Piękne, kruche ciasteczka w kształcie róż. Idealne na prezent dla Mamy lub kogoś ważnego, na wyjątkową okazję zamiast bukietu świeżych kwiatów. Ciasteczka tylko wyglądają na skomplikowane, a w rzeczywistości są prostsze niż lepienie uszek :) Spróbujcie swoich sił i zróbcie komuś wyjątkowy podarunek :) Składniki : 350 g mąki pszennej 130 g cukru pudru 180 g masła 2 kropelki aromatu waniliowego
Chocolate Muffin BlogDziękuję wszystkim za wczorajsze życzenia! ♥ Uwielbiam Was :) Od razu ciepło się na serduszku robi :D Wczoraj po powrocie z pracy rodzice też mnie miło zaskoczyli - dostałam wielki bukiet pięknych róż - było ich dokładnie...18! :) A dzisiaj długi dzień...i cały poza domem
breakfast of dreamsJak zrobić samemu miseczki z czekolady? Jak dotąd pokazałam Wam dwa sposoby można zobaczyć je tu i tu . Dzisiejsze mini miseczki możecie zrobić wykorzystując zwyczajny pojemnik
CiastkozercyWczoraj niezapowiedzianie pojawił się u mnie M. z bukietem czerwonych róż. Najbardziej romantyczna historia mojego życia, niemniej jest to blog o jedzeniu, więc... Dzień wcześniej upiekłam czekoladowe babeczki z kremem z białej czekolady i mascarpone, którymi M. zaczął się zajadać niedługo po przyjeździe. Patrząc po ilości pozostawionych papierków, chyba mu smakowały ;) Ciasto czekoladowe jest wilgotne z kawałkami rozpływającej się
Życie zamknięte w smakuJeżynowego szaleństwa ciąg dalszy :) Dziś z porcji najnowszych zbiorów postanowiłam zrobić czekoladowe babeczki z kremem i jeżynami. Wykorzystałam przepis na babeczki mocno czekoladowe , możecie jednak użyć
CiastkozercySkładniki: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mleka 50 g drożdży 1 jajko 100 g masła (lub margaryny) 0,5 tabliczki
CiastkozercyW ogródku mojej mamy rośnie ogromny krzew jeżyn, który aż ugina się pod ciężarem dojrzałych owoców. Aż żal byłoby je tam zostawić. Postanowiłam wykorzystać je do
Ciastkozercykaloriach bo maksymalnie je odtłuściłam i odcukrzyłam. Jest różowe, bo Misiek ostatnio marudził, że do wszystkiego dodaję mąkę pełnoziarnistą i każe ciacho takie brązowe bardzo, no to ma róż ps. Mąkę pełnoziarnistą też dodałam, tylko o tym nie wie. Składniki: na kruche ciasto: 200 g maki pszennej 100 g mąki pełnoziarnistej 3 łyżki oleju roślinnego 1 dojrzały banan
greenscarfBardzo lubię torty „naked” czyli te, które mają brzegi bez kremu – jest z nimi tak mało pracy jak tylko się da przy
CiastkozercyDzisiejsze ciasteczka piekłam z myślą o maluchach, ale na pewno zasmakują też dorosłym. Nie mam dużego doświadczenia w wypiekach bezglutenowych, ale im więcej czytam takich przepisów
CiastkozercyProste muffinki z jagodami pojawiły się już kiedyś na ciastkożercach, można zobaczyć je tu . Dzisiejsze postanowiłam zrobić dodatkowo z kremem jagodowym i choć jak zwykle babeczki
Ciastkozercyznam osoby, która nie lubi naleśników. Naleśniki z dżemem i serkiem? czemu by nie ! Dżem z płatków dzikiej róży i serek waniliowy z naleśnikami idealnie się kontrastują. Słodkie, delikatne, sycące, przepyszne- fantastyczne na podwieczorek. Takie połączenie zaskoczyło mnie smakiem. Do smażenia naleśników użyłam Oleju rzepakowego SemCo. Ma piękny złocisty kolor, jest gęsty. Tłoczony metodą na zimno.Owy olej zawiera cenny(...)jajka 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Łyżeczka cukru wanilinowego Szczypta soli 2 łyżki cukru 3 łyżki oleju rzepakowego SemCo Nadzienie : serek waniliowy 1 zółtko dżem z płatków dzikiej róży Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksować na gładka masę. Odstawić. Serek waniliowy rozgnieść z żółtkiem i wymieszać dokładnie. Ciasto wylewać i rozprowadzić po całej rozgrzanej patelni. zmażyć z obu stron na złoty kolor
Garnkowe fanaberieDługo szukałam idealnego ciasta na pierogi – w moim pierwszym przepisie mąkę trzeba było zalać wrzątkiem, jak zwykle więc przez brak cierpliwości kończyłam z poparzonymi rękami
CiastkozercyZgodnie z obietnicą zaczynam jagodowy weekend :) Dzisiejsza propozycja to połączenie pysznych domowych czekoladowych ciasteczek z ulubionymi lodami (ja wybrałam BigMilki) i jagodami. Prosta lodowa kanapka to
Ciastkozercymiski wrzucam jajka, mleko, mąkę oraz przyprawy. Dokładnie roztrzepuję wszystko. Smażę na margarynie grzanki, po odwróceniu na drugą stronę zalewam je masą jajeczną. Podsmażam tak kilka minut co róż unosząc boki, by płynne jajko mogło spłynąć pod spód.Gotowy omlet przekładam na talerz. Na jednej połowie układam pokrojony w plastry pomidor oraz cebulę pokrojoną w piórka. Omlet składam
Kuchnia co dnia