każdy prostokąt wykładamy łyżeczkę czekolady oraz plasterek lub dwa banana. 3. Każde ciasteczko zawijamy. 4. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180*C na ok 15 min. Pieczemy aż rogaliki będą miały złoty kolor. Czekolada bardzo łatwo się przypala, więc bacznie obserwujmy nasze wypieki
Kuchnia Pełna PasjiCroissants to popularne, urocze rogaliki przygotowane z ciasta francuskiego. Tradycyjne rogale możemy przygotować również w wersji mini, są bardziej podzielne, ładnie wyglądają i przypadną do gustu szczególnie dzieciom. Mini Croissants świetnie smakują z dodatkiem marmolady, dżemu lub innych ulubionych konfitur - idealne na śniadanie lub podwieczorek. Mini Croissants - Składniki: 250 g masła 10 g świeżych drożdży 220 ml mleka(...)nich zwijamy od podstawy do wierzchołka w formę rożka, przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia i odstawiamy do napuszenia na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie rogaliki smarujemy żółtkiem rozbe ł tanym z odrobin ą mleka. Pieczemy ok. 5 minut w temperaturze 210 stopni po czym zmniejszamy temperaturę na 180 i pieczemy do zrumienienia ok. 5-10 minut
Słodka StronaRogaliki sprawdzają się chyba zawsze i wszędzie;)) Do tego są naprawdę łatwe w wykonaniu. Co prawda te, które dziś Wam zaprezentuję są nadziane domową masą makową, której wykonanie jest nieco pracochłonne, jednak możemy masę zrobić dzień wcześniej:) W ekspresowej wersji możecie również użyć gotowej masy makowej, jednak koniecznie wzbogaćcie ją o ubite białko! Ciasto: 2 i 1/4 szklanki(...)posiekaną czekoladę, skórkę i rodzynki. Dodać cukier, miód, masło i cynamon. Na koniec dodać ubite na sztywno białka. Delikatnie wymieszać. Masę nakładać na wydzielone trójkąty. Zwijać do środka tworząc rogaliki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temp. 190st. Ostudzić i polukrować. Źródło: Moje wypieki
Z miłości do słodkościZdrowa i smaczna słodycz dla całej rodzinki. Dla każdego coś co lubi, część rodzinki woli rogaliki, dla nich powstały rogaliki z nadzieniem z powideł czekoladowych, dla mojej małej wielbicielki zdrowych ciasteczek z tego samego ciasta (piekłam z podwójnej porcji) powycinałam różne kształty ciasteczek. Wszyscy byli zadowoleni, a o to przecież chodzi. Dodatkowo frajda bo przemyciłam im dynię, za którą(...)Wyjmować partiami, układać na oprószonym mąką blacie (ja blat wykładam folią spożywczą i dopiero wtedy oprószam mąką), przykryć kolejnym kawałkiem folii i rozwałkować kształt w zależności od potrzeb: Dla rogalików: rozwałkowujemy kształt koła, dzielimy na 8 trójkątów, na każdy nakładamy po ok.1 łyżeczce powideł i zawijamy rogaliki, zaczynając od podstawy trójkąta. Uformowane rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem
Smaczne Zdrowezawsze kupuję gotowe i nie ma cierpliwości żeby go zrobić samemu. Oczywiście tym razem moja ambicja nie sięgnęła aż tak daleko ale postanowiłam zrobić coś bardziej osiągalnego czyli rogaliki półfrancuskie. Musze się przyznać, ze trochę pracy z nimi było ale nastawiałam się na więcej. W sumie przy efekcie końcowym taki wkład pracy jest niczym:) Rogaliki wyszły obłędnie smaczne(...)żaden z nich nie doczekał kolejnego dnia. Bardzo polecam wszystkim:) Składniki: 25 g drożdży świeżych jajko 125 g masła 500 g mąki pszennej (ja dodałam pełnoziarnistą dlatego rogaliki mają taki kolor) łyżeczka soli 300 ml mleka puszka masy makowej lub dowolny dżem Wykonanie: Drożdże kruszymy do miski i łączymy z lekko podgrzanym mlekiem. W drugim naczyniu łączymy
ciastkarnia na kruchym spodzierogalikach dyniowych przyszła kolej na marchewkowe . Bardzo smaczne - kruche, maślane, chrupiące z pysznymi powidełkami z nutą piernika. Jednak po wczorajszych , wręcz obłędnych w smaku, w moim odczuciu i tylko moim ( reszta nie zauważyła różnicy) te dzisiejsze są w smaku ciut gorsze. Pewnie gdybym upiekła je w odwrotnej kolejności takiego odczucia by nie było. Dla mnie te dyniowe , to po prostu(...)poezja... i chyba długo nic im nie dorówna... Bardzo gorąco polecam, bo są tego warte . No i baaardzo zdrowe. Takie rogaliki to idealny sposób na to , by przemycić dzieciom choć trochę warzyw, tak by nie miały o tym pojęcia. :-)) Składniki: - 200g surowej marchewki, startej na drobnej tarce - 200g zimnego masła - 300g mąki orkiszowej białej - 2-3 łyżki ksylitolu ( dałam
Smaczne Zdrowerogale. Od kiedy nie kupujemy żadnych bułek (nie jadamy prawie wcale pszenicy) zaczęłam sama przygotowywać domowe pieczywo. Po wyśmienitych bułkach mlecznych maślanych , na prośbę mojej najmłodszej Córci powstały maślane rogaliki. I choć ja fanką takiego pieczywa nie jestem, to na takiego rogalika się skusiłam i nie żałuję bo był przepyszny. Posmarowany twardym masełkiem własnej produkcji - mniam, mniam, pychotka...;-) Z przepisu(...)drożdże do wzrostu nie potrzebują cukru, tylko mąki, natomiast ksylitol ich wzrostu nie hamuje. Do żadnych bułek nie dodaję cukru i wszystkie super wyrastają. Tutaj jest ksylitol gdyż te rogaliki są słodkie, tak jak kupne bułki i rogale mleczne. Składniki: - 530g mąki orkiszowej (u mnie typ750) lub 3 szklanki mąki pszennej - 250ml ciepłego mleka (u mnie bez laktozy
Smaczne ZdroweDzisiaj znowu przepis z wspólnego pieczenia "Wypiekanie na śniadanie" organizowanego przez Małgosię z Smaki Alzacji . W ten weekend piekłyśmy rogaliki maślane z blogu Ciasto z dziurką . Rogalik są po prostu przepyszne. Małgosiu gratuluję wyboru przepisów. Co jeden wypiek to jest pyszniejszy. Te rogaliki musicie upiec jeśli lubicie słodkie wypieki. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 2 łyżki miodu 5 łyżek
Ala piecze i gotujeRogaliki to jeden z najbardziej lubianych deserów w naszym domu:) Jednak, jak to zwykle bywa, zawsze są inne;) Tym razem przygotowałam drożdżowe rogaliki z myślą o Tłustym Czwartku. Zazwyczaj nadziewam je dżemem, tym razem jednak postanowiłam wykorzystać zamrożone truskawki . rogaliki z dodatkiem całych owoców okazały się chyba nawet bardziej smaczne niż te z konfiturą:) Całość oczywiście wieńczy lukier
Z miłości do słodkościRogaliki to taka alternatywa na wycieczkę czy piknik. Ale warto je też po prostu upiec do popołudniowej kawy:) Do ich nadziania wykorzystałam Serek Wieluń, który otrzymałam do przetestowania. W połączeniu z serkiem homogenizowanym wspaniale sprawdził się roli nadzienia;) Dodatkowo rogaliki posypałam cukrem perlistym i odrobiną cynamonu. Ciasto: 500g mąki, jajko, 30g świeżych drożdży, 190ml letniego mleka(...)Składniki nadzienia wymieszać. Ciasto podzielić na cztery części, każdą cienko rozwałkować na kształt koła. Pociąć na osiem trójkątów i nałożyć po łyżeczce nadzienia. Zwinąć do środka tworząc rogaliki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem oraz odrobiną cynamonu. Piec około 15-20 minut w temp.180st
Z miłości do słodkościciasto jeszcze raz zagnieść, rozwałkować na dość cienki placek (około 0,5cm) i wykroić trójkąty (u mnie wysokość 30cm, szerokość podstawy 15cm), zwijać ciasno, zaczynając od podstawy trójkąta, tworząc rogaliki - rogale ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do napuszenia na 20-30 minut - wyrośnięte rogale posmarować roztrzepanym białkiem i posypać makiem - piec w 175-180 stopniach(...)przez 25-35 minut, sprawdzając stan zrumienienia pod koniec pieczenia - rogale studzić poza piekarnikiem, po wystygnięciu przechowywać zafoliowane Z podanego przepisu wychodzi 5-6 dużych rogali, jeśli lubimy mniejsze rogaliki, możemy śmiało podzielić ciasto na więcej części i upiec ich więcej. Mimo dodatku miodu do ciasta, rogale nie są słodkie i choć najlepiej smakują z masłem lub dżemem (zwłaszcza niedługo
Smakołyki Berenikikażdy przyjęciu. W prosty i szybki sposób możemy wykonać gniazdka w dwóch smakach, moja propozycja to krem śmietankowy z owocami i krem snickers. Niebo w ustach! Kruche rogaliki z ciasta serowego! Przepis tutaj (KLIK) Szybkie, kruche i przepyszne rogaliki. Robi się je łatwo i w zasadzie ekspresowo, gdyż ciasto nie wymaga wyrastania, wyrabiania ani chłodzenia. Jakby tego było mało
Blog z Apetytemszybko: parówki z szynki i serek topiony w plasterkach. To ciasto jest rewelacyjne. Dobrze się z nim pracuje, i wykorzystuję je często do różnych drożdżowych, wytrawnych wypieków. Do środka rogalików możemy użyć dowolnego farszu. Mogą to być podsmażone z cebulą pieczarki, szpinak, kabanosy czy zrobić farsz typowo warzywny. Ja włożyłam do środka parówki 100% z szynki, i każdą z nich(...)gładkie ciasto hakiem miksera. Na blacie podsypanym mąką rozwałkowujemy ciasto dość cienko, kroimy na długie trójkąty. Każdą kiełbaskę owijamy serem, a następnie układamy u nasady trójkąta i zwijamy rogalika. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy około 18 minut (do lekkiego zezłocenia
Walijskie Pichcenie