rogaliki bu - 1575 przepisów (strona:30/105)

Przepis #89 Pełnoziarniste rogaliki z powidłami 164

Witajcie, w okolicach 11 listopada pojawiają się zazwyczaj w cukierniach rogaliki - głównie z białym makiem. Są smacznym ale dość kalorycznym deserem. Z tej okazji postanowiłam je nieco "odchudzić" i przygotować zdrowszą wersję rogalików. Jako nadzienia użyłam domowej roboty powideł. Ciasto powstało na bazie mąki pełnoziarnistej. Nie dodałam do nich ani grama tłuszczu. Słodki lukier zastąpiłam posypką z sezamu. Składniki(...)części. Każdą z nich rozwałowujemy na kształt koła. Nastęnie koło dzielimy tak aby wyszły trójkąty . Na każdym układamy odrobinę powideł i zwijamy zaczynając od podstawy do wierzchołka.   Każdego rogalika smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 min.   Rogaliki idealnie pasują na jesienny podwieczorek oraz jako drugie śniadanie, które

Health-Fit-Life
Rogale topione w wodzie 183

przygotowania. Przepis jest stary, znany i wypróbowany. Zawsze się udają i szybko znikają. Jeśli nie próbowaliście to koniecznie musicie skorzystać z przepisu i upiec. Jeśli macie ochotę na inne rogaliki to znajdziecie je w zakładce CIASTKA. Podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Składniki  (na około 45 rogalików) 500 g mąki pszennej +3 łyżki do podsypywania 250 g masła(...)margaryny 2 żółtka 4 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży 1 jajko do smarowania rogalików powidła śliwkowe lub inne cukier puder do oprószenia Mleko lekko zagrzać, wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać dodać lekko roztrzepane zółtka, cukier, roztopione przestudzone masło oraz wyrośnięte drożdże. Wszystko zagnieść i uformować kulę

O kuchni z uczuciem
Dyniowe rogaliki z budyniem czekoladowym 202

Październik to zdecydowanie czas dyni i dyniowych przysmaków. Zapas  dyniowego puree  zrobiony i powstał pierwszy w tym sezonie dyniowy wypiek. Upiekłam krucho-drożdżowe rogaliki z budyniem. Cudowny żółty kolor ciasta pięknie komponuje się z bardzo czekoladowym budyniem a do tego rogaliki smakują wyśmienicie. ciasto:  500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży  3 łyżki ciepłego mleka(...)odstawić do wystygnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować tworząc koło,które należy pociąć na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć porcję budyniu,zwinąć ciasno formując rogalika. Rogaliki ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Piec 20 minut w temp. 180*C,po upieczeniu wystudzić.  Puder cukier,wodę i masło utrzeć na gęsty lukier

Kolorowa kuchnia Elki
Maślane rogaliki z powidłami śliwkowymi 494

tych rogalikach mogę pisać w samych superlatywach. Są łatwe w przygotowaniu. Zawsze się udają. Mięciutkie, maślane, smaczne również na drugi dzień:).  4 i 1/2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1/2 kostki masła + 1/2 kostki masła do smarowania rogalików 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki soli opakowanie suchych drożdży (7-8g) 3 duże jajka 300g powideł śliwkowych 1. Drożdże mieszamy(...)około 1h. 2. Ciasto dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy je na kształt koła i dzielimy na 8 trójkątów. Smarujemy je roztopionym masłem. Na szerszą część nakładamy powidła i zwijamy rogaliki. Ponownie smarujemy masłem i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.  5. Rogaliki pieczemy w 200 stopniach do zarumienienia (około 10 minut). Po wyjęciu z piekarnika po raz trzeci

Szefowa kuchni
Drożdżowe rogale z masą piernikowo orzechową na mleczku kokosowym 163

ciasta, na prostokąty, a te po przekątnej na dwa trójkąty. Rada: ciasto po szerokości na 6 części, a po długości na 3, wielkość prostokąta  ok. 10/15 cm. Wielkość rogalików nie musi być idealna, bo po upieczeniu i tak wszystkie będą jednakowo smakować. Każdy trójkąt, zaczynając od najkrótszego boku, delikatnie zwijamy w rogalik. Ciasta nie dociskamy! Układamy na blasze wyłożonej(...)papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępy. Pierwszą przygotowaną blachę z rogalami, odstawiamy na ok. 15 min , żeby ciasto podrosło. Pozostałych już nie trzeba. Rada: Jeśli mamy 2 blachy, to rogaliki jedne się pieką, a kolejne w tym czasie sobie  rosną. Tuż przed pieczeniem, wierzch rogalików smarujemy roztrzepanym jajkiem. Rogale pieczemy maksymalnie 15 min w 175°C. Studzimy na kratce

Moniki Smakołyki
Rogaliki z nadzieniem malinowym 116

Bardzo szybkie w przygotowaniu, pyszne rogaliki na bazie ciasta serowego, z dodatkiem fantastycznej przyprawy do kawy i deserów, dzięki której całe mieszkanie wypełnione było wspaniałym aromatem korzennym. Robiłam je już kilka razy, ale dopiero teraz, dzięki zakamuflowaniu kilku sztuk doczekało się szybkiej sesji ( dosłownie w biegu pstryknęłam zdjęcia ). Z ręką na sercu mogę polecić te rogaliki, ponieważ warte są grzechu(...)Rogaliki z nadzieniem malinowym 250 g mąki 0,5 szklanki cukru pudru 250 g twarogu półtłustego 250 g margaryny 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia przyprawa do kawy i deserów Nadzienie maliny albo inne owoce np wiśnie Lukier sok z malin 0,5 szklanki cukru pudru Wszystkie składniki ciasta zagnieść, zawinąć w folię i schłodzić przez

Pieguskowa Kuchnia
Rogaliki z pesto, szynką i camembertem 182

Rogaliki z pesto, szynką i camembertem to efekt mojego udziału na Seebloggers. Z wielką ochotą podjęłam wyzwanie Carrefour – Carrefood Cahallenge i przygotowałam idealną przekąskę na letni wieczór, spotkanie w gronie przyjaciół czy też na imprezę. W przepisie użyłam bardzo aromatycznego pesto z przepisu prowansalskiego z serii Reflets de France. Rogaliki z pesto, szynką i camembertem ciasto francuskie pesto szynka(...)dojrzewająca ser camembert 1 jajko czarny sezam do posypania Ciasto rancuskie pokrój na trójkąty, posmaryj cienko pesto, ułóż na wierzchu szynkę i camembert pokrojonego w plasterki. Zwiń ciasno w rogalik, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem. Piecz przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. ( z termoobiegiem 200 st.). Artykuł Rogaliki z pesto, szynką i camembertem pochodzi

Pieguskowa Kuchnia
ROGALIKI KRUCHO - DROŻDŻOWE 159

Najpyszniejsze rogaliki jakie do tej pory zrobiłam,znikają bardzo szybko mimo,że wychodzi ich mnóstwo. Zrobiłam je na życzenie mojej siostrzenicy,która dzielnie mi pomagała. Przepis rodzinny. Składniki:   1 kg mąki pszennej 50 dag masła ( ewentualnie margaryny) 10 dag drożdży 4 jajka 5 łyżek kwaśnej śmietany 5 łyżek cukru 1/2 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka soli twarda marmolada bądź(...)Odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość ciasto wałkujemy,wykrawamy okrąg (najlepiej dużym talerzem),następnie kroimy na trójkąty,kładziemy na nie marmoladę i zwijamy w rogaliki. Rogaliki ułożyć na blasze do pieczenia,smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy ok 20-30 min w 180 st.C. Gdy rogaliki przestygną posypujemy je cukrem pudrem

Niespełnione zdolności kulinarne
Rogaliki trzyskładnikowe. 143

Pyszne kruche rogaliki, do zrobienia których potrzebujemy tylko trzech składników. Wystarczy zagnieść ciasto i włożyć do lodówki. Po godzince zawijacie już rogaliki. Nadziewać możecie według uznania. Co kto lubi. Tym razem zrobiłam z czekośliwką, ale pyszne są z nutellą, z zasmażanymi jabłkami, z różnego rodzaju dżemami. Za każdym razem mogą być inne. Składniki: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny(...)wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować i podzielić na 8 trójkątów. Na szerokim brzegu ułożyć nadzienie i zawijać rogaliki. Gotowe rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem

Agusiowe smakołyki
Przepis # 25 Jaglane rogaliki z musem jabłkowym 141

zdrowie i wygląd postanowiłam gotowe słodycze zastępować tymi zrobionymi własnoręcznie. Szukam zamienników by eliminować produkty, które niezbyt sprzyjają naszemu ciału. Będąc na zakupach przy ladzie zauważyłam uwielbiane przeze mnie rogaliki (oj pamiętam ich pyszny smak). Staram się unikać mąki pszennej w swojej diecie dlatego postanowiłam przygotować rogaliki z mąki jaglanej z domieszką mąki owsianej oraz nadzieniem jabłkowym - według mnie idealne(...)masa. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 h. Po tym czasie urywamy po kawałku ciasta i delikatnie rozwałkujemy. Wycinamy trójkąty. Na każdym układamy odrobinę musu jabłkowego i zawijamy tworząc rogalik. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 18-20 minut. Rogaliki idealnie pasują polane gorzką czekoladą. Smacznego

Health-Fit-Life
Rogaliki drożdżowe z dżemem agrestowym. 313

Witajcie Kochani! Dziś zapraszam Was na pyszne, mięciutkie, puszyste rogaliki drożdżowe nadzianie dżemem agrestowym. Rogale są pyszne, a dżem agrestowy przełamuje słodycz bułeczek nadając im wyjątkowego smaku. Jeśli nie macie dżemu agrestowego możecie go zastąpić długo smażonym dżemem wiśniowym (przepis znajdziecie  tutaj ), niemniej jednak, w związku ze zbliżającym się sezonem na agrest, namawiam do przygotowania dżemu właśnie z tych(...)nieco zapomnianych owoców (przepis wkrótce). Rogaliki drożdżowe z dżemem agrestowym: 400 g mąki pszennej tortowej (dobrej jakości) 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka cukru 20 g świeżych drożdży 1/3 szklanki letniej śmietanki 30% 5 żółtek (lub 2 duże jajka) 4 łyżki  domowego cukru waniliowego  lub cukru 125 g roztopionego, letniego masła 1 słoiczek dżemu agrestowego 1 jajko

Rozpustne gotowanie
Rogaliki z marmoladą pigwową 183

Któż z nas nie lubi rogalików? Pamiętam, że mama piekła je z różą. Ja wybrałam na nadzienie marmoladę z pigwy, a wierzch posypałam brązowym cukrem. Polecam Wam również mój starszy przepis na rogaliki z nadzieniem orzechowym. Z ciastem świetnie się pracuje, rogaliki podczas pieczenia rosną. Ciasto: 500 g mąki (najlepiej krupczatki) 150 g miękkiego masła łyżka ekstraktu z wanilii(...)Każde koło przeciąć na 8 części (trójkątów). Na nakładać na szerszym brzegu po pół łyżeczki marmolady. Zwijać tak, aby wierzchołek trójkąta wypadł na wierzchu i odwrócony był do środka rogalika. Gdyby rogi ciasta nie chciały się przykleić (ze względu na mąkę do podsypywania, proponuję skleić je rozkłóconym białkiem. Ułożyć na posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem blasze, zostawić przykryte w temperaturze

Czerwień i błękit
Mięsne rogaliki z kładzionymi kluskami i brokułem w sosie koperkowym – danie z patelni 187

Zastanawiasz się, czy jest możliwość zrobienia dania, które mimo, że powstało na jednej patelni wygląda bardzo efektownie? Zapraszam Cię do zapoznania się z przepisem na mięsne roladki w kształcie rogalików z kładzionymi kluskami, brokułem i sosem koperkowym // Składniki: mała podwójna pierś z kurczaka lub duża pojedyncza 50 g mozzarelli 1 cebula 1/2 brokuła 2 jajka 5 łyżek wody(...)sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek, bazylia, curry, słodka papryka Sposób przygotowania: Z piersi z kurczaka robimy filety jak na kotlety schabowe, jednak kroimy je na trójkąty (jak ciasto na rogaliki). Mięso przyprawiamy i zwijamy z niego rogaliki, dając do środka pokrojony w paski ser mozzarella. Cebulę kroimy i podsmażamy na patelni, doprawiając solą i curry. Kiedy jest już zeszklona, dolewamy

Via Gusto
ROGALIKI DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI, SEREM LUB KREMEM CZEKOLADOWYM 175

rogaliki przygotowywało się w moim rodzinnym domu od zawsze. Pamiętam je jeszcze z dzieciństwa, cieplutkie, wyjęte prosto z pieca. Moja mam robiła je zwykle z jabłkami, ja je nieco modyfikuje i dodaję krem czekoladowy, typu nutella, albo ser biały. Ja je zawsze robię na trzy sposoby, aby urozmaicić domownikom smaki :)  Jeśli nie ma u ciebie za wielu zjadaczy słodkich(...)wypieków, to zrób rogaliki z połowy porcji. Spokojnie starczą na 2-3 dni, bo i tak wychodzi ich mnóstwo ;) SKŁADNIKI: 1 kg mąki 2 masła ( z lodówki) 2 jajka 1 śmietana (mała 0,25 l) szczypta soli 10 dag drożdży 3-4 łyżki cukru 8 dużych jabłek/ inne nadzienie – masło orzechowe, ser biały * WYKONANIE: Mąkę przesiać, dodać całe

Calzonella.com