rogaliki drożdżowe - 915 przepisów (strona:45/61)

Rogaliki bez nadzienia 163

siekamy z tłuszczem. Dodajemy przygotowany wcześniej zaczyn drożdżowy na śmietanie i ponownie siekamy. Wyrabiamy dłońmi ciasto, owijamy folią spożywczą i na całą noc wkladamy do zamrażarki. 2. Kolejnego dnia ciasto dzielimy na 2 części. Cieniiutko rozwałkowujemy i wycinamy okręgi od deserowego talerzyka. Każdy okrąg dzielimy na małe trójkąty, zwijamy. Rogaliki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st C przez

Kuchnia w czekoladzie
koperty z różaną konfiturą ( z ciasta topionego) 126

Kilka dni temu będąc w gościach spróbowałam pysznych rogalików z konfiturą. Bardzo mi smakowały, poprosiłam więc znajomą o przepis i dziś je upiekłam. Pierwszy raz robiłam ciasto zatapiane, wiele razy o nim słyszałam ale jakoś wcześniej się nie złożyło. Sposób przygotowania może wydawać się dziwny, w końcu każdy wie, że ciasto drożdżowe ma wyrastać w ciepłym miejscu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Szwedzkie bułeczki Lussekatter – Szafranowe kotki na dzień św. Łucji 92

Dzisiaj Szwecja świętuje. 13 grudnia to dzień przynoszącej światło Świętej Łucji. Święta Łucja była chrześcijańską męczennicą, prześladowaną za swoją wiarę. Z tej okazji w całym kraju

Moja Delicja
Ciasto duńskie. Świeże croissanty- śniadanie do łóżka 237

specjalnie pocięte na rogaliki. Okrutnie bałam się zrobić je sama bo cały czas dręczyło mnie „ile można w nim zepsuć”? Prawda jest taka, że z metodycznym podejściem do tematu – nic.   To ciasto, które pokażę dzisiaj, od francuskiego różni się i składem i konsystencją – jest puszyste ale jest i jednocześnie kruche, składa się bowiem z ciasta drożdżowego i masła. Prawdę(...)wymiar około 15 na 20cm. Możecie je ładnie przyciąć, odcięte kawałki dowałkować na wierzch. Moje nie było przy składaniu i wałkowaniu tak eleganckie (obrazki się powiększają, kliknijcie). Wyjmujemy ciasto drożdżowe z lodówki i wałkujemy je na lekko podsypanej stolnicy na duży prostokąt, około 30 na 40cm. Kładziemy pośrodku ciasta wywałkowane wcześniej, schłodzone masło, a ciasto składamy jak list – najpierw zakładamy

Karo in the Kitchen
PUCHATE ROGALIKI Z JABŁKOWO-ORZECHOWYM ŚRODKIEM 230

Mięciutkie, lekko słodkie (bo takie lubię najbardziej)  z pysznym jabłkowo-orzechowo-cynamonowym nadzieniem :) Nie można się oprzeć, zjesz jednego i automatycznie ręka  sięga po

Walijskie Pichcenie
Bułeczki kajzerkowe 91

Od jakiegoś czasu obserwuję "modę" na domowe pieczywo - czy to chleb z wielorakimi dodatkami lub bez, czy to bułki zwykłe, słodkie lub z nadzieniem, czy to

Kolorowy Przepisownik
Maślane rogaliki 135

piekę dla nich wypieki może nie najzdrowsze, ale smaczne, pełne zwykłej mąki pszennej, masła, jajek i mleka. Takie właśnie są Rogaliki maślane, upieczone z myślą o mężu i synku. Rogaliki są puszyste, mięciutkie, maślane, na drugi dzień również są smaczne. Składniki na 8 dużych rogali: 400-450 g mąki pszennej (u mnie mąka z Lubelli, Luksusowa) 1 łyżeczka soli(...)być, nie należy zbytnio podsypywać mąką, bo wyjdzie zbyt twarde i suche, ja podczas wyrabiania podsypałam 50 g. Ja ciasto wyrabiam w robocie planetarnym hakiem do drożdżowego. Ciasto odstawić do podwojenia objętości, przykryte folią spożywczą, może to zająć od 1 godziny do 2,5 godziny. Gdy ciasto podwoi objętość, wyłożyć na blat wysypany mąką. podzielić na dwie części. Z każdej

moj przepis na
Maślane rogaliki 187

piekę dla nich wypieki może nie najzdrowsze, ale smaczne, pełne zwykłej mąki pszennej, masła, jajek i mleka. Takie właśnie są Rogaliki maślane, upieczone z myślą o mężu i synku. Rogaliki są puszyste, mięciutkie, maślane, na drugi dzień również są smaczne. Składniki na 8 dużych rogali: 400-450 g mąki pszennej (u mnie mąka z Lubelli, Luksusowa) 1 łyżeczka soli(...)być, nie należy zbytnio podsypywać mąką, bo wyjdzie zbyt twarde i suche, ja podczas wyrabiania podsypałam 50 g. Ja ciasto wyrabiam w robocie planetarnym hakiem do drożdżowego. Ciasto odstawić do podwojenia objętości, przykryte folią spożywczą, może to zająć od 1 godziny do 2,5 godziny. Gdy ciasto podwoi objętość, wyłożyć na blat wysypany mąką. podzielić na dwie części. Z każdej

moj przepis na
Drożdżowe rogaliki z czekoladą 302

Pogoda za oknem nijaka, wczoraj cały dzień deszcz padał aż się człowiekowi nic robić nie chciało... By troszkę sobie i Wam również rozchmurzyć ten ponury czas

Kuchnia w czekoladzie
Rogale marcińskie na bogato, w wersji mini 175

świeżych drożdży lub 14 g sypkich (1łyżka) ·             2  jajka (1 do posmarowania rogalików) ·          łyżeczka ekstraktu z wanilii ·          3 łyżki cukru ·          szczypta soli Na lukier(...)resztą składników ( oprócz masła – dodajemy tylko 2 łyżki wcześniej roztopione ) i dodajemy gotowy zaczyn (lub suche drożdże – wsypujemy od razu). Na tym filmie można zobaczyć jak przygotować zaczyn drożdżowy. Trzeba pamiętać, żeby składniki na zaczyn odjąć z przepisu. Najłatwiej przygotować wszystkie składniki wcześniej i z nich wziąć ilość potrzebą do zaczynu. Dobrze zagniatamy ciasto, do połączenia składników

Bazując na smaku
Rogaliki krucho drożdżowe 106

Po dłużej przerwie, w końcu jakiś czas temu odważyliśmy się odwiedzić moich Rodziców. Nie dość, że czekał na nas pyszny rosół z domowym makaronem, to Mamcia

Kuchnia w czekoladzie
Strucla z rabarbarem i amarantusem 144

pizzy i moich podróżnych rogalików z marmoladą z pigwowców ;) Struclę przygotowywałam dla moich Koleżanek i Kolegów z pracy. Miała być jedna z rabarbarem, ale przypomniałam sobie, że wśród nich jest ktoś, kto nie znosi rabarbaru. Stąd pomysł na drugą - z  brzoskwinią i jabłkiem. Strucla z rabarbarem i amarantusem lub brzoskwinią i jabłkiem Składniki: Ciasto drożdżowe (na dwie strucle

Weekendy w domu i ogrodzie
Krucho-drożdżowe rożki z makiem 570

Jeżeli została nam niewykorzystana wcześniej masa makowa... albo lubimy ciasteczka z dużą ilością maku - to polecam ten właśnie przepis. Są to wyjątkowo kruche, delikatne i pyszne

Świat Ciasta
Wytrawne rogaliki 152

Składniki: 35 dkg mąki 15 dkg masła 2 dkg drożdży 3/4 szklanki wody 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru nadzienie: 3 parówki 1 cebula sól, pieprz

czarrna od kuchni
Drożdżówki z dżemem 162

Kto powiedział , że np.śniadanie trzeba podać na tacy? a może być i na blaszce...a jakie zdziwienie potem ha ha..cała [ prawie cała]blaszka bułeczek

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania