rogaliki drożdżowe - 915 przepisów (strona:44/61)

Krucho-drożdżowe zawijańce z marmoladą 160

Dzisiaj coś dla łakomczuchów, albo dla tych, co to od wielkiego dzwonu chcą zjeść coś naprawdę dobrego. Dzisiaj pyszne krucho-drożdżowe zawijańce. Mogą być z dżemem

Mieszam w Garnku
Puszyste rogale śniadaniowe 351

Cześć! Te rogaliki upiekłam na dzisiejsze śniadanie. Zanim przejdę to tego jakich użyłam składników i jak je zrobiłam, to wspomnę o cieście. Ciasto na te rogale jest rewelacyjne w dotyku. Puszyste i aksamitne. Wyrabia się je z prawdziwą przyjemnością. Po wyciągnięciu z piekarnika tak samo zachowuje swoje atuty.  Z racji, że to ciasto drożdżowe potrzebuje ciepła by mogło wyrosnąć(...)wyrośnięcia. Po tym czasie wyrobiłam ciasto ponownie i podzieliłam na 2 części. Każdy kawałek rozwałkowałam i dzieliłam na 8 trójkątów. Każdy trójkąt smarowałam marmoladą i zwijałam w rogalik. Wykładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdego rogala smarowałam rozkłóconym jajkiem z mlekiem. Piekłam 15-20 minut w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni

Pieprzyć z Fantazją
Maślane rogaliki śniadaniowe 221

punkt 2). DODATKOWO: Mąka pszenna do podsypania stolnicy podczas rozwałkowywania ciasta; 4 łyżki miękkiego masła do posmarowania rozwałkowanego, wyrośniętego ciasta; 3 łyżki roztopionego masła do posmarowania po wierzchu upieczonych rogalików; Blacha z wyposażenia piekarnika lub 2 blachy o wymiarach około 23 x 33 cm; Papier do pieczenia lub masło do wysmarowania blach. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka(...)ciasta drożdżowego (w przypadku użycia miksera) i miksując na najniższych obrotach, do miski/misy z ciastem powoli wsypać pozostałą mąkę (2 i 1/2 szklanki mąki - patrz Uwagi do przepisu, punkt 2) i zagniatać ciasto przez około (4 - 5 minut, w przypadku miksera, lub około 10 minut w przypadku ręcznego zagniatania), aż ciasto na rogaliki będzie gładkie i elastyczne (i jednocześnie

Gospodyni Miejska
Rogale topione w wodzie 204

Rogale drożdżowe zatapiane w wodzie. W smaku rewelacja, łatwe do przygotowania. Przepis jest stary, znany i wypróbowany. Zawsze się udają i szybko znikają. Jeśli nie próbowaliście to koniecznie musicie skorzystać z przepisu i upiec. Jeśli macie ochotę na inne rogaliki to znajdziecie je w zakładce CIASTKA. Podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Składniki  (na około 45 rogalików

O kuchni z uczuciem
Rogaliki mleczno-maślane 174

tyle pochlebnych opinii od razu zrobiłam z podwójnej porcji. Ale było warto i z pewnością nie raz jeszcze je zrobię. Przy zwijaniu rogalików korzystałam z filmiku Pana Tomasza Klimczaka. Rogaliki podane na talerzu z kolekcji Kamea z Porcelana Bogucice. Składniki: 500 g mąki pszennej Młyn Kopytowa 7 g suszonych drożdży 65 g roztopionego masła 180 ml ciepłego mleka 1 łyżka(...)jajko 2 łyżki mleka mak Przygotowanie: Do misy z miksera przesiać mąkę, dodać sól, cukier, drożdże, jajko, rozpuszczone masło i  około 180 ml mleka. Końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego- hakiem wyrobić gładkie ciasto. Wyrabiać około 8-10 minut, aż ciasto będzie sprężyste i gładkie. Wyjąć z misy. Misę oprószyć mąką i włożyć ponownie ciasto. Misę przykryć ściereczką i odstawić

Ala piecze i gotuje
Czy warto cierpieć dla miłości? - pomyślmy o tym i porozmawiajmy przy maślanych rogalikach 151

dodatkami takimi jak dżemy lub wytrawnie z wędliną lub serami. Rogaliki przyjemnie szeleszczą w zębach skórką i pieszczą podniebienie miękkim wnętrzem. Jemy sobie i gadamy o tym i tamtym i patrząc na moje dzieci zastanawiam się, jakie oni mieliby zdanie na temat tegorocznego tematu maturalnego. Smacznego! #rogale #rogalemaslane #sniadanie #drozdzowe #rogaledrozdzowe #itbmtt

I tu będę miała takie te
PUCHATE ROGALIKI Z JABŁKOWO-ORZECHOWYM ŚRODKIEM 212

Mięciutkie, lekko słodkie z pysznym jabłkowo-orzechowo-cynamonowym nadzieniem :) Nie można się oprzeć, zjesz jednego i automatycznie ręka sięga po kolejnego ... takie są te rogaliki ... Składniki

Walijskie Pichcenie
Otrebowe rogaliki z oregano 144

mąki i pozostawiamy na 15 minut. Miksujemy mąkę, rozczyn drożdżowy, sól, oregano, oliwę i resztę wody na gładkie ciasto. Zagniatamy elastyczne ciasto. Odkładamy na około 30minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego trójkąty, które następnie zwijamy zaczynając od podstawy trójkąta ku szczytowi. Zwinięte rogaliki formujemy na półokrągło. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy prze 15 minut

Pyry na Gaz
Rogaliki śniadaniowe 110

Czas czytania: 2 min Kawa, domowe dżemy i świeżutkie pachnące własnoręcznie przygotowane rogaliki przyznacie, że to idealne śniadanie! Przygotowanie ciasta uprościłam do minimum, wszystkie składniki na

SprawdzonaKuchnia.pl
Paszteciki drożdżowe ze szpinakiem 205

tych kupnych. Ciasto to kwestia gustu, mnie bardziej odpowiada drożdżowe niż francuskie. Należy pamiętać, żeby farsz był naprawdę mocno doprawiony, inaczej wypiek będzie nijaki, sam szpinak mdły i bez wyrazu. Rzecz jasna, paszteciki najlepiej smakują ciepłe, choć zimne też są niczego sobie. Kształt pasztecików oczywiście jest dowolny, wybrałam takie ozdobne rogaliki, które szybko się robi i wykorzystuje się całe cisto

Wrzosowa Polana
Serowe pączki – błyskawiczny przepis 228

Wielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek pora zatem przygotować domowe pączki. Jeśli nie macie czasu i siły na wyrabianie ciasta skorzystajcie z przepisu na serowe pączki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rogaliki bez nadzienia 193

siekamy z tłuszczem. Dodajemy przygotowany wcześniej zaczyn drożdżowy na śmietanie i ponownie siekamy. Wyrabiamy dłońmi ciasto, owijamy folią spożywczą i na całą noc wkladamy do zamrażarki. 2. Kolejnego dnia ciasto dzielimy na 2 części. Cieniiutko rozwałkowujemy i wycinamy okręgi od deserowego talerzyka. Każdy okrąg dzielimy na małe trójkąty, zwijamy. Rogaliki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st C przez

Kuchnia w czekoladzie
koperty z różaną konfiturą ( z ciasta topionego) 156

Kilka dni temu będąc w gościach spróbowałam pysznych rogalików z konfiturą. Bardzo mi smakowały, poprosiłam więc znajomą o przepis i dziś je upiekłam. Pierwszy raz robiłam ciasto zatapiane, wiele razy o nim słyszałam ale jakoś wcześniej się nie złożyło. Sposób przygotowania może wydawać się dziwny, w końcu każdy wie, że ciasto drożdżowe ma wyrastać w ciepłym miejscu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Szwedzkie bułeczki Lussekatter – Szafranowe kotki na dzień św. Łucji 116

Dzisiaj Szwecja świętuje. 13 grudnia to dzień przynoszącej światło Świętej Łucji. Święta Łucja była chrześcijańską męczennicą, prześladowaną za swoją wiarę. Z tej okazji w całym kraju

Moja Delicja
Ciasto duńskie. Świeże croissanty- śniadanie do łóżka 261

specjalnie pocięte na rogaliki. Okrutnie bałam się zrobić je sama bo cały czas dręczyło mnie „ile można w nim zepsuć”? Prawda jest taka, że z metodycznym podejściem do tematu – nic.   To ciasto, które pokażę dzisiaj, od francuskiego różni się i składem i konsystencją – jest puszyste ale jest i jednocześnie kruche, składa się bowiem z ciasta drożdżowego i masła. Prawdę(...)wymiar około 15 na 20cm. Możecie je ładnie przyciąć, odcięte kawałki dowałkować na wierzch. Moje nie było przy składaniu i wałkowaniu tak eleganckie (obrazki się powiększają, kliknijcie). Wyjmujemy ciasto drożdżowe z lodówki i wałkujemy je na lekko podsypanej stolnicy na duży prostokąt, około 30 na 40cm. Kładziemy pośrodku ciasta wywałkowane wcześniej, schłodzone masło, a ciasto składamy jak list – najpierw zakładamy

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania