Zachciało mi się rosołu z kluseczkami..zazwyczaj robiłam lane kluseczki, takie małe ..a tym razem są kluski..a raczej kluchy ..i też było pysznie. skrzydełka , udka
Moje domowe kucharzeniePyszny, domowy rosołek z przypaloną cebulką, która nada całości idealny smak... Rosół dekorujemy gwiazdkowymi marchewkami... jak je zrobiłam? Ugotowaną marchewkę pokroiłam w plasterki i malutką foremką w kształcie gwiazdki wykrawałam gwiazdeczki :)Składniki: 1/2 wiejskiej kury, 1 opakowanie włoszczyzny, 1 cebula, 5 litrów zimnej wody, 4 ziarenka ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 5 ziarenek pieprzu, 1 listek lubczyka, natka pietruszki
Aga w kuchnistroną noża maczanym w wodzie. Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, pasztet piec około 45 minut, w formie dokładnie wystudzić - pasztet domowy z gotowanej kury rosołowej, włoszczyzny, makaronu jest bardzo smacznym pasztetem,z rosołu nic się nie zmarnuje, można również porcję zamrozić.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięKażdy, kto umie gotować ma swój sposób na rosół i chyba każdemu smakuje najbardziej ten domowy. Ja też mam swój i powiem bardzo nieskromnie, że mój uważam za najlepszy. ;) Jak ktoś ma ochotę, może wypróbować przepis Prezydentowej na jej rosół. A jak nie, niech robi po swojemu. Ale niech robi, bo każda szanująca się polska gospodyni powinna co niedzielę gotować
Kuchnia Prezydentowejjesienno - zimowe popołudnia proponuję rozgrzewający rosół wegetariański. Składniki do rosołu powinny być dobierane w równych proporcjach, ewentualnie marchewki można dorzucić nieco więcej. Warzywa najlepiej dobierać na targu - osobno, bo często gotowa włoszczyzna nie spełnia naszych oczekiwań. Do wywaru warto dodać odrobinę kapusty włoskiej albo w zastępstwie(...)kilka główek brukselki lub różyczki brokułu. Dopełnieniem będzie odrobina tłuszczu w postaci ulubionej oliwy (w przypadku wegan) lub sklarowanego masła. Dodatkiem mogą być właśnie kładzione kluski domowej roboty. A gdy nam się rosół znudzi, na jego bazie możemy przygotować dowolną zupę. Gotując rosół nie należy się spieszyć. Gotujemy go na małym ogniu przez około godzinę, a następnie zostawiamy pod przykryciem
wege i kropkasuszy ale...) -uzupełnić niedobory witamin poprzez owoce,warzywa,soki... -zjeść śniadanie (żelazny zestaw to jajecznica czy bułka z boczkiem jednak musli z mlekiem czy kroma chleba z masłem i domowym dżemorem truskawkowym też dobrze robi) -zimny/letni prysznic -mała przebieżka po okolicy i...praca! (w przypadku odoru z paszczęki prócz mycia ząbków zaleca się żucie liścia laurowego) jednak sytuacja zazwyczaj jest(...)chyba,że go ugotujemy sami/mamy cudownych współlokatorów) o ile się da - zjeść: jajecznice,pieczywo posmarowane masłem,ogórek kiszony bułkę z boczkiem zupkę chińską(najlepiej pomidorowa albo rosół) a najlepiej to normalną lekką domową zupę,ale... rosołek (wy)pić: kefirek sok pomidorowy/pomarańczowy napój izotoniczny/woda z miodem i cytryną litr coca-coli choć podobno fanta też spoko(odgazowane,najlepiej w towarzystwie
Fiolka w kuchnizerowe doświadczenie w robieniu domowego makaronu. Pamiętam jak dawno temu, kiedy ciężko było cokolwiek dostać, moja mama robiła go sama. Główne przeznaczenie - do rosołu. Dziś, w czasach wypełnionych po brzegi supermarketów, domowa pasta jest dla mnie wyzwaniem. Najwyższy czas zasięgnąć porady kogoś, kto nie widzi w tym większej filozofii i cichutko, z pobłażliwości uśmiecha się patrząc na tego mojego
W kuchni wieczoremciemnego3 łyżki drobno posiekanej pak choi3 - 4 łyżki posiekanego drobno szczypioru1 żółtko (białko zostawić do smarowania pierożków)2 łyżki rosołu, jeżeli farsz jest za suchybulion1l domowego wywaru lub lub bulion z kostki4 ząbki czosnkuok 4 cm kawałek imbiru, pokrojony w plasterki1/2 chilitrawa cytrynowa , ewentualnie 3 - 4 liście limonki kaffir2 gwiazdki anyżkulaska cynamonusos sojowy(...)każdego kwadratu ułożyć farsz i sklejać jak uszka, lub tak jak nam wygodnie.Pierożki gotować w osolonej wodzie przez ok 4 minuty. W międzyczasie zagrzać rosół i dodać do niego pak choi, gotować ok 4 - 5 min aż kapusta trochę zmięknie. Do każdej miski włożyć nieco kapusty
Stare GaryPotrawka z kurczaka – pyszny przepis na kurczaka Potrawka z kurczaka, to smak dzieciństwa – czyż nie ? Czas przywrócić ten przepis na nasze stoły !
Kuchnia na wzgórzudzieciństwa, które niejako nawiązują do naszej regionalnej tradycji przygotowywania klusek w ramach dania głównego na niedzielny obiad. Pamiętam jak niemal w każdą niedziele mama przygotowywała rosół wolno gotowany, do tego suszyła domowej roboty makaron, a w ramach drugiego dania pieczołowicie w wielkiej brytfannie smażyła wołowe rolady, do tego rzeczone kluski i oczywiście modro kapusta (zn. czerwona kapusta). Nie mogło zabraknąć
wyjątkowa kucniaLubicie domowe wędliny? Ja bardzo. Dotąd po prostu piekłam schab. Tym razem postanowiłam zrobić schab dojrzewający. Jest niesamowicie smaczny i naprawę warto pobawić się z nim
Oka w rosole czyli KaFka gotujedzieciństwa, które niejako nawiązują do naszej regionalnej tradycji przygotowywania klusek w ramach dania głównego na niedzielny obiad. Pamiętam jak niemal w każdą niedziele mama przygotowywała rosół wolno gotowany, do tego suszyła domowej roboty makaron, a w ramach drugiego dania pieczołowicie w wielkiej brytfannie smażyła wołowe rolady, do tego rzeczone kluski i oczywiście modro kapusta (zn. czerwona kapusta). Nie mogło zabraknąć
wyjątkowa kucniamaszynką do makaronu na odpowiednią szerokość w zależności jaki makaron chcemy uzyskać. Gotować w osolonej wodzie ok 5 minut, ja czasami dodaję jeszcze odrobinę oliwy . Domowy makaron idealnie nadaje się do rosołu lub wszelkiego rodzaju sosów
W garach u GosiSkładniki • 40 dag fileta z indyka • 1 cebula • 1 marchew duża • 1 pietruszka • 1 ząbek czosnku • 1 łyżka curry • szczypta kurkumy • szczypta chili • pieprz • 1 łyżka domowej przyprawy uniwersalnej • sól • 2.5 l rosołu • 1 łyżka masła • 1 szklanka śmietany • 1 łyżka mąki • 1/2 opakowania tortellini • 1 łyżka posiekanej pietruszki Sposób przygotowania 1. Cebulę pokroić w kostkę Na patelni rozpuścić masło
W królestwie smaków Beatykaczkę z zamrażarki i gotuję pyszny, zdrowy rosół z dużą ilością świeżych warzyw. Przyprawiam liściem laurowym, zielem angielskim, lubczykiem, goździkami i czosnkiem. Robię do niego domowy makaron i podaję moim domownikom prawie wrzący, bo rosół taki właśnie musi być, aby każdy łyk rozgrzewał nam całe wnętrze. Najlepsza do tego jest kaczka półdzika o ciemnym mięsie. Trudno ją raczej dostać
Wiem co jemDomowy rosołek jest dobry na wszystko :) -pomaga leczyć przeziębienie -podawany na gorąco rozgrzewa -wzmacnia odporność -jest bardzo odżywczy- ma mnóstwo witamin i minerałów -wspomaga trawienie -zapobiega
KasiekGotuje