rogaliki drożdżowe - 915 przepisów (strona:51/61)

Rogale marcińskie 92

maku niebieskiego . Gorąco polecam! Print Rogale marcińskie .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Tradycyjne rogale z bogatym nadzieniem. Pyszne! Course Ciastka Cuisine Polska Keyword ciasto drożdżowe, mak Prep Time 9 hours Cook Time 20 minutes Total Time 9 hours 20 minutes Servings 24 Calories 395 kcal Author Anna Ingredients Składniki na ciasto drożdżowo-francuskie(...)razy, za każdym razem schładzając przynajmniej 30 minut. Po ostatnim rozwałkowaniu ciasto chłodzić 5 godzin lub całą noc. Ciasto wyjmujemy z lodówki na 15 minut przed robieniem rogalików. Wykonanie nadzienia Mak i włoskie orzechy wsypać do miski i zalać gorącą woda, odstawić na 15 minut, następnie odcedzić. W maszynce do mięsa zmielić mak razem z włoskimi orzechami

SprawdzonaKuchnia.pl
Drożdżowe rogale z masą piernikowo orzechową na mleczku kokosowym 151

trochę początek szkoły osłodzić 🍭🍬 i czymś smacznym dogodzić. Na humorów 😍 poprawienie, na słodsze z nauką 📑 oswojenie, rogale swoim dzieciom 👧👦 przygotujcie i do szkoły, plecaka 💼zapakujcie.  Rogale ❤ z ciasta drożdżowego i pysznego nadzienia piernikowo orzechowego. Takie domowe są niepowtarzalne, smaczne, dla małych i dużych smakoszy idealne 👌. Nadzienie jest oryginalne, dzięki piernikom 💙 w smaku genialne. Nie ma co się smucić(...)ciasta, na prostokąty, a te po przekątnej na dwa trójkąty. Rada: ciasto po szerokości na 6 części, a po długości na 3, wielkość prostokąta  ok. 10/15 cm. Wielkość rogalików nie musi być idealna, bo po upieczeniu i tak wszystkie będą jednakowo smakować. Każdy trójkąt, zaczynając od najkrótszego boku, delikatnie zwijamy w rogalik. Ciasta nie dociskamy! Układamy na blasze wyłożonej

Moniki Smakołyki
Rogaliki półfrancuskie z nadzieniem serowym 219

Puszyste ładnie listkujące się ciasto drożdżowe, takie jak robimy do słynnych rogali a’la marcińskich i rozpływająca się w ustach masa serowa, delikatne mięciutkie, zachwycą dorosłych i dzieci, choć są czasochłonne warto je przygotować kiedy ma się czas, podałam je z filiżanką aromatycznej czarnej, aromatycznej herbaty  King of Ceylon  Sir William's Stworzyło to duet doskonały. Składniki: Ciasto(...)godziny do lodówki. Nadzienie: Twarożek ucieramy łyżką z budyniem, mielonymi migdałami, wiórkami oraz cukrem, wbijamy jajko i całość mieszamy. Ciasto wyjmujemy na 15 minut z lodówki przed robieniem rogalików, powinno się ogrzać, wtedy wałkujemy na prostokąt o średnich wymiarach 60/30 cm dzielimy na trójkąty radełkiem lub nożem zaczynającod węższego boku, smarujemy serowym nadzieniem-to nic że wypływa bokami i zawijamy

Wanilia i Kardamon
Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami 416

Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami to prosty i szybki w wykonaniu wypiek, który można przygotować z dowolnymi owocami. Kwaskowate wiśnie bardzo dobrze pasują do lekko słodkiego

Smakołyki Bereniki
Solanki i ezoteryczne spotkanie przy piekarniku 207

Małgosia z bloga  Smaki Alzacji  wymyśliła ezoteryczne spotkania przy piekarniku...no , a takie spotkania choć wirtualne ..to fajna zabawa...Małgosia zaproponowała wypiek solanek według

Moje domowe kucharzenie
DROŻDŻOWE ROGALIKI Z ORZECHOWYM NADZIENIEM 159

Oczywiście nadzienie do rogali można zrobić dowolne.  Mogą to być powidła śliwkowe, gotowa masa makowa z puszki (wersja dla zapracowanych), nutella lub np. kostki białej

Walijskie Pichcenie
Błyskawiczne kokosanki 256

Czy zdarzyło się Wam w kuchni, że przygotowując potrawy zostały Wam białka z jajek? Myślę, że odpowiedź będzie twierdząca, więc aby ich nie zmarnować możecie przygotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Co zjeść w Bari? 133

tygodniu od zakupu. Panzerotto Kolejny punkt obowiązkowy wycieczki do Bari. Panzerotto skradło nasze serca. Jedliśmy je praktycznie codziennie Co to jest? To kieszonki, bądź też pierogi z drożdżowego ciasta, smażone w głębokim tłuszczu. W ich środku znajdziecie przeróżne składniki: mozzarellę, pomidory i bazylia (wersja tradycyjna), ricottę, szynkę, salami. Panzerotti mogą być również w wersji pełnoziarnistej (i tu przyznam(...)Gelateria) kierujcie się kolejką Tam, gdzie jest długa na pewno znajdziecie dobre lody I koniecznie spróbujcie tych pistacjowych Macie jeszcze ochotę na coś słodkiego? Zjedźcie rano cornetto, czyli słodkiego rogalika z ciasta francuskiego, w pobliskim barze. Spróbujcie każdej wersji: bez dodatków, z czekoladą, czy też pysznym kremem waniliowym. Do tego wypijcie do tego pyszne capuccino i cieszcie się pięknym dniem

365 dni dookoła kuchni
Croissanty 113

croissanty robi się z ciasta francuskiego. Otóż nie do końca. Ciasto francuskie robi się bez drożdży, a do ciasta na croissanty drożdże się dodaje. Jest to tzw. ciasto drożdżowe listkowane masłem. Nieco podobne, ale jednak inne. Tylko nieco podobne. Jest wiele sposobów na przygotowanie tego ciasta, mniej lub bardziej skomplikowane. Każdy światowej klasy kucharz/cukiernik ma swój przepis wypracowany przez lata(...)Przyciąć brzegi, żeby otrzymać równy prostokąt. Ciasto pociąć ostrym nożem na trójkąty o wysokości 20 cm i podstawie 10 cm (my zrobiliśmy podstawę 15 cm). Każdy trójkąt zwinąć w rogalik, zaczynając od podstawy trójkąta. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując 5 cm odstępy. Pomiędzy rogalikami postawić miseczkę z wodą (w temperaturze pokojowej), przykryć całość ściereczką lub folią

Marder&Marder Manufacture
Co zjeść w Katanii? 184

jedne z najlepszych na świecie. Będąc na Sycylii obowiązkowo trzeba zanurzyć się w pistacjowy raj i spróbować wszystkiego co tylko z pistacjami wymyślono. A jest tego dość sporo: rogalik z kremem pistacjowym, lody pistacjowe, granita pistacjowa, makaron z pesto pistacjowym i pomidorkami koktajlowymi, pizza z pesto pistacjowym i… mogłabym tak wymieniać jeszcze długo. cornetto z nutella di pistacchio(...)letnich śniadań: granita z brioche. Granita to sycylijski mrożony deser: przygotowuje się go mieszając drobnoziarnisty lód z kawą, sokami owocowymi lub pastą migdałową albo pistacjową Natomiast brioche to słodka, drożdżowa bułeczka. Całość tworzy przepyszny, śniadaniowy duet Pizza Włochy to pizza być musi. W Katanii polecam Wam spróbować lokalnej specjalności jaką jest Pizzoli. To tak naprawdę tradycyjna pizza, która jest przykryta

365 dni dookoła kuchni
Rogale z białym makiem-świętomarcińskie 180

Tradycyjne rogale z ciasta drożdżowego półfrancuskiego-mięciutkie z warstwą pełną białego maku, orzechów, mielonych migdałów i skórki pomarańczowej, choć u nas nie ma tej tradycji ja pokusiłam się o zrobienie swojej wersji, zredukowałam troszkę ilość masła,  bo w oryginale wg mnie było go stanowczo za dużo, te rozpływają się wręcz w ustach, choć ciasto zrobiło mi trochę psikusa albo(...)być zwarta ale jednocześnie dająca lekko rozprowadzić się na cieście-jej gęstość możemy regulować poprzez dodanie śmietanki lub mielonych migdałów. Ciasto wyjmujemy na 15 minut z lodówki przed robieniem rogalików, powinno się ogrzać, wtedy wałujemy na prostokąt o średnich wymiarach 60/30 cm –przyznam szczerze że nie mierzyłam z linijką w ręku ważne żeby ciasto miało około ½ cm grubości i był

Wanilia i Kardamon
Jagodzianki w wersji mini 165

W sezonie na czarne jagody w moim domu nie może zabraknąć drożdżówek z tymi owocami. Zawsze jednak przeraża mnie wielkość klasycznych jagodzianek, więc dziś postanowiłam zrobić

Weekendy w domu i ogrodzie
rogale marcinskie 108

Ciasto: 1 szklanka cieplego mleka 1 lyzka suchych drozdzy 1 jajko 1/2 lyzeczki ekstraktu z wanilii 3 1/2 szklanki maki 3 lyzki cukru szczypta soli 225g

w mojej kuchni
Rogale Świętomarcińskie - Krok Po Kroku 546

Rogale wyszły przecudownie pyszne chociaż wymagają od nas trochę wysiłku i pracy. Z ciekawości zważyłam kilka rogali i mogę się pochwalić że waga wahała się od

Gotowanie...to proste !
Rogale marcińskie wg Aleex 146

Kolejna rocznica odzyskania przez Polskę niepodległości. Na ulicach, mimo niesprzyjającej pogody, pełno ludzi, choć w moim miasteczku nie jest tłoczno. Oficjalne obchody już się zakończyły. My

W mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania