Crumble to nic innego jak owoce zapiekane pod kruszonką. Możecie zrobić je na wiele sposobów, zamiast jagód świetnie nadadzą się maliny, porzeczki, jeżyny czy agrest –
CiastkozercyUwielbiam owoce jagodowe, maliny, truskawki, borówki, jagody… są nie tylko pyszne, ale tak pięknie prezentują się na każdym deserze :) Dzisiaj mam dla Was kruche czekoladowe
Ciastkozercyszklanki ugotowanej białej quinoy 250 ml mleka kokosowego 250 ml naparu z kwiatów czarnego bzu 1 łyżka wody różanej 4 łyżki ksylitolu pół laski wanilii garść kwiatów jadalnych (płatki róż, nasturcji, bławatków, bratki, goździki itp.) 5 łyżeczek żelatyny 100 ml wody Wykonanie: Wanilię przekrawamy wzdłuż i wyskrobujemy z jej wnętrza ziarenka
Quinoa Raz!może być porównywane z utrzymaniem małego ciasnego blokowego M. Już samo bieganie po schodach 50 razy w te i z powrotem jak się czegoś zapomni... a gdzie podlewanie, przycinanie róż, zbieranie ogrodowych plonów i dbałość o te przyszłe? Musze powiedzieć, ze i tak ograniczam się do minimum aktywności a i tak praca i dojazdy do niej zabierają lwia część
Kuchnia po mojemuUwielbiam robić muffinki, bo to takie ciastka nie-do-popsucia, w dodatku można śmiało żonglować składnikami i dalej wszystko świetnie smakuje: nie macie oleju kokosowego? można
CiastkozercyOśmielona sukcesem mojej pierwszej pavlovej postanowiłam jeszcze raz przymierzyć się od bezów. Tym razem w pysznej, letniej jagodowej wersji. Do dekoracji oprócz świeżych borówek i bitej
CiastkozercyMoże narażę się trochę miłośnikom truskawek, ale z sezonowych owoców to jagody są moimi ulubionymi. Dlatego dzisiaj przepis na domowe jagodzianki – najlepsze jeszcze cieple, prosto
Ciastkozercybiałka 120g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Warstwy lodowe: 2 białka 4 żółtka 500ml śmietanki 2 łyżki cukru dwie garści drobno posiekanych lub roztartych z odrobiną cukru płatków dzikiej róży dwie łyżki drobno posiekanej mięty Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Gdy piana będzie sztywna, dodajemy mąkę ziemniaczaną. Masę przekładamy do tortownicy. Wkładamy do piekarnika(...)warstwy lodowe. Pod koniec ubijania dodajemy żółtka i cukier. Studzimy masę jajeczną. Ubijamy śmietankę. Następnie obie masy dzielimy na dwie części. Połowę masy jajecznej i śmietany łączymy z różą. Pozostałe części łączymy z miętą. Aby lody były bez widocznych kawałków listków lub płatków, masy można krótko zblendować. Warstwy lodowe wykładamy na bezę i umieszczamy w zamrażarce na parę godzin
Wrzosowa PolanaOd dłuższego czasu chodziło mi po głowie zrobienie domowych czekoladowych lodów. Chciałam jednak, żeby do ich przygotowania wystarczył mikser. Zrobiłam je na bazie czekoladowego ganachu, czyli
Ciastkozercykolei typowa dla Maroka mieszanka 20-30 przypraw – curry, kolendry, kuminu, kilku odmian papryki, galangalu, cynamonu, kardamonu, szafranu, pieprzu, goździków, kopru, imbiru, chili, ziela angielskiego i pąków róż. Dodaje się ją do ryżu, kaszy kuskus, do potraw jednogarnkowych – w tym sztandarowego, marokańskiego gulaszu tajine. I do tego dzisiejszego przepisu też jej nie żałowałam. Cebulę obieramy i drobno kroimy, czosnek
Karo in the Kitchendrugie danie główne. Niby nic wielkiego - truskawki i arbuz - ale wierzcie mi, ten klasyk smaków cudownie puentował kolację! Plaster świeżego arbuza, słodkie truskawki, delikatny lodowy rocher, krucha beza, płatki róż i pył z truskawek. Synergia smaków i tekstur, na prawdę przepyszne! Wielkie gratulacje dla talentu Justyny! Moje uznanie, zwłaszcza po słowach, z którymi się zgadzam - że bycie kobietą szefem
Spektrum SmakuDzisiejszy tort robiłam z myślą o urodzinach mojego Dziadka. To taka tortowa klasyka: czekoladowe biszkopty, krem budyniowy i duużo świeżych owoców. W mojej koncepcji tort miał
CiastkozercyZrobienie tego syropu miałam w planach od dobrych kilku lat. Ciągle jednak jakieś sprawy tak absorbowały moją uwagę, że przegapiałam moment intensywnego kwitnienia róży. W tym roku poszukując kwiatów czarnego bzu przypadkowo natknęłam się na krzewy róży. Większość kwiatów też już opadła, ale trochę udało się zebrać i na dwie małe buteleczki syropu wystarczyło. Czytaj więcej
Wiem co jem