Roladki z bakłażana nadziewane białym serem Jedna z moich ulubionych przekąsek na zimno. W sam raz na upalne dni. Wcześniej prezentowałam roladki z bakłażana z nadzieniem z koziego sera, które również polecam oraz z nadzieniem z sera ricotta. Każde danie z tym smacznym i uroczym warzywem cenię sobie i zapraszam do ich przyrządzania i kosztowania. Dla osób niejedzących(...)pieprzem (2 szczypty), dolać 1 łyżkę oliwy z pierwszego tłoczenia oraz świeżo wyciśnięty sok z cytryny, całość zmiksować na kremową masę. Każdy plaster bakłażana posmarować nadzieniem i zwinąć w roladkę. Przed podaniem schłodzić w lodówce
Wino Francja Kuchniawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Pyszna propozycja na dość szybki i prosty obiad. Roladki są miękkie, soczyste, a ciągnący się ser nabiera pomidorowego akcentu. Takie nadzienie - to niby nic wielkiego, ale idealnie sprawdza się jako wypełnienie roladek. Oba składniki fajnie się połączyły. Jeśli ktoś lubi - można dodać suszone pomidory. Niestety w mojej rodzinie tylko ja je jadam(...)Całość ściśle zrolować i kolejno obtoczyć: w mące, roztrzepanym (z odrobiną soli) jajku i bułce tartej. Smażyć (na rozgrzanym oleju) z każdej strony. (Początkowo smażyłam pod przykryciem, dzięki czemu roladki wyszły bardzo soczyste.) Odsączyć z nadmiaru tłuszczu (na ręczniku kuchennym
Di gotujeRodzinka zażyczyła sobie roladę. Akurat nie miałam żadnej śmietanki na krem ale z zamrażaki wyjęłam truskawki więc postanowiłam ją nadziać musem truskawkowym. Roladka wyszła pyszna, nie za słodka i pięknie pachnąca truskawkami. Tylko taka mała roladka dla moich łasuchów to za mało bo zniknęła zaraz ja zrobiłam zdjęcie. składniki: rolada 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej(...)rozwinąć i posmarować truskawkowym musem. Ponownie zwinąć w roladę i odłożyć do lodówki aby masa dobrze stężała. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub dowolnie udekorować. Najlepiej aby przed podaniem roladkę wystawić na ok 15 minut z lodówki wtedy mus troszkę się ogrzeje i nabierze takiej bardziej kremowej konsystencji
Monia miesza i gotujegóry. Położyć farsz. Zwinąć liść w kopertę bardzo ściśle. Na dnie garnka rozłożyć bezlistne gałązki natki i ogonki z liści winogron. Położyć też kilka liści, żeby uniknąć przywarcia roladek do dna garnka. Zwinięte roladki ułożyć ściśle w garnku. Wlać pół szklanki wrzącej wody i przykryć talerzem, a potem przykrywką. Kiedy woda wyparuje, dolać znowu pół szklanki. Powtórzyć czynność jeszcze(...)Wyłączyć ogień i odstawić na bok. Na patelni rozgrzać oliwę. Odczekać, aż wystygnie, potem wlać sok z połowy cytryny. Polać roladki. Podawać na ciepło lub na zimno. Można udekorować pokrojoną cytryną. Artykuł ZEYTİNYAĞLI SARMA, czyli faszerowane liście winogron pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie Przepisygóry. Położyć farsz. Zwinąć liść w kopertę bardzo ściśle. Na dnie garnka rozłożyć bezlistne gałązki natki i ogonki z liści winogron. Położyć też kilka liści, żeby uniknąć przywarcia roladek do dna garnka. Zwinięte roladki ułożyć ściśle w garnku. Wlać pół szklanki wrzącej wody i przykryć talerzem, a potem przykrywką. Jeśli będzie potrzebna, dolać jeszcze raz wodę . Kiedy liście bedą miękkie(...)wyłączyć ogień i odstawić na bok. Na patelni rozgrzać oliwę. Odczekać, aż wystygnie, potem polać roladki. Podawać na ciepło. Artykuł ETLİ SARMA, czyli liście winogron zawijane z mięsem pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie PrzepisySzybka w wykonaniu i ulubiona przystawka mojego lubego. Roladki idealnie nadadzą się również jako II śniadanie do pracy. Składniki 2 placki tortilli 150 g serka śmietanowego z ziołami albo ze szczypiorkiem (np turek) 1/2 pęczka koperku 200 g łososia wędzonego w plastrach (2 tacki) kilka liści kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej. Każdy z placków smarujemy cały dokładnie serkiem(...)środka). Na kapuście układamy wędzonego łososia i posypujemy drobno pokrojonym koperkiem. Ja układam sałatę i łososia gdzieś do 3/4 wysokości placka, Resztę zostawiam posmarowaną tylko serkiem, dzięki temu roladki się nie będą rozwijać. Całość ściśle zawijamy w roladę. Powstałe roladki zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki. Przed podaniem kroimy w grube plastry. Jeśli jednak nam się będą rozwijać
Piekielna Kuchnia Patiwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Boczek można zastąpić innym rodzajem mięsa - choć w tej wersji roladki smakują rewelacyjnie! 700g boczku wieprzowego (około 8 długich plastrów) Marynata: 1/2 szklanki oleju 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki w proszku (rodzaj wg gustu) 2 ziarna pieprzu sól (do smaku) suszone zioła (opcjonalnie) Farsz: 1 duża cebula 100g pieczarek(...)fasolkę szparagową. Całość poddusić (farsz nie musi być idealnie miękki, dojdzie w piekarniku) i doprawić solą z pieprzem. Na każdy plaster boczku położyć odrobinę nadzienia i całość zwinąć w roladkę. Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 1-1,5 h w 180 stopniach. (Pierwsze 20 minut piekłam pod przykryciem
Di gotujeTakie roladki można zrobić przy okazji gotowania rosołu. Wystarczy odlać bulionu na galaretę a zwijanie szynki to już ekspresowo będzie. Roladki idealnie się sprawdzą na wielkanocnym stole a także na imprezkach jako dodatek do tzw zimnej płyty. Składniki: 7 plasterków szynki konserwowej 0,5 serka śmietankowego typu almette 1-2 łyżki chrzanu ze słoiczka 3/4 szkl bulionu(...)Przygotowanie: Do gorącego bulionu wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać. Odłożyć w chłodne miejsce do lekkiego stężenia. Do serka dodać chrzan i wymieszać. Każdy plasterek posmarować serkiem i zwinąć roladki. Ułożyć na półmisku i udekorować warzywami i grzybami. Zalać tężejącym bulionem i odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia
Ala piecze i gotujeTapas Party Menu Na szybko: oliwki marynowane w oliwie z czosnkiem, chilli, natką i koprem włoskim suszone pomidory (kupne lub domowe ) deska ulubionych serów, np. camembert, ser Manchego, roladka z sera koziego, gorgonzola deska śródziemnomorskich wędlin (chorizo, salami, szynka parmeńska lub Jamon Serrano) roladki z pieczonej papryki i koziego sera roladki z cukinii z suszonymi pomidorami, gorgonzolą i bazylią
Chilli Czosnek i OliwaUwielbiam wytrawne tarty. Są doskonałe na kolację. Quiche z gruszkami i kozim serem pachnie tymiankiem i ma przyjemny w smaku miodowy akcent dzięki koziej roladce Merci Chef! z dodatkiem miodu. Słonawy serek z miodem i słodka gruszka współgrają idealnie. Smak tarty uzupełnia szynka dojrzewająca – w wersji wege można z niej oczywiście zrezygnować. Składniki na 8 porcji. Quiche z gruszkami(...)mąki (1,5 szklanki) 100 g zimnego masła 1 jajko pół łyżeczki soli Quiche z gruszkami i kozim serem - nadzienie: 4 małe gruszki 4 plastry szynki dojrzewającej 80 g roladki Merci Chef! z miodem 2 jajka 80 ml śmietanki 30% listki oberwane z kilku gałązek tymianku sól, świeżo mielony pieprz dodatkowo: 100 ml octu balsamicznego dodatkowo: 2 łyżeczki miodu dodatkowo
Poezja smakuDzisiaj zapraszam na pyszne i proste w wykonaniu roladki z żółtym serem i pomidorami. Do roladek podałam wyśmienitą Czerwoną zasmażaną kapustę firmy Orzech . Mięsko podałam na Porcelanie Bogucice z kolekcji Hartre . Zapraszam :) Składniki : 2 piersi z kurczaka 1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju kilka plasterków żółtego sera domowa vegeta pieprz do smaku suszony czosnek oliwa(...)mięsa delikatnie rozbić, oprószyć domową vegetą, suszonym czosnkiem i pieprzem.Na każdym kawałku ułożyć plasterek żółtego sera i kilka paseczków pokrojonych pomidorów.Mięso ciasno zwinąć w rulon, można spiąć wykałaczką.Roladki maczać w roztrzepanym jajku i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej oliwie z obydwu stron na złoty kolor. Podawać z czerwoną kapustą. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliTeraz już wiem, że kiedy coś gotuję, to bardzo rzadko wcześniej planuję i dlatego gotowe ciasto kupuję i jak mam pomysł to na szybko coś z niego szykuję. Dzisiaj roladki mięsne z kurczaka przygotowałam i w okrągłej formie poukładałam. Po upieczeniu wszystkie się połączyły i fajne ciasto utworzyły. W środku mięciutkie, zewnątrz chrupiące, smaczne i pachnące. Polecam :) Składniki: farsz(...)rolujemy i układamy zachowując odstępy na okrągłej formie o średnicy ok. 25 cm. Może to być forma na tarte lub tortownica, należy wcześniej wyłożyć ją papierem do pieczenia. Każdą roladkę smarujemy roztrzepanym jajkiem (boki i wierzch). Tak przygotowane roladki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Pieczemy w tej temperaturze 15 min, a następne 20 min w 180°C. Smacznego
Moniki Smakołykiobiadowe, które publikowałam na swoim blogu.Zapraszam , może znajdziemy coś dla siebie. Miszmasz w cieście francuskim Pierś kurczaka z warzywami Mięsne kwiaty z farszem Indyk z jabłkiem w sosie curry Roladki ze szpinakiem Roladki ze szpinakiem Zapiekanka z cukinią i mięsem Pstrąg grillowany Udka pieczone z warzywami Kotlety mięsno - kalafiorowe Kotlety z piersi kurczaka z serem i pieczarkami Pulpety z mięsa(...)wołowego Filet z indyka w sosie grzybowym KNEDLE MIĘSNE GOŁĄBKI TRADYCYJNE KARKÓWKA W SOSIE WŁASNYM ROLADKI WIEPRZOWE PYSZNA KARKÓWKA ZAPIEKANKA Z RYBY ŁOSOŚ Z WARZYWAMI PIERŚ Z KURCZAKA FASZEROWANA GRZYBAMI LEŚNYMI PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI PULPETY Z KARKÓWKI W SOSIE MUSZTARDOWYM PIEROGI Z MIĘSEM I KAPUSTĄ MIELONE Z PIECZARKAMI ŻEBERKA W SOSIE SŁODKO- KWAŚNYM NADZIEWANY KALAFIOR SZPINAK Z KURCZAKIEM
W kuchennym oknie EwySkładniki: 350g mięsa mielonego, 11 plastrów schabu, 3 cebule ( 1 do roladek i 2 do kapusty kiszonej), 2-3 kawałki czerwonej papryki konserwowej, kawałek masła, 480g kapusty kiszonej po odsączeniu, musztarda, sól, pieprz, majeranek, olej, mąka pszenna. Przygotowanie: Z plastrów schabu odciąć skórki, rozbić tłuczkiem mięso, posolić i popieprzyć z obu stron. Każdy plaster schabu posmarować musztardą. Mięso mielone lekko(...)popieprzyć, dodać majeranku i wymieszać. Na każdy plaster schabu położyć mięso mielone, paprykę konserwową (wcześniej ją pokroić w paseczki) i cebulę (wcześniej ją pokroić w półksiężyce). Mięso zawinąć w roladki i obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zarumienienia. Roladki na patelnię kłaść klejeniem do spodu by się nie rozwaliły.Cebule pokroić w paseczki i podsmażyć
W kuchni u Monikimikrofali/piekarniku (by były bardziej elastyczne), a resztę przygotować według przepisu- bo zachęcam Was do mojego sposobu zawijania, wtedy na pewno nic się Wam nie rozwinie, no i same roladki wyglądają estetycznie :) Porcja dla 2-3 osób: * naleśniki- 4 bardzo duże szt. * serek śmietankowy- 1 opakowanie * wędzony łosoś- 4 plastry * roszponka- 2 garście Na całym naleśniku (nie oszczędzajcie przy krawędziach) rozsmarować(...)tylko przy jednej krawędzi ułożyć plaster łososia, na nim kilka gałązek roszponki, a następnie ciasno zwinąć w rulon- zaczynając od krawędzi z łososiem- przy takim ułożeniu i po zwinięciu roladki składniki znajdą się tylko w samym środku, dzięki czemu nie wypadną, a dodatkowo 'otulająca' je warstwa serka sprawia, że roladka się 'zlepi' i nie rozwinie :) Pokroić
Kraina Miodem Płynąca