Uwielbiam szarlotki oraz jabłeczniki we wszelkich możliwych formach. Jednakże w sezonie na przepiękny i dojrzały rabarbar, postanowiłam połączyć miłość do ciast jabłkowych ze słabością do czerwoniutkiego rabarbaru. Tak powstał przepis na uroczą rabarbarotkę , która okazała się wielkim sukcesem. Rabarbar pod wpływem wysokiej temperatury znacząco mięknie. W efekcie czego powstaje konsystencja przypominająca prażone jabłka. Rabarbar nie zawiera dużej ilości płynu, dzięki(...)całe ciasto będzie trzymało estetyczną formę. Takiej rabarbarowej szarlotce nikt się nie oprze! Ciasto przerosło moje najśmielsze oczekiwania, jestem nim zachwycona pod każdym względem. Artykuł Rabarbarotka czyli szarlotka z rabarbarem i truskawkami pochodzi z serwisu ProstePesto
ProstePesto.plAromatyczny rabarbar i kruche ciasto proste a zarazem pyszne połączenie. Tarta z rabarbarem podana z gałką lodów to smakowity i efektowny wiosenno -letni deser. Spód do tarty 200 gramów mąki pszennej tortowej 140 gramów masła 50 gramów cukru szczypta soli 1 jajko M Sok z połowy cytryny 500 gramów rabarbaru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej(...)się w miarę połączą dodajemy jajko i zagniatamy do momentu aż powstanie jednolita zbita masa. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30-40 minut. Rabarbar kroimy na ok. 1 centymetrowe kawałki, posypujemy cukrem i mąką ziemniaczaną dokładnie mieszamy. Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki rozwałkowujemy w kształt okręgu trochę większy jak średnica naczynia do tarty.(Moje
Andzia Pichcidodatku cukrów. Zawiera w sobie tylko naturalnie występujące cukry! Najbardziej lubię dodawać do kawy zbożowej, ale dziś owsianka na owsianym. Do tego z karmelizowanym na syropie z agawy rabarbarem :) Składniki: (1 porcja) 1,5 szkl. napoju owsianego od Inka 4-6 łyżek płatków owsianych 4 łodygi rabarbaru 2 łyżki syropu z agawy 1/2 łyżeczki cukru waniliowego syrop z agawy(...)Napój owsiany doprowadź do zagotowania, wsyp płatki owsiane (ilość łyżek zależy od tego, jak gęstą lubisz owsiankę). Zamieszaj i gotuj na małym ogniu 15 minut. Odstaw na 5 minut. Rabarbar pokój na kawałeczki. Wymieszaj w rondelku z cukrem waniliowym i syropem z agawy. Podgrzewaj kilka minut, aż rabarbar zacznie się rozpadać i zmięknie. Nałóż owsiankę do miski i dodaj karmelizowany
Delicious Placenadzieję, że „bałagan” na zdjęciu nie zniechęci Was i zechcecie przygotować sobie taką słodką przekąskę. Uniwersalne ciasto francuskie, kwaśny rabarbar i słodka czekolada oraz maziaje z lukru tworzą naprawdę fantastyczną całość. Wg mnie takie rożki z ciasta francuskiego z rabarbarem i czekoladą najlepiej smakują po lekkim przestudzeniu, lub całkiem na drugi dzień, kiedy ciasto nieco zmięknie. To oczywiście(...)tylko moje zdanie, bo niektórym domownikom nie uśmiechało się czekać i częstowali się od razu;) 1 op. ciasta francuskiego xxl 2 łodygi rabarbaru 1 op. cukru wanilinowego 1 łyżka cukru 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej około 50 g białej czekolady 1 jajko Lukier: 2-3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżki mleka Oczyszczony rabarbar kroimy na malutkie kawałki. Oprószamy cukrem
Smaki Na Talerzutarty, ale podobno gâteau renversé (odwrócone ciasto) było znane we Francji już wcześniej. Tartę Tatin tradycyjnie robi się z jabłkami, ale my chyba jednak wolimy wersję z rabarbarem - tym bardziej, że sezon rabarbarowy w pełni. Składniki (na formę o średnicy 23 cm): Ciasto: - 200 g mąki pszennej - 50 g brązowego cukru - szczypta soli - 120 g margaryny - 3 łyżki(...)wody Rabarbar i sos karmelowy: - 150 g brązowego cukru - 30 ml wody - 30 g margaryny - 400 g rabarbaru Przygotowanie: 1) Do miski przesiewamy mąkę, mieszamy z cukrem i solą. Dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę i wodę. 2) Składniki mieszamy widelcem, następnie, po uzyskaniu kruszonkowej konsystencji, krótko zagniatamy ręką, aż ciasto będzie jednolite i gładkie. 3) Ciasto zawijamy w folię spożywczą
Roślinożerni urlopowiczeKruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką to obowiązkowa pozycja w moim domowym menu w sezonie na rabarbar. Słodycz ciasta przełamuje kwaśny posmak rabarbaru. Ciasto w sam raz do przysłowiowej niedzielnej kawki. Proste do zrobienia a dodatkowo niedrogie. Kiedy nie mam pomysłu na coś słodkiego to takie ciacho z dodatkiem ulubionych owoców zaspokaja potrzebę uzupełnienia … Czytaj dalej Kruche ciasto(...)rabarbarem i budyniową pianką Artykuł Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąmojprzepisna.pl | Potrójnie musowy jogurtowy torcik truskawkowo-rabarbarowy FIT Kolejna propozycja na ciepłe dni, torcik bez pieczenia z truskawkami i rabarbarem. Torcik zrobiłam na bazie jogurtu naturalnego i mleka kokosowego. Spód zrobiony jest w ciastek pełnoziarnistych, warstwa owocowa to mus truskawkowo-rabarbarowy. Torcik jest bardzo lekki, mało słodki, idealny dla osób dbających o linię, warstwa jogurtowa smakuje jak delikatna pianka. Polecam(...)szklankę, resztę schować do lodówki na czas przygotowania musu owocowego (nie dłużej niż 2 godziny, nie można dopuścić do całkowitego stężenia). Mus owocowy: 500 gr truskawek 500 gr rabarbaru * 1/4 – 1/2 szklanki cukru 2 łyżki żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody W wodzie rozpuścić żelatynę, pozostawić do napęcznienia. Owoce opłukać, pokroić 1 cm kawałki, przełożyć do garnka, zasypać cukrem, gotować
moj przepis nawitamin. Niestety, są dostępne tylko przez określone miesiące w roku. Kiedy przypadają sezony na najbardziej uwielbiane polskie owoce? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W sezonie maj-wrzesień – maliny i rabarbar Już od maja można znaleźć w polskich ogródkach maliny. W zależności od odmiany, sezon na te owoce trwa nawet do września. Maliny można zajadać na surowo, jak i wykorzystać do zrobienia(...)domowych przetworów. W maju rozpoczyna się także sezon na rabarbar. Ta specyficzna bylina nie jest owocem, tylko warzywem. Jego charakterystyczny smak sprawia jednak, że często zaliczany jest do niewłaściwej grupy spożywczej. Sezon na rabarbar trwa od maja do września, dzięki czemu długo można cieszyć się jego walorami. Idealnie pasuje do różnych wypieków i deserów. Z rabarbaru warto zrobić także doskonały
Kulinarne PrzebojeSkładniki: Ciasto – 1 ¼ szk. mąki – 2 łyżki cukru – szczypta soli – 125g masła – 3 łyżki lodowatej wody Nadzienie – ok. 500 g rabarbaru – 2 łyżki cukru – płaska łyżeczka cynamonu – 1 jajko (opcjonalnie) do posmarowania ciasta dodatkowo – 1 łyżka cukru – 1 łyżka mąki – 2 łyżki roztopionego masła Przygotowanie: Mąkę wymieszać(...)cukrem i solą , dodać masło, 3 łyżki wody i połączyć ciasto. Następnie uformować z ciasta kulę i włożyć na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotować nadzienie. Rabarbar umyć (nie obierać ) i pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać z cynamonem i cukrem. Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt krążka o średnicy ok. 30 cm. Przenieść na formę do tarty
I LOVE LIFERabarbar to pyszne warzywo, które tworzy wprost idealny duet z jabłkiem. Wykorzystujemy go głównie w daniach słodkich, czyli ciastach czy też deserach, ale jest on także przepyszny jako dodatek do mięs. Rabarbarowy chutney z jabłkami z odrobiną korzennych przypraw smakuje doskonale, do jego przygotowania użyłam naszych pysznych i pełnych witamin Jabłek Grójeckich. Na blogu sa też inne pyszne przepisy(...)Delicious Idared Jonagold Ligol Rabarbarowy chutney z jabłkami Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 czerwona cebula 100 g cukru 80 ml octu winnego 2 cm kawałek imbiru 500 g rabarbaru 1 duże Jabłko Grójeckie 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki kardamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków szczypta soli Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Imbir drobniutko siekamy. Do rondelka wsypujemy
Kulinarne przygody GatityRabarbar za chwilę ustąpi miejsca truskawkom. Już nie mogę się doczekać:) A tymczasem zapraszam na sernik z rabarbarem. Sernik z rabarbarem Składniki: 800g twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie 2/3 szklanki cukru 4 duże jajka 1 op. budyniu śmietankowego 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1,5 szklanki pokrojonego rabarbaru 1 op. biszkoptów (u mnie podłużne, ok 100g(...)budyń i mąkę, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą serową. Dno formy (u mnie tortownica 22cm) wyłożyć biszkoptami, wylać masę serową, wyrównać. Z wierzchu wyłożyć rabarbar, zatapiając go w masie. Piekarnik nagrać do 180stC, na dno wstawić naczynie z gorącą wodą. Sernik wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 150stC i piec przez godzinę. Po upieczeniu uchylić
Obiad gotowyPuszyste i wilgotne ciasto z rabarbarem, najlepsze jakie jadłam, w dodatku robi się je błyskawicznie, bez użycia miksera :) Żółciutkie od żółtek, nie za słodkie, kwaskowate, idealne do popołudniowej herbaty czy kawy. W zasadzie można dodać do niego dowolne owoce - świeże lub mrożone, ja dodałam sezonowo świeży rabarbar z maminego ogródka :) Składniki na małą formę o średnicy 16 cm: 3 żółtka(...)kefiru 75 ml oleju 140 g mąki tortowej 60 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łodygi rabarbaru płatki migdałów do posypania tłuszcz i bułka tarta do obsypania formy Przygotowanie: Rabarbar umyć i obrać jeśli ma twardą skórkę. Pokroić na małe kawałki. Żółtka, olej i kefir wymieszać trzepaczką. Idealnie by było gdyby miały temperaturę
Ze smakiem i z pasjąCiasto kruche z rabarbarem pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Mama piekła je bardzo często gdy tylko zaczynał się sezon na to warzywo. Do tego gotowała pyszny rabarbarowy kompot i wraz z siostrami miałyśmy wspaniałą ucztę :) Tym razem do ciasta zrobiłam mega wielką bezę, gdyż w zamrażalniku zalegało mi sporo białek. Beza z wierzchu jest krucha a w środku puszysta i mięciutka(...)pianka. Po prostu doskonała. Słodki smak bezy i kwaskowaty rabarbar to według mnie połączenie doskonałe. Moja córka też pokochała to ciasto. Mam nadzieję, że kiedyś ona będzie miała tak miłe wspomnienia z domowymi wypiekami jakie mam ja :) Bo tylko dzięki mamie moje wspomnienia pachną domowym ciastem :) Ciasto kruche: 2 szkl mąki pszennej 150 g zimnego masła lub margaryny łyżeczka proszku
Smakołyki Asimoje". Margaret Thatcher Sezonowe wypieki to coś, co cenię najbardziej. Na jakiś czas ciasta z kremem odejdą w zapomnienie a my będziemy się cieszyć ciastami z owocami. Wprawdzie rabarbar to warzywo, jednak drożdżówką z nim w roli głównej otwieram sezon na owocowe wypieki :) Od jakiegoś czasu nie kombinuję za dużo z ciastem drożdżowym - stawiam na jeden, sprawdzony przepis i zmieniam(...)cukru 100 g masła 2 jajka szczypta soli 1 cukier waniliowy Kruszonka: 100 g masła 100 g cukru 150 g mąki 1/2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: 1 kg rabarbaru (waga po obraniu) Ciasto drożdżowe: Przygotować zaczyn: mleko podgrzać w rondelku. Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić do podwojenia objętości. Masło rozpuścić
My simple kitchenBabeczki z rabarbarem i białą czekoladą Wilgotne i puszyste muffinki ze wspaniałą nutką słodkiej białej czekolady i lekko kwaskowatego rabarbaru. Idealne połączenie smakowe. Polecam Spróbować. Uwaga! wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki: 250g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 100g białej czekolady 2 jajka 300ml kwaśnej śmietany 18% 150g cukru(...)roztopionego masła ok 150g rabarbaru *** W jednym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier *** *** W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre: roztrzepane jajka, śmietanę i masło *** *** Następnie łączymy zawartość obu naczyń i mieszamy do połączenia się składników *** *** Czekoladę kroimy w małą kosteczkę *** *** Pokrojoną czekoladę dodajemy do ciasta i mieszamy *** *** Ciasto przekładamy do foremek
Blog z Apetytem