dodatkowo z jednej strony szczyptą curry oraz granulowanym czosnkiem. Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni na około 15-20 minut. Pieczarki kroimy na plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozpuszczamy klarowane masło, wrzucamy pieczarki oraz

Smaki Na Talerzu
Pstrąg tęczowy łososiowy 178

łososiowy z makaronem w sosie serowo-brokułowym. Przygotowanie ryb nie jest czasochłonne, bo mają bardzo delikatne mięso, które nie wymaga długiego smażenia czy pieczenia. Składniki: pstrąg tęczowy łososiowy (filet)  masło czosnkowe pół cytryny do skropienia ryby  pomidory suszone w zalewie  sól, pieprz  makaron tagliatelle (u mnie szpinakowe)  Sos: 1/5 szklanki mleka(...)łyżka serka topionego starty żółty ser (u mnie ementaler) ser parmezan  gałka muszkatołowa  kilka różyczek brokuła Sposób przyrządzenia:  Naczynie żaroodporne bądź inne, w którym będziemy piec rybę smarujemy delikatnie oliwą. Pstrąga solimy, pieprzymy oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Pstrąg łososiowy jest tak pyszną rybą, że naprawdę nie potrzeba więcej składników. Ma wierzchu układamy kilka paseczków masła czosnkowego

upichcic
Pieczona ryba podana na szpinakowej kołderce (ryba z sosem szpinakowym) 153

Twój smak) 1 łyżeczka oleju Sól Pieprz Przygotowanie: Formę wyłożyć folią aluminiową, posmarować olejem. Rybę obsypać z obu stron przyprawą do ryby lub ulubionymi ziołami i pieprzem cytrynowym. Odstawić na 20 minut. Następnie wyłożyć w formie i piec ok 15-20 minut (w zależności od grubości) w temperaturze 180 stopni pod przykryciem. Ostatnie kilka minut przed wyjęciem odkryć, aby rybka(...)dodać jogurt naturalny wraz z serkiem. Całość dokładnie wymieszać. Dusić jeszcze chwilę do połączenie smaków i odparowania nadmiaru wody. Na talerz wyłożyć sos szpinakowy, a na to ułożyć pieczoną rybę (możecie także rybkę usmażyć w panierce lub bez). Smacznego Anulla

Fabryka pomysłów
Ryba i marchewkowe spaghetti 220

miękkości. Posiadacze garnka do gotowania na parze mają prostsze zadanie. Rybę w przyprawach owijamy w folię i pieczemy w tym czasie w piekarniku, można piec w torebce do pieczenia, ryba i marchewka, mniej więcej, w tym samym czasie, około 30 min. powinny być gotowe. Groszek konserwowy podgrzać, można użyć mrożonego groszku, a wtedy go ugotować. Ułożyć na talerzu: marchewkowy makaronik

kgwjanczewo
paprykarz z pieczonej makreli 161

oznacza że mogę wtedy nasz paprykarz,  przełożyć do słoików (co spowoduje spasteryzowanie  się pasty) i o wiele dłużej go wtedy przechowywać. Po wtóre,  mięso krótko pieczonej ryby, będzie delikatniejsze i bardziej soczyste od uwędzonego. Po trzecie zaś w ten sposób wykonam produkt, o wiele bardziej zbliżony do oryginału ( w którego składzie nigdy nie było ryby wędzonej(...)łyżki oleju 1 łyżka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej sól, pieprz ewentualnie dodatkowo 1 łyżka maggi lub sosu sojowego sposób wykonania Rybę myjemy,  oprószamy pieprzem oraz solą, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wyjmujemy studzimy i obieramy rybę z ości. Ryż gotujemy na sypko. Cebulę obieramy, drobna ją kroimy

Miód i pieprz
Pstrąg pieczony z cytryną, czosnkiem i boczkiem 126

okazję kupuję świeżego pstrąga zwykłego lub tęczowego. Przyrządzam go z dodatkiem prostych składników, które wspaniale podkreślają delikatny smak ryby. Cytryna, czosnek, pietruszka, odrobina koperku i chrupiący boczek - jest szybko, prosto i pysznie! Idealne danie na niedzielny obiad.  Pstrąg pieczony z boczkiem: 2 pstrągi patroszone 2 cytryny 100g miękkiego masła 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki pietruszki suszonej 1 łyżeczka(...)środka każdej ryby. Na maśle ułóżcie po ok. 5-6 plastrów cytryny. Następnie każdą tak przygotowaną rybę posólcie i popieprzcie porządnie z zewnątrz i owińcie dokładnie plastrami boczku. Gotowe! Rybę piekę w naczyniu żarooodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczenie:  Temperatura - 200ºC z termoobiegiem Czas - 35 minut Ja podałam swoją rybę ze szpinakiem z dodatkiem czosnku, śmietany

Cooking Monster