 Naturalnie i zdrowo – recenzja książki Sarah Britton 227
Naturalnie i zdrowo – recenzja książki Sarah Britton 227patelnią. W ten sposób proste składniki zamieniają się sycące dania. Typowymi dla My New Roots daniami są zdrowe wege wersje klasycznych dań np. kanapki z kurczakiem curry czy risotta. Sarah Britton dba też o zero waste i to takie, które przekłada się na krótszy czas spędzany w kuchni. Uczy nas, żeby przygotowywać większe ilości dań i składników, żeby starczyły(...)Naturalnie i zdrowo” uczy nas też, że jeśli będziemy mieć w kuchni kilka podstawowych produktów, to nigdy już nie będziemy chodzić głodni. Większość przepisów oparta jest o komosę, jarmuż, grzyby i buraki. Co bym ugotowała z “Naturalnie i zdrowo”? Dobrze wygląda wegetariańska wersja sałatki cezar z grillowaną sałatą, sałatka z hummusem na dnie miski, pesto z buraków. faszerowana dynia, pieczony
Ugotowane pozamiatane Wegański WROCŁAW 229
Wegański WROCŁAW 229miejscu. Ostatnio mieliśmy okazję zjeść tam dwa dania tygodnia: Quesedilla z batatami, awokado, czarną fasolą, szpinakiem, sosem z nerkowców i sałatką oraz Pad-thai mango, tempehem, pieczonym tofu i grzybami shimeji - oba bardzo dobre, o ciekawym smaku. The Root ul. Krupnicza 3 Wegański fast food The Root w bardzo smacznym wydaniu. Na plus szybkość podawania dań, na minus malutki(...)Ruska 19 Machina Organika - ciekawe dania, podane w atrakcyjny sposób. Dania proste, ale nie nudne i bogate smakowo. Każde danie zawiera dużo zielonych warzyw. My jedliśmy tam tylko dyniowe risotto ze śliwkami i lekką zupę z kalafiorem, jarmużem i cieciorką. Zaletą jest niewątpliwie to, że lokal otwarty jest od 7.30 w dni powszednie i od 9 w weekendy. Ahimsa
Bananowe Pole Jaki był ten rok? 269
Jaki był ten rok? 269było pyszne!), jadłam figi prosto z drzewa, piłam piwo, które chłodziłam w morzu, a na śniadanie kanapki ze szprotką, a do tego zimne białe wino. Próbowałam risotto z mięsem kraba i obchodziłam urodziny. :) A po powrocie zrobiłam trochę przetworów: paprykę, ostre papryczki, suszone pomidory od których pachniało w całym domu prze kilka dni, mamowe "różności z Dąbrowy", które wygrały publikację(...)Tygodniku Powszechnym oraz kac pomidory na przepis litewski. Gotowałam domowe, polskie obiady: bardzo sycący żurek, zapiekaną paprykę przepisu kuchni Lidla, bitki wołowe z domowymi kopytkami, grzybówkę na suszonych grzybach, duszone kurki cebulą i natką pietruszki. Przygotowywałam też obiady, które praktycznie robią się same; ziemniaki zapiekane z brukselką i rozmarynem z ogródka Piotra z schabem zapiekanym w śmietance i zupie cebulowej
Brzuszki Łakomczuszki Swojskie kaszotto – pęczak, kiełbasa, cebula i pieczarki 193
Swojskie kaszotto – pęczak, kiełbasa, cebula i pieczarki 193Włosi mają swoje delikatne, kremowe risotto. My – odrobinę siermiężne kaszotto. Obie te potrawy robi się prawie tak samo. Cała różnica w ich podstawie. Do mojego swojskiego kaszotta użyłam grubej kaszy jęczmiennej –czyli pęczaku –i bardzo polskich dodatków. Kaszę płuczemy na sicie pod bieżącą wodą i odkładamy żeby obciekła. Kiełbasę kroimy w naprawdę cieniutkie półplasterki lub nawet drobniej- na ćwierć plasterki(...)trzeba – dodatkowa łyżka oleju, podsmażamy pieczarki. Powinny się widocznie skurczyć i tylko lekko zrumienić. Jeśli puszczą wodę i zaczną się dusić – smażcie je tak długo, aż cała woda z grzybów odparuje, a w rondlu zostaną same pieczarki na tłuszczu. Odkładamy je do przesmażonej kiełbasy. W rondlu znowu lądują dwie łyżki oleju, wrzucamy wypłukaną kasze. Smażymy aż pęczak równo otoczy się
Karo in the Kitchen barszcz czerwony po mojemu 178
barszcz czerwony po mojemu 178ocet dębowy (2-3 łyżki) . Zdjąć z ognia. W drugim garnku 3 litry wody zagotować z ziele angielskie , liść laurowy,goździki,pieprz kminek i kurkumę. Dodać grzyby. Gotować powoli. Dodać pory i cebule upieczone wcześniej w piekarniku. Gdy wszystko będzie miękkie ,wyjąć cebulę ,por ,zdjąć garnek z ognia. Obydwa wywary połączyć w jednym garnku,dodać umyte pokrojone(...)konsystencji doskonale nadaje się do przyprawiania sałat, marynowania mięs i ryb, jako baza sosu vinegrette. Produkt o średnim wieku dojrzewania jest idealny (poza przyprawianiem warzyw) do podniesienia walorów smakowych risotto, mięs, ryb, zup-kremów oraz sałatek owocowych. Ocet balsamiczny gęsty, czyli taki, który ma więcej niż 10 lat jest przysmakiem, który doskonale towarzyszy serom miękkim i twardym, kawiorom, krewetkom
mojej kuchni barszcz czerwony po mojemu 465
barszcz czerwony po mojemu 465się gotować, dodać ocet dębowy (2-3 łyżki) . Zdjąć z ognia. W drugim garnku 3 litry wody zagotować z ziele angielskie , liść laurowy,goździki,pieprz kminek i kurkumę. Dodać grzyby. Gotować powoli. Dodać pory i cebule upieczone wcześniej w piekarniku. Gdy wszystko będzie miękkie ,wyjąć cebulę ,por ,zdjąć garnek z ognia. Obydwa wywary połączyć w jednym garnku,dodać umyte pokrojone(...)konsystencji doskonale nadaje się do przyprawiania sałat, marynowania mięs i ryb, jako baza sosu vinegrette. Produkt o średnim wieku dojrzewania jest idealny (poza przyprawianiem warzyw) do podniesienia walorów smakowych risotto, mięs, ryb, zup-kremów oraz sałatek owocowych. Ocet balsamiczny gęsty, czyli taki, który ma więcej niż 10 lat jest przysmakiem, który doskonale towarzysz y serom miękkim i twardym, kawiorom, krewetkom
w mojej kuchni Risotto z pieczarkami 212
Risotto z pieczarkami 212Ostatnia propozycja z okazji pieczarkowego tygodnia. 2 woreczki ryżu 30 dkg pieczarek około 1 l bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku
Moje domowe kucharzenie 20 przepisów na obiad jesienią! 195
20 przepisów na obiad jesienią! 195kiełbasek, młodych ziemniaków najlepiej o kolorze żółtym, ekologicznych jajek i dobrej jakości masła i oliwy. Frittatę możesz przygotować z wieloma składnikami, wystarczy, że dodasz podsmażone na maśle kurki lub grzyby i uzyskasz frittatę grzybową, możesz dodać pomidory malinowe, oliwki, bądź ulubiony ser. Dzisiaj dzielę się z Wami moim ulubionym pomysłem na frittatę! WIĘCEJ 2. PLACKI ZIEMNIACZANE MOJEJ BABCI I znowu(...)temu robiłam to pyszne leczo, i podczas gotowania, wpadłam na pomysł aby dodać ugotowaną ciecierzycę. O niebiosa, jak dobrze, że mnie olśniło! Jakie to dobre! WIĘCEJ 16. KREMOWE RISOTTO Z PIECZONYM KALAFIOREM Pyszne kremowe risotto to niewątpliwie jedno z moich ulubionych dań. Risotto ma tą swoja wielką zaletę, że możesz je zrobić z każdym ulubionym składnikiem. Zawsze w maju gości
SMYKWKUCHNI PĘCZOTTO Z GRZYBAMI 220
PĘCZOTTO Z GRZYBAMI 220Zdążyliście już wypróbować przepis na risotto z kurkami ? Bo mam dla Was kolejny bestsellerowy przepis, w którym zamiast ryżu używam kaszy pęczak. Zatem zamiast tradycyjnego risotto, proponuję Wam ekskluzywne kaszotto. Tym bardziej wyborne, że z borowikami szlachetnymi zebranymi własnoręcznie podczas popołudniowego spaceru. Zwykła, pospolita, gruboziarnista kasza pęczak. Pomyślicie, nic specjalnego. Jednak po wypróbowaniu mojego przepisu, odkryjecie pęczak na nowo. Danie(...)wino, a alkohol zupełnie odparuje. Wtedy dolać trochę gorącego bulionu, wymieszać i znów poczekać, aż płyn zostanie wchłonięty przez kaszę. Przy kolejnej dolewce dodać do kaszy pokrojone (niezbyt drobno) grzyby. U mnie są to borowiki szlachetne, ale mogą to być też inne świeże grzyby – podgrzybki czy kurki. Czynność dolewania bulionu powtarzać jeszcze kilka razy, aż do momentu, gdy konsystencja
Dietolog Gorące Piece zostały otwarte! 175
Gorące Piece zostały otwarte! 175m.in. ćwikłą, czy chrzanem. Brzmi super prawda? W końcu ktoś otworzył restaurację z pomysłem, a nie kolejną włoską pizzerię lub amerykańską burgerownię , które w ostatnim czasie wyrosły jak grzyby po deszczu. To, co w Gorących Piecach podoba mi się najbardziej to dbałość, z jaką właściciele podchodzą do produktów i wspieranie małych przedsiębiorstw. Właściciele Gorących Pieców i Szef Kuchni(...)jesień, tradycyjny polski żur na zakwasie z kiełbasą z wędzarni — bardzo mięsny i treściwy, wędzone żeberka podane na zasmażonej kapuście z ziemniakami oraz sandacza na szafranowym risotto. Myślę, że każdy może w tym menu znaleźć coś dla siebie. Czy warto wpaść pod adres Włodkowica 21 i dać szansę Gorącym Piecom ? Myślę, że tak. Wędzone przysmaki to zdecydowanie
Food Square Ratujmy klasyki! podsumowanie akcji kulinarnej 187
Ratujmy klasyki! podsumowanie akcji kulinarnej 187zupa z botwinki autorka: mopswkuchni | blog: Mops w kuchni Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Młoda kapusta zasmażana autorka: Marta | blog: Codzienne gotowanie Risotto z zielonymi szparagami autorka: Marta | blog: Codzienne gotowanie leniwe drożdżowe z truskawką i kruszonką... autorka: w mojej kuchni lubię.. | blog: W Mojej Kuchni Lubię Ugotować Coś Smacznego... Polenta - włoska(...)Spaghetti alla puttanesca, czyli makaron włoskiej ladacznicy autorka: justyna9220 | blog: Kuchnia w Słońcu Skąpana Szyszki autorka: PatiGotuje | blog: PatiGotuje Klasyczna sałatka ryżowa autorka: PatiGotuje | blog: PatiGotuje Sos z mrożonych grzybów leśnych autorka: kobieta przy garach | blog: domowe gotowanie Pierogi z truskawkami autorka: KOLORgotowania.pl | blog: kolorgotowania.pl SAŁATKA Z ZIEMNIAKÓW autorka: Marcepanowa | blog: Marcepanowa kuchnia SERNIK Z BRZOSKWINIAMI autorka: Marcepanowa | blog: Marcepanowa
Codzienna kuchnia niecodzienna