rosół - 7682 przepisów (strona:276/513)

Kuchnia polska dla obcokrajowców 123

Polaków nasza kuchnia jest najsmaczniejsza i najlepsza na świecie. Bo co można zarzucić schabowemu z zasmażaną kapustą i ziemniaczkami, albo smacznym flakom, czy pysznemu rosołowi. Lecz kilka naszych polskich potraw dla obcokrajowców jest niesmacznym daniem, dziwnym daniem, a czasem nawet obrzydliwym daniem. Na szczęście, aby wszystko wyrównać, to my Polacy tak samo mówimy o kuchni innych krajów. Tam również wiele

ProstePesto.pl
Pieczone gołąbki z mięsem mielonym i ryżem 149

niewielkie żółte cebule 30 ml oleju rzepakowego grubo mielony czarny pieprz i sól 1 główka płaskiej białej kapusty do gołąbków SOS POMIDOROWY 300 g pomidorów w puszcze 2 chochelki rosołu dużo mielonego czarnego pieprzu, sól i cukier 1 łyżka mąki pszennej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: GOŁĄBKI W rondelku zagotuj wodę i we wrzątku ugotuj torebeczkę ryżu przez 12 minut

ProstePesto.pl
Ulubione zupy każdego pokolenia Polaków 129

gdyż przyprawy ratują sytuację i zupa zawsze jest udanym daniem. Jakie są ulubione zupy Polaków? Starsze pokolenie Polaków lubuje się w zupach tradycyjnych. Do takich zup zalicza się krupnik, rosół, zupę kapuścianą, zupę szczawiową, zupę cebulową, pęczak, szary barszcz, żurek, a także zupę mleczną z zacierkami lub lanymi kluskami. Starsze pokolenie woli zupy niezbyt mocno doprawione, dobrze rozgotowane, zupy gęste

ProstePesto.pl
Fasolka po bretońsku 101

Pogotuje chwilę i dodaję odcedzoną fasolę. Gdy żeberka zrobią się miękkie, wyciągam, obieram i kroję w kostkę i wrzucam mięsko do wywaru. Przypiekam cebulkę i czosnek ( jak do rosołu) i dodaję do fasolki. Przesmażam boczek i kiełbasę (pół kg jednego i drugiego) pokrojone w kostkę, dodaję do fasolki. Wszystko gotuję do miękkości fasoli. Na koniec doprawiam solą, majerankiem. Dodaje łyżkę

Wasze Przepisy
Zupa cebulowo-pomidorowa 163

Jedna z naszych ulubionych zup. Najczęściej robię ją po tym jak zostanie mi niedzielny rosół, a nie mamy ochoty na klasyczną pomidorową. Wtedy do akcji wkracza cebulowa pomidorowa. Niby tak samo, niby wiele się nie zmienia ale klasyczna pomidorowa nabiera całkiem innego charakteru. Dodatek przypraw jak oregano czy kumin i słodycz cebuli zmienia tę zupę w inną pyszną i niecodzienną

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Najlepsze przepisy 2020 138

erowa zapiekanka makaronowa z mięsem rosołowym i zielonym groszkiem , przecież wszyscy uwielbiamy zapiekanki makaronowe z ciągnącym się serem, a jeżeli w takiej zapiekance można wykorzystać mięso z niedzielnego rosołu, to jeszcze lepiej! Starajmy się wykorzystywać wszystko co mamy w lodowce i nie marnować jedzenia. Innym niezwykle popularnym daniem na wykorzystanie mięsa są tortille z mięsem rosołowym .  Czytelnicy bloga uwielbiają

Codzienne Gotowanie
Pasta z kurczaka na kanapki 147

Pyszny i ekonomiczny pomysł na wykorzystanie gotowanego lub pieczonego kurczaka. Świetny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu czy wywaru drobiowego. Przepis można wzbogacać o różne dodatki które mamy akurat w lodówce Mięso z dwóch ugotowanych ćwiartek kurczaka 3 jajka M 3 łyżki majonezu lub pół na pół z jogurtem 1 duży ogórek konserwowy 1 łyżeczka musztardy łyżka posiekanego koperku

Andzia Pichci
Kasza kus kus z warzywami i jajkiem 154

jajka sól i pieprz Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju.Dodajemy pokrojoną paprykę i przeciśnięty czosnek. Wsypujemy kaszkę kus kus i wlewamy ćwierć szklanki wody lub rosołu.Gdy kaszka zmięknie,wbijamy jajka i smażymy aż się zetną. Smacznego

Przepisy mojej mamy
Kremowa zupa z pieczonych pomidorów z bazylią 141

wyjątkowo pysznym daniem Składniki na 2 porcje: około 300 g pomidorów 2 średnie marchewki 2 małe szalotki 2 średnie ząbki czosnku garść listków bazylii 300 – 350 ml bulionu lub rosołu 50 – 100 ml śmietanki roślinnej lub zwierzęcej 1/2 łyżki oleju (np. ryżowego) 1 łyżka octu balsamicznego nierafinowana sól i pieprz do smaku, po 1/3 łyżeczki mielonej kozieradki, cynamonu i kolendry

Even Better Food
Kaszotto z kaszy gryczanej z suszonymi pomidorami, cukinią i orzechami 165

suszonymi pomidorami, cukinią i orzechami Składniki: 1)       100 g kaszy gryczanej 2)       ok. 300 ml bulionu warzywnego (albo rosołu) 3)       pęczek bazylii 4)       pół małej cukinii 5)       ok. 70 ml whisky

Na kulinarnym poligonie
Kotlety z makaronu z serem i pieczarkami 131

sobie na różne sposoby, aby go nie wyrzucić. Tym razem powstały kotlety, które cieszą się w moim domu ogromnym powodzeniem.  Składniki: ok 200 g makaronu (cienki jajeczny do rosołu) 1 cebula 6 pieczarek  150 g startego sera mozzarella 3 łyżki mąki 2 jajka sól i pieprz do smaku dodatkowo olej bułka tarta  jajko  Przygotowanie: Cebule

Niezły Młynek