ryba duszona - 1427 przepisów (strona:37/96)

Pieczony pstrąg 221

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;}       Pieczony pstrąg to dobry pomysł na szybki obiad. Ryba jest bardzo prosta w przyrządzeniu.    Może być podana z pieczonymi ziemniaczkami. Inspiracja pochodzi ze strony - kuchnia lidla. Składniki: - 2 pstrągi patroszone - 1 duża cebula  - sól - biały pieprz(...)plasterki.  Dusimy tak przez mniej więcej 2 minuty.   Tak przygotowaną marynatę studzimy. Marynata z ziół 2 ząbki czosnku siekamy, następnie rozcieramy z solą i mieszamy z pokrojonym koprem. Miękkie masło (ok. 30 -40 g) rozcieramy z ziołami.  Oskrobane i wypatroszone pstrągi nacinamy w poprzek, tworząc malutkie kieszonki.  Od środka (od dołu ryby) faszerujemy pstrągi marynatą

Pan i Pani Smith w kuchni
Pieczony karp z koprem włoskim i pomarańczami 212

kolorowego pieprzu i owoców kolendry w dużej mierze odpowiadają za bardzo charakterystyczny i wyrazisty smak i aromat dania. Podane z odrobiną staranności może też wyjątkowo atrakcyjnie wyglądać. Złocista skórka ryby oraz kontrast pomarańczy z jasno zielonymi listkami fenkułu są bardzo miłe dla oka i zachęcają do jedzenia. Chociaż w naszym kraju karp kojarzy się głównie z wigilią Bożego Narodzenia, jest(...)nadal mieszając podsmażamy kolejne 2-3 minuty. Zalewamy winem i sokiem pomarańczowym. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy kolendrę oraz kolorowy pieprz. Przykrywamy patelnię i przestawiamy na mały ogień. Warzywa dusimy powoli do miękkości (20-25 minut), w międzyczasie dodając sól i cukier do smaku. Pod koniec zdejmujemy przykrycie, aby płyn odparował, a na sam koniec zagęszczamy sos łyżką masła. Kawałki

Kulinarna Pokusa
Warsztaty kulinarne ryby i owoce morza w Kulinarnych Kreacjach w Krakowie 197

wzięliśmy jeszcze pełno jedzenia "na spróbowanie" dla najbliższych. Co najważniejsze, przekonałam się do ryb. Pstrąg wyszedł obłędny. Do wina i risotta nie trzeba było mnie przekonywać, bo te ubóstwiam. Sami zobaczcie nasze menu i smakowite fotografie z warsztatów: Staropolski krem z raków z kwaśną śmietaną Mule duszone w mleku kokosowym, kolendrą i chilli Roladki z pstrąga ze szpinakiem

Karola gotuje
Bacalhau – dorsz po portugalsku 235

najbardziej popularną rybą w Portugalii. Jego specyficzny zapach uderzył nas, kiedy poszliśmy pierwszy raz na zakupy do pobliskiego marketu. Ogromne płaty piętrzą się na małym stoisku, ryba w sumie wygląda na mrożoną, przynajmniej ja miałam takie pierwsze skojarzenie. Od razu mnie zainteresowała aromatycznym zapachem . Jak się okazuje Portugalczycy uwielbiają dorsza, zwłaszcza suszonego. Na tak specyficzne konserwowanie ryb wpadli ich marynarze(...)pokroić w grubsze plasterki. Zagotować wodę z solą na filety z dorsza. Wrzucić rybę i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 7 minut. Następnie delikatnie wyłowić łyżką cedzakową i ostudzić. Rozdrobnić palcami na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek. Dodać cebulę i dusić do momentu, aż będzie szklista. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do naczynia żaroodpornego

Pink Envelope
Bób i groszek w sosie śmietanowym / Creamed broad beans and peas 260

głównego – bób i groszek w sosie śmietanowym. Można przygotować je do mięs, ryb lub innych ulubionych potraw jako dodatek do młodych ziemniaczków, lub nawet zamiast:) Są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, najpierw delikatnie podgotowujemy bób wraz z groszkiem w osolonym wrzątku, po czym delikatnie dusimy w śmietance. Dodatek mięty dodaje temu daniu świeżości, zapraszam! Scroll down for recipe

karmelowy
Domowy paprykarz-czyli sałatka z makreli inaczej 195

podsmażamy cebulę z marchewką,jak się trochę podsmażą to podlewamy odrobiną wody i dusimy 2-3 min do miękkości i odparowania wody,dodajemy przecier i ketchup,paprykę ostrą i słodką i mieszamy dokładnie,odstawiamy do ostygnięcia, jak już wszystko mamy zimne to mieszamy razem-ryż,rybę,i warzywa,doprawiamy pieprzem i solą(dopiero teraz bo ryba jest słona i trzeba

Swojskie jedzonko
Okoń nilowy na makaronie z warzywami 139

łyżeczce bazyliowego pesto,rozsmarowuję i wkładam do piekarnika na 15-20 minut,aż ryba się upiecze. Obraną marchewkę i cukinię ze skórką kroję w cienkie paseczki a cebulkę siekam w kosteczkę. W rondelku roztapiam masło wrzucam cebulkę i zrumieniam, następnie wlewam bulion warzywny dodaję marchewkę i duszę około 7 minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszam,następnie dodaję paseczki

Wanilia i Kardamon
Pilaw z koprem włoskim i filetem z białej ryby 168

dodatkiem kopru włoskiego i marchewki oraz gotowanej na parze białej ryby. Rybę gotujemy na pilawie, dlatego wszystko dzieje się w jednym garnku, szybko i prosto.  Mój pilaw spokojnie można nazwać delikatnym, lekkim, wręcz dietetycznym, ale nie nudnym i mdłym w smaku jak niektóre potrawki z ryb i warzyw polecane w lekkostrawnych dietach. Gwiazdą mojej potrawy jest koper włoski, inaczej(...)lekko anyżowym aromacie. Z Mężem bardzo lubimy jego smak, dlatego chętnie wykorzystuję go w kuchni. Robię z niego  sałatkę z dodatkiem pomarańczy , surówkę z marchewką albo też duszę na oliwie i podaję na ciepło. Często też sięgam po koper w daniach rybnych, bo według mnie rewelacyjnie się z nimi komponuje. Nigdy też nie wyrzucam natki fenkułu, tylko dekoruję nią

Chilli Czosnek i Oliwa
Gładzica pieczona z warzywami w papilotach 114

psychicznej. Kwasy dla zdrowotności Skład mięsa ryb jest podobny do mięsa zwierząt rzeźnych i drobiu. Jednak ryby zawierają znacznie więcej wody i o wiele mniej białek tkanki łącznej. Nieduża zawartość kolagenu i śladowe ilości elastyny sprawiają, że jest łatwo strawne (dla białka ryb strawność wynosi do 97 proc.) i szybciej się je przygotowuje. Ryby mają szczególny, unikatowy skład kwasów tłuszczowych(...)Mięso ryb charakteryzuje się wyjątkowymi zaletami żywieniowymi, obok wysokiej wartości odżywczej białek, na szczególne podkreślenie zasługuje bogactwo witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (szczególnie D i A) oraz rzadko spotykanych mikroelementów (jod, selen). Wiele osób nie je ryb, twierdząc, że nie lubi ich smaku. To oznacza, że nigdy nie jedli świeżo złowionej, prawidłowo przechowywanej i dobrze przyrządzonej ryby. Gatunków ryb i możliwości

Kulinarne przygody Gatity
Zupa rybna z kluskami francuskimi 185

oliwa do smażenia - natka pietruszki Składniki na kluski francuskie: - 4 jajka - 4 łyżki miękkiego masła - mąka tortowa - sól Podstawą zupy rybnej jest wywar ugotowany na resztkach pozostałych z filetowania ryb (głowy, kręgosłupy…), ale można też wykorzystać wywar warzywny lub drobiowy. Ja tym razem wykorzystałam drobiowy. Filety kroimy w dużą kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i wstawiamy do lodówki (tylko(...)ziela angielskiego. Szalotki kroimy w kostkę, przekładamy na patelnię z rozgrzaną oliwą i podsmażamy. Dodajemy pokrojony w kostkę czosnek, a następnie również pokrojone w kostkę pomidory (bez skóry). Chwilę dusimy i całość przekładamy do gorącego wywaru. Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy, gdy się rozgrzeje wsypujemy i krótko smażymy obie papryki. Papryki dodajemy do wywaru, a na patelnię po nich wlewamy

mojewypiekiinietylko
Smażone filety z gładzicy 330

między innymi, w północnym Atlantyku. Jest ceniona za wyjątkowe walory smakowe oraz odżywcze. Jej mięso charakteryzuje się niewielką zawartością tłuszczu, delikatną konsystencją i wyraźnym zapachem jodu. Można je piec, dusić w winie lub jarzynach, gotować na parze, smażyć na patelni. Przyrządza się na niej aromatyczne zupy oraz wywary. Smażone filety z gładzicy. Składniki: - filety z gładzicy - różowa sól himalajska(...)oliwę z dodatkiem masła. Filety smażymy krótko, z obu stron na złoty kolor (mięso gładzicy jest tak delikatne, że nie wymaga długiego smażenia). Siekamy świeży koperek i posypujemy usmażoną rybę. Smażone filety z gładzicy, do tego frytki belgijskie i surówka z kapusty pekińskiej to wyśmienite danie obiadowe. Gładzica ma białe bardzo delikatne i soczyste mięso. Jest tak dobre

mojewypiekiinietylko
cukiniowa pychota na obiad z garam masala... 223

dusić wszystko z 5 minut na koniec wlać chochelkę rosołu z kurczaka dusić wszystko z 15 minut na średnim ogniu na koniec wsypać koperek i wymieszać pyszne z ryżem, ziemniakami, kaszą jaglaną lub z bułką........SMACZNEGO!!!przyprawy z Indii GARAM MASALA Royal Brand do drobiu, mięs, ryb - produkt naturalny,nie zawiera glutaminianu sodu - opakowanie: 30 gram - smak: cierpki i pikantny

W Mojej Kuchni Lubię
Pstrąg po żydowsku 252

natką pietruszki i kolendrą (zioła najlepiej zgnieść w dłoniach, żeby uwolnić aromat). Rybę „fastrygujemy” patyczkiem do szaszłyków i wstawiamy na dwie godziny do lodówki. Pokrojoną na plasterki cebulę podsmażamy na patelni z solą i pieprzem. Zalewamy białym winem, dodajemy rodzynki. Doprowadzamy do wrzenia i układamy pstrąga. Dusimy pod przykryciem 5 minut, obracamy delikatnie pstrąga i dodajemy pomidory i liść laurowy

Gotuj z Misiem
Łosoś pieczony pod pierzynką z pora 231

muszkatołowej - sól, pieprz - łyżeczka tymianku - łyżka soku z cytryny - oliwa z oliwek Rybę oczyścić, wysuszyć, posypać solą, pieprzem i tymiankiem oraz skropić sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki na godzinę. Pora pokroić w piórka, usmażyć na oliwie z oliwek, po czym zalać 100 ml wody i dusić przez kilka minut. Doprawić solą i pieprzem. Gdy woda wyparuje a por będzie

Zgrabne Gotowanie
Wieprzowina z małżami i fasolą w cydrze 202

Kolejna pyszna propozycja z książki "Moja mała francuska kuchnia" autorstwa Rachel Khoo. Tym razem danie główne - duszona łopatka wieprzowa z fasolą i małżami, a wszystko

My Culinary Art