Domowy kompot z rabarbaru to klasyka kuchni polskiej. Bardzo smaczny i nie za słodki, a z kostkami lodu jest niezawodnym sposobem na letnie orzeźwienie. Składniki: 700 g rabarbaru 2 litry wody 1 szklanka cukru trzcinowego Dodatkowo: kostki lodu listki mięty Przygotowanie: Rabarbar umyć, odciąć liście oraz końcówki i pokroić na kawałki (około 2 cm). Wrzucić do garnka, wsypać cukier trzcinowy(...)wlać wodę. Zagotować. Ustawić mały ogień i gotować około 5 minut. Ostudzić. Następnie przecedzić przez sitko. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Lemoniada → Koktajl mleczny z rabarbarem i nutką mięty → Herbata korzenna → Mrożona herbata grejpfrutowa → Kawa mrożona z lodami i bitą śmietaną Artykuł Kompot z rabarbaru pochodzi z serwisu Oryginalny smak
Oryginalny smakJest rabarbar jest i ciasto. Zwykły placek drożdżowy, placek bo nie wyrasta jakoś na wielkie i puszyste. Ale jest proste i smaczne. Przepis ze starego kalendarza ze zrywanymi kartkami, od siebie dorzuciłam kruszonkę. składniki: 450 g mąki pszennej 5 łyżek cukru 30 g świeżych drożdży 210 ml letniego mleka 60 ml letniej wody 1 jajko 80 g masła(...)rabarbaru kruszonka 75 g mąki pszennej 50 g cukru 50 g zimnego masła Do miski wkruszyć drożdże i zasypać cukrem. Odstawić na chwilę aby drożdże zaczęly się rozpuszczać. W międzyczasie rabarbar pokroić na małe kawałeczki. Następnie do drożdży dodać mleko i wodę. Wymieszać i odstawić. Rozpuścić masło i przestudzić. Rozpuszczone wystudzone masło dodać do drożdży. Dodać także jajko oraz mąkę
Monia miesza i gotujeWszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam ciasto w kulkę. Odkładam. Składniki na nadzienie: 400 ml mleka 1 budyń waniliowy (40g) 3-4 łyżki ksylitolu 2 średniej wielkości rabarbary Cukier waniliowy Truskawki Zagotowuję 300 ml mleka, 100 ml zimnego mleka mieszam z proszkiem budyniowym i ksylitolem i wlewam do gotującego się mleka. Gotuję, aż budyń zgęstnieje. Następnie odstawiam(...)przestygnięcia. W tym czasie myję i kroję rabarbar na drobne kawałki (kilka paseczków rabarbaru zostawiłam do dekoracji). Ciasto rozgniatam na blaszce (dużej, z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia. Mniej więcej zachowuję formę koła. Ciasto powinno mieć grubość około 4 mm. Na środek wykładam połowę budyniu, rozprowadzam zostawiając około 4 cm rantu. Na budyń układam rabarbar, posypuję cukrem waniliowym i przykrywam
Słodki sentymentSezon na rabarbar w pełni, warto z niego skorzystać Rabarbar, choć jest warzywem, to jednak idealnie komponuje się w deserach. Im ma bardziej czerwone łodygi, tym jest słodszy. Poza walorami smakowymi rabarbar posiada także wiele wartości odżywczych. Jest źródłem witaminy C, E, A oraz fosforu i potasu. Dziś mam dla Was przepis na błyskawiczną tartę, którą zrobicie w zaledwie(...)cukru, bez słodzików. Czyli tak, jak lubię najbardziej Serdecznie polecam! Składniki (foremka o średnicy 28cm; 12 porcji): 120g mąki kokosowej, 2 jajka, 2 łyżki gorącej wody, 4 łodygi rabarbaru, 2 gruszki, płaska łyżeczka agaru (można zastąpić żelatyną), 2 łyżki płatków migdałowych, odrobina oleju kokosowego i papier do pieczenia do wyłożenia foremki. Sposób przygotowania Najpierw wsyp do miski mąkę kokosową. Następnie
Natka PietruszkiŚwieży rabarbar w ogródku oznacza tylko jedno - musi być ciasto. Tym razem postanowiłam wypróbować przepis na ciasto na maślance. Zachwyciło mnie ono - mięciutkie, delikatne, lekko wilgotne i odrobinę przypominające drożdżowe, do tego kwaskowaty rabarbar i słodka kruszonka, czego chcieć więcej? Chyba tylko, by upiekło się samo, ale o to nie musicie się martwić bo jego przygotowanie jest dziecinnie proste(...)Składniki: 3 jaja 3/4 szklanki cukru 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki oleju 1 szklanka maślanki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4-5 łodyg rabarbaru Kruszonka: 80 g mąki 50 g masła 40 g cukru Na początek przygotowujemy rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w ok 2 centymetrowe kawałki. Następnie ubijamy jaja z cukrem ok 10 minut
Cynamonowe szczęściemojprzepisna.pl | Potrójnie musowy jogurtowy torcik truskawkowo-rabarbarowy FIT Kolejna propozycja na ciepłe dni, torcik bez pieczenia z truskawkami i rabarbarem. Torcik zrobiłam na bazie jogurtu naturalnego i mleka kokosowego. Spód zrobiony jest w ciastek pełnoziarnistych, warstwa owocowa to mus truskawkowo-rabarbarowy. Torcik jest bardzo lekki, mało słodki, idealny dla osób dbających o linię, warstwa jogurtowa smakuje jak delikatna pianka. Polecam(...)szklankę, resztę schować do lodówki na czas przygotowania musu owocowego (nie dłużej niż 2 godziny, nie można dopuścić do całkowitego stężenia). Mus owocowy: 500 gr truskawek 500 gr rabarbaru * 1/4 – 1/2 szklanki cukru 2 łyżki żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody W wodzie rozpuścić żelatynę, pozostawić do napęcznienia. Owoce opłukać, pokroić 1 cm kawałki, przełożyć do garnka, zasypać cukrem, gotować
moj przepis namojprzepisna.pl | Potrójnie musowy jogurtowy torcik truskawkowo-rabarbarowy FIT Kolejna propozycja na ciepłe dni, torcik bez pieczenia z truskawkami i rabarbarem. Torcik zrobiłam na bazie jogurtu naturalnego i mleka kokosowego. Spód zrobiony jest w ciastek pełnoziarnistych, warstwa owocowa to mus truskawkowo-rabarbarowy. Torcik jest bardzo lekki, mało słodki, idealny dla osób dbających o linię, warstwa jogurtowa smakuje jak delikatna pianka. Polecam(...)szklankę, resztę schować do lodówki na czas przygotowania musu owocowego (nie dłużej niż 2 godziny, nie można dopuścić do całkowitego stężenia). Mus owocowy: 500 gr truskawek 500 gr rabarbaru * 1/4 – 1/2 szklanki cukru 2 łyżki żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody W wodzie rozpuścić żelatynę, pozostawić do napęcznienia. Owoce opłukać, pokroić 1 cm kawałki, przełożyć do garnka, zasypać cukrem, gotować
moj przepis naPrzepyszne, proste i szybkie Ciasto z rabarbarem i kruszonką , które zrobicie bez użycia miksera to moja kolejna, własna receptura z jakiej jestem mega dumna 🙂 Nie trzeba składników wyciągać wcześniej z lodówki, nie trzeba niczego ucierać czy miksować. Wystarczy tylko wymieszać, pokroić i upiec. Połączenie kwaskowatego rabarbaru z lekko cytrynowym mięciutkim ciastem i chrupiącą, słodką kruszonką jest po prostu niebiańskie. Ciasto(...)upieczeniu znika w mgnieniu oka. Trudno mu się oprzeć. Koniecznie wypróbujecie i dajcie znać czy prostota przygotowania i smak “Ciasta z rabarbarem i kruszonką” przypadły Wam do gustu 🙂 Czytaj więcej: Ciasto z rabarbarem i kruszonką – bez miksera The post Ciasto z rabarbarem i kruszonką – bez miksera appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaSezon na rabarbar już prawie za nami, ale warto jeszcze wykorzystać ten okres! 🙂 Co powiecie na drożdżówkę z rabarbarem? 😉 Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 2 żółtka 3 jajka 60g drożdży szklanka mleka 3/5 szklanki cukru 125g masła 2 łyżki oleju szczypta soli 1.2kg rabarbaru Zachęcam do odwiedzenia sklepu internetowego w którym możecie zakupić m.in. Drożdzówka z rabarbarem
AleTorcikSezon na rabarbar już prawie za nami, ale warto jeszcze wykorzystać ten okres! 🙂 Co powiecie na drożdżówkę z rabarbarem? 😉 Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 2 żółtka 3 jajka 60g drożdży szklanka mleka 3/5 szklanki cukru 125g masła 2 łyżki oleju szczypta soli 1.2kg rabarbaru Zachęcam do odwiedzenia sklepu internetowego w którym możecie zakupić m.in. Drożdzówka z rabarbarem
AleTorcikzrobicie. Z dodatkiem lodu będzie idealnym napojem na te ciepłe dni. Całość jest oczywiście banalnie prosta do przygotowania i nie wymaga zbyt wiele pracy. Spróbujcie sami! 😉 Składniki: 500 g rabarbaru 2 cytryny 1½ łyżeczki kwasku cytrynowego 1-1½ l ciepłej, przegotowanej wody 400 g cukru Sposób wykonania: Umyty rabarbar kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka. Sparzone wrzątkiem cytryny(...)kroimy w plastry i dorzucamy do rabarbaru. Kwasek cytrynowy rozpuszczamy w odrobinie wody i zalewamy nim zawartość garnka. Dodajemy resztę wody, tyle by całkowicie zakryć rabarbar. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 3 dni w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki). Po 3 dniach odcedzamy rabarbar i cytryny, a do powstałego soku dodajemy cukier. Gdy całkowicie się rozpuści nasz syrop jest
Mostek w kuchniJakiś czas temu na blogu pojawił się przepis na pyszne crumble z rabarbarem i truskawkami. Dzisiaj chciałabym przedstawić przepis na prosty deser z rabarbarem i pyszną kruszonka z kawałkami orzechów włoskich. Spróbujcie :) Składniki: 50dag rabarbaru 1/3 szklanki cukru Kruszonka: 100g masła 150g mąki pszennej 80g cukru 16g cukru waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie: Rabarbar(...)łączymy z cukrem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Masło rozpuszczamy. W miseczce łączymy mąkę, cukier, cynamon i orzechy. Całość zalewamy masłem i mieszamy do powstania grudek. Powstałą kruszonkę wysypujemy na rabarbar i zapiekamy przez 30 minut w 180 stopniach (termoobieg). Smacznego
ChilliJemyczas… czas gdy wszystko budzi się do życia, słońce coraz dłużej świeci, na dworze pachnie zielenią, a nie spalinami z kotłów. Czas późnej wiosny i moich ulubionych: rabarbaru i truskawek. Wprawdzie miałam być na diecie, ale na dietę zawsze przyjdzie czas, a rabarbar jest tak krótko. Więc zapraszam Was dzisiaj na pyszny placek po brzegi wypełniony rabarbarem, pyszny wilgotny(...)pszennej 3 duże jajka 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 szklanka maślanki pół szklanki oleju rzepakowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 16 g cukru wanilinowego 700 g rabarbaru Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć. Rabarbar pokroić na 2 cm kawałki, nie obierać łodyg. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną
dom-agi.plPyszne i delikatne ciasto z kwaśnym akcentem w postaci rabarbaru. Idealne do kawy, na piknik lub do pracy ;-) Taaaak ja sobie zabrałam kawałek do pracy. Zdecydowanie miałam dzięki niemu lepszy humor :-) Polecam, bo pyszne. Zamiast rabarbaru można wykorzystać inne owoce. SKŁADNIKI 4 jajka szczypta soli 130 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 130 g masła 200 g kwaśnej śmietany(...)mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500 g rabarbaru cukier puder WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Blaszkę o wymiarach 25 x 30 cm wysmarować masłem i posypać mąką. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Pozostałe składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Rabarbar umyć, odciąć końcówki, obrać i pokroić na małe kawałki. Do miski wbić jajka, dodać
Passions hobbies life