Łatwy Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia: 50 min Całkowity czas: 1 godz 10 min Ilość porcji: 4 osób Składniki carpaccio z buraków: 3 buraki 120 g sałata (roszpunka, rukola, miks) 2 łyżki oliwy 30 g słoneczniku łuskanego pół cytryny sól i pieprz do smaku Składniki sos czosnkowy: Przepis na sos czosnkowy do Carpaccio znajdziesz na dole przepisu. 3 ząbki(...)ułóż na kształt rozety na talerzu. Tak przygotowane buraki skrop sokiem z połowy cytryny. Następnie przykryj sałatą i skrop oliwą z oliwek. Możesz wykorzystać sałatę rzymską, roszpunkę, czy rukolę. Miks sałat również wkomponuje się w carpaccio z buraków 🙂 Potrawę wykończ sosem czosnkowym, koniecznie sprawdź mój sprawdzony przepis na sos czosnkowy . Ostatnim etapem jest posypanie tak przygotowanej potrawy słonecznikiem łuskanym
ugotuj-przepis.plŁatwy Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia: 50 min Całkowity czas: 1 godz 10 min Ilość porcji: 4 osób Składniki carpaccio z buraków: 3 buraki 120 g sałata (roszpunka, rukola, miks) 2 łyżki oliwy 30 g słoneczniku łuskanego pół cytryny sól i pieprz do smaku Składniki sos czosnkowy: Przepis na sos czosnkowy do Carpaccio znajdziesz na dole przepisu. 3 ząbki(...)ułóż na kształt rozety na talerzu. Tak przygotowane buraki skrop sokiem z połowy cytryny. Następnie przykryj sałatą i skrop oliwą z oliwek. Możesz wykorzystać sałatę rzymską, roszpunkę, czy rukolę. Miks sałat również wkomponuje się w carpaccio z buraków Potrawę wykończ sosem czosnkowym, koniecznie sprawdź mój sprawdzony przepis na sos czosnkowy . Ostatnim etapem jest posypanie tak przygotowanej potrawy słonecznikiem łuskanym
ugotuj-przepis.plmałe ząbki czosnku ½ puszki krojonych pomidorów 1 łyżeczka cukru Sól, pieprz do smaku Opcjonalnie zioła prowansalskie, bazylia, oregano Dodatki do pizzy: Kukurydza Pieczarki Salami Ser żółty Czerwona fasola Rukola Oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Wodę, drożdże i cukier mieszamy. Pozostawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, rozczyn drożdżowy, oliwę z oliwek i tymianek. Zagniatamy elastyczne ciasto- 5 minut robotem(...)składniki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220ºC na 10 minut (grzałka góra-dół), po czym przekręcamy na 5 minut pokrętło na grzanie dolne z górnym opiekaniem. Gorącą pizzę posypujemy rukolą i skrapiamy oliwą z oliwek
Kuchnia w czekoladziełyżeczki żelatyny 1 białko 1 1 / 2 łyżki octu 10% Sos chrzanowy: 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki startego chrzanu Dodatki: 150-200 g szynki (duże plastry) marynowana papryka rukola rzodkiewka (pokrojona w plasterki) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Gotowane szparagi: Białe szparagi obrać obieraczką do warzyw, zaczynając od główki i kierując się ku dołowi, odciąć zdrewniałą końcówkę (ok. 1 / 5 szparaga(...)desce, posmarować go sosem chrzanowym i położyć szparaga. Zwinąć w roladkę. Tak samo zrobić z pozostałymi szparagami. Roladki ze szparagami ułożyć na półmisku, ozdobić je dodatkami (marynowaną papryką, rukolą i rzodkiewkami). Zaczynając od środka, ostrożnie zalewać je zimną żelatyną. Szparagi w galarecie wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Podawać zaraz po wyjęciu z lodówki, dobrze schłodzone. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
niecodziennikparykonkurować. Nie czekajcie dłużej, koniecznie go przyrządźcie jak najszybciej! Składniki na 4 porcje: – 4 bułki – najlepiej domowe – 1 opakowanie sera Halloumi – 2 garście rukoli – 1 awokado – 1 pomidor – 1/2 papryki – 1/2 czerwonej cebuli Składniki na sos: – 75g skyru naturalnego – 2-3 łyżeczki ketchupu – 1 łyżeczka majonezu Ser, awokado, pomidora(...)kładziemy na kilka minut na grillu, by bułki były chrupiące, a ser miękki. Mieszamy składniki na sos. Bułkę z obu stron smarujemy sosem, a na dolnej części kładziemy rukolę, pomidora, cebulę, ser oraz paski awokado, przykrywamy górną bułką i podajemy. Smacznego! Artykuł Wegetariańskie burgery z halloumi i awokado FIT pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be StrongSkładniki 2 buraki garść rukoli liście botwinki pestki słonecznika i dyni orzeszki pinii 100 g sera koziego sos 1 łyżeczka musztardy francuskiej 2 ząbki czosnku 1/4 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżeczki miodu 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sok z cytryny sól i pieprz Przygotowanie Buraki w łupinkach zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni(...)miękkości, czyli około 40-50 minut. Po upieczeniu buraki ostudź i pokrój w bardzo cienkie plasterki. Ułóż plasterki buraka na talerzu, a na środku umieść mieszankę rukoli i botwinki. Na suchej patelni upraż pestki i orzeszki pinii. Posyp nimi carpaccio z buraków. Następnie rozkrusz ser kozi i rozsyp na powierzchni. W moździerzu rozetrzyj zioła prowansalskie i czosnek. Dodaj musztardę, miód
KUCHNIA POLSKAkilka moich przepisów: – bajgle – bajgle z pulled pork – szakszuka najlepsza Przygotowanie : 20 minut + czas przygotowania bajgli Składniki: bajgle, najlepiej domowe z mojego przepisu na bajgle garść rukoli 2-3 jajka olej do smażenia sól i pieprz 1-2 pomidory pół cebuli 1 łyżka posiekanego szczypiorku Przygotowanie : Bajgle przygotuj z mojego przepisu na pyszne domowe bajgle . Jajka usmaż(...)kiedy smażą się na patelni. W tym czasie pokrój pomidory w niewielką kostkę, dodaj do nich drobno posiekaną cebulę i wymieszaj. Bajgla przekrój, na dolnej części połóż trochę listków rukoli, sadzone jajko, nałóż też 1 łyżkę salsy pomidorowej z cebulą i posyp wszystko szczypiorkiem. Podawaj przykryte górną częścią bajgla. SMACZNEGO! Jako tła użyłam płytki Tubądzin Royal Place Wood Artykuł Bajgle
nietylkopasta.plbędzie domowe pesto. Możecie go użyć klasycznie do makaronu, ale sprawdzi się w mniej znanych kombinacjach – do sałatek, kanapek czy mięs. Do przygotowania pesto potrzebujemy: – garść świeżej rukoli – kawałek parmezanu – odrobina płatków migdałów – oliwa z oliwek – sól i pieprz do smaku Umytą rukolę (najlepiej pokrojoną, bo usprawni to cały proces), płatki migdałowe i przyprawy
Szybko Tanio Smaczniebobu (który gotujemy, nie obieramy z łupinek) – 4 łyżki prażonego słonecznika – 4 łyżki oleju arganowego ( OLEJ ARGANOWY VIRGIN BIO 100 ml – BIO PLANETE ) – garść rukoli – sól, pieprz do smaku Zaczynamy od przygotowania pasty – bób płuczemy i gotujemy w wodzie, pod koniec gotowania (gdy bób będzie miękki, po około 15 minutach) dodajemy sól i gotujemy(...)jeszcze 2-3 minuty. Odcedzamy i studzimy. W blenderze umieszczamy olej, bób, rukolę, słonecznik, przyprawy i miksujemy, aż konsystencja będzie w miarę jednolita. W tym samym czasie gotujemy komosę (ok 15 minut) a gdy będzie miękka odcedzamy i przekładamy na talerz. Na wierzchu układamy wcześniej przygotowaną pastę i całość skrapiamy sokiem z limonki. Ewentualnie doprawcie do smaku. Smacznego! ps. pasta
Szybko Tanio Smacznieprzetworzonej żywności, ale zawsze był ciepły obiad ugotowany przez moją mamę do którego zasiadaliśmy w komplecie. Do przygotowania kanapki potrzebujemy: – 1 pierś kurczaka (ok 300 g) – garść rukoli – domowe pesto z suszonych pomidorów (suszone pomidory + nasiona lnu + oliwa z oliwek, robiłam na wyczucie) – bagietkę Przygotowanie zaczynamy od obsmażenia kurczaka. Umieszczamy go na rozgrzanej patelni z odrobiną(...)bagietkę prawie na pół (powinna się trzymać razem na zewnętrznej skórce aby łatwiej było ułożyć w niej składniki). Obydwie połówki smarujemy pesto, na spodzie kładziemy garść umytej i osuszonej rukoli a na niej kawałki mięsa (ja przekroiłam go na dwie części, bo lepiej „pasował”). Życzę Wam smacznego
Szybko Tanio Smaczniesera koziego duża łyżka jogurtu greckiego 1/2 szklanki orzechów włoskich 2 łyżki oliwy z oliwek łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku łyżka płynnego miodu kilka listków rukoli do ozdobienia – opcjonalnie Buraka obieramy i za pomocą krajalnicy do warzyw kroimy go w bardzo cienkie plasterki. Do buraka dodajemy oliwę, sok z cytryny, pieprz i sól(...)obtoczył orzechy. Składamy danie – na środek ułożonych buraków wykładamy przygotowany ser kozi – łyżką robimy zgrabny kleks. W koło obsypujemy danie lepkimi orzechami i jeśli używamy, listkami rukoli. Od razu podajemy. Powrót na górę
Smaczna Strona