Gazpacho 246użyłam miąższu ciabatty) kilka listków bazylii oraz natki pietruszki Dodatki: kawałek zielonego ogórka, papryki, czerwonej cebuli oraz ogórka konserwowego- kroimy w bardzo drobną kostkę bazylia oraz natka pietruszki, ewentualnie rukola kilka kropel oliwy z oliwek świeżo zmielony czarny pieprz Wszystkie składniki (prócz dodatków) umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładki krem. Schładzamy w lodówce przez minimum 2 godziny lub umieszczamy
Mango Papaja
LunchBox: Zielona soczewica w curry i batat 190LunchBox: Zielona soczewica w curry i batat Tym razem mój pojemniczek lunchowy nie robi szału xD Ale zależało mi na miejscu w torbie, więc użyłam pojemniczków po rukoli i kiełkach, bym mogła je później wyrzucić . Nie wygląda to ładnie, ale jest praktyczne, więc zawsze zostawiam pojemniki po sałatach czy kiełkach z marketu. Jeśli ktoś również zamierza
Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z tuńczykiem i krążkami cebulowymi 312Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 12,00 zł SKŁADNIKI: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 200 g mixu sałat z rukolą 1/2 papryki czerwonej 8 pomidorków koktajlowych 1/2 ogórka 1 cebula czerwona 1 cytryna 80 ml oliwy z oliwek 1 łyżką mąki sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Cebulę kroimy na półcentymetrowe plastry, rozdzielamy krążki i obsypujemy mąką
kulinarnyJa
Jajecznica z kurkami 224mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem i dorzucamy posiekany szczypiorek. Po osiągnięciu ulubionej konsystencji zdejmujemy z patelni. Od razu podajemy. Ja taką jajecznicę najbardziej lubię z pełnoziarnistym pieczywem i odrobiną rukoli. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacje
Sałatka z wędzonym łososiem, fetą i słonecznikiem 310działki od rodziców). Może dlatego smakowała wyśmienicie. Warzywa nie pryskane, bez chemii... samo zdrowie. Tym razem sałatka była dodatkiem do obiadu. Jednak pasuje jako samodzielne danie. Składniki: - sałata rukola - pół główki zwykłej sałaty - 2 pomidory - 3 ogórki gruntowe - pół czerwonej papryki - 4 łyżki kukurydzy - łosoś wędzony - 1/3 szklanki słonecznika - pół opakowania sera feta - 4 łyżki oliwy - łyżka soku
Pan i Pani Smith w kuchni
Sałata z guziczkami z foie gras z malinami i chlebem wiejskim 220Sałata z guziczkami z foie grais z malinami Składniki: mix sałat (endywia, rukola, radicchio, roszponka) puszka foie gras jajko na twardo świeże maliny fasolka szparagowa sos winegret Przygotowanie: 1. Sałaty wypłucz, osusz. Rozłóż na półmisku do serwowania. 2. Ugotuj jajko na twardo a fasolkę szparagową na chrupko. 3. Z bloku foie gras wytnij
AZgotuj!
Insalata con prosciutto crudo z brzoskwinią 196Składniki: opakowanie rukoli kilka listków radicchio 3- 4 plastry prosciutto crudo mini mozarelki brzoskwinia grzanki z pesto oset oliwa sól pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki rozłóż jak tylko ci się podoba:) Zmieszaj tylko ocet z oliwą. A grzanki posmaruj pesto i upiecz krótko pod grillem Czyż nie proste
AZgotuj!
Tatarskie naleśniki 231czosnkiem, zielem liściem laurowym, solą i pieprzem. Zmiksowałam Nie dodałam ani śmietany ani zasmażki. ( Uwaga: przed miksowaniem wyjmij liść laurowy i ziele!) Podałam z rukolą, która świetnie pasowała do pikantnych naleśników i dość pikantnego sosu grzybowego. Jeśli dysponujecie prawdziwkami , to sos i całe danie będzie znacznie bogatsze
AZgotuj!
Tortilla dla zabieganych 190Szybka przekąska w ciągu dnia. placek tortilli z nasionami lnu mix sałat ( szpinak, rukola) kilka plastrów łososia wędzonego na zimno 2 szt suszonych pomidorów chrzan
AZgotuj!
Nadziewana mozzarella 163Najszybsza przystawka na świecie. Pełna włoskich smaków. mozzarella rukola liście bazylii czarne oliwki kapary anchois skórka z cytryny oliwa Mozzarellę przekrój na pół, pozostałe składniki połącz ze sobą, rozłóż na środku. Przykryj wierzchem mozzarelli. Wierzch posyp skórką z cytryny i pieprzem
AZgotuj!
Cztery dni w Wenecji mój punkt widzenia 270podać coś takiego, czegoś takiego nie jadłam. Che figura! Zapłaciliśmy za to 40 euro!!!! Kolejnego dnia poszliśmy do: Riva dei Schiavoni Lepiej. Ale moje risotto z rukolą było mega słone. Byłam tak głodna, że nie oponowałam. Zagryzałam niesłonymi krewetkami. Zapłaciliśmy 50 euro za 2 dania i wodę. Do rachunku doliczono nakrycie - coperto 4 euro i 12% obsługi
AZgotuj!
Zielone szparagi w cieście 237Szparagi myjemy, przecinamy na pół wzdłuż. Przygotowujemy ciasto, obtaczamy szparagi i krótko smażymy w bardzo dobrze rozgrzanym oleju. Odsączamy na ręczniczku. Podawać z ulubioną sałatą. U mnie rukola z płatkami migdałowymi i dresingiem
AZgotuj!
Kuchnia włoska. Warsztaty w Instytucie Sztuki Kulinarnej 240przypalić cebuli. My Polacy przypalamy cebulkę a we Włoszech to niedopuszczalne!;) Peperonata Kalabryjska Kolejny etap gotowania. Paperonata Kalabryjska - końcowy etap przygotowania Spaghetti z pesto z rukolą . Pyszne, delikatne w smaku. Sałatka z bobem i serem pecorino 800 gram bobu 50 gram pecorino ząbek czosnku natka pietruszki ocet balsamiczny oliwa sól pieprz Proste. Bardzo proste. Bób gotować
AZgotuj!
Tarta porowo-cebulowa z gorgonzolą 188farszu, wymieszać. Wyłożyć farsz na gotową tartę, posypać kawałkami gorgonzoli, przyprawami i szklanką słonecznika. Piec w 200 stopniach ok. 15 minut, aż tarta się przyrumieni. Podawać np. na rukoli z oliwą oraz z winem Gewurztraminer d’Alsace. Najlepiej serwować wino o temperaturze 10 stopni
Corner With Recipes