Rosół z gęsi, to zupa doskonała. Moim zdaniem jest najsmaczniejszym ze wszystkich rosołów drobiowych. Cechuje się esencjonalnym, głębokim smakiem. Do gotowania dodaję śliwki suszone, to zdecydowanie
Codziennik KuchennyMakarony mają w Polsce wielu sympatyków, jednak niewiele z nas wie, że wylewanie wody po ugotowaniu makaronu to ogromne marnotrastwo. Taka woda ma bardzo wiele różnych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!….że też ja nie znałam wcześniej tego przepisu na domowy serek z jogurtu! naprawdę świetna sprawa, nie dość, że dodajesz swoje ulubione przyprawy, to wiesz
Oka w rosole czyli KaFka gotujeZupa marchewkowa to nasze poniedziałkowe danie - wykonuje je na niedzielnym rosole :) Składniki na zupę krem z marchwi 1,5 l rosołu 4 marchewki cebula sól, pieprz
Pani domowaNadzienie do tych pierogów to przepis mojej mamy- pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Są idealnym daniem na poniedziałek, kiedy z niedzielnego obiadu zostają nam mięso
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaRosołek..robiony jakiś czas temu...niby mówi się, że rosół powinien gotować się długo i powoli, ale ja już kiedyś robiłam w szybkowarze i w wolnowarze
Moje domowe kucharzenieUwielbiam flaki dom owe ale nie za często je jadam. W sklepach można kupić wiele gotowych flaków a rosole albo w pomidorach różnych firm w batonach lub mrożone. Ale te domowe są najlepsze. Pamiętam jak w moim rodzinnym domu gotowało się żołądki wołowe, potem czyściło, kroiło w paski i gotowało pyszne flaczki z dużą ilością białych warzyw na ostro. Niestety
Ewa w kuchnipół 1 i 1/2 łyżki zimnego masła 3 i 1/2 łyżki bułki tartej sól, czarny pieprz Przygotowanie cebulę opiecz, jak do rosołu - na grillu, w piekarniku lub na patelni (ja opiekam zawsze na domowym grillu). Uważaj, aby nie przesuszyć, bo słodycz zaniknie, a w jej miejsce pojawi się gorycz opieczoną cebulę utłucz w moździerzu lub zetrzyj
Szybko Szybkowarmakaron ugotować w osolonej wodzie, wylać na durszlak i przelać zimną wodą, można użyć makaron np. z obiadu jak zostanie po rosole jabłka bez skórki pokroić w kostkę do miski, dodać mus jabłkowo-śliwkowy, użyłam swój domowy "zobacz TUTAJ" , można też użyć jaki się lubi wsypać cynamon, cukier waniliowy, wymieszać i dodać makaron naczynie żaroodporne wysmarować dość grubo masłem, obsypać
W Mojej Kuchni LubięDomowy makaron wymaga nieco pracy, jednak kiedy go zrobimy i skosztujemy, stwierdzimy, że było warto. Jeżeli macie wolne 30 minut, zachęcam do przygotowania makaronu samodzielnie. Poniżej podaje Wam przepis na uniwersalne ciasto na makaron. Można z niego zrobić makaron do rosołu, jak zrobiłam to ja, ale także przygotować makaron na lasagne czy zrobić makaron tagliatelle lub makaron na raviolo(...)pożądaną grubość, kroimy je na wybrany kształt. W przypadku makaronu do rosołu, każdy płat ciasta kroiłam na podłużne paski, które następnie siekałam na nitki (co widać na zdjęciu). 4 Makaron gotujemy w osolonym wrzątku około 5 minut. *wpis powstał we współpracy z marką Kenwood Artykuł Domowy makaron pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia BazyliiKapuśniak z kapusty białej. Przepis na pyszny, domowy kapuśniak ze słodkiej kapusty z warzywami. Tradycyjna polska zupa kapuśniak ze słodkiej kapusty na rosole. Prosty przepis na kapuśniak z marchewką, porem, podsmażoną cebulką, pietruszką i posiekanym koperkiem. Kapuśniak doprawiony mieloną papryką i zabielany śmietaną, bez ziemniaków. Do gotowego kapuśniaku podaje się, jako wkładkę, oddzielnie ugotowane ziemniaki z wody, kaszę perłową(...)posiekać, poddusić na smalcu marchew i pietruszkę obrać, następnie zetrzeć na tarce do jarzyn pora oczyścić i pokroić w plasterki w kubeczku rozmieszać śmietanę i mąkę Krok 2. Zagotować rosół, włożyć poszatkowaną białą kapustę i pora - ugotować. Do gotującej się kapusty dodać podsmażoną cebulę, ziele angielskie, startą marchew oraz pietruszkę i ugotować do miękkości - kilka minut. Następnie do kapuśniaku dodać
Moja Książka Kucharskajest dobry wywar , nie ważne czy drobiowy czy wołowy - grunt żeby był domowy. składniki1l domowego wywaru mięsnegogarść suszonych grzybówchleb lub bułka na grzankipietruszka lub kolendra do przybraniaprzygotowanieGrzyby zalać niewielką ilością wody, odstawić na godzinę do namoczenia. Ugotować w wodzie w której się moczyły. Rosół zagotować, dodać wywar z grzybów i pokrojone w drobne paski grzyby. Doprawić solą , pieprzem, ewentualnie
Stare GaryWykorzystaliśmy go do przygotowania zupy warzywnej zużywając warzywa, które były "pod ręką". Składniki 1,5 l rosołu 4 średnie ziemniaki pół małej główki kapusty włoskiej 4 średnie marchewki mały por 2 pietruszki koperek pół małego selera garść żółtej fasolki szparagowej słoik domowego przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz 4 nieduże czerwone buraki śmietana do zup listek laurowy
R'n'G KitchenSkładniki: podudzia z kurczaka 4 sztuki/z rosołu, ziemniaki młode 1 kg, ser żółty 20 dag/tarty, papryka słodka mielona 1 łyżka, ząbki czosnku 4 sztuki, kminek 1
W Mojej Kuchni LubięNiezbędny do zrobienia dobrego rosołu, choć lubię też ten z lanymi kluskami . Makaronu robię zawsze więcej, gdyż następnego dnia, uwielbiam lekko podsmażony z serem i
Gosia gotujeSkładniki: 1/2 kg brukselka, 20 dag wołowina z rosołu, 4 szklanki wywar drobiowo-wołowy, 2 łyżki śmietana, 3 łyżki mąka pszenna, 1 łyżeczka papryka suszona chilli
W Mojej Kuchni Lubięsię nazywa „Better then bullion” i jest jakimś lokalnym produktem. Podobno zdrowym. Nam po przeczytaniu składu naszej polskiej kostki do rosołu, stanowiącej perełkę przemysłu chemicznego, odeszła ochota na zupki instant krajowiej produkcji. Ostatnio jednak zaczęliśmy szukać przepisów na domowe kostki bilionowe, bo doszliśmy do wniosku, że nie ma szans, żeby ktoś czegoś w tym zakresie nie wymyślił. I mieliśmy rację
Niedzielny kucharzwołowiny bez kości 3 papryki kolorowe (czerwona, zielona, żółta) 1 papryczka chilli 2 cebule 1/2 litra wody, 1 litr rosołu, 4 ziemniaki, 2 marchewki 1 łyżeczka soli, 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu do smaku pieprz cayenne domowa pasta paprykowa - 250 ml 1 łyżka oleju PRZYGOTOWANIE: Wołowinę kroimy w kostkę 1 wraz z posiekaną cebulą podsmażamy na łyżce
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPyszna, domowa zupa pomidorowa. Przepis na tradycyjną zupę pomidorową. Klasyczna polska zupa pomidorowa na rosole z dodatkiem przecieru pomidorowego, zabielana śmietaną. Prosty przepis na szybką i smaczną zupę pomidorową. Zupa pomidorowa bez mięsa, podana z makaronem. Jak zrobić idealną pomidorówkę? Wypróbowany, bardzo prosty przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie zupy pomidorowej krok po kroku. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam
Moja Książka Kucharskamoim jadłospisie odgrywają zupy, jedną z nich jest koperkowa, przepis podaję w oryginale z serii "Przepisy czytelników - WIOSNA" Biblioteczki Poradnika Domowego z uwaga - 1994 roku:) Przepis stary, zupa pyszna! Składniki 1,5 litra rosołu (może być z kostki) 1 łyżka tłuszczu cebula 2 łyżki kaszy manny 3 łyżki mąki 2 duże pęczki koperku natka pietruszki pół szklanki śmietany
Kuchenne aromatyżadnego obtaczania w mące) do wrzącego wywaru. Gotujemy przez 8-10 minut na delikatnym ogniu.Pulpeciki z powstałym podczas gotowania rosołem podaję z makaronem. Tak tak, własnoręcznie zrobionym :) Smacznego!p.s jak przygotować makaron domowy? :) pisałam o tym tam: KLIK!Przepis opublikowałam również na portalu Przepis na Kobietę KLIK
Codzienna kuchnia niecodzienna