roladki - 9750 przepisów (strona:427/650)

Chleb szpinak z awokado 194

wyrośnięcia na pięć godzin. Stolnicę podsypuję mąką, wykładałam ciasto jasne i rozciągam na prostokąt o wymiarach 48 cm  na 30 cm, układam na nim szpinakowe ciasto rozciągnięte. Roladę zwijam od dłuższego boku i kroję na pół. U mnie wyszły dwa chlebki pieczone w formie o długości 25 cm.Foremkę smaruję i układam w niej chleb. Odstawiam do wyrośnięcia

wesoła kuchnia
Zakręcona Chałka z nadzieniem cynamonowym czyli Niedzielne Śniadanie odc.98 245

st.C. Dzielimy ciasto na 3 części. Rozwałkowujemy każdy kawałek na prostokąt. Smarujemy nadzieniem tak by 2 cm z brzegu ciasta pozostało bez nadzienia. Zwijamy ciasto jak roladę. Otrzymujemy 3 roladki, każdą lekko rolujemy by ją wydłużyć a następnie zaplatamy z nich warkocz. Umieszczamy chałkę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy, zostawiamy na 30 minut. Chałkę delikatnie smarujemy jednym

Dzieje kuchennej Wiewióry
Drożdżówka serce 205

wymieszać z drożdżami , dodać cukier, mleko, sól, jajka i rozpuszczone i ostudzone masło.Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta.Posmarować marmoladą, zwinąć jak roladę.Pociąć w 2 -3 cm kawałki.Układać ,  raczej ustawiać je do foremki, odstawić do wyrośnięcia, osypać kruszonką.Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Moje domowe kucharzenie
Albertino – dlaczego mi to zrobiłaś? 132

skrzydłach. Nieco zdziwił mnie fakt, że w środku festiwalowego tygodnia restauracja świeci pustkami (słowo – była jedynie nasza dwójka), ale starałam się nie zrażać. Na powitanie amouse bouche w postaci roladki z kurczaka z karczochem. Zamysł podania śliczny, sam starter smaczny. Bez fajerwerków w żadną stronę. Zwyczajnie dobry, choć troszeczkę za zimny. Szkoda, że zaserwowany na mocno przechodzonym i zrysowanym talerzu

Kate's Kitchen
Sałatka brokułowa 558

przepadałam za ich zbyt mdłym smakiem. Jestem zdecydowanie fanką smaków kwaśnych i ostrych. Trochę to trwało, ale pokochałam to warzywo. Brokuły rewelacyjnie smakują z serem ricotta, jako nadzienie pysznych roladek . Sałatkę brokułową przygotowałam na moje urodziny. Goście byli zachwyceni. Brokuł w połączeniu z pysznym sosem czosnkowym i prażonym słonecznikiem smakuje wyśmienicie. Sałatka ta idealnie nada się uroczyste przyjęcie , ponieważ pięknie

Pobite gary Barbary
Kwitnąca jabłonka w płynie 147

piątek w końcu nadejdzie, prawda? Dzisiejszy post jest wyjątkowy- to moja propozycja do konkursu zorganizowanego przez Smaki Południa . Zadanie pierwsze polegało na zaproponowaniu karnawałowej przekąski- poleciłam swoje cukiniowe roladki , które już nie raz poratowały mnie w imprezowym kryzysie. Zadanie drugie? Przygotować drink z użyciem wody Perrier. Poprosiłam konQbka o pomoc (nie żartowałam z tym certyfikowanym, on na prawdę ma papier

les mirabelles
Cukinie z suszonymi pomidorami, szpinakiem i harrisą 197

porcje Czas przygotowania: 35 min + 30 min 2 cukinie 1 cebula 140 g pomidorów suszonych w zalewie  2 ząbki czosnku 150 g ego szpinaku 200 g koziego sera (rolada) 450 g pomidorów z puszki szczypta cynamonu 1 łyżeczka suszonego oregano  1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki brązowy cukier, miód, syrop z agawy (opcjonalnie) 2 łyżki harissy (przepis

Słodki Kompromis
schab z ananasem 184

kostkę i zawijamy w schaby :) Tak przygotowane mięso możemy usmażyć w głębokim tłuszczu, piekarniku, na patelni... W trakcie przygotowania schabów, gotujemy ryż i coś "zielonego" Gotowe :) soczysta  roladka schabowa z ananasem, dla małych i  dużych

chleba naszego
Mini ciasteczka z ciasta francuskiego 194

można przygotować smaczne ciasteczka. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego zmiksowane maliny Ciasto francuskie rozmrażamy  i smarujemy zmiksowanymi malinami.  Ciasto zwijamy z obu stron do środka tak jak roladę. Następnie kroimy na plastry o szerokości 1 cm  i układamy na blaszce.  Pieczemy w temperaturze 180 stopni  do uzyskania złotego koloru. Smacznego

Pyszności Słodkości
Grillowany ser kozi z buraczkiem, orzechami włoskimi, rukolą i dressingiem z czarnego bzu 278

dnia. Tym razem sałatka z grillowanym serem kozim, buraczkiem, rukolą i dressingiem na bazie dżemu z czarnego bzu. Całość posypałam uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi. Pycha! Składniki: 1 roladka sera koziego (około 150 g) 2 malutkie buraczki garść rukoli 1 łyżka orzechów włoskich Dressing: 2 łyżki dżemu Łowicz 100% owoców – Czarny bez 1 łyżka oliwy z oliwek

Oryginalny smak
Walentynkowy obiad śląski 238

spłaszczonej kluseczek zrobiłam serduszka. Ugotowałam je w osolonej solą morską wodzie. Po wyłożeniu kluseczek na każdej ułożyłam serduszko wycięte z papryki. No i jeszcze modra kapusta i rolada z sosem

Gotuj Sam!
Przystawka z łososia wędzonego 221

kroimy go obieraczką do warzyw na cienki paski. Paseczki te rolujemy i układamy na łososia. Śmietanę mieszamy z sokiem z cytryny i solą do smaku, a następnie wkładamy w roladki ogórkowe, a także wykładamy bezpośrednio na łososia. Całość można posypać świeżo zmielonym pieprzem

Państwo Wojtczuk gotują
Chleb pszenny starodubski (Rosja) 234

rodzynki (dałem 50 g posiekanych suszonych śliwek) Ciasto dobrze wymieszać, zostawić do fermentacji na 90 minut, jak podrośnie odpoczynek 15 minut na blacie, rozwałkować na prostokąt i zwinąć jak roladę, uformować podłużny bochenek. Przełożyć na papier do pieczenia i zostawić do wyrastania na 75 minut na blacie. Po nakłuwać patyczkiem i oprószyć mąką. Pieczenie: zaparować piekarnik, piec 50 minut

Przepisy na domowy ser i chleb
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 10.02.2017r. 171

smakach   Dorota  Prosty, szybki obiad   Aga Cynamonowe ciasto z jabłkami   Magdalena Lodowy deser cappuccino     Marzena  Koktajl z krewetek     Marta Dwukolorowa rolada z bitą śmietaną     A już dzisiaj zapraszam Was na kolejny błyskawiczny piątek

Magiczne Życie Marty