Roladki z kurczaka, faszerowane serem feta, zawinięte w chrupiący boczek, zalane sosem śmietankowym z pesto i zielonym groszkiem. Składniki : 2 duże filety z kurczaka (około 500 g) 200 g sera feta 100 g surowego boczku, pokrojonego w cieniutkie plastry - 8 sztuk) 2 łyżki oliwy 1/2 szklanki wody 200 ml śmietany kremówki 1 łyżka pesto z bazylii(...)kurczaka umyć, osuszyć, a następnie przekroić wzdłuż tak by powstały 4 cienkie filety. Następnie każdy filet roztłuc bardzo cienko. Na każdym filecie położyć kawałek fety i zwinąć w szczelną roladkę. Następnie każdą owinąć dwoma plastrami boczku. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę i piec roladki z każdej strony po około 6 minut aż ładnie się zarumienią. Na patelnię walać
Zabawa smakiempodczas duszenia to dolać wody, jeśli aromat grzybów jest zbyt słaby można dolać tej wody w której moczyły się grzyby. Całość ponownie zagotować. Sos doprawić do smaku i zagęścić mąką jeśli jest zbyt rzadki. Gotowe roladki podałam z kluskami i buraczkami
Monia miesza i gotujesushi. Trzymając matę oraz brzegi wodorostów jednocześnie, zaczynamy zwijanie cały czas dociskając i rolując matę. Nożem zwilżonym w zimnej wodzie przycinamy końce roladki, resztę kroimy na 2 cm części i układamy na talerzu. Podajemy z porcją sosu sojowego, wasabi i marynowanym imbirem. Zapisz Zapisz
cool and mintyprzykryciem na kolejne 10 min. Do 3 łyżek octu ryżowego dodajemy 1,5 łyżki cukru, pół łyżeczki sosu sojowego i szczyptę soli. Łączymy i dodajemy do ryżu. Dobrze mieszamy sos z ryżem. Przekładamy na sitko i studzimy. Obrane awokado, ogórka i paprykę kroimy w cienkie słupki.Łososia - jeśli jest w plastrach - na cienkie paseczki, jeśli w kawałku(...)wykonaniu córy :) Ostrym nożem przecinami gotowe roladki na pół. Układmy obok siebie i kroimy na 5 kawałków. Otrzymujemy więc 10 kawałków z każdej roladki, czyli około 40 kawałków z podanych składników. Do sushi podajemy sos sojowy do maczania, wasabi - jeśli ktoś lubi na ostro oraz marynowany imbir do oczyszczania kubków smakowych między różnymi kawałkami. I pałeczki oczywiście :) Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjenagrzanego na 175 C i piec ok 30 minut aż ciasto sie przyrumieni. Pod kratkę podstawić blaszkę ponieważ mięso podczas pieczenia puści soki. Gotowe roladki podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie pieczone warzywa i sos czosnkowy
Monia miesza i gotujeprzekładamy pozostały farsz. Dodajemy przyprawy: listki laurowe, ziele angielskie, około 1 czubatej łyżeczki papryki słodkiej, pieprz oraz dolewamy tyle wody, aby przykryła mięso. Roladki dusimy około 60 minut. W międzyczasie, jeśli zachodzi potrzeba, sos doprawiamy solą. Smacznego
Smak mojego domuOstatnio bardzo zasmakował mi ser gorgonzola. Najczęściej wykorzystuje go do robienia sosów z makaronem, ale tym razem użyłam go do zrobienia roladek z kurczaka. Wyszło naprawdę interesująco, polecam wypróbować! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 2 duże piersi z kurczaka 3 - 4 plasterki szynki parmeńskiej 4 suszone pomidory z zalewy 1/2 czerwonej cebuli około 50 g sera gorgonzola jajko bułka tarta Piersi
Delusional TrineDzisiaj na blogu propozycja na obiad czyli roladki z kurczaka faszerowane kurkami i natką pietruszki, duszone w sosie serowym z serem Grana Padano. Możecie użyć również Parmezanu, Gorgonzolli, Lazura lub zwykłego serka topionego o wyrazistym smaku. Składniki: 3 filety z kurczaka, każdy podzielony na 2 płaty ok. 150 g świeżych kurek sól, pieprz cytrynowy, suszony lub świeży tymianek i rozmaryn
Czerwień i błękitminutach dodać 1 szklankę wody . Dusić warzywa ok 5 minut Na koniec włożyć roladki i jeszcze dusić ok 10 minut na wolnym ogniu. Sos można podprawić śmietana lub jogurtem . Wersja tu przedstawiona jest bez podprawiania
Eli GotowanieJeszcze jedna wersja zrazów/roladek schabowych. Zamiast tradycyjnego nadzienia ( ogórek kiszony, cebulka, skórka razowca, wędzonka itd. ) nadziałam roladki suszonymi śliwkami bez pestek i grzybami suszonymi. Dodałam do sosu gałązkę rozmarynu . Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniSzybkie i smaczne Składniki 1/2 kg schabu suszone pomidory 2 garście fasolki szparagowej 2 plasterki sera żółtego ostry sos do panierowania: jajko sól, pieprz bułka tarta Sposób przygotowania Schab przekroić … Czytaj dalej Roladki z pomidorem i fasolką
czarrna od kuchniDelikatny drób z wyrazistym akcentem Składniki 1 filet z kurczaka 5 dkg sera żółtego wędzonego 4 plastry salami sos piri-piri do panierowania: 1 jajko sól, pieprz bułka tarta Sposób … Czytaj dalej Roladki drobiowe z salami
czarrna od kuchniłyżeczki pieprzu Cayenne,½ łyżeczka soli,¼ łyżeczki mielonej czarnuszki,¼ łyżeczki kurkumy,Salsa½ papai,15 małych korniszonów,1 średnia czerwona cebula,1 papryczka chili,1 łyżka czarnego sezamu,2 łyżki jasnego sosu sojowego,sok z 1/2 cytryny,miód, sól i pieprz do smaku.Przygotowanie:Mięso umyć i osuszyć. Każdy stek posypać przyprawami, nakryć folią spożywczą i rozbić tłuczkiem na cienki plaster.Papaję umyć(...)plastrami szynki. Roladki przełożyć do brytfanki, podlać 1/4 szklanki wody i szczelnie nakryć folią aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia usunąć folię i przyrumienić roladki.W między czasie przygotować salsę. Pozostałą papaję, cebulę, chili i korniszony pokroić w drobną kostkę. Dodać sezam uprażony na suchej patelni, sos sojowy
SzczyptaSmaQwyjesc szybciutko wykorzystalam do obiadu. Piersi kurczaka w swiatecznej odslonie, zapraszam.Roladki z kurczaka z zurawinaskladniki 4 sredniej wielkosci piersi kurczaka 1 srednia cebula do nadzienia 1 mala cebulka do sosu 1 lyzka masla czosnkowego 2 spore garscie zurawiny suszonej 1 lyzeczka konfitury zurawinowej (ja dodalam zmiksowana suszona zurawine) sol, pieprz cayenne slodka papryka w proszku 1 szklanka bulionu z kurczaka(...)rowno zurawine z cebulka. Zwinac w roladke, jesli trzeba mieso spinamy wykalaczka.Gotowe roladki obsmazamy na oliwie z oliwek ze wszystkich stron. Do miesa dodajemy posiekana cebulke. Gdy mieso bedzie juz obsmazone dolewamy do niego bulion i gotujemy okolo 10 minut. Wyciagamy mieso, a do sosu dodajemy 1 lyzeczke konfitury z zurawiny lub zmiksowana suszona zurawine. Gotujemy kolejne 10 minut. Doprawiamy
Przysmaki Karolkiognia. Rozbite mięso posmarować farszem szpinakowym. Zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć z obu stron na złoty kolor. Następnie blaszkę wyłożyć folią aluminiową. Przełożyć roladki. Przykryć folią aluminiową i piec 20 minut w 180 stopniach. Do podania na 1 porcję: 50 g suchej kaszy jęczmiennej 100 ml passaty pomidorowej (przecier) bazylia oregano sól pieprz 150g dowolnych(...)wlać passatę pomidorową. Doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. Dusić do momentu odparowania wody z pomidorów. Na koniec dodać sos pomidorowy do kaszy. Całość wymieszać. Do pojemnika przełożyć pomidorową kaszę, warzywa oraz roladkę. Smacznego Anulla
Fabryka pomysłów