roladki - 9750 przepisów (strona:448/650)

Chleb jęczmienny z dojrzewającym serem i kminkiem 205

delikatnie, rozciągnąć je tworząc prostokąt. Ser owczy pokroić w dużą, 1-1,5 cm kostkę i rozłożyć równomiernie na powierzchni ciasta. Zwinąć ciasto z serem w rulon, jak roladę i ułożyć w naoliwionej misce do ponownego wyrośnięcia i przykryć ściereczką. Po 30 minutach podzielić ciasto na dwie części, lekko odgazować i uformować dwa bochenki na  blacie  posypanym mąką

Codziennik Kuchenny
Drożdżowe ślimaczki z jagodami 176

budyniem i  rozsmarować na  cieście pozostawiając wolne boki. -Umyte, osuszone jagody  rozłożyć na twarożku. -Ciasto z nadzieniem delikatnie  zwinąć  wzdłuż dłuższego boku formując roladę. -Całość pokroić  w  kilkucentymetrowe  plastry /ok.12 szt/. -Prostokątną blachę  /25-35 cm/ wyłożyć papierem do pieczenia. -Przygotowane plastry ciasta  ułożyć w blaszce / nadzienie  powinno być

Zakamarki mojej kuchni
Orkiszowe bułeczki z czekoladą 142

godziny do wyrośnięcia. Ciasto rośnie bardzo wolno, po 1,5h zmiana nie będzie bardzo widoczna, ale tak ma być.  Wyciągamy ciasto z miski, zagniatamy na kształt rolady i tniemy na dziewięć kawałków. Każdy kawałek rozwałkowujemy i nakładamy na jego środek 2 kostki czekolady. Sklejamy ciasto i formujemy bułeczkę. Układamy na blaszce w sporych odstępach. Gotową blaszkę przykrywamy i odstawiamy

Gotowanie i blogowanie
Bagietka nadziewana serkiem wiejskim i warzywami 200

szynką, rzodkiewką, ogórkiem oraz szczypiorkiem. Proste do przygotowania i bardzo smaczne. Poniższa bagietka pocięta w plasterki będzie idealną przekąską na fingerparty. Taką bagietkę możecie podać na talerzu z plasterkami rolady serowej nadzianej pastą jajeczną i szynką .  Składniki: 5-6 półbagietek (małe, podłużne bułeczki) 150 g wędliny, np. szynki konserwowej 2 opakowania serka wiejskiego (około 0,5 kg) 1 pęczek

Ugotować
Faszerowana pierś z indyka z pieczonymi warzywami i sosem 186

tłuczkiem. Na wierzch filetu rozłóż gorgonzolę, świeży tymianek, płatki chili, pieprz i starty ser granda padano. Następnie mięso dokładnie zwiń, dobrze dociskając zwiąż bawełnianym sznurkiem pamiętając o podwinięciu końcówek rolady. Mięso obłóż gałązkami świeżego tymianku, przypraw solą i pieprzem, a następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez około 70 minut. Po upływie około 40 minut dołóż

Plate of Joy
Szybka przekąska z ciasta francuskiego; wytrawne ślimaki z ciasta francuskiego 227

plastrów żółtego sera - dowolne przyprawy (np. papryka ostra, bazylia, oregano, zioła prowansalskie) Rozkładam płat rozmrożonego ciasta francuskiego. Smaruję go ketchupem, posypuję przyprawami, układam plastry żółtego sera. Zwijam, tworząc długą roladę. Kroję na 1 cm plastry, układam na blaszce i piekę w piekarniku rozgrzanym do ok. 200'C (termoobieg) przez ok. 15-20 minut, aż ciasteczka będą ładnie zarumienione. SMACZNEGO

Wielopokoleniowo
Naleśnikowe roladki 130

chorizo cienkich plastrów żółtego sera pieprz i ulubione zioła Każdy naleśnik smarujemy fetą, śmietankowym serkiem lub pastą oliwkową, dzięki czemu, po zwinięciu reszta składników lepiej trzyma się w środku roladki. Smarowidło rozprowadzamy na środek naleśnika, resztę składników na 3/4 jego wielkości. Zwijamy od strony zapełnionej składnikami, a kończymy na pustym kawałku naleśnika. Ja połączyłam na przykład: fetę z szynką

Pichceniomania
wieniec drożdżowy z masłem orzechowym 166

dolewając roztopione wystudzone masło. Wyrobione ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia, przykrywając ściereczką. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Posmarować go nadzieniami w różnych miejscach na zmianę. Zwinąć całość w roladę. Foremkę posmarować masłem i wysypać mąką. Przełożyć ciasto. Można posmarować je z wierzchu rozbełtanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 30 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Francuskie bułeczki z kruszonką 150

grzaniu góra dół. Ciasto francuskie wyjąć z lodówki-musi być zimne, rozwinąć posypać grubo kruszonką- trochę zostawić do posypania wierzchu. Rozsypać po równo maliny i zawinąć jak roladę lekko dociskając ręką, ostrym nożem pokroić na jednakowe porcje około 4/7 cm. Pokrojone bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, jajko roztrzepać z mlekiem i posmarować wierzch bułeczek, posypać resztą kruszonki, wstawić

Wanilia i Kardamon
Sałatka z kozim serem, fetą i pomidorkami (pyszna!) 198

papryka 100 g pokruszonej fety 2 suszone pomidory + 6 łyżek oleju z ziołami, w którym znajdują się suszone pomidory (zawsze używam słoiczka 280 g TESCO) ser kozi dojrzewający rolada - 6 plasterków pokrojonych na pół (ser w kształcie walca z grubą, żłobkowaną skórką pokrytą porostem białej pleśni. Ma słodko - kwaśny smak) przyprawy: pieprz, bazylia Przygotowanie: W misce wysyp mix sałat

Zasmakuj Kuchni
Tarta z figami i kozim serem 380

rodzaju serów. Składniki: Ciasto: * 150 dl mąki pszennej * 100 g masła * ½ łyżeczki soli * 3 łyżki wody Nadzienie: * 4 figi pokrojone w plasterki * 180 g / 200 g sera koziego w roladzie, pokruszonego * 40 g sera żółtego cheddar * 5 jajek * 150 ml śmietanki 36% * 1 łyżeczka tymianku suszonego * pieprz * 1 łyżka miodu * 1 łyżka oleju/oliwy Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagniatamy starając

Mohiella
Roladki z karkówki z pesto, szynką, pomidorami i mozzarellą 191

Składniki na 8 roladek: 8 grubszych plastrów chudej karkówki (ok. 1,5 cm) 8 połówek suszonych pomidorów w oliwie 4 łyżki zielonego pesto opakowanie mozzarelli w kulkach 8 plastrów szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej olej do smażenia przyprawy: słodka papryka, suszony czosnek granulowany, oregano, tymianek, rozmaryn, mielony kminek, sól i pieprz Mięso umyć, osuszyć i rozbić bardzo cienko. Obsypać delikatnie

Czerwień i błękit
Koreczki z boczkiem zawijanym z morelą babci Basi 169

kilku minutach odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Każdy plaster boczku posypujemy papryką w proszku, wkładamy morelę i kawałek sera twardego. Zawijamy to razem i spinamy drewnianą wykałaczką . Tak przygotowane roladki układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do nagrzanego piekarnika Pieczemy ok. 20 min przykryte i 10 min odkryte z termoobiegiem. do zrumienienia się . Jest to doskonała przekąska na spotkania, imprezy

Pysznosci Babci Basi
Buraczki na ciepło z dynią 155

Kupiłam pierwszą dynię w tym roku. Wybrałam Hokkaido. Dodałam ją do tartych ugotowanych buraków i zasmażyłam. Świetnie smakowały do roladek z karkówki. Składniki: 4 średnie buraki jednakowej wielkości 1 szklanka utartej na grubych oczkach dyni przyprawa warzywna, pieprz, cukier, ocet jabłkowy 2-3 łyżki kwaśnej śmietany łyżka oleju Buraki wyszorować, zalać wodą, ugotować do miękkości. Pilnować, by woda cały czas

Czerwień i błękit