pyszne roladki z polędwiczek wieprzowych. To jeden z moich ulubionych rodzajów wieprzowiny. Często je używam, robiąc np. niesłabnący hit wszystkich rodzinnych uroczystości, czyli polędwiczki wieprzowe z pieczarkami i serem . Najlepiej jest kupić średniej wielkości polędwiczki i podawać po połowie jednej sztuki na osobę. Nadzienie jest zrobione z grzybów suszonych, dużej ilości zielonej pietruszki i duszonej cebuli. Aby było spójne(...)Lekko rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem. Nadzienie rozdzielić na dwie części i rozsmarować na obu polędwiczkach zostawiając po 2 cm marginesu z każdej strony. Zwinąć dość ciasno w rolady i związać sznurkiem. Ja obwiązuję je sznurkiem tak, jak nawija się włóczkę na kłębek. Na patelni mocno rozgrzać olej. Obsmażyć polędwiczki z każdej strony. Rumiane mięso zdjąć z patelni
Posadzone i zjedzoneWielu osobom wydaje się, że samą zupą nie da rady się najeść. Zainspirowani przepisem na innym blogu w tym wpisie postaram się pokazać Wam jak przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dziś zapraszam na puchate, delikatne bułki drożdżowe, z aksamitnym, kremowym, serowym nadzieniem. Mówię Wam, niebo w buzi :) Jeśli macie ochotę, zapraszam! Składniki na bułeczki drożdżowe- motylki z serem (8 sztuk): CIASTO DROŻDŻOWE: 400 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 180 ml ciepłego mleka 1 jajko 1 żółtko 50 g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego(...)osiem dużych i osiem małych kawałków. Każdy z nich formujemy w zgrabne kulki. Dużą wałkujemy na cieniutki placek, małą rolujemy w dość cienki wałeczek. Placek smarujemy nadzieniem, zawijamy w roladę. Odwracamy tak, żeby łączenie było u góry. Teraz brzegi rolady łączymy ze sobą i odwracamy roladę łączeniem do spodu. Cienkim wałeczkiem oplatamy ciasto po środku, tworząc czułki motylka. Teraz jeszcze
Rozpustne gotowaniejabłkami. Wszystko na raz smakuje lepiej niż osobno - gwarantuję! Bułeczki są pełnoziarniste i upieczone bez dodatku cukru, za to ze zdrowym miodem, co zapewnia im nieziemski aromat. Dodatek sera i prażonych jabłek sprawia, że w środku są cudownie miękkie, a otacza je chrupiąca skórka. Czy wyobrażacie sobie smaczniejszy sobotni poranek? 😉 Bułki można przygotować także tylko z mąki pszennej, będą równie(...)przestrzeni na jednej krawędzi. Zapobiegnie to wyciekaniu masy po rolowaniu. Na serek wykładamy prażone jabłka i wszystko równomiernie rozsmarowujemy. Ciasto zawijamy dość ściśle nadając mu okrągły kształt. Tak przygotowaną roladę kroimy na krążki o szerokości ok. 2-3cm. Z podanej ilości wychodzi ok. 16 bułeczek. Krążki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy górę rozbełtanym jajkiem. Pieczenie
Cooking Monsterkocham ciasto drożdżowe to Wy już dobrze wiecie. Drożdżówki z owocami , drożdżówki z serem, ciasto drożdżowe z truskawkami albo śliwkami drożdżówki z rabarbarem, a także słone i wytrawne wypieki drożdżowe rozkochały mnie w sobie miłością bezgraniczną. Dziś przygotowałam dla Was przepis na fantastyczne drożdżówki wypełnione po brzegi domową masą makową. Taka domowa masa makowa idealnie nadaje się do drożdżówek(...)mało wygodnie, to możemy podzielić ciasto na 2 części i rozwałkować na 2 prostokąty). Zakładamy jeden bok do środka i drugi bo do środka tworząc taką jakby płaską roladę ( dokładnie sklejamy miejsce łączenia ). Kroimy w plastry o szerokości ok. 6-7 cm. Każdą drożdżówkę zgniatamy w środku czymś wąskim, np. końcówką widelca – boki mają się delikatnie wywinąć do góry
Ostra na SłodkoWspaniałe puszyste i słodko pachnące drożdżowe ciasto formowane na kształt warkocza nadziewane serem, pieczone w formie keksowej, idealne na ponure i deszczowe jesienne popołudnia do filiżanki gorącego kakao lub kubka mleka, wypiek który zachwyci amatorów drożdżowych wypieków. Podaję przepis na jedną drożdżówkę ,ale radzę Wam od razu podwoić składniki bo znika w mgnieniu oka. Chciałam przy(...)miękkiego masła, dodać skórkę cytrynową, pastę waniliową, łyżeczkę budyniu i ponownie wymieszać. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną lekko mąką, rozwałkować na prostokąt, rozsmarować nadzienie i zawinąć jak roladę. Przeciąć wzdłuż tylko nie do końca, powstałe dwa pasy skręcić kilkukrotnie, ukłożyć w keksówce wyłożonej pergaminem o długości ok. 37 cm , odstawić na około 15 minut w ciepłe
Wanilia i Kardamonkremówki 30% – 3 budynie biszkoptowe bez cukru (3 x po 40g) - 10 jaj (rozm. L) - esencja waniliowa - szczypta soli - cukier puder do oprószenia Masło rozpuszczamy (można w mikrofali). Ser dokładnie miksujemy ze śmietaną kremówką na puszystą masę (użyłam blendera, miksowałam porcjami). Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do utartych żółtek dodajemy po łyżce masy(...)smacznego. Jeśli dalej poszukujecie swojego ulubionego przepisu na sernik polecam inne przepisy na blogu : Sernik z mlekiem w proszku Waniliowa chatka Puchatka z polewą z mleka w proszku Śnieżna rolada Truskawkowo waniliowa zebra Ciasto śnieżny puch Sernik gotowany Chatka z ptasim mleczkiem Sernik jagodowy Sernik w kropki z polewą czekoladowo owocową Sernik krakowski Sernik ananasowo kokosowy Seromakowiec Sernik wiedeński bezglutenowy
mojewypiekiinietylkozrobić, żeby urozmaicić smak kotleta schabowego różnymi dodatkami, nie zawijając go w roladę? W dodatku musi ładnie wyglądać na półmisku. Bo to ma być kotlet schabowy na niedzielę i na co dzień... Mam rozwiązanie, które powinno zaspokoić nawet wybrednych smakoszy i wyzwania kulinarne każdej pani domu Składniki : 600 g schabu wieprzowego bez kości 250 g pieczarek(...)ułożyłam porcję pieczarek z przyprawami. Z zamrażarki wyjęłam serek topiony i starłam na tarce bezpośrednio na kotlety. Foremkę z kotletami włożyłam do piekarnika na 15 minut. Kiedy ser się lekko przyrumienił wyjęłam kotlety i od razu podałam gorące. Jeśli te schabowe przypadły Wam do gustu, to się cieszę i życzę SMACZNEGO! Krys D ziękuję
Kuchnia u KrysiSzwajcaria to nie tylko ser i czekolada, chociaż na pewno zarówno jeden jak i drugi składnik znajdziemy w wielu szwajcarskich potrawach czy deserach. Szwajcaria to także przeróżne knedle, strudle i inne potrawy, którymi zajadać się można także np. w Austrii czy w Niemczech (zresztą nie tylko tam, ale wydaje mi się, że w tych krajach są dosyć popularne). Oczywiście mówię(...)rodzynkami odsączonymi z rumu. Ciasto zwinąć w długi rulon. Można pomagać sobie podnosząc papier do pieczenia na którym znajduje się rozwałkowane ciasto i lekko dociskać. Oba końce rolady podwinąć pod spód. Strudel wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni (termoobieg) i piec ok 35 minut. Po upieczeniu jeszcze gorącą strucle oprószyć cynamonem i cukrem pudrem
Ze smakiem i z pasjąmlekiem, do zamówienia nawet nie dochodzi). Kiedy już znajdzie się pizzeria, gdzie robią najlepszą pizzę w okolicy, i z ciasta bez mleka, i nie dziwią się, że bez sera, i nawet stają na głowie, żeby zrobić Ci ją pyszną, soczystą, z podwójnym sosem i dodatkami, i przywożą zawsze gorącą prosto z pieca, to prędzej czy później następuje wpadka taka(...)taki, który ostatecznie stwierdza, że Jemu to ZAWSZE lepiej wychodzi :))) A potem w ogóle przejmuje robienie pizzy, pizzerenek dla dzieci, ruloników z kapustą, pierożków z pieczarkami, bułek, słodkich rolad i innych wariacji w temacie ciasta drożdżowego, bo po prostu to lubi - :* Ok, ciasto przykrywamy i odstawiamy na chwilę w jakieś ciepławe, nieprzewiewne miejsce (np. przy kaloryferze) i teraz produkujemy
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIESezon truskawkowy w pełni. Uwielbiam ten czas kiedy jedne z moich ulubionych owoców mam dostępny na każdym rogu, nie mówiąc już o własnej działeczce. Najczęściej zawsze
Gotowanie z pasjąRosyjski chleb pszenny z zaparzaną mąką, na zakwasie i drożdżach. Bardzo smaczny, lekko słodkawy. Ma puszysty miękisz i chrupiącą skórkę. Oryginalny przepis podaje dodatek rodzynek, ja
Przepisy na domowy ser i chlebTym razem coś drożdżowego na słodko. Jedni mówią różyczki inni ślimaczki ale nazwa nie jest tak istotna jak smak a ten jest maślany i cynamonowy
Wypieki ReneSernik inny niż wszystkie dotychczasowe na blogu. Inny, bo zrobiony z twarogu półtłustego, a nie jak to zwykle bywa, z sera wiaderkowego. Zdecydowanie największą zaletą tego sernika jest fakt, że nie opada. Masy serowej nie napowietrzamy przez co nie rośnie w piekarniku, a dzięki temu nie opada Sernik znany i uwielbiany od pokoleń. Zawsze się udaje Składniki na sernik: Spód(...)żur, przygotowany z własnoręcznie zmielonej mąki owsianej. Nie ma piękniejszego uczucia Różowe jajka Różowe jajka będą piękną ozdobą Waszego Wielkanocnego stołu. Dzięki naturalnemu barwieniu, jajka zyskują nie tylko Rolada z jabłkami w 45 minut Puszysta i delikatna rolada z jabłkami. Od momentu zaczęcia jej przygotowywania, zjecie ją już za Cytrynowy sernik na zimno Dzisiejszy sernik to propozycja od najlepszego polskiego
NiePieprz.plgruba warstwe chmur.W takie deszczowe dni slimaki ochoczo wypelzaja z kryjowek i zawsze gdy idziemy z Viki na spacer to wypatrujemy ich na chodniku. Nigdy nie dajemy im sera na pierogi, bo u nas twarog to rarytas. Ale one i tak chetnie pokazuja nam swoje rogi.Gdy zabieralam sie za pieczenie moich slimakow zastanawialam sie czy beda sliczne z rogami(...)ciasto by uzyskać kwadrat o boku około 35 cm. Naszą masę na nadzienie kruszymy na całej powierzchni ciasta i posypujemy currants (rodzynkami). Następnie zwijamy ciasno od jednego końca jak roladę. Kroimy naszą "roladę" na 9 równych części i układamy te plasterki w foremce (3 rzędy po 3), lub po prostu obok siebie na blasze. Otrzymamy w ten sposób nadziewane ślimaczki
Przysmaki Karolki