roladki - 9750 przepisów (strona:273/650)

Drożdżówka z masą makową 145

drożdże się rozpuszczą, a następnie dodać masło, jajka oraz sól.Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia.Ciasto podzielić na 2 części , każdą rozwałkować na prostokąt ,wyłożyć masę makową i zwinąć roladę.Roladę troszkę rozpłaszczyć i przeciąć nożem wzdłuż na kilka pasków.Pocięte paski ułożyć w dowolny sposób na blachę i odstawić do wyrośnięcia.Przed pieczeniem posypać kruszonką .Piec około 50 minut

Moje domowe kucharzenie
Pieczone, dietetyczne dewolaje 1629

tłuczkiem, obsypujemy solą, pieprzem i słodką papryką. Jeśli są duże, przekrawamy na pół. 3. Na środek każdego fileta kładziemy kawałek masła, kawałek zera i gałązkę natki pietruszki. Zwijamy w roladkę, obtaczamy w rozmąconym jajku a następnie w pokruszonych płatkach.  4. Roladki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut

Szefowa kuchni
Roladki śledziowe w pomarańczach 354

Śledzik na święta ... musi być. Czy to Boże Narodzenie czy może Wielkanoc roladki śledziowe z słodko-kwaśną sałatką podane na plasterku pomarańczy będą na pewno oryginalnym elementem świątecznego menu. Składniki na 8 szt : 8 marynowanych płatów śledziowych 2 cebule 2 słodziutkie pomarańcze 2 kiszone ogórki 2 jabłka 0,5 szklanki majonezu sól, pieprz mielony oraz w ziarnach natka pietruszki pomidorki(...)dodaj do reszty skrojonych składników. Dodaj majonez z skórką pomarańczy, wymieszaj i dopraw pieprzem i solą. Drugą pomarańczę skrój w plasterki. Płaty śledziowe jeśli trzeba opłucz i zwiń w roladkę spinając wykałaczką, ułóż na plasterku pomarańczy a do środka nałóż sałatki. Ozdób natką pietruszki, pomidorkiem koktajlowym i zgniecionymi ziarnami pieprzu. Smacznego

Mechanik w kuchni
Drożdżowa Rolada Piernikowa Z Powidłami 127

kruszonkę.  Drożdże rozcieram ze śmietaną i dodaje do mąki z masłem. Dodaje jajka oraz posiekane orzechy i  zagniatam ciasto. 2. Wałkuje na grubość 5 mm na kształt rolady. Smaruje obficie powidłami i zawijam w roladę. Przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ( radze użyć blaszki o długości 12x25-30 cm ) ponieważ ciasto sporo urośnie  i jeśli będzie

Gotowanie...to proste !
Daktylowy krantz czyli specjały kuchni żydowskiej 160

rozwałkowujemy w kształcie prostokąta o grubości ok. 5mm. 6. Na rozwałkowane ciasto wykładamy równomiernie nasz krem, a następnie posypujemy go posiekanymi orzechami i rodzynkami. Wszystko razem zawijamy jak roladę i przekładamy na papier do pieczenia. 7. Przygotowaną roladę przecinamy wzdłuż i zawijamy jak warkocz. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kolejne

Kuchenne Wariacje
Drożdżóweczka z jabłkami 119

wałkujemy na prostokąt o wymiarach 35 x 45 cm  (nie musimy się ścisłe trzymać centymetra :) ) smarujemy nadzieniem zostawiając po 1.5 cm wolnego miejsca na brzegach , rolujemy ciasto jak roladę zwijając końce do spodu , przekładamy zwiniętą roladę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i kroimy wzdłuż przez środek jak widać poniżej na zdjęciu. Teraz trochę trudniejsza robota :) pleciemy jakby warkocz

Wypieki Rene
Rolada z polędwiczki nadziana serkiem zielonym 152

nietypowego, a zarazem bardzo łatwego. Zabrałam się do polędwiczki rozcinania i tu tylko była trudność tego zadania, żeby płaska się stała i jak największą powierzchnię miała. Farszem ją wysmarowałam, roladę z niej uformowałam, potem tylko pieczenie, krojenie i jedzenie :) Można ją z chlebem podawać lub po podgrzaniu jako dodatek do obiadu podawać.  Składniki: 1 szt. polędwiczki wieprzowej(...)blendera miksujemy oliwki z kaparami, dodajemy szczypiorek, posiekane listki oregano, pieprz, ser i całość dokładnie mieszamy. Polędwiczkę posypujemy pieprzem, całą powierzchnię smarujemy nadzieniem, ponownie posypujemy pieprzem i zwijamy jak roladę. Folię aluminiową do pieczenia smarujemy olejem i zawijamy nią polędwiczkę. Końcówki foli skręcamy jak cukierek. Polędwiczkę pieczemy ok. 35 min w 180°C. i pozostawiamy do przestygnięcia. Polędwiczkę kroimy

Moniki Smakołyki
Modra kapusta 132

Dziś zapraszam Was na jedno z typowych dań kuchni śląskiej, czyli na talerzu ląduje modro kapusta. Wraz z roladą i kluskami śląskimi tworzą tercet doskonały. Modra kapusta jest przygotowywana również z dodatkiem boczku, ale ja preferuję wersję bez mięsa. W końcu boczek jest w roladzie :-). Modra kapusta Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 mała główka czerwonej kapusty 2 szklanki wody

Kulinarne przygody Gatity
Roladki z piersi kurczaka. 126

innej) Fileta kroimy wzdłuż na plastry i rozbijamy tłuczkiem, posypujemy solą i pieprzem z każdej strony. Na kotletach układamy po plastrze sera i polędwicy. Zawijamy w roladki  (zaczynając od zagięcia boków do środka - wtedy ser nam nie wypłynie). Obtaczamy w jajku i bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju aż roladki będą złociste. Podajemy z ziemniaczkami

Moje-pitraszenie
Roladki drobiowe rolowane w boczku z suszonymi pomidorami pieczone na ziemniakach 2441

pięć kotletów, oprószamy solą i pieprzem z jednej strony, smarujemy cieniutko majonezem, układamy pokrojone w paseczki osączone z zalewy suszone pomidory, oraz paprykę, posypujemy startym serem żółtym, zawijamy w roladki, okręcamy każdą roladkę w dwa plasterki boczku, spinamy wykałaczkami i układamy na ziemniakach.  Dodajemy cząstki pokrojonej na ćwiartki cebuli, oraz wkładamy kilka gałązek świeżego rozmarynu. Całość przykrywamy folią aluminiową

Wanilia i Kardamon
Tortilla z łososiem 164

smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Każdy placek tortilli  smarujemy twarożkiem, na środku układamy  umyte i osuszone listki sałaty, na sałacie układamy plastry łososia, zwijamy w roladki. Przed podaniem  roladki kroimy na mniejsze kawałki, układamy na liściach sałaty, dowolnie dekorujemy

Bajeczna Kuchnia
Kulebiak z kapustą i pieczarkami 201

Przepis na kulebiaka, czyli nic innego jak drożdżową roladę z farszem z kapusty kiszonej i pieczarek. Danie będzie idealnie pasowało na Bożonarodzeniowy stół. Do farszu można dodać również suszone grzyby. Składniki (na 2 sztuki): Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej szklanka ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 2 łyżki oleju 2 jajka żółto jajka płaska łyżka cukru łyżeczka soli Farsz(...)części, wałkujemy na prostokąty o grubości około 0,5 cm. Na ciasto wykładamy farsz i rozprowadzamy na całej powierzchni. Następnie zwijamy ciasto z nadzieniem zaczynając od dłuższego boku jak roladę. Zlepiamy końcówki. Kulebiaki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym

e-PrzepisyKulinarne
Drobiowa rolada z kurkami 132

razem przygotowałam roladę z fileta z kurczaka z farszem z kurek. Dodałam aromatyczne zioła dzięki czemu mięso było pachnące i co tu dużo mówić, pyszne ;) Wiem, chwalę się ale roladka wyszła naprawdę wyśmienita. Przygotujcie ją i przekonajcie się sami :) Roladę podałam na talerzu "Scania" od Porcelany Bogucice . podwójny filet z kurczaka 200g kurek cebula ząbek czosnku sól świeżo zmielony pieprz(...)zachodziły lekko na siebie i tworzyły prostokąt. Na filetach ułożyć plastry sera żółtego, rozłożyć farsz (kilka całych kurek można zostawić do dekoracji), posypać natką. Pomagając sobie folią, zwinąć roladkę.na wierzchu położyć rozmaryn. roladę zawiniętą w folię wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. Po 10 minutach zmniejszyć temp. do 1680st. Piec ok 30-40 min. Pod koniec można rozciąć

Smakołyki Asi
Duszona ,czerwona kapusta 160

doskonała ciepła przystawka , coś w rodzaju bigosu , ale o zupełnie innym smaku . Piękny purpurowy kolor i cudowny aromat . Pasuje doskonale do każdej pieczeni , oczywiste że do zrazów i rolad śląskich. Bardzo prosta w przygotowaniu . No cóż wszystko pięknie , tylko moi chłopcy jakoś się do niej przekonać nie chcą ..cóż może z czasem , są smaki do których trzeba dorosnąć i takie(...)Zalewamy 1/2 szklanki wody i dusimy na malutkim ogniu , co jakiś czas mieszając przez około 15 minut ( czasami kapusta robi się miękka szybciej ) . Gotowe , teraz tylko kluski śląskie i rolada , no i można siadać do stołu Smacznego . Post Duszona ,czerwona kapusta pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Bułeczki cynamonowe 188

masło i mieszamy cynamon z brązowym cukrem. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stole podsypując w razie potrzeby mąką. Rozwałkowane ciasto smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem z cynamonem. Zawijamy w roladę. Zwiniętą roladę tniemy na kawałki, które przekładamy do foremki. Jeśli mamy na tyle czasu pozwalamy wyrosnąć bułeczkom jeszcze raz już w foremce. Bułeczki pieczemy około 20 minut w piekarniku nastawionym

Ciastkozercy

Proponowane wyszukiwania