rogaliki drożdżowe - 915 przepisów (strona:44/61)

Mini drożdżówki kokosanki (ok. 70 szt.) 428

Ciasto drożdżowe masą kokosową z dodatkiem wanilii i mleczka kokosowego wysmarowałam,  w mini roladki je poskręcałam. Wierzch jajkiem posmarowałam i cukrem trzcinowym posypałam.  Po upieczeniu wyszły znakomicie i smakowały  wyśmienicie. W pierwszej wersji, na kształt rogalików miałam je przygotować, ale jeszcze trzeba było obiad gotować,  więc ciasto w całości rozwałkowałam, a wierzch nadzieniem posmarowałam

Moniki Smakołyki
DROŻDŻE (świeże, suszone, instant) 127

stosować do wszystkich rodzajów ciast zarówno tych serwowanych na słodko (chałek, bułek, rogalików, drożdżówek) jak i na słono (np. pizzy, ciabatty, chleba, precli) i wielu wielu innych. Jednak doświadczeni, profesjonalni cukiernicy zalecają użycie drożdży świeżych - zapewniają one ciastu lepszy bardziej intensywny aromat. Ja osobiście rzadko robię ciasta drożdżowe, gdyż jestem miłośniczka ciast ucieranych. Jednak, gdy robię już ciasta drożdżowe zawsze

Ciastka - domowe słodkości
Moje trzy tegoroczne świąteczne wypieki 247

tego przepisu, jednak zamroziłam i za późno wyjęłam. Zamierzam zrobić z niego rogaliki, zamrożone ciasto kruche może bowiem poleżakować w zamrażalniku nawet kilka tygodni. Nie wiem, jak pani Dorocie wyszedł tak równy sernik, mój rósł niesamowicie i mocno popękał. Widać nierówności mimo polewy. Ale i tak pyszny. Drożdżowe strucle makowe z jabłkiem prażonym, na podstawie przepisu na makowiec zawijany

Anioszek w kuchni
Rogaliki drożdżowe z marmoladą. 137

kilka przepisów na rogaliki, ale te robię najczęściej. Według mnie są najlepsze. Mięciutkie i delikatne. Są smaczne i miękkie nawet na drugi dzień. Muszą być pyszne, bo nasza kotka ukradła jednego, a ona jest bardzo wybredna, jeśli chodzi o jedzenie :) Trzy światy z tą Lajlą, albo śpi, albo psoci. Składniki: 3 i 1/2 szklanki maki tortowej 80 g. drożdży(...)przesiać mąkę, dodać zaczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać, na koniec dodać roztopione i przestudzone masło. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na cztery części. Każdą część rozwałkować w kształt koła i podzielić na osiem części. Na brzegu każdej części ułożyć marmoladę. Następnie zwinąć ciasno w rogaliki. Tak przygotowane rogale ułożyć

Agusiowe smakołyki
Krucho-drożdżowe zawijańce z marmoladą 136

Dzisiaj coś dla łakomczuchów, albo dla tych, co to od wielkiego dzwonu chcą zjeść coś naprawdę dobrego. Dzisiaj pyszne krucho-drożdżowe zawijańce. Mogą być z dżemem

Mieszam w Garnku
Puszyste rogale śniadaniowe 328

Cześć! Te rogaliki upiekłam na dzisiejsze śniadanie. Zanim przejdę to tego jakich użyłam składników i jak je zrobiłam, to wspomnę o cieście. Ciasto na te rogale jest rewelacyjne w dotyku. Puszyste i aksamitne. Wyrabia się je z prawdziwą przyjemnością. Po wyciągnięciu z piekarnika tak samo zachowuje swoje atuty.  Z racji, że to ciasto drożdżowe potrzebuje ciepła by mogło wyrosnąć(...)wyrośnięcia. Po tym czasie wyrobiłam ciasto ponownie i podzieliłam na 2 części. Każdy kawałek rozwałkowałam i dzieliłam na 8 trójkątów. Każdy trójkąt smarowałam marmoladą i zwijałam w rogalik. Wykładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdego rogala smarowałam rozkłóconym jajkiem z mlekiem. Piekłam 15-20 minut w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni

Pieprzyć z Fantazją
Maślane rogaliki śniadaniowe 193

punkt 2). DODATKOWO: Mąka pszenna do podsypania stolnicy podczas rozwałkowywania ciasta; 4 łyżki miękkiego masła do posmarowania rozwałkowanego, wyrośniętego ciasta; 3 łyżki roztopionego masła do posmarowania po wierzchu upieczonych rogalików; Blacha z wyposażenia piekarnika lub 2 blachy o wymiarach około 23 x 33 cm; Papier do pieczenia lub masło do wysmarowania blach. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka(...)ciasta drożdżowego (w przypadku użycia miksera) i miksując na najniższych obrotach, do miski/misy z ciastem powoli wsypać pozostałą mąkę (2 i 1/2 szklanki mąki - patrz Uwagi do przepisu, punkt 2) i zagniatać ciasto przez około (4 - 5 minut, w przypadku miksera, lub około 10 minut w przypadku ręcznego zagniatania), aż ciasto na rogaliki będzie gładkie i elastyczne (i jednocześnie

Gospodyni Miejska
Rogale topione w wodzie 170

Rogale drożdżowe zatapiane w wodzie. W smaku rewelacja, łatwe do przygotowania. Przepis jest stary, znany i wypróbowany. Zawsze się udają i szybko znikają. Jeśli nie próbowaliście to koniecznie musicie skorzystać z przepisu i upiec. Jeśli macie ochotę na inne rogaliki to znajdziecie je w zakładce CIASTKA. Podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Składniki  (na około 45 rogalików

O kuchni z uczuciem
Rogaliki mleczno-maślane 153

tyle pochlebnych opinii od razu zrobiłam z podwójnej porcji. Ale było warto i z pewnością nie raz jeszcze je zrobię. Przy zwijaniu rogalików korzystałam z filmiku Pana Tomasza Klimczaka. Rogaliki podane na talerzu z kolekcji Kamea z Porcelana Bogucice. Składniki: 500 g mąki pszennej Młyn Kopytowa 7 g suszonych drożdży 65 g roztopionego masła 180 ml ciepłego mleka 1 łyżka(...)jajko 2 łyżki mleka mak Przygotowanie: Do misy z miksera przesiać mąkę, dodać sól, cukier, drożdże, jajko, rozpuszczone masło i  około 180 ml mleka. Końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego- hakiem wyrobić gładkie ciasto. Wyrabiać około 8-10 minut, aż ciasto będzie sprężyste i gładkie. Wyjąć z misy. Misę oprószyć mąką i włożyć ponownie ciasto. Misę przykryć ściereczką i odstawić

Ala piecze i gotuje
Czy warto cierpieć dla miłości? - pomyślmy o tym i porozmawiajmy przy maślanych rogalikach 126

dodatkami takimi jak dżemy lub wytrawnie z wędliną lub serami. Rogaliki przyjemnie szeleszczą w zębach skórką i pieszczą podniebienie miękkim wnętrzem. Jemy sobie i gadamy o tym i tamtym i patrząc na moje dzieci zastanawiam się, jakie oni mieliby zdanie na temat tegorocznego tematu maturalnego. Smacznego! #rogale #rogalemaslane #sniadanie #drozdzowe #rogaledrozdzowe #itbmtt

I tu będę miała takie te
PUCHATE ROGALIKI Z JABŁKOWO-ORZECHOWYM ŚRODKIEM 182

Mięciutkie, lekko słodkie z pysznym jabłkowo-orzechowo-cynamonowym nadzieniem :) Nie można się oprzeć, zjesz jednego i automatycznie ręka sięga po kolejnego ... takie są te rogaliki ... Składniki

Walijskie Pichcenie
Otrebowe rogaliki z oregano 128

mąki i pozostawiamy na 15 minut. Miksujemy mąkę, rozczyn drożdżowy, sól, oregano, oliwę i resztę wody na gładkie ciasto. Zagniatamy elastyczne ciasto. Odkładamy na około 30minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego trójkąty, które następnie zwijamy zaczynając od podstawy trójkąta ku szczytowi. Zwinięte rogaliki formujemy na półokrągło. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy prze 15 minut

Pyry na Gaz
Rogaliki śniadaniowe 80

Czas czytania: 2 min Kawa, domowe dżemy i świeżutkie pachnące własnoręcznie przygotowane rogaliki przyznacie, że to idealne śniadanie! Przygotowanie ciasta uprościłam do minimum, wszystkie składniki na

SprawdzonaKuchnia.pl
Paszteciki drożdżowe ze szpinakiem 180

tych kupnych. Ciasto to kwestia gustu, mnie bardziej odpowiada drożdżowe niż francuskie. Należy pamiętać, żeby farsz był naprawdę mocno doprawiony, inaczej wypiek będzie nijaki, sam szpinak mdły i bez wyrazu. Rzecz jasna, paszteciki najlepiej smakują ciepłe, choć zimne też są niczego sobie. Kształt pasztecików oczywiście jest dowolny, wybrałam takie ozdobne rogaliki, które szybko się robi i wykorzystuje się całe cisto

Wrzosowa Polana
Serowe pączki – błyskawiczny przepis 196

Wielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek pora zatem przygotować domowe pączki. Jeśli nie macie czasu i siły na wyrabianie ciasta skorzystajcie z przepisu na serowe pączki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania