Ostatnio bardzo ale to bardzo polubiłam się z ciastem drożdżowym. Kiedyś ciasto drożdżowe było jednym z tych ciast , które robiłam bardzo rzadko, ze względu zarówno na
Ostra na Słodkoświęta! PISTACJOWE CIASTECZKA PASTA DI MANDORLA 100g mąki pistacjowej (albo drobno zmielonych** niesolonych pistacji) 50 g mąki migdałowej (albo drobno zmielonych** migdałów) 100g cukru 1 białko kilka łyżek płatków róży w cukrze (nasze!) Jeśli mielimy orzechy i migdały **bardzo ważne jest, żeby nie mielić ich zbyt długo, bo puszczają olej i przestają być sypkie. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik
les mirabellesTłusty czwartek już za chwilę! Porzucamy na ten jeden dzień myśl o dobrej kondycji, dużych bicepsach, jędrnych pośladkach, seksownym sześciopaku i zdrowej diecie! Jemy pączki cały dzień! Z różą, malinami i cukrem pudrem, domowym lukrem, kremem toffi i kajmakiem, słonym karmelem, słodką konfiturą i kandyzowaną skórką pomarańczy. Jemy i nie myślimy. Zapominamy o tym, że nadmiar szkodzi, że jeden pączek
GRUBY WAŁEKczas na ostatni przepis w tłustoczwartkowych klimatach. :) Zrobione kilka dni temu Cronuty trochę mnie zawiodły. Dlatego też dziś, czując niedosyt smażonych wspaniałości, nabrałem ochoty na klasyczne polskie pączuchy z różą. Delikatne, pachnące i wprost rozpływające się w ustach. Mmmm... Są po prostu bezkonkurencyjne, a kupne pączki z najznamienitszych cukierni przy nich wymiękają! Daję słowo! Jeśli, choć raz upieczecie
Food Squarecukru 4 jajka 1 opakowanie cukru wanilinowego 800 - 900 g mąki pszennej 1 litr oleju do smażenia (np. rzepakowego) 300 g marmolady (z dzikiej róży) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i jeszcze ciepłe przepuszczamy przez praskę. 2. Do ciepłych ziemniaków dodajemy masło, dokładnie mieszamy. 3. Do małej miseczki kruszymy drożdże, dodajemy
W kuchni KatieKolejne ciasto bazujące na dobrodziejstwach wiosennych smaków. Połączenie iście królewskie. Sezonowe truskawki prosto z ogródka, domowej roboty tegoroczny syrop z płatków róży, czekoladowy spód i delikatna bita śmietana... Dlatego też postanowiłam nazwać tą tartę królową czerwca. A olej rzepakowy, który jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3, jak widzicie może znaleźć
Malinowe Pocałunkigdzie tylko mogę ;). Składniki: 100g masła 110 g cukru demerara 110 gęstego syropu z płatkami róży (można użyć golden syrop w oryginale podany) 100g mąki pszennej dobra łyżka soku z cytryny 300 ml szklanka śmietany 30% cukier różany olej rzepakowy (do smażenia) Wykonanie:Przygotowujemy większą patelnie teflonową. Cukier wsypujemy do rondelka z grubszym dnem i dodajemy do niego
Malinowe Pocałunkidodać do lodów wodę różaną. Lody różano-szafranowe jadłam w perskiej restauracji i były przepyszne, choć do smaku musiałam się przyzwyczaić.Postanowiłam zaryzykować i połączyłam smak pomarańczy i róży. Wy możecie użyć zupełnie innych połączeń.Co ważne do produkcji tych lodów nie potrzeba maszyny do robienia lodów. Zdarzają się malutkie kryształki lodu w kawałkach owoców, a w masie nie było
Przepisy Aleksandryokazja, aby powiedzieć ukochanej osobie, jak bardzo ją kochamy. Uczucia można wyrażać na różne sposoby. Ja Wam proponuję mój ulubiony - kulinarny :). Ten mały tort będzie pięknym prezentem dla ukochanego. Róża i wanilia to ponoć afrodyzjaki, więc... :) CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandrykrokusów na niektórych trawnikach) coraz częściej mam ochotę na lżejsze desery. Dzisiaj kolejna propozycja zrobiona z ciasta francuskiego. Może trochę pracochłonna, ale warta poświęconego jej czasu. Pokochałam połączenie delikatnej róży i musu jabłkowego. Pycha! Film, który wyjaśnia zawijanie rurek, zrobiłam rok temu u mamy. Dopiero dzisiaj doczekał się swojej "premiery". Mama ma foremki do rurek, ja do rożków
Przepisy Aleksandrymój pierwszy w życiu mazurek :). Uwielbiam smak róży, więc ciasto jest dla mnie idealne. Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy AleksandryRecipe in English ) Bliskowschodnie słodkości są wyjątkowe, często bardzo słodkie. Po zjedzeniu kawałka baklavy rzeki endorfin wypełniają nasze dusze. Czym pachną kraje Lewantu? Oczywiście pistacjami, miodem i różą. Dosłownie parę dni temu znalazłam przepis na ciastka doskonałe, bo zainspirowane baklavą , ale dużo mniej słodkie...takie bardziej europejskie. Polecam, bo nie są trudne, a smakują wyjątkowo. Jeżeli przygotowałaś/eś danie
Przepisy AleksandrySpicy Cinnamon - sok z pomarańczy, pełen witamin, połączony z korzenną kompozycją na bazie gruszki i Roiboos, plus cynamon; - Mexican Dream Mulled Wine - połączenie naparu z owoców, hibiskusa, płatków dzikiej róży i korzennych przypraw z grzanym czerwonym winem - ciepło i tropikalna przyjemność; - Black Chili Chocolate Rum - kompozycja czarnych herbat z nutą czekolady i chili - tej herbaty jestem bardzo ciekawa, brzmi świetnie
Trufelkowokulę i rozwałkować. Wyciąć małą salaterką krążek. Na jego środek wyłożyć łyżkę masy dyniowej. Krążek naciąć w czterech miejscach, a następnie skleić końce przeciwległych ćwiartek, formując bułeczkę w kształcie róży (patrz zdjęcie). Bułeczkę ułożyć na środku tortownicy. Resztę ciasta podzielić na dwie części. Każdą z nich ponownie wyrobić i rozwałkować na kształt prostokąta o grubości
Weekendy w domu i ogrodzieznam osoby, która nie lubiłaby pączków. Oczywiście zdania są podzielone i jedni wolą pączki z marmoladą z róży, a inni wolą na przykład nadzienie z adwokatu. Jedni zadowolą się odrobiną cukru pudru na wierzchu pączka, a inni koniecznie muszą mieć lukrową glazurę posypaną kandyzowaną skórką z pomarańczy. Wspólnym mianownikiem są jednak pyszne, pulchne i aromatyczne pączki. Z poniższego przepisu wychodzą
Chlebki.pl