rogaliki - 2450 przepisów (strona:74/164)

SŁODKIE ROGALIKI MAŚLANE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 248

rogale. Od kiedy nie kupujemy żadnych bułek (nie jadamy prawie wcale pszenicy) zaczęłam sama przygotowywać domowe pieczywo. Po wyśmienitych bułkach mlecznych maślanych , na prośbę mojej najmłodszej Córci powstały maślane rogaliki. I choć ja fanką takiego pieczywa nie jestem, to na takiego rogalika się skusiłam i nie żałuję bo był przepyszny. Posmarowany twardym masełkiem własnej produkcji - mniam, mniam, pychotka...;-) Z przepisu(...)drożdże do wzrostu nie potrzebują cukru, tylko mąki, natomiast ksylitol ich wzrostu nie hamuje. Do żadnych bułek nie dodaję cukru i wszystkie super wyrastają. Tutaj jest ksylitol gdyż te rogaliki są słodkie, tak jak kupne bułki i rogale mleczne. Składniki: - 530g mąki orkiszowej (u mnie typ750)     lub 3 szklanki mąki pszennej - 250ml ciepłego mleka (u mnie bez laktozy

Smaczne Zdrowe
Rogaliki maślane 234

Dzisiaj znowu przepis z wspólnego pieczenia "Wypiekanie na śniadanie" organizowanego przez Małgosię z Smaki Alzacji . W ten weekend piekłyśmy rogaliki maślane z blogu Ciasto z dziurką . Rogalik są po prostu przepyszne. Małgosiu gratuluję wyboru przepisów. Co jeden wypiek to jest pyszniejszy. Te rogaliki musicie upiec jeśli lubicie słodkie wypieki. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 2 łyżki miodu 5 łyżek

Ala piecze i gotuje
Drożdżowe rogaliki z truskawkami 444

Rogaliki to jeden z najbardziej lubianych deserów w naszym domu:) Jednak, jak to zwykle bywa, zawsze są inne;) Tym razem przygotowałam drożdżowe rogaliki z myślą o Tłustym Czwartku. Zazwyczaj nadziewam je dżemem, tym razem jednak postanowiłam wykorzystać zamrożone truskawki . rogaliki z dodatkiem całych owoców okazały się chyba nawet bardziej smaczne niż te z konfiturą:) Całość oczywiście wieńczy lukier

Z miłości do słodkości
Rogaliki z nadzieniem serowym krok po kroku 164

Rogaliki to taka alternatywa na wycieczkę czy piknik. Ale warto je też po prostu upiec do popołudniowej kawy:) Do ich nadziania wykorzystałam Serek Wieluń, który otrzymałam do przetestowania. W połączeniu z serkiem homogenizowanym wspaniale sprawdził się roli nadzienia;) Dodatkowo rogaliki posypałam cukrem perlistym i odrobiną cynamonu. Ciasto: 500g mąki,  jajko,  30g świeżych drożdży,  190ml letniego mleka(...)Składniki nadzienia wymieszać. Ciasto podzielić na cztery części, każdą cienko rozwałkować na kształt koła. Pociąć na osiem trójkątów i nałożyć po łyżeczce nadzienia.  Zwinąć do środka tworząc rogaliki.  Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem oraz odrobiną cynamonu. Piec około 15-20 minut w temp.180st

Z miłości do słodkości
Rogale śniadaniowe 300

ciasto jeszcze raz zagnieść, rozwałkować na dość cienki placek (około 0,5cm) i wykroić trójkąty (u mnie wysokość 30cm, szerokość podstawy 15cm), zwijać ciasno, zaczynając od podstawy trójkąta, tworząc rogaliki - rogale ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do napuszenia na 20-30 minut - wyrośnięte rogale posmarować roztrzepanym białkiem i posypać makiem - piec w 175-180 stopniach(...)przez 25-35 minut, sprawdzając stan zrumienienia pod koniec pieczenia - rogale studzić poza piekarnikiem, po wystygnięciu przechowywać zafoliowane Z podanego przepisu wychodzi 5-6 dużych rogali, jeśli lubimy mniejsze rogaliki, możemy śmiało podzielić ciasto na więcej części i upiec ich więcej. Mimo dodatku miodu do ciasta, rogale nie są słodkie i choć najlepiej smakują z masłem lub dżemem (zwłaszcza niedługo

Smakołyki Bereniki
Przekąski na majówkę 31

każdy przyjęciu. W prosty i szybki sposób możemy wykonać gniazdka w dwóch smakach, moja propozycja to krem śmietankowy z owocami i krem snickers. Niebo w ustach!   Kruche rogaliki z ciasta serowego! Przepis tutaj (KLIK) Szybkie, kruche i przepyszne rogaliki. Robi się je łatwo i w zasadzie ekspresowo, gdyż ciasto nie wymaga wyrastania, wyrabiania ani chłodzenia. Jakby tego było mało

Blog z Apetytem
DROŻDŻOWO-CEBULOWE ROGALIKI. Z SEREM I PARÓWKĄ 34

szybko: parówki z szynki i serek topiony w plasterkach. To ciasto jest rewelacyjne. Dobrze się z nim pracuje, i wykorzystuję je często do różnych drożdżowych, wytrawnych wypieków. Do środka rogalików możemy użyć dowolnego farszu. Mogą to być podsmażone z cebulą pieczarki, szpinak, kabanosy czy zrobić farsz typowo warzywny. Ja włożyłam do środka parówki 100% z szynki, i każdą z nich(...)gładkie ciasto hakiem miksera.  Na blacie podsypanym mąką rozwałkowujemy ciasto dość cienko, kroimy na długie trójkąty. Każdą kiełbaskę owijamy serem, a następnie układamy u nasady trójkąta i zwijamy rogalika. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy około 18 minut (do lekkiego zezłocenia

Walijskie Pichcenie
Drożdżówki dyniowo - cynamonowe w dwóch odsłonach 56

jego  powierzchnię mieszanką cukrów i cynamonu,  kroimy następnie nożem lub radełkiem na osiem trójkątnych kawałków.  W każdym z trójkątów robimy kilka nacięć wzdłuż,  zawijamy jak rogaliki i zlepiamy ze sobą ich rogi, na kształt uszek z grzybami :).  Możecie oczywiście zwinąć rogaliki bez udziwnień  i pozostawić w kształcie croissantów. Drugą, mniejszą część ciasta rozwałkujcie

Kronika Piekarnika
PROSTE ROGALIKI DROŻDŻOWE BEZ WYRASTANIA 47

względu na trudność i ich długi czas przygotowania. Z tym przepisem jest inaczej 😍 Wyrasta tylko jeden raz rozczyn, a reszta przebiega już naprawdę szybko. Efektem końcowym są mięciutkie rogaliki, które nie ustępują ani trochę tym, gdzie wyrasta rozczyn, potem wyrasta ciasto, a potem jeszcze odstawia się do podrośnięcia przed wstawieniem do piekarnika rogale. Oczywiście do nadzienia możemy użyć nie tylko(...)mąki i wyrabiamy chwilę. Ciasto dzielimy na 2 części (będzie łatwiej wałkować). Każdą z nich rozwałkowujemy na kształt koła. Wycinamy trójkąty. U nasady nakładamy łyżeczkę powideł i zwijamy formując rogaliki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 18-20 minut (do lekkiego zezłocenia). Po upieczeniu

Walijskie Pichcenie
Drożdżowe rogaliki z nutellą 48

Bardzo lubię drożdżowe domowe wypieki. Te rogaliki robiłam na piknik klasowy za zakończenie roku szkolnego, czyli już ponad miesiąc temu. Rozeszły się jak przysłowiowe świeże bułeczki. Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej (typ 480 lub 500) 200 ml ciepłego mleka  25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych 3 łyżki cukru 80 g roztopionego masła  2 jajka szczypta(...)Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, podzielić na 5, a nawet na 6 części. Można podzielić standardowo na 4 części, ale zależało mi, by rogaliki były małe, takie na dwa kęsy. 6.  Każdą rozwałkować na koło o grubości około 5mm, nałożyć nadzienie (1/2 łyżeczki nutelli), zwinąć i uformować rogale. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć i odstawić

Kuchnia domowa Ani
SEROWE MINI FAWORKI 58

serowego jest to, że niestety są pyszne w dniu upieczenia. Nie nadają się na dłuższe przechowywanie. Na blogu znajdziecie przepis na  serowe ciasteczka ,  ciasteczka z cukrem ,  rogaliki podwójnie serowe ,  ciasteczka serowe z prażonymi jabłkami ,  ekspresowe rogaliki serowe  i jeszcze kilka innych 😉 Jak widać po ilości przepisów jestem prawdziwą fanką wypieków z ciasta serowego

Walijskie Pichcenie
Rogaliki z ciasta francuskiego 63

Rogaliki z ciasta francuskiego to przepyszna i elegancka przekąska, która sprawdzi się doskonale na każdą okazję. Są łatwe w przygotowaniu, a jednocześnie prezentują się niezwykle efektownie. Kruche i delikatne ciasto francuskie w połączeniu z kremowym serkiem, aromatyczną szynką i świeżą rukolą tworzy harmonijną kompozycję smaków, która z pewnością zachwyci Twoich gości. Te rogaliki to idealna propozycja na spotkania towarzyskie, imprezy

Kulinarna Chwila
Najlepsze przekąski na podróż samochodem – na słono i na słodko 79

dodatku wykorzystasz pozostałości z lodówki, aby się nie zmarnowały. Zobacz najlepsze przekąski na podróż samochodem w wersji na słono i na słodko. Croissanty z serkiem śmietankowym, rukolą i szynką Rogaliki możesz zrobić samodzielnie (np. z gotowego blatu ciasta francuskiego) albo kupić je w sprawdzonej piekarni. Wystarczy, że przekroisz je na pół i posmarujesz serkiem śmietankowym . Na to możesz wyłożyć szynkę(...)zwiń na dwa razy gotowy pasek i dobrze zlep brzegi. Możesz też zrobić kieszonki z ciasta francuskiego, czyli pokroić je na kwadraty i zlepić boki do środka albo uformować rogaliki. Tak przygotowane słodkie przekąski w podróż umieść w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 15 minut. Na koniec opcjonalnie posyp je cukrem. Chipsy z tortilli Masz

Rozdomowiona
Kruche rogaliki z powidłami 53

Przepis na kruche rogaliki nadziane powidłami. Ciasto jest niezwykle delikatne i kruchutkie. Składniki 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. kwaśnej śmietany 200 g masła 1 cukier wanilinowy szczypta soli Dodatkowo powidła śliwkowe Przygotowanie Z podanych składników zagnieść szybko ciasto i schładzać min. 30 minut w lodówce. Podzielić ciasto na 4 części, następnie każdą rozwałkować, pokroić w trójkąty, nałożyć powidła(...)zwijać. Piec 30-35 minut w 180°C. Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę i posypać cukrem pudrem. Autor przepisu: Katarzyna The post Kruche rogaliki z powidłami first appeared on Wasze Przepisy

Wasze Przepisy