risotto z grzybami - 324 przepisów (strona:13/22)

Włochy: Risotto alla milanese 146

albo też jest nieprzyzwoicie bogaty. Ja bym obstawiała w naszym przypadku opcję pierwszą. Risotto alla milanese 1,5 l bulionu drobiowego 60g masła 1 posiekana cebula 500g ryżu na risotto 150 ml białego wytrawnego wina 16 nitek szafranu (lub 1/2 łyżeczki mielonego szafranu) sól świeżo mielony czarny pieprz 100g parmezanu Bulion zagotować (najlepszy jest oczywiście rosołek z prawdziwej kury(...)się rozpuścił. Ryż podany w ten sposób najlepiej pasuje do osso bucco, czyli steków z giczy cielęcej lub kurczaka cacciatore, duszonego z grzybami, pomidorami i winem, na którego przepis umieszczę następnym razem. PS. Taka ilość risotta wystarczyła nam na cztery obiady jako dodatek do mięsa. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
donburi z wieprzowiną teriyaki 185

Składniki: okrągły ryż (jak do sushi, risotto lub paelli) 1/4 główki sałaty lodowej karkówka wieprzowa (po plastrze na osobę) grzyby mun por (albo dymka) sos teriyaki Ryż ugotować tak, żeby był kleisty. Sałatę posiekać w cienkie paski. Mięso, najlepiej przez noc, zamarynować w sosie teriyaki. Można też zostawić je w sosie na kilkanaście minut. Grzyby namoczyć i pokroić w paski

stajnia gołębie od kuchni
Risotto z prawdziwkami 237

Aromatyczne danie z leśnymi grzybami i łososiem🙂 Składniki 150 g fileta z łososia 150 g ryżu do risotto 150 g szpinaku mrożonego 1 szklanka odgotowanych prawdziwków 1 mała cebula 2 … Czytaj dalej Risotto z prawdziwkami

czarrna od kuchni
Czas na śniadanie! #2 - Jajecznica z kurkami 171

Po rozsmakowaniu się w kurkach: risotto i kurkach w śmietanie, przyszedł czas na jajecznicę. Przyznaję się bez bicia, nie lubię jajecznicy, w ogóle nie przepadam za

Pasja Smaku
Bezglutenowa tarta z kurkami i serem pleśniowym 159

Późne lato to czas kurek . Osobiście nie jestem wielką fanką grzybów, ale te stanowią wyjątek. Często dodaje je do śniadaniowej jajecznicy, czy też do risotta. Kurki świetnie pasują również do kurczaka oraz makaronu. Dziś mam dla Was jednak trochę inną propozycję – kurki zatopione w sosie śmietankowym, wyłożone na bezglutenowej tarcie. Nowością tutaj dla mnie jest mąka z czerwonej soczewicy

365 dni dookoła kuchni
Najprostszy sos pieczarkowy 334

liku. Jedzmy więc i doceniajmy pieczarki ! Podrzucam jeszcze kikla pomysłów: Pieczarki z czosnkiem Faszerowane jajka z pieczarkami Kremowe risotto z szynką i pieczarkami Krokiety z pieczarkami Placki ziemniaczane z pastrami Omlet z zielonymi szparagami i pieczarkami Kapusta z grzybami Gryczotto z grzybami ----------------------------------------------------------- Najprostszy sos pieczarkowy Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g pieczarek 300 ml śmietany

Kulinarne przygody Gatity
Szafranowe risotto z dorszem 184

komponuje się z owocami morza i rybami, proponuję: Szafranowe risotto z dorszem Potrzebujemy: 0,5 kg ryżu arborio duży gar bulionu warzywnego (około 4-5 litrów, to zależy ile wchłonie ryż) 2 małe szalotki szczyptę szafranu namoczoną w ciepłej wodzie łyżkę zimnego masła kilka suszonych pomidorów jeden ząbek czosnku kilka grzybów (rozmrożone grzyby leśne, pieczarki) ½ pęczka zielonej pietruszki 2 łyżki(...)pomidory i przesmażone wcześniej na maśle grzyby i namoczony w ciepłej wodzie szafran (dodajemy razem z wodą). Mieszamy. Pod koniec dajemy łyżkę bardzo zimnego masła i parmezan starty na drobnych oczkach oraz posiekaną pietruszkę. Jest zasada, że nie dajemy parmezanu do owoców morza i ryb, ale w tym przypadku ryba nie stanowi treści risotto tylko dodatek. Doprawiamy solą, pieprzem

ladykitchen
Kaszotto z kurkami (bez glutenu,paleo) 137

więc ciągle szukam różnych sposób na przerobienie tych ilości (bo ile można jeść jajecznicę z grzybami). A co ciekawszymi i smaczniejszymi przepisami dzielę się z wami Jak TEN śniadaniowy wpis na tosty z kurkami i guacamole. Moje ostatnie odkrycie to kaszotto. Takie jakby risotto. Próbowaliście już je robić z kaszy jaglanej? Jest pyszne oraz idealnie się wpasowuje w dietę

PaleoLife
Risotto z zielonym groszkiem 164

przygotowywać je w płaskim rondlu z grubym dnem lub na teflonowej patelni z wysokim rantem.  Moje pierwsze kroki w przygotowywaniu risotta uważam za bardzo udane. Na pierwszy raz poszedł dodatek zielonego groszku, na kolejny raz planuję grzyby lub miks warzyw sezonowych. Jest to danie bardzo sycące i aromatyczne, idealne na wiosenny obiad. Potrzebne nam (na 3-4 porcje(...)ostatniej części bulionu, dodać zielony groszek i dokładnie wymieszać. Gotować przez chwilę. Doprawić solą i pieprzem. Gdy ryż zmięknie i odparuje większość płynu, ściągnąć patelnię z ognia i wymieszać risotto z pesto. Porcje nałożyć na talerze i posypać tartym serem

W poszukiwaniu inspiracji
Pęczotto primavera 106

szef Sirio Maccione wymyślił spaghetti primavera, które szybko zdobyło popularność, pojawiło się risotto primavera, z takich samych składników, tylko z ryżem. My z kolei zrobiliśmy naszą wersję na bazie naszego tradycyjnego pęczaku. Oprócz szparagów znalazły się w nim brokuły, cukinia, groszek i – grzyby. W wielu przepisach są pomijane, ale znajdziecie je w kanonicznej wersji szefa Maccione. My również(...)dodaliśmy, bo grzyby świetnie idą w parze z kaszami, a poza tym nadają temu bardzo wiosennemu daniu nieco cięższy, ziemisty, jesienny posmak, jakby przypominając, że do pełnej wiosny jeszcze daleko. Świetnie w tej roli sprawdzą się boczniaki, ale pieczarki też dają radę. Standardowo risotto w pierwszej fazie gotowania podlewa się winem, natomiast my od pewnego czasu do gotowania używamy wytrawnego

Niedzielny kucharz
Risotto z opieńkami 134

jakże pyszne to było danie, kremowy ryż, pachnące grzyby a rezultat taki że zapach w całym domu i każdy chciałby choć trochę pokosztować. Risotto to jedno z moich ulubionych dań, dodaję do niego moje ulubione dodatki a potem zajadam pyszny obiad. Polecam każdemu aby skosztował. Użyłam tutaj mrożonych opieniek, one tutaj są ważne ale jeśli obecnie nie macie to użyjcie

Moje Małe Czarowanie
Wtorek: Pęczotto primavera 129

szef Sirio Maccione wymyślił spaghetti primavera, które szybko zdobyło popularność, pojawiło się risotto primavera, z takich samych składników, tylko z ryżem. My z kolei zrobiliśmy naszą wersję na bazie naszego tradycyjnego pęczaku. Oprócz szparagów znalazły się w nim brokuły, cukinia, groszek i – grzyby. W wielu przepisach są pomijane, ale znajdziecie je w kanonicznej wersji szefa Maccione. My również(...)dodaliśmy, bo grzyby świetnie idą w parze z kaszami, a poza tym nadają temu bardzo wiosennemu daniu nieco cięższy, ziemisty, jesienny posmak, jakby przypominając, że do pełnej wiosny jeszcze daleko. Świetnie w tej roli sprawdzą się boczniaki, ale pieczarki też dają radę. Standardowo risotto w pierwszej fazie gotowania podlewa się winem, natomiast my od pewnego czasu do gotowania używamy wytrawnego

Niedzielny kucharz
Gryczotto z grzybami 128

które niedawno pojawiły się w naszym codziennym języku. Słowa te wywodzą się oczywiście od włoskiego risotta i gdy je słyszymy od razu wiadomo o co chodzi ! Przed nami pojawi się oczywiście danie na bazie kaszy. Dziś podrzucam Wam pomysł na gryczotto z grzybami, czyli wiemy już, że do jego przygotowania użyłam kaszy gryczanej. Gryczotto może być dodatkiem do dania

Kulinarne przygody Gatity
Risotto z borowikami 141

borowiki – ich piękny zapach rozniósł się po całym mieszkaniu. Dla takich zapachów warto przetestować ten przepis! Pamiętaj: Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu. Składniki (2 porcje(...)bulionu dolej wodę, w której moczyły się grzyby. Gdy ryż ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu. Gdy ryż uzyska pożądaną miękkość – rondel zdejmij z ognia. Dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki i parmezan, wymieszaj. Następnie – schłodzone masło, ponownie wymieszaj. Podawaj odrazu – ciepłe risotto. Smacznego! Artykuł Risotto z borowikami pochodzi

Moja pasja smaku
Risotto z kurkami i pieczony kurczak 129

kurkami. Coraz o nie trudniej, bo u nas ostatnio jest ciepło ale bezdeszczowo, a grzyby wiadomo rosną po deszczu. Nie wiem skąd się biorą kurki w sklepie w taką pogodę… Miałam jeszcze zapasy, bo na szczęście kurki można długo przechowywać, więc obiecałam rodzince risotto z kurkami. Jak dla mnie same risotto wystarczyłoby w zupełności, ale moja męska większość

codojedzenia