słabość do ciast drożdżowych wiecie od dawna, a największą moją słabostką są rogaliki. Po prostu je uwielbiam, czy to kruche, czy puszyste, z owocami, z dżemem, czy budyniem. Robię je bardzo często i ciągle z nimi eksperymentuję. Dziś na przykład mam dla Was szybkie w przygotowaniu, prawie bez cukru i bez wyrastania rogaliki krucho drożdżowe. Częstujcie się przepisem :) Składniki(...)ładnie połączą. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze części. Każdą rozwałkowujemy na koło i kroimy na mniej więcej równe trójkąty. Przy brzegu kładziemy po łyżeczce nadzienia, zwijamy formując kształt rogalików. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 st. C i pieczemy ok 15 minut na złoty kolor
Cynamonowe szczęściedrożdże, jajko, sól oraz pozostałe letnie mleko i mieszamy. Pod koniec dodajemy olej i zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na 2 lub 4 części (w zależności jakiej wielkości chcemy uzyskać rogaliki). Każdą rozwałkowujemy na okrągły placek i dzielimy na 8 trójkątów. Na każdy nakładamy po troszkę nadzienia i zwijamy w rogalika. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem
Domowy Smak JedzeniaProste i szybkie rogaliki z ciasta krucho – drożdżowego, zawinięte z nutellą. Ciasta się nie wyrabia, nie odstawia do wyrośnięcia, więc jak na ciasto z dodatkiem drożdży robi się je błyskawicznie. Jest miękkie i lekko sypkie, jak ciasto kruche, słodyczy głównie nadaje mu krem czekoladowy. 3 szklanki mąki pszennej szczypta soli 4 żółtka 200 g śmietany 18% 50 g drożdży(...)świeżych 1/4 szklanki cukru 100 g masła około 1/2 szklanki kremu czekoladowego np nutelli 1 żółtko do smarowania rogalików Drożdże zasypać cukrem i rozetrzeć, aż staną się płynne. Wlać do przesianej mąki, dodając sól, rozmącone żółtka, śmietanę i rozpuszczone przestudzone masło. Wszystko wymieszać zagniatając jednolite ciasto, ale nie trzeba długo wyrabiać, ani odstawiać do wyrośnięcia. Jedynie można je odłożyć
https:KKuchniaMniamJakiś czas temu robiłam rogaliki trzy składnikowe ze śmietaną.Tak bardzo zasmakowały mojej rodzinie, że postanowiłam zrobić je jeszcze raz lecz tym razem zrobiłam z jogurtem. Składniki: mąka pszenna tym 500 Kłos Pol 3 szklanki masło 350 g jogurt naturalny 250 g Dodatkowo: jajo galaretka cytrynowa dżem marakuja ( sama robiłam) Wykonanie: Na stolnice wsypałam przesianą mąkę, dodałam posiekane masło(...)się kleiło.Wałkowałam kształt kwadratu i kroiłam w prostokątne paski potem jeszcze na pół. Na jednej części kładłam dżem a drogą cześć nożem kroiłam na paseczki i zwijałam. Przełożyłam rogaliki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowałam je jajem. Posypałam cytrynową galaretką i do pieca. Piekłam 25 minut w 180 stopniach.Takie rogaliki już nie potrzebują cukru skoro wcześniej zostały
Różowa kuchniaSzczerze mówiąc to nie przepadam za makowcem, dlatego wymyśliłam dla niego tą alternatywę, która jest równie smaczna. Rogaliki z trzech składników pojawiały się już na kilku blogach więc postanowiłam je wypróbować. Stwierdziłam, że nadzienie makowe będzie do nich idealne, do tego daktyle, bo akurat miałam i czekoladowe ganache, na które przepis można znaleźć tutaj . Składniki Ciasto: 1 szklanka(...)godziny do lodówki. Mak zmielić 3 razy przez maszynkę, włożyć do rondla i gotować z łyżką masła i miodem. Pokroić drobno daktyle i dodać do masy makowej. Ciasto na rogaliki rozwałkować i wykrajać trójkąty, nakładać masę makową łyżką i zawijać rogaliki. Ułożyć rogaliki na blaszce wyłożonej pergaminem i piec około 15 - 20 minut w temperaturze 190 stopni do zrumienienia
Delusional TrineŻYCZENIA ZDROWIA, SZCZĘŚCIA I WSZELKIEJ POMYŚLNOŚCI. NIECH MAGIA ŚWIĄT ZJEDNOCZY WAS PRZY JEDNYM STOLE, ABYŚCIE MOGLI WSPÓLNIE, Z RADOŚCIĄ PRZYWITAĆ NARODZINY DZIECIĄTKA. Do życzeń załączam przepis na niezawodne kruche rogaliki ze słodkim nadzieniem. Jest to kompilacja przepisów na kruche rogaliki z marmoladą lub masą makową , oraz na drożdżową struclę rumowo-orzechową . SKŁADNIKI NA 32 SZTUKI: 3 szklanki mąki pszennej(...)rozwałkować na okrągły placek o średnicy ok. 30 cm. Placki pokroić na 8 trójkątów. Na podstawie każdego trójkąta rozsmarować po łyżeczce masy orzechowej i od tej strony zwinąć, formując rogalik. Przy sklejaniu końcówkę trójkąta warto posmarować kropelką wody. Rogaliki ułożyć na wyłożonej papierem blaszce, w ten sposób, aby ostry koniec trójkąta znalazł się pod spodem. Wierzch posmarować jajkiem rozmąconym
Kuchenne zapiski EdytyBardzo kruche rogaliki wręcz rozsypują się w buzi. Zrobienie ich nie trwa długa ale też za długo na talerzu nie leżą. Znikają w szybkim tempie. Składniki: 350 g mąki pszennej 240 g masła 160 g orzechów włoskich mielonych 80 g cukru pudru 2 żółtka polewa czekoladowa do roztapiania Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki umieścić(...)włożyć na około 1 godzinę do lodówki. Z ciasta odrywać po kawałku, uformować wałek grubości około 1 cm i pokroić w 4 cm kawałki. Z każdego kawałka uformować rogalik. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni około 15-18 minut. Po wyjęciu zostawić na blaszce i ostrożnie zdejmować bo rogaliki są bardzo kruche
Ala piecze i gotujeKruche rogaliki z masą makową to pomysł na słodką przekąskę. Rogaliki są idealnie do podjadania - kruche, słodkie i maślane w smaku. Spokojnie możecie przygotować je kilka dni przed podaniem, ponieważ ciasto kruche z dnia na dzień jest coraz lepsze :) Składniki na około 35 sztuk: kruche ciasto 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (340 g) 1 kostka zimnego masła(...)części. Każdą część dosyć cienko rozwałkować na omączonym blacie. Każdy rozwałkowany kawałek podzielić na 8 części i wyciąć koło. Na najszerszy bok nałożyć czubatą łyżeczkę masy makowej. Uformować rogaliki. Przełożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Piec około 20-25 minut w 195ºC (do zarumienienia). Na sam koniec, rogaliki polać lukrem (najlepiej przygotować gęsty lukier). Pomysł na przepis STĄD
Ugotowaćsuper mięciutkie i tą miękkość utrzymują bardzo długo, dlatego często lubię je piec :) Składniki na 25-35 rogalików: 300 - 350 gr mąki pszennej 30 gr drożdży świeżych żółtko (białko do posmarowania ) parę kropel esencji pomarańczowej lub waniliowej ( nie koniecznie ) 3/4 szklanki letniego mleka szczypta soli 1/4 szkl cukru + 1 łyżka 50 gr masła lub margaryny marmolada różana bądź pigwowa(...)talerz np. obiadowy i odrysowujemy koło. Koło dzielimy na 8 części. Na każdy trójkąt nakładamy po odrobinie nadzienia (małej łyżeczce) i zawijamy tak aby koniec był zawsze na spodzie rogalika. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do napuszenia na około 15-20 min. ( ja zazwyczaj zanim zrobię drugą blaszkę rogalików to ta pierwsza jest już gotowa
Gotowanie...to proste !Składniki: 1 kg mąki 5 dkg drożdży 1 szklanka gęstej śmietany lub kwaśnego mleka 2 kostki margaryny rodzynki lub powidła cukier do obtoczenia rogalików Sposób przygotowania: Margarynę posiekać z mąką, drożdżami, dodać śmietanę. Zarobić ciasto. Rozwałkować. Wykrawać małe trójkąty, przy ich podstawie nakładać rodzynki lub powidła, zawinąć, formować rogaliki. Wierzch każdego rogalika umoczyć w roztrzepanym jajku a następnie obtoczyć
Przepisy kulinarne babci Antoninyprzede wszystkim z dbałością o miłą, rodzinną atmosferę podczas spotkań przy gorącej kawie, herbacie i domowych, pachnących wypiekach :) Orkiszowe rogale z białym makiem i bakaliami (bez cukru) 16 rogalików Ciasto na rogale: 1 szklanka letniego mleka 30 g świeżych drożdży 1 jajko pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 2,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej(...)rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Nadzienie: 300 g białego maku 1 szklanka mleka 100 g mielonych migdałów 75 g mielonych orzechów włoskich 200 g suszonych daktyli bez pestek 100 g suszonych fig 3 łyżki ksylitolu
FitKotPyszne i puszyste... nadziane marmoladą. Rogaliki wychodzą bardzo delikatne i mięciutkie. Idealne zarówno pierwszego, jak i drugiego dnia po upieczeniu :) Składniki: Mąka 600g Świeże drożdże 40g, śmietana 18% 220ml mleko 1 szkl. jajka 2 szt, cukier 100g masło (roztopione) 80g szczypta soli + marmolada/powidła + jajko do posmarowania W letnim mleku rozpuszczamy drożdże Dodajemy 2 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki(...)tyle żeby móc uformować z niego kulę.Przykrywamy folią i zostawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części (wtedy wyjdą nam rogaliki jak na zdjęciu ok 13cm dług.) można zrobić mniejsze dzieląc na 3, lub całkiem malutkie na 4. Każdą część rozwałkowujemy na cienki, okrągły placek i każdy kroimy na cienkie trójkąty
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...Pyszne i puszyste... nadziane marmoladą. Rogaliki wychodzą bardzo delikatne i mięciutkie. Idealne zarówno pierwszego, jak i drugiego dnia po upieczeniu :) Składniki: Mąka 600g Świeże drożdże 40g, śmietana 18% 220ml mleko 1 szkl. jajka 2 szt, cukier 100g masło (roztopione) 80g szczypta soli + marmolada/powidła + jajko do posmarowania W letnim mleku rozpuszczamy drożdże Dodajemy 2 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki(...)tyle żeby móc uformować z niego kulę.Przykrywamy folią i zostawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części (wtedy wyjdą nam rogaliki jak na zdjęciu ok 13cm dług.) można zrobić mniejsze dzieląc na 3, lub całkiem malutkie na 4. Każdą część rozwałkowujemy na cienki, okrągły placek i każdy kroimy na cienkie trójkąty
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...końcu mi się udało po letniej przerwie wziąć udział w "Wypiekanie na śniadanie" . Tym razem jest propozycja na rogaliki dyniowe z orzechami jednak ze względu na to, że nie miałam musu z dyni a przepis można modyfikować zrobiłam bez musu dyniowego. Mimo to rogaliki są pyszne szczególnie to orzechowe nadzienie ze szczyptą cynamonu. Do studzenia rogalików użyłam metalowej kratki, którą(...)części. Na stolnicy lekko podsypanej mąką rozwałkować koło o grubości około 0,5 centymetra i podzielić na 8 trójkątów. Na szerszych krawędziach rozłożyć po łyżce nadzienia i zwinąć rogaliki. Ułożyć na blasze, posmarować roztrzepanym jakiem i odłożyć do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Piec w 180 stopniach góra-dół około 18-20 minut. Po upieczeniu studzić
Ala piecze i gotujerodzica. W końcu "Takie będą Rzeczpospolite, jakie ich młodzieży chowanie". Temat tak zawiły i wielopoziomowy, że jednej niedzieli na rozebranie go nie starczy. Dumałam nad tym także przy szykowaniu rogalików dla mojej rodziny. A czasu jest sporo, bo to ciasto wymaga dość cierpliwego podejścia. Przygotujcie: - 490g maki pszennej 650g -10g żytniej maki typ 720 -180ml mleka(...)stolnicy na dwie części. Jedną ponownie przykrywam. Ciasto rozwałkowuję ma pół centymetra starając się jak najmniej podsypywać mąką, by zachować delikatność wypieku. Następnie kroję trójkąty, z których powstaną zawiniątka rogalików. U mnie będzie ich 16, mają wówczas około 18-22cm na dłuższej stronie. Zwijam od strony podstawy trójkątów i układam na blaszkach z papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką
I tu będę miała takie te