roladki - 9750 przepisów (strona:284/650)

Biszkoptowa rolada z musem jabłkowym 118

Przepis na roladę biszkoptową znalazłam w zeszycie z przepisami mojej mamy. Szczerze mówiąc nie wiem skąd się tam znalazł. Rolada biszkoptowa z jabłkami, to coś dla miłośników delikatnych wypieków i oczywiście jabłek :) W każdym razie to jabłecznik na nieco inny sposób :) Biszkopt: 5 jajek Niepełna szklanka cukru Niepełna szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Smakowy Raj
Drożdżówki Z Herbatą Matcha, Konfiturą Figową i Malinami 151

grubość około 0,5 - 1 cm. Każdy placek posmarowałam konfiturą figową i posypałam malinami. Jak widać użyłam mrożonych malin, nie trzeba ich wcześniej rozmrażać. Każdy z placków zwinęłam w roladę, dwie sztuki, każdą roladę pocięłam na kawałki. Odstawiłam na około 30 minut do wyrośnięcia. Potem wierzch drożdżówek posmarowałam mlekiem i posypałam cukrem perlistym. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni

Blondynka Gotuje
Słodkie środy - Ślimaczki z truskawkami kandyzowanymi 191

całej powierzchni smarujemy dżemem truskawkowym. Całość posypujemy cukrową posypką dekoracyjną biało-czerwoną.  Na jednym z dłuższych boków układamy pokrojone w mniejsze kawałki truskawki kandyzowane. Następnie zwijamy ciasto w roladę zaczynając od strony ułożonych truskawek aby były one w samym środku. Powstałą roladę kroimy na około 2 cm plastry.  Powstałe ślimaczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Dietetycznie: roladki z kurczaka ze szpinakiem i frytki z marchewki i selera (337 kcal) 276

Będąc na diecie również można jeść pyszne rzeczy. Co prawda do frytek z selera byłam dość sceptycznie nastawiona, ale okazały się bardzo smaczne. Składniki (2 porcje): Roladki: 2 piersi z kurczaka ok 100 g szpinaku mrożonego łyżeczka śmietany 2 ząbki czosnku łyżka oliwy sól, pieprz, bazylia, przyprawa do kurczaka Frytki: duży seler duża marchew czosnek granulowany, papryka wędzona, tymianek, sól(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40-45 min. w piekarniku w 200 C. Piersi z kurczaka przekrawamy na pół, żeby z dwóch piersi wyszły 4 roladki. Mięso tłuczemy na cieńsze plastry, oprószamy z dwóch stron przyprawami i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 30 min. Szpinak i czosnek przeciśnięty przez praskę podsmażamy na oliwie. Do podsmażonego szpinaku dodajemy

e-PrzepisyKulinarne
Sandwich z kurczakiem i jajkiem 305

pół i lekko rozbić tłuczkiem. Natrzeć mięso solą, pieprzem i ziołami. Suszone pomidory posiekać i nałożyć na środek filetu. Zwinąć i przekłuć wykałaczkami.  Na rozgrzaną oliwę położyć roladki i smażyć ok 2 minut, następnie obrócić delikatnie na drugą stronę i dusić pod przykryciem do 5 min. Usmażone odstawić na bok by przestygły. Sos pietruszkowo - czosnkowy - natkę pietruszki posiekać drobno(...)jogurtem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pieprz. Dosolić do smaku. Bagietkę przekroić wzdłuż na pół i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i lekko podpiec. Ostygnięte roladki pokroić w grubsze plastry. Dół i górę bułki posmarować sosem i układać rukolę, pomidor, mięso, jajko i cebulę. Przykryć górą bagietki i smacznego.   Przepis dodaję do akcji

pink envelope
Schabowy z pikantnym pesto 179

schabowe opakowanie (9szt) szynki szwarcwaldzkiej sól, pieprz 0,5 l bulionu Pesto z suszonych pomidorów Przygotowanie : Kotlety rozbijam i smaruję przygotowanym wcześniej pesto z suszonych pomidorów . Zwijam je w roladki a następnie każdą roladkę zawijam w 2 plasterki szynki szwarcwaldzkiej i spinam wykałaczką. Podsmażam krótko z każdej strony na symbolicznej ilości oliwy z oliwek a następnie zalewam

Mechanik w kuchni
Rolada biszkoptowa z grzybami, polska superżywność – cz. 2 191

mąki, a mimo to biszkopt wyrasta pięknie. Oczywiście można zmieniać nadzienia. Robiłam też ze szpinakowo-czosnkowym – pycha! P.S. Tylko nie przesadzajcie z ilością nadzienia, bo będzie problem z zawinięciem rolady. Składniki na ciasto: 5 jajek 30 dag startego sera żółtego 5 łyżek majonezu (użyłam kieleckiego) Składniki na nadzienie: 3 szklanki rozmrożonych grzybów 1-2 cebule olej/masło do smażenia sól(...)Następnie podlej wodą i duś około 10-15 minut. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj natkę pietruszki. Zblenduj na gładką masę. Gdy nadzienie wystygnie, posmaruj nim równomiernie biszkopt, zwiń w roladę i owiń w folię aluminiową. Odłóż do lodówki na co najmniej 2 godziny. Smakuje i na ciepło i na zimno.  Przepis dodaję do akcji: POLSKA SUPERŻYWNOŚĆ - cz. 2 Borówki

Qlinarnie i Qlinarnie
Pikantne palmiery 219

roztop i schłodź. Schłodzonym, ale wciąż płynnym masłem posmaruj ciasto francuskie, obficie posyp przygotowaną mieszanką przypraw (trochę zostaw na później!). Łapiąc za jeden z krótszych boków, zwiń ciasto jak roladę - do połowy prostokąta. Odwróć ciasto i jak poprzednio, wzdłuż krótszego boku, znów zwiń ciasno ciasto jak roladę, dociśnij. Z wierzchu posmaruj ruloniki pozostałym roztopionym masłem i posyp resztą przyprawy. Ciasto

Moje Qulinaria
Bułka drożdżowa z kakao 230

rozwałkować na prostokąty: Nadzienie: 1/3 kostki margaryny 2-3 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru pudru Margarynę delikatnie podgrzać ,utrzeć z cukrem i kakao. Rozsmarować na cieście drożdżowym,zwinąć jak roladę . Obie rolady zawinąć wokół siebie i włożyć do foremki. Posmarować mlekiem lub jajkiem i  odstawić do wyrośnięcia. Piec ok. 50 min.w

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
33. Żurawina w boczku w glazurze z miodu 87

Żurawina suszona  Boczek w plastrach Glazura na około 10 roladek: 2 łyżki miodu 2 łyżeczki musztardy 2 łyżki oleju wykałaczki Żurawinę zalewamy wrzątkiem na ok 15 minut, następnie odsączamy i na każdy plasterek boczku układamy ok 5-7 kulek (wszystko zależy od wielkości plastrów). Boczek zawijamy w rulon i spinamy wykałaczką. Miód rozpuszczamy, najlepiej w mikrofalówce, dodajemy musztardę(...)olej, dokładnie mieszamy. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem, jeżeli nam została to można wysypać resztę żurawiny. Zapiekamy ok 15-20 minut, starając się, aby boczek zbytnio się nie wysuszył. Można podawać na ciepło, jak i zimno. Pycha

Jadło i czytadło
167. Malinowa rolada w esy floresy 155

Malinowy sezon zachęca do wypieków z tychże owoców, tak więc proponuję roladę, wilgotną i pachnącą malinkami. Ciasto biszkoptowe 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oliwy czerwony barwnik Mus malinowy 1 szklanka przecieru z malin 1 galaretka malinowa 1 szklanka jogurtu 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru Przygotowujemy ciasto biszkoptowe(...)blisko siebie małymi porcjami  i tylko z wierzchu delikatnie rozprowadzić ciasto. Piec w 170 stopniach przez ok 20 minut. Następnie ciasto wyłożyć na wilgotną ściereczkę i zawinąć w roladę. Proszę pamiętać aby strona ciasta ze wzorkami była po prawidłowej stronie. Rozgotowane i przetarte przez sito maliny (aby nie miały pestek) wymieszać z jogurtem i cukrem. Galaretkę i żelatynę rozpuścić

Jadło i czytadło
Rolada naleśnikowa z masą ryżową 170

Szukając inspiracji do przygotowania nietuzinkowego deseru z galaretką, pomyślałam sobie, że musze pójść w kształt nietypowy dla deserów, no i do głowy wpadła mi rolada. Jak pomyślałam tak zrobiłam, jak zrobiłam tak szybo zjadłam, a było pyszne.  Ciasto naleśnikowe 1 jajko mąki kakao mleka cukru pudru 1 łyżka masła do smażenia Masa ryżowa na słodko: 70 g ryżu(...)kwadrat. Galaretki kroimy na długie paski. Masę ryżową rozsmarowujemy na naleśniku i układamy na niej galaretki, zawijamy rulon i wkładamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Po tym czasie roladę kroimy w kawałki i ustawiamy pionowo

Jadło i czytadło
Roladki z grillowanego bakłażana z pastą orzechową 141

Zapewne znacie roladki z bakłażana z "czymś" w środku, ale czy próbowaliście masy orzechowej z serkiem? Mocno zmielone orzechy z natką pietruszki i dodatkiem sera zaskakują ciekawym i oryginalnym smakiem. Polecam. Do przygotowania około 8 roladek potrzebujemy:  1 bakłażan 3/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich 1/2 opakowanie serka śmietankowego Almette 3-4 łyżki oliwy z oliwek pęczek natki pietruszki sól, pieprz

Jadło i czytadło
Rolada schabowa z pieczarkami, papryką i jajkiem 167

Prosta w wykonaniu, kolorowa, krucha  i smaczna rolada schabowa z pieczarkami, paprykami oraz jajkiem. Sprawdzi się na domowych uroczystościach, ponieważ wygląda efektownie. 1,2 kg schabu wieprzowego 200 g pieczarek 2 cebule 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 2 jajka Przyprawa do wieprzowiny Ostra czerwona papryka Słodka czerwona papryka Sól Pieprz 2 ząbki czosnku Schab kroimy wzdłuż dłuższego boku(...)kostkę. Rozcięty schab przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do wieprzowiny oraz słodką czerwoną papryką. Po całości kolejno układamy pieczarki z cebulką, papryki oraz jajka. Zwijamy do środka, staramy się aby rolada była dość ścisła. Obwiązujemy nicią. Wierzch nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ostrą czerwoną papryką. Przekładamy do szczelnego pojemnika, trzymamy w lodówce przez całą noc. Po tym czasie zawijamy

VioletoweKucharzenie
Wielkanocne rolady drobiowe z chrzanem i żurawiną 204

nozdrza. Wyciska łzy. Do szynki, mięska, kiełbaski, jajek. Można wykorzystać go do zup, sosów i tylko nasza wyobraźnia nas ogranicza do czego jeszcze! Zapraszam Was dzisiaj na przepyszne drobiowe roladki z chrzanem i żurawiną. Połączenie idealne - ostro i słodko. Kruche, soczyste. Przepyszne na ciepło i na zimno. potrzebujemy: nadzienie - 2 łyżki bułki tartej - czubata łyżka chrzanu (najlepiej żeby był ostry(...)Schować do lodówki. Mocno schłodzone mięso włożyć do nagrzanego piekarnika  (180-200 stopni) i piec ( w naczyniu żaroodpornym, pod przykryciem) przez  ok 45-60 minut. Podawać gorące. Roladki świetnie smakują też na zimno - można je wykorzystać na różnorakie przyjęcia

Szybko Tanio Smacznie

Proponowane wyszukiwania