Diabelskie Roladki Soczyste roladki ze schabu, które rozpływają się w ustach, koniecznie wypróbujcie. 30 minut czas przygotowania 7 porcji Składniki: · ½ kg schabu · 20 dag pieczarek · 1 cebula · 1 papryka czerwona(...)ketchupem, doprawiamy pieprzem oraz solą. 3. Na każdym kawałku mięsa układamy po połówce plastra żółtego sera, następnie po łyżce farszu. 4. Mięso zwijamy w roladki, panierujemy w bułce tartej, roztrzepanym widelcem jajku i ponownie w bułce tartej. 5. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony. 6. Roladki gotowe. 7. Smacznego
Kulinarna Chwilaroladki z bakłażana wprost uwielbiam. Pierwszy raz jadłam je w Gruzji, gdzie jest to tradycyjna przystawka, a także zakąska podawana do wina. Choć każda gospodyni i każdy kucharz przygotowują ją ciut inaczej, to zawsze smakuje wybornie. A jak przygotowuję je ja? Zobaczcie: Składniki: 1 nieduży bakłażan 1 ząbek czosnku Solidna garść orzechów włoskich, 1 łyżka octu winnego, 1 łyżka białego(...)łyżki oliwy z oliwek ½ łyżeczki kminku, ½ łyżeczki nasion kolendry, 1 mały ząbek czosnku, 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry Sól do smaku Owoc granatu do dekoracji Masło klarowane do smażenia Roladki z bakłażana. Fot. Kate’s Wine&Cuisine. Przygotowanie: Oberżynę dokładnie myjemy, a następnie kroimy w cienkie plastry – dosłownie 2-3 mm. Na patelni rozpuszczamy klarowane masło. Na rozgrzanym
Kate's KitchenCebulowe roladki Niesamowite roladki ze schabu o smaku cebulowym, faszerowane pieczarkami, coś nowego dla każdego, na uroczystość, święta lub niedzielny obiad. 8 porcji 30 minut czas przygotowania Składniki: · ½ kg schabu · 1 szk. mleka · 3 cebule(...)Cebulę obieram, drobno kroję, podprażam na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję drobno pokrojone pieczarki. Doprawiam pieprzem i solą. Tak przygotowany farsz nakładam na musztardę i mięso zwijam w roladki. 4. Panieruję w bułce tartej, w roztrzepanym widelcem jajku i ponownie w bułce tartej, obsmażam z każdej strony na rozgrzanym oleju. 5. Roladki gotowe
Kulinarna Chwilafolię. Posypać solą,pieprzem. Z jednej strony posmarować musztardą i posypać majerankiem. Na plastry karkówki położyć przyprawione mięso z warzywami,założyć boki do środka i ciasno zwinąć w roladki. Związać sznurkiem bądź spiąć wykałaczkami. Obsmażyć na smalcu. Roladki zalać wodą bądź rosołem ,tak by były one całkowicie przykryte. Dodać liść laurowy,ziele angielskie . Dusić pod przykryciem ,aż mięsko będzie(...)miękkie tj ok 1,5 godz. Pod koniec roladki wyjąć, ściągnąć sznurek, sos zagęścić mąką i doprawić czosnkiem oraz solą,pieprzem i roztartym majerankiem. Gotować kilka minut z roladkami. Podawać można z kaszą gryczaną bądź kluskami śląskimi
Niespełnione zdolności kulinarneRoladki z tortilli to szybka w przygotowaniu i smaczna przekąska, która ładnie prezentuje się na talerzu. Roladki można nadziac różnym farszem. U mnie tym razem znany zestaw: wędzony łosoś, serek i koperek oraz trochę rukoli dla koloru. Wędzony łosoś to dla mnie najlepszy składnik do takich przekąsek. składniki: 3 tortille 500 g zmielonego sera, u mnie Wieluń z wiaderka(...)tortilli. Wędzonego łososia pokroić na małe kawałeczki. Dodać do sera i ponownie wymieszać. Każdą tortillę równomiernie posmarować serkiem z dodatkiem łososia. Rozłożyć kilka listków rukoli. Ściśle zwinąć w roladkę. Zawinąć w folię spożywczą lub aluminiową i odłożyć do lodówki do schłodzenia na ok 2 godziny. Przed podaniem pokroić ostrym nożem w plastry o grubości ok 1,5 cm. Ułożyć
Monia miesza i gotujechyba najprostszymi i najszybszymi opcjami na drugie śniadanie w pracy. Ale nie jedynymi. Dlatego dziś pokażę Wam, że łatwo i szybko można zrobić też coś innego, mniej oczywistego 😉 Roladki z szynki i melona - przepis na 8 sztuk Do przygotowania roladek będziesz potrzebować: pół żółtego melona, 250g twarogu półtłustego, 8 plastrów szynki parmeńskiej, ząbek czosnku, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 2 łyżki(...)solą, pieprzem oraz kuminem. 3. Melona podziel na plastry. 4. Każdy plaster melona posmaruj z jednej strony pastą twarogową, po czym zawiń dookoła spiralnie w plaster szynki. 5. Gotowe roladki wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut - najlepiej przygotować je wieczorem i rano tylko spakować do pracy. Przed zjedzeniem możesz jeszcze posypać natką pietruszki. Roladki z szynki
Z notatnika dietetykaRoladki z kapustą kiszoną i śliwką Zdradzę Wam sposób na równomiernie usmażoną panierkę. Roladki ze schabu faszerowane kapustą kiszoną i śliwką. Słodki, kwaśny smak sprawia, że kotlety są pyszne. 8 porcji 35 minut czas przygotowania Składniki: · ½ kg schabu · 1 cebula · 15 dag kapusty kiszonej · Kilka grzybów suszonych · 7 śliwek suszonych · Olej do smażenia(...)pokrojoną kapustę kiszoną, wcześniej namoczone drobno pokrojone grzyby oraz suszone pokrojone śliwki. Mieszając prużymy około 10 minut. 3. Farsz nakładamy na każdy kawałek mięsa i zwijamy w roladki. 4. Obtaczamy najpierw w bułce tartej, następnie w jajku i ponownie w bułce tartej, dzięki czemu uzyskamy równomierne usmażone mięso. 5. Smażymy z każdej strony
Kulinarna ChwilaProsta i szybka w wykonaniu rolada szpinakowa z łososiem. Do przepisu wykorzystujemy szpinak mrożony, a do serka można dołożyć trochę tartego chrzanu, żeby podkręcić smak rolady. Składniki: 450 g mrożonego szpinaku 3 jajka 1 ząbek czosnku 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej 1/5 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki soli 1 łyżka oleju 200g wędzonego łososia w plasterkach 300g serka kremowego (typu Almette(...)łatwiej będzie je rozprowadzić na biszkopcie szpinakowym. Jeśli chcesz możesz dodać 1 łyżeczkę chrzanu do serka. Na wystudzonym biszkopt szpinakowy rozprowadzamy kremowy serek. Kolejno wykładamy plastry łososia. Zwijamy w roladę. Gotową roladę zwijamy w papier, w którym piekł się biszkopt. Wsadzamy do lodówki, najlepiej na noc. Przed podaniem kroimy w plastry. Smacznego
CookYourselfRolada z indyka z pieczarkami Rolada faszerowana pieczarkami, owinięta aromatycznym boczkiem, który sprawia, że mięso jest pyszne i soczyste. Składniki: · 1 kg fileta z indyka · 20 dag pieczarek · 1 cebula · 7 pasków podłużnych boczku parzonego(...)obieramy drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy drobno pokrojone pieczarki. Doprawiamy pieprzem oraz solą. 3. Gotowy farsz rozkładamy na mięsie. Mięso zwijamy w roladę, owijamy boczkiem oraz folią aluminiową i pieczemy 35 minut w 180 ° C. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię, aby boczek się zarumienił. Po upieczeniu mięso kroimy w grubsze plastry
Kulinarna ChwilaPyszny, wilgotny, pełen bakalii makowiec japoński w płaszczyku. Zazwyczaj jest pieczony bez spodu. My prezentujemy go w kształcie przypominającym roladę. Zawinięty w cienkie ciasto drożdżowe zdecydowanie wyróżnia się od rolady makowej. Masy jest bowiem o wiele więcej i zawiera ona dużo jabłek. Makowiec japoński w płaszczyku to również deser, który długo zachowuje świeżość i nie wysycha. To bez wątpienia pyszne(...)Bakalie, jabłka oraz amaretto dodajemy do masy makowej. Słodzimy miodem. Na koniec dodajemy mannę, jajka i mąkę. Dokładnie mieszamy. 6. Na każdy placek rozkładamy połowę masy. Możemy zrolować jak roladę, albo skleić tylko brzegi ciasta, aby masa makowa pozostała w środku. Następnie owijamy w papier do pieczenia, zostawiając wokół rolady ok 1 cm luzu. Możemy również piec bez papieru
Kuchnia Na WypasieRoladki z kurczaka z kapustą Roladki, które rozpuszczają się w ustach są bardzo soczyste, delikatne i bardzo smaczne. 10 porcji 30 minut czas przygotowania Składniki: · 1 filet z kurczaka · 1 papryka czerwona · 2 całe jajka(...)paprykę. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. 2. Liście zanurzamy na 5 minut w gorącej wodzie. 3. Na każdy liści nakładamy po farsz mięsny i zwijamy w roladki. 4. Robimy ciasto naleśnikowe, do miski wsypujemy mąkę, sól, wbijamy jajko, wlewamy wodę i mieszając stopniowo mleko. Ciasto musimy być gęste. 5. W cieście zanurzamy roladki
Kulinarna ChwilaŚwiąteczne roladki Takich roladek nie może brakować na świątecznym stole. 11 porcji 30 minut czas przygotowania Składniki: · 1 kg schabu · 1 brokuł · 2 łyżki masła · 1 cebula · 1 duża marchew(...)dużych oczach brokuł, obraną startą marchew, dziesięć minut prużymy aż warzywa zmiękną, solimy i łączymy z serkiem topionym. 3. Gotowym farszem smarujemy mięso i zwijamy w roladki. 4. Panierujemy w bułce tartej, roztrzepanym jajku i ponowie w bułce tartej. 5. Smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju. 6. Roladki gotowe
Kulinarna ChwilaSkładniki: ( z podanej porcji wychodzą 3 rolady) Ciasto: (szklanka 250 ml) Mąka 4,5 szklanki Masło 200 g Smalec łyżka Śmietana 18 % 3 pełne łyżki Cukier 1,5 szklanki Jajko Żółtka 5 Proszek do pieczenia 2 łyżki Masa makowa z puszki 850 g Przygotowanie: W misce mieszamy za pomocą łyżki lub trzepaczki jajko, żółtka oraz cukier, kolejno dodajemy śmietanę, proszek(...)blaszki. Blat najlepiej podsypać mąką, dzięki temu ciasto nie będzie kleiło się do blatu i ułatwi to zwijanie. Na rozpłaszczone ciasto wykładamy 1/3 masy makowej i zwijamy w roladę, zaczynając najpierw od zwinięcia krótszych boków do środka. Jak to zrobić zobaczycie w filmie poniżej. Postępujemy tak samo z każdą częścią ciasta. Gotowe rolady zawijamy w papierem do pieczenia zostawiając
Kulinarne przygodySzybka i smaczna rolada z makiem będzie stanowić pyszny deser do świątecznej kawy. Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl cukru 6 łyżek mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia puszka gotowej masy makowej cukier puder do posypania Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodać cukier. Ubijać aż piana będzie lśniąca i szklista. Nadal(...)papierem do pieczenia, wylać biszkopt. Piec ok 10 minut w 180 stopniach. Na blacie rozłożyć czystą ściereczkę, wyłożyć na nią biszkopt i jeszcze gorący zwinąć wraz ze ściereczką w roladę wzdłuż dłuższego boku. Odstawić do ostygnięcia. Roladę delikatnie rozwinąć, usunąć ściereczkę. Posmarować masą makową i ponownie zawinąć. Całą roladę zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki do stężenia. Przed
Smakołyki AsiRolada z kurczaka z ogórkiem Tak niewiele nam potrzeba żeby powstało nam pyszne danie obiadowe, mało pracy, mało składników. Filety z kurczaka przekładane z ogórkiem, marchewkami i serem mozzarellą, która sprawia, że danie jest soczyste i nie rozpada się. 40 minut czas przygotowania 10 porcji Składniki: · 3 pojedyncze filety z kurczaka(...)Przykrywamy kawałkami pozostałymi mięsa i układamy na mięsie plasterki sera mozzarelli. 4. Następnie układamy marchewki i zawijamy brzegi mięsa do góry, żeby przykryć wierzch rolady. 5. Pieczemy w piekarniku 30 minut w 180 ° C. 6. Pięć minut przed końcem pieczenia, wyjmujemy roladę przykrywamy wierzch plasterkami żółtego sera i polewamy ketchupem. Ponownie uwieszamy w piekarniku
Kulinarna Chwila