wyrobić ciasto, aby go pozbawić pęcherzyków powietrza. Ciasto podzielić na dwie części, każdą część rozwałkować na prostokąt, posmarować konfiturą, makiem, serem lub czekoladą i zwinąć w rulon, tak jak roladę, można do każdej części dać inny smak i rodzaj nadzienia. Roladę kroić na małe kawałki ok 3-4 cm i układać na przygotowanej blaszce. Drożdżówki odstawić na ok 30 minut
Apetyczna babeczkapołożyć na leżąco na blacie kuchennym i bardzo ostrym nożem przeciąć na trzy równe części. Przygotować jasne, okrągłe ciasto, posmarować je masą i położyć na nim trzy przecięte równo rolady, które utworzą kształt koniczyny. Wierzch posmarować masą i przykryć drugim jasnym ciastem. 3. Nożyczkami kuchennymi lub ostrym nożem okroić jasne ciasta, dopasowując do kształtu zwiniętych rolad. Gotowe wycięte ciasto
Apetyczna babeczkajest zbyt klejące dodajemy więcej mąki. Wyrobione ciasto ostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Następnie ciasto dzielimy na 4 części, wałkujemy. Każdą część smarujemy białkiem i nakładamy 1/4 maku. Zawijamy w roladę. Następnie zawijamy naszą roladę w papier do pieczenia. Musi być zawinięta luźno, bo ciasto będzie nam rosło podczas pieczenia. Układamy na blaszce makowce i pieczemy około 50 minut
Aga w kuchnizasypać cukrem. Odstawić, by z rabarbaru puścił sok. Na kruszonkę należy zagnieść zimne masła, wraz z cukrem i mąką. Wyrośnięte ciasto należy rozwałkować , ułożyć odsączony rabarbar i zawinąć roladę. Roladę pokroić w 2 cm kawałki i ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Kruszonkę pokruszyć i ułożyć na drożdżówkach. Piec ok. 20 minut w 175 stopniach
Aga w kuchniwyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 3 części lub na 2 - w zależności jak duże chcemy makowce. Każdą część wałkujemy na prostokąt i nakładamy na nią masę makową. Zawijamy w rolady. Każdą roladę owijamy papierem do pieczenia, by nam nie popękały. Przekładamy na blachę. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni. Pieczemy ok. 40 minut. Po ostygnięciu polewamy lukrem i posypujemy bakaliami
Aga w kuchniMiała być rolada powstał sernik. Kiedy robiłem biszkopt, oddzielałem białka od żółtek i do białek trafiło nieco żółtka i musiałem miksować, to nie oddzielnie, a na jedną puszystą masą, a taki biszkopt nie pasuje do rolady, bo jest za miękki, więc postanowiłem zrobić sernik, który udał się po prostu idealny! Składniki: Biszkopt: 5 jaj szklanka cukru 2 łyżki mleka
Kuchnia Łukaszażółtym sosie chrzanowym Jajka faszerowane pastą krabową Jajka faszerowane pastą łososiową Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Śledź w buraczkowej pierzynce Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Szpinakowe roladki z łososiem Świąteczna galantyna drobiowa Wiosenna galaretka z kurczakiem Wiosenna sałatka z groszkiem Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Sałatka
Kulinarne przygody Gatityrazowej czy chińskie i sojowe. Kształty mają dla mnie mniejsze znaczenie, ale ich jakość i smak to podstawa. Zapraszam na danie z makaronu sojowego z dodatkiem kalafiora i nietypową roladą, bo z indyka z bakaliami. Składniki: 200 g makaronu sojowego, 150 g jogurtu naturalnego, 50 g serka topionego cheddar, 1 szt. małego kalafiora, sól, pieprz do smaku, listki zielonej(...)rumu, 10 g rodzynek, 10 g migdałów bez skórki, 30 g suszonych moreli, 30 g suszonych śliwek, 1/2 łyżeczka soli, szczypta pieprzu, oliwa do natłuszczania. Przygotowanie: Przygotowanie rolady: Rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy na kilka minut, następnie odsączamy. Migdały drobno rozdrabniamy, morele i śliwki kroimy w paski. Filet z indyka kroimy na małe kawałki i miksujemy. Do mięsa dodajemy, rodzynki
Moniki SmakołykiRolada z kurczaka i indyka wygląda znakomicie i smakuje wyśmienicie. Chili wyostrza jej smak, a łagodzi ją szpinak. Serek nadaje jej lekkości i wyjątkowej delikatności. Składniki: 3 porcje, czas przygotowania 45 min. 1 opakowania serka Almette śmietankowego, 1 duży filet z kurczaka, 100 g mielonego mięsa z indyka, papryczki chili, ½ suchej małej bułki pszennej, 1 jajko(...)doprawiamy solą, pieprzem, całość mieszamy do połączenia wszystkich składników. Na całym plastrze kurczaka rozsmarowujemy mięso mielone, na długości dodajemy w jednej linii serek Almette. Całość zwijamy jak roladę, która przekładamy na natłuszczoną oliwą folię aluminiową. Folię zwijamy jak cukierek (końcówki skręcamy). Czynność tą powtarzamy z drugą częścią mięsa. Otrzymane w ten sposób dwie rolady gotujemy
Moniki Smakołykismaku solą, pieprzem Rozsmarować na papierze do pieczenia na blaszce o wymiarach 34 x 24 cm, jeden koniec powinien być cieniej rozsmarowany by było po upieczeniu lepiej zwijać roladę (ja to przeoczyłam) Piec w temp. 190 stopni C. przez około 15 -20 min. Wyjąć, ostudzić i przełożyć na folię aluminiową w której będziemy przechowywać roladę Przestudzony płat szpinaku smarujemy(...)delikatnie serkiem i na niego układamy cienkie płaty z łososia Teraz zwijamy ostrożnie węższym końcem (tym co ma 24 cm), lekko dociskając i tak by cieńszy koniec rolady był na wierzchu- wtedy nie będzie się rozwijać Całość zawijamy szczelnie w folię i przechowujemy w lodówce co najmniej do dnia następnego Kroimy w dość grube plastry. Tak wygląda ciasto
Proste Potrawyzastosować Szpinak 1000 listków. A oto trzy zwycięskie przepisy . rolada drobiowa ze szpinakiem - Anny N. Pabianice chleb pomidorowo-szpinakowy - Haliny T.- Lubliniec tort naleśnikowy- Hani R. - Tychy Roladki z piersi kurczaka Pozwoliłam sobie wziąć udział w konkursie ogłoszonym na Twoim blogu. Przygotowałam roladki z piersi kurczaka ze szpinakiem Bonduelle. A oto przepis bardzo prosty, szybki i mega dietetyczny(...)podduszony szpinak – mieszamy. Na folii spożywczej rozkładamy „czystą porcję mięsa” na kształt prostokąta o równej wysokości. Na środku układamy w formie wałka część ze szpinakiem. Podnosimy boki roladki pomagając sobie folią, aby mięso czyste przykryło mięso ze szpinakiem. Zawijamy końce foli w tzw. Cukierek i zawiązujemy. Wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 20 minut. Zostawiamy
Proste PotrawyWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Roladki drobiowe z nadzieniem z marchewki i pora. Pyszny pomysł na nieco inne roladki z piersi kurczaka. Smakują wybornie. Mięso jest delikatne i miękkie w środku a farsz bardzo pozytywnie mnie zaskoczył . Jedne z najlepszych roladek jakie jadłam! Gorąco POLECAM Post Roladki z marchewką pojawił się poraz
Marta Gotujeniedzielny obiad lubię przygotować coś wyjątkowego i zaskoczyć tym moich chłopaków;) Tym razem były to "mocno mięsne" roladki z pieczarkami i serem w pysznym żurawinowym sosie. Delikatne, kruche mięso świetnie komponuje się ze słodko-kwaśnym sosem i młodymi ziemniaczkami... Składniki: 500 g karkówki wieprzowej bez kości, 250 g mieszanego mięsa mielonego, 2 cebule, 300 g pieczarek, 8 plastrów(...)cebulą, posiekanym czosnkiem i jajkiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Masę mięsną rozsmarować na plastrach karkówki, ułożyć podsmażone grzyby oraz po plasterku sera. Zrolować i spiąć wykałaczką. Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Ketchup zmieszać z żurawiną, sosem polać roladki. Piec ok. godz. w temp. 200st. W połowie pieczenia roladki obrócić na drugą stronę i podlać wytworzonym sosem
Z miłości do słodkościwidział? Bo my tak! Teraz trochę nam przeszło, ale nadal z wielką chęcią wracamy niekiedy do tego smaku. Dla takich małych nutellowych łakomczuszków, jak my (:)), specjalny przepis na roladę z nutella! Czas przygotowania: 30 minut + 15 minut pieczenia + czas na chłodzenie Ilośc porcji: 12 Składniki na ciasto: 4 jajka 100g drobnego cukru 100g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku(...)czasie pieczenia przygotowujemy ręcznik kuchenny, który rozkładamy na stole i posypujemy lekko cukrem waniliowym. Ciasto po upieczeniu przekładamy do góry nogami na ręcznik kuchenny, zdejmujemy papier i zawijamy roladę wzdłuż krótszego boku. Czekamy ok 10-15 minut do lekkiego ostygnięcia. Podczas czekania możemy przygotować krem, wystarczy zmiksować serek z nutellą. Lekko ostudzoną roladę delikatnie rozwijamy, zdejmujemy z ręczniczka
Kolizje SmakówDziś wrzucam przepis dla tych co nie mają pomysłu co postawić znajomym jak wpadną na "kieliszek". Roladki z szynki konserwowej trzeba przygotować z wyprzedzeniem, ponieważ składniki muszą się przegryźć - warunek konieczny, żeby faktycznie dobrze smakowały. ROLADKI Z SZYNKI KONSERWOWEJ 20 plastrów szynki konserwowej ok. 30 dkg tartego żółtego sera majonez czosnek Żółty ser trzeba zetrzeć na tarce jarzynowej (ale lepiej(...)przecisnąć czosnek, ząbek, dwa, trzy ... nie podam Wam konkretów, bo po pierwsze ząbki są różnej wielkości, po drugie każdy ma inny gust. Do tego dodać majonez, wymieszać i zwinąć roladki - tak jak na zdjęciu. Roladki należy przygotować dzień przed podaniem. Nabierają smaku, jak składniki dobrze się ze sobą "zapoznają
Co w głowie piszczy