roladki z - 1000 przepisów (strona:18/67)

Roladki z piersi kurczaka w szynce 237

Całkiem zgrabne roladki można zawinąć wykorzystując do tego cienkie plastry szynki (szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej). Piersi kurczaka to popularne i lubiane mięsko, chętnie przeze mnie wykorzystywane w różnych potrawach. W szynce szwarcwaldzkiej zawinąłem podłużne, dosyć chaotycznie wycięte, grube plastry takiego fileta (bez rozbijania – czyli cicho, czysto, szybko i przyjemnie). Oczywiście, aby było ciekawiej w środku muszą znaleźć się również dodatki(...)jakie to już kwestia gustu (lub zawartości lodówki). Jedna taka roladka – w tym wydaniu – to całkiem spory kawałek piersi z kurczaka, troszkę żółtego sera, cebuli, kawałka papryki konserwowej, zawinięte w 2 plasterki szynki, ułożone obok siebie (z lekką zakładką). Mięso w środku posolone bardzo delikatnie – szynka ma bardzo intensywny i słony smak. Roladki zapiekałem w naczyniu żaroodpornym, wyłożonym

Ugotuj to sam ...
Roladki schabowe pieczone w szynce 200

Roladki schabowe, lekko musztardowe, z papryką i ogóreczkiem w środku, otulone szynką i upieczone. Bardzo ciekawy sposób na smaczne mięsko :) SKŁADNIKI: ok. 50 dag schabu 5 dużych plastrów szynki /boczku (szynka nie może być za chuda) 25 dag pieczarek (można pominąć) po 5 paseczków papryki czerwonej i ogórka konserwowego musztarda (u mnie Primavika ) sól, pieprz 1 szkl bulionu  śmietanka(...)mąka 1. Schab rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Posmarować z 1 strony musztardą. Na brzegu ułożyć paprykę i ogórka. Zwinąć w roladkę.  2. Każdą roladke zawinąć duży w plaster szynki lub w boczek. Spiąć wykałaczkami. 3. Roladki przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dołożyć surowe pieczarki. Podlać bulionem. 4. Piec pod przykryciem do miękkości mięsa - ok 60 minut

Kto ugości moich gości?
Roladki wieprzowe 152

Następnie posypujemy cebulą, układamy po kawałku słoniny i ogórka i mocno zwijamy. Jeżeli mamy wystarczająco duże kawałki mięsa możemy dołożyć po jeszcze jednym kawałku słoniny i ogórka. Na koniec roladkę spinamy za pomocą szpilek do mięsa lub wykałaczki. Na patelni rozgrzewamy olej ze smalcem i obsmażamy roladki zaczynając od miejsca w którym skończyliśmy je zwijać. Obsmażamy je ze wszystkich stron(...)następnie zalewamy wodą, przykrywamy i dusimy na małym ogniu do miękkości, dbając aby sos się nie wygotował. Jeśli jest go mało można dolać wody. Roladki możemy podawać z ziemniakami, kluskami lub kasza gryczaną. czas przygotowania ok 1,5 h. Smacznego   The post Roladki wieprzowe appeared first on Kulinarna Patilogia

Kulinarna Patilogia
Gulasz w stylu śląskim czyli roladki dla leniuchów 185

Uwielbiacie smak śląskich roladek? Ja również tyle tylko, że nie zawsze mam czas i chęci aby spełnić swoje kulinarne zachcianki. Wtedy na szybko robie gulasz a’la roladki. Aby poczuć smak tradycyjnych roladek nie trzeba wcale kroić, tłuc, zawijać smażyć …. Wystarczy mieć dobry nóż, garnek i 15 minut. Cóź to za oszczędność iście wielkopolska Składniki: 1 kg wołowiny(...)robimy na kuchence. Mięso ma być miękkie. W miedzyczasie zaglądamy czy woda się nie wygotowała. Podajemy z ziemniakami, makaronem lub kluskami. Smacznego. The post Gulasz w stylu śląskim czyli roladki dla leniuchów appeared first on Kulinarna Patilogia

Kulinarna Patilogia
Roladki z bakłażana z kozim serkiem 154

Roladki z bakłażana z kozim serkiem to idealna lekka przekąska lub lunch. To także doskonała propozycja na imprezę czy też grilla. Szybko się ją przygotowuje i spokojnie można ją zrobić parę godzin wcześniej i przechować  w lodówce. Jeśli  nie lubicie koziego serka, do przygotowania roladek możecie wykorzystać fetę lub zwykły serek śmietankowy. Roladki z bakłażana z kozim(...)Pomidorki kroimy na pół, serek w plasterki. Każdy plasterek bakłażana solimy i pieprzymy, układamy na nim listki rukoli, połówki pomidorków i kawałek serka. Zwijamy ciasno w roladki i układamy na talerzu. Przed podaniem delikatnie kropimy oliwą i octem balsamicznym

Kulinarne przygody Gatity
Roladki z bakłażana z kozim serkiem 197

Roladki z bakłażana z kozim serkiem to idealna lekka przekąska lub lunch. To także doskonała propozycja na imprezę czy też grilla. Szybko się ją przygotowuje i spokojnie można ją zrobić parę godzin wcześniej i przechować  w lodówce. Jeśli  nie lubicie koziego serka, do przygotowania roladek możecie wykorzystać fetę lub zwykły serek śmietankowy. Roladki z bakłażana z kozim(...)Pomidorki kroimy na pół, serek w plasterki. Każdy plasterek bakłażana solimy i pieprzymy, układamy na nim listki rukoli, połówki pomidorków i kawałek serka. Zwijamy ciasno w roladki i układamy na talerzu. Przed podaniem delikatnie kropimy oliwą i octem balsamicznym

Kulinarne przygody Gatity
Roladki krucho-drożdżowe z sezamem 196

Dalsze testowanie produktu sezam firmy Kresto Dziś zostały przygotowane roladki krucho drożdżowe z nutellą śliwkową, posypane sezamem. Zapraszam również na stronę   Świadome odżywianie . Roladki krucho-drożdżowe z sezamem Składniki: 125 g masło 0,5 kg mąki 125 g smalec 1,5 łyżki kwaśnej śmietany jajka -2 szt drożdże -2,5 dag cukier kryształ- 1 łyżeczka szczypta soli nutella śliwkowa(...)masło i smalec,  posiekać. Wybić jajka, dodać rozczyn, zagnieść ciasto, wyrobić, pokroić na kawałki. Rozwałkować ciasto, posmarować nutellą, zwinąć w roladę. Pokroić roladę na skos, jak kopytka. Wyłożyć roladki na posmarowaną tłuszczem blachę. Posmarować roladki roztrzepanym białkiem, posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stop. piec przez 25 minut. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Kuchnia Danusi
Zbite się zawinęły, czyli serowe roladki z indyka 194

przeciwnie - Mąż dalej chwali, a Syn wyjada nam z talerza ;).  Jednak aby uchronić nas od czwartego podejścia i związanej z tym nudy kulinarnej z części kotlecików postanowiłam przygotować roladki. Składniki ( na jeden obiad dla modelu 2+1): 4-5 kotletów z piersi indyka (grubości ok 1 cm każdy) 1 ogórek konserwowy serek topiony w kubeczku (typu gouda, cheddar, ementaler(...)posmarowania kotletów ok. 1 płaskiej łyżki masła sól, pieprz kurkuma słodka papryka majeranek Przygotowanie: Mięso na roladki w początkowej fazie zostało potraktowane tak samo jak na bitki, więc aby się nie powtarzać zainteresowanych zapraszam do poprzedniego wpisu . Przyprawione kotleciki odstały około godzinki w lodówce zanim się nimi ponowie zajęłam. Wybrałam cztery solidne sztuki - tak żebyśmy się na jeden obiad

Kuchnia po mojemu
Na niedzielny obiad: pierś z koperkowo - maślanym nadzieniem 360

Kolejna pyszna propozycja obiadowa z serii Mężowskich zawijasów. Tak się wkręcił w te roladki, że efekty przechodzą wszelkie oczekiwania. Tym razem proponujemy drobiowe roladki z masłem i koperkiem w środku. Myślę, że to fantastyczna opcja na niedzielny obiad, pod warunkiem, że nie grillujemy w plenerze i mamy siłę spędzić chwilę w kuchni - jak zrobił to mój M. Składniki(...)roladek: 1 średnia pierś z kurczaka (0,5 kg) 6 plastrów masła 2 łyżki siekanego kopru 10 dag sera tartego sól, pieprz olej do smażenia jajko i bułka tarta do panierki  Przygotowanie: Pierś dzielimy na kotlety i rozbijamy bardzo cienko. Każdy kotlet oprószamy solą, pieprzem. Kładziemy po plastrze masła, posypujemy koprem i odrobiną tartego sera żółtego. Zwijamy ścisło

Kuchnia po mojemu
Rolady z karkówki z kapustą kiszoną i pieczarkami 178

właściwie  w sezonie letnim tylko taką jemy. Jednak za oknem już zaczyna robić się ponuro i chłodno, dlatego dziś proponuję karkówkę w nieco innym wydaniu. Zrobiłam z niej roladki nafaszerowane kapustą kiszoną i pieczarkami. Polecam wypróbować karkówkę w takiej formie. Rolada z karkówki z kapustą kiszoną i pieczarkami SKŁADNIKI: 2 grube plastry karkówki 300 g kapusty kiszonej(...)patelnie dolać olej, zmniejszyć ogień. Całość doprawić solą i pieprzem i podsmażyć. Kapustę odłożyć do wystygnięcia. Na plastry karkówki nakładać po dużej porcji farszu z kapusty, zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczkami. Roladki ułożyć w naczyniu do zapiekania, zalać 0,5 litra wody i dorzucić kostkę rosołowa. Przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Szynkowe ruloniki w galarecie 226

wywaru warzywnego lub bulionu10 łyżeczek żelatyny (na 1 litr wywaru)Składniki do klarowania wywaru:2 łyżeczki octu2 białka jajaDo dekoracji:białko ugotowanego jajakawałki gotowanej marchewkinatka pietruszkiKiedy zobaczyłam te roladki po raz pierwszy, od razu sobie pomyślałam :"Muszę je zrobić!" :) Jedynie czekałam na specjalną okazję, żeby dać im właściwe miejsce i to najlepiej na świątecznym stole - tak, żeby swoją urodą królowały(...)resztą dań. Idealną sposobnością stała się Wielkanoc.Zaczynamy od klarowania galarety, niezbędnej do zalania roladek. Do zimnego bulionu dodać ocet i roztrzepane białka jaj. Podgrzewać na wolnym ogniu ciągle mieszając trzepaczką, aż do zagotowania. Kiedy na powierzchni pojawi się biała, gruba piana, to w tym momencie wywar stanie się klarowny.Całość przecedzić na sitku przez wilgotną gazę lub pieluchę tetrową

Świat Domowej Kuchni
Cosa Nostra … pyszne jedzonko i Tydzień Restauracji 205

konkretne dania , więc wybór poszedł nam sprawnie i szybko.Na przystawkę obydwoje wybraliśmy: Crostini misti czyli chrupiące grzanki z pesto ze świeżymi pomidorami , szynką parmeńską i rukolą.Na obiad: Roladki z soli z bazylią i marchewką na puree ziemniaczanym z fasolką szparagową w sosie cytrynowym oraz Filet z kurczaka z serem mozzarella i suszonymi pomidorami w sosie porowym z ziemniakami pieczonymi.A(...)spróbowaniu okazało się , że smak dokładnie taki sam – niebo w gębie.Niesamowicie chrupiąca i ciepła grzanka z delikatnym ,  ale zarazem wyrazistym w smaku nadzieniem.Pesto … dużo świeżych pomidorków i roladka z szynki parmeńskiej polane kremem balsamicznym wręcz zachwycały przy każdym kęsie – nie żartuję!Porcja jak dla mojego żołądka za duża , ale kolega skusił się na dokładkę!Po przystawce było jedno wielkie

Ostra na Słodko
Danie na specjalne okazje! 169

Krótko - to jest pyszne! Uwielbiam to danie tak samo jak mój smakosz i przypadło też do gustu mojemu młodszemu bratu. Roladki schabowe w sosie serowym - tak inspiracją jest "Pomysł na..." jednak nie używam tej torebki. Danie robiłam już bardzo dużo razy i eksperymentowałam z bardzo dużą ilością składników. Jednak tajemnicą smaku jest sos: delikatnie kremowy, pachnący, serowy hmm świetnie komponuje(...)widelcem powoli dolewam do sosu i znowu zagotowuję. Na koniec przyprawiam chilli, natka pietruszki i pieprzem.   Nastawiam piekarnik na ok 180 stopni i zabieram się za zwijanie roladek. Smaruję jedną stronę cienką warstwą majonezu ( może być musztarda, pasta serowa), na to kładę ser, szynkę i zwijam jeśli używam bekonu wcześniej go przysmażam na suchej patelni z każdej strony

NA MOIM TALERZU
marynowane piersi kurczaka a`la zrazy... 193

cienkie płaty mięsa każdy płat nasmarować musztardą, nałożyć plastry cebuli, boczku, ogórka kiszonego i posypać pieprzem ciasno zawinąć rolady takie, na jakie pozwala wielkość płatu rozbitego roladki owinąć nicią i schować do woreczka do lodówki na całą noc aby się zamarynowały przyprawami, dodatkami roladki obsypać mąką i na mocno gorącym oleju je obsmażyć z każdej strony wlać wodę, kucharka(...)przykryciem dusić na mniejszym ogniu z 40 minut roladki wyjąc z garnka i sos zagęścić śmietaną 18% słodką wymieszaną z mąką, do smaku doprawić magą kucharka roladki a`la zrazy podałam z tłuczonymi ziemniakami i czerwoną kapustą............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Sznycle z indyka faszerowane bazylią, oliwkami i mozzarellą zawijane w szynkę parmeńską 225

bazylii. Na jednym końcu sznycla kładziemy najpierw kulki mozzarelli (u mnie po 3 szt.), potem zaraz za nimi oliwki (tak samo trzy szt) i na wierzch listki bazylii. Zawijamy roladkę i tak zawiniętą owijamy 2 plasterkami szynki (tak, żeby cały mięso było owinięte). Wkładamy do naczynia żaroodpornego, na którego dno dajemy troszkę oleju. Zapiekamy w 180 stopniach około 35 minut(...)oleju, wsypujemy ziemniaki, oprószamy solą, pieprzem i suszonymi pomidorami, mieszamy drewnianą łyżką i zapiekamy. Takie ziemniaki muszą się piec około 1 godzimy, więc wkładamy je wcześniej do piekarnika niż roladki. Podajemy z roladkami i ulubionym dodatkiem

kruche babeczki