Zaczął się sezon na rabarbar. Trochę przepisów na ciasta z rabarbarem można już znaleźć na moim blogu. Dzisiaj mam dla Was ciasto, które zawsze się udaje. Można je piec z różnymi owocami. Tym razem upiekłam z rabarbarem. Słodkie , czekoladowe ciasto i lekko kwaśny rabarbar. To jest właśnie to co tygryski lubią najbardziej :) Składniki: 5 jajek 1,5 szklanki cukru(...)szklanki mąki 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 średnich łodyg rabarbaru cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Rabarbar obrać i pokroić w 5 mm plasterki. Wsypać 3 łyżki cukru, wymieszać i odstawić na 15 minut. Jajka utrzeć z cukrem na gładko, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. olej, mleko,kakao
O kuchni z uczuciemSezon na rabarbar trwa, a ja dzięki cioci i kuzynce od których otrzymałam rabarbar mogłam zrobić placuszek. Kruche ciasto z nutą kwaśnego środka i słodkiej kruszonki. Wyglądem przypomina krajankę, a kosztując kawałek czułam jak bym jadła duże ciastko z nadzieniem. Skala smaku 8/10 smaczny lecz nie powalający;) Źródło blog "słodkie impresje" Normal 0 21 false false false PL X-NONE(...)wanilią Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztopić w małym rondelku i bardzo mocno podgrzać i takim gorącym zalać suche składniki. Dobrze wymieszać. Ponadto: 1 kg rabarbaru 6 łyżek cukru 1 łyżka tartej bułki Rabarbar obrać, umyć, osuszyć i pokroić na 1 cm kawałki. Rozgrzać suchą, dużą patelnię, wrzucić do niej rabarbar i posypać cukrem. Podgrzać na ostrym
Kubki smakuWitam serdecznie Propozycja na przygotowanie pysznego dżemu z rabarbaru z dodatkiem imbiru. Dżem jest rewelacyjny w smaku nie jest słodki, delikatnie kwaśny a dodany imbir nadaje mu przyjemnego smaku. Do przygotowania dżemu z rabarbaru nie używam dodatków zagęszczających jak żelfix więc nie ma on takiej konsystencji jak sklepowy, ale jest o wiele smaczniejszy :). Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około(...)litra dżemu 1 kg rabarbaru 600 g cukru 1 łyżka utartego świeżego imbiru sok z 1 cytryny około 50 ml 50 ml wody Link do filmu z przygotowania: Dżem z rabarbaru z imbirem https://www.youtube.com/watch?v=FgOTkRWhcfQ Przygotowanie: Umyty rabarbar obieram z włókien (skórki) i kroję na mniejsze kawałki o szerokości około 1 centymetra. Pokrojony rabarbar przekładam do garnka, dodaję
Uwaga Babcia GotujeRabarbar kojarzy mi się z dzieciństwem. U babci na działce rosło go bardzo dużo. Wielkie, rozłożyste baldachimy liści wyrastały niedaleko mojej piaskownicy. Całe lato był w domu pyszny kompocik z rabarbarem i innymi sezonowymi owocami, z jakichś nieznanych powodów nazywany przeze mnie "Plum". Wypijałam kompocik, a potem zjadałam ugotowane owoce. Pycha! Kolejnym smakiem kojarzącym mi się z rabarbarem, jest(...)potrzebujemy? - 2 jajka - 100 g margaryny (pół kostki) - 3/4 szklanki cukru - 1/2 szklanki mleka - opakowanie cukru waniliowego - 2 szklanki mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 szklanki pokrojonego rabarbaru (zależy od wielkości blaszki) Przygotowanie: 1. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. 2. Jajka, margarynę i cukier miksujemy na jednolitą masę. 3. Wlewamy mleko, dodajemy cukier waniliowy oraz
two broke sistersWiększość ciast z rabarbarem można piec tylko wtedy, gdy jest na niego sezon, gdyż konieczne jest użycie świeżego owocu. Pleśniak można upiec o dowolnej porze roku, gdyż możemy użyć zamrożonego rabarbaru. Wiem, że nie można go spotkać w sklepach, ale można kupić surowy, umyć, obrać, pokroić na kawałki i zamrozić. Po wyjęciu z zamrażalnika pozostawić na godzinę lub dwie, posypać(...)zimą uraczymy go takim pysznym kawałkiem ciasta :) Ciasto: 3 ½ szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek 250g masła lub margaryny Masa rabarbarowa: 1kg obranego rabarbaru (około 1,2 kg całego) 1 szklanka cukru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (bez cukru) Masa bezowa: 5 białek ¾ szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu (w proszku) Rabarbar
Smakowy RajRabarbar i Barbara! Istny łamaniec językowy ! Ponieważ właśnie takie noszę imię - Barbara - to tym bardziej rozbawił mnie ten zlepek słów odnaleziony w piosence, której słowa brzmią: Raz Barbara szła do baru wypić kompot z rabarbaru. A w tym barze: "Żal nam, ale dziś kompotu nie ma wcale!" Jest barszczyk z uszkami i pieróg z rogami, jest sękacz z sękami(...)kołacz z kołkami, jest rosół z okami, zakalec na palec, lecz kompotu z rabarbaru dla Barbary nie ma wcale! A u mnie jak najbardziej rabarbar jest ! i to pod postacią smakowitego budyniowego ciasta ! :) Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 300 g masła 0,5 szklanki cukru 1 całe jajko 2 żółtka 180 g śmietany 12 % 1 czubata łyżeczka proszku
Taste TherapySezon rabarbarowy już w pełni, a mój rabarbar w ogródku urósł duży i wygląda okazale. Zatem pojawi się parę nowych przepisów rabarbarowych. Dzisiaj proponuję ciasto migdałowe z tym wspaniałym warzywem i pomarańczą. Wilgotne, aromatyczne, lekko kwaskowate, rozpływa się w ustach. Idealne na rozpoczęcie sezonu. Bardzo polecam… (przepis ze strony BBC goodfood ciut zmodyfikowany). Świetnym połączeniem jest pomarańcza i rabarbar, dlatego(...)proponuję wypróbować również „Pomarańczową kruszonkę z rabarbarem” (klik) . Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej: 400g rabarbaru 50g cukru kryształu (białego) 230g masła w temperaturze pokojowej 200g jasnego brązowego cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g skórka otarta z jednej pomarańczy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 230g +1 łyżka mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mała CukierenkaZapraszam na moją nową wariację na temat rabarbaru. Kakaowe ciasto biszkoptowe z masą rabarbarową zagęszczoną budyniem i truskawkową galaretką. Ciasto lekko kwaskowate, nie za słodkie, z pianką z bitej śmietany. Całość lekko waniliowa. Dla mnie ciacho przepyszne i bardzo polecam, a na samym końcu dodałam jeszcze zdjęcie mojego okazałego, pięknego rabarbaru:). Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji(...)żółtka i białka 140g cukru 100g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżki kakao bez cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Masa rabarbarowa: 1200 – 1300g rabarbaru (po obraniu i pokrojeniu na kawałeczki powinien być 1kg) 160g cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g 2 budynie śmietankowe lub waniliowe w proszku, bez cukru 1 galaretka truskawkowa Wierzch
Mała Cukierenkaroku w sezonie owocowym staram się zrobić chociaż jedno nowe ciasto z rabarbarem. Oczywiście bardzo się przykładam, żeby wynaleźć zawsze jakiś ciekawy przepis. Całkiem niedawno wpadłam na przepis - który rozpoczynał się słowami "to jedno z najlepszych ciast rabarbarowych, jakie do tej pory jadłam" - no i jak tu było się oprzeć po takim wstępie? :) Po zrobieniu tego ciasta - potwierdzam(...)słowa w 100%. Tarta jest przepyszna, a dzięki wymieszaniu rabarbaru z budyniem, kwaskowatość, która jest nieodłącznym smakiem tego typu ciast, ograniczona jest do minimum. Polecam ją nawet tym, którzy nie przepadają za ciastami z rabarbarem :) Składniki: 200 g mąki pszennej 100 g margaryny 155 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 300 ml mleka
Świat CiastaRabarbar i maj. Otwarte okno, a za nim ogród i pachnące bzy i kaliny. Babcia przepasana kuchennym fartuchem, krzątająca się po kuchni. Na węglowej kuchence gotuje się kompot. Z rabarbaru. Dziś takie dziecięce wspomnienie... Kompot z rabarbaru Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 3 spore łodygi rabarbaru 1000 ml wody ok. 5 łyżek cukru Wykonanie: Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy(...)kawałki. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy rabarbar i cukier i doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15 minut. Kompot odstawiamy do lekkiego przestygnięcia i sprawdzamy czy jest wystarczająco słodki, W razie potrzeby dosładzamy. Podajemy razem z rabarbarem lub, jeśli wolimy czysty kompot rabarbar odcedzamy na durszlaku
Kulinarne przygody Gatitykruche z brzoskwiniami Ciasto kruche ze śliwkami i budyniemCiasto kruche z morelamiCiasto kruche z borówkami, wiśniami i budyniową pianką Ciasto kruche z rabarbaremCiasto kruche z serem, truskawkami i rabarbarem Ciasto makowe z kremem Ciasto ShrekCiasto tortoweCiasto truskawkowo-kawoweCiasto ZebraCiasto ze śliwkami Ciasto ze śliwkami (ekspresowe) Ciasto ze śliwkami, bezą i kruszonkąCiasto z brzoskwiniami i pianką Ciasto z jabłkami Ciasto(...)Ciasto z jagodamiCiasto z jagodami (ucierane) Ciasto z morelami I Ciasto z morelami IICiasto z morelami i kruszonką Ciasto z truskawkami Ciasto z truskawkami i jogurtową piankCiasto z rabarbarem Ciasto z rabarbarem II Ciasto z rabarbarem i budyniemCiasto z rabarbarem i budyniową piankąCiasto z truskawkami i pianką Drożdżowy mazurek królewskiFale Dunaju z galaretką Fale Dunaju z jabłkami
Kuchnia domowa AniRabarbar powoli staje się moim uzależnieniem, przechodząc obok warzywniaka ciężko mi oprzeć się i nie kupić znów kolejnych kilku łodyg, zwłaszcza jeśli są pięknie czerwone. Dziś proponuję Wam kolejny przepis na smakołyk z rabarbarem, który zaczerpnęłam od Lary Ferroni - ciasto kruche z kremem rabarbarowym (rabarbarowym curdem). Różne odmiany kremu owocowego (curdu) mnożą się na polskich i obcojęzycznych stronach internetowych(...)kremów jest lemon curd, czyli krem cytrynowy, przygotowywany na bazie żółtek (lub jajek), cukru, masła i cytryn. W kremie rabarbarowym cytrynę zamieniamy na mus rabarbarowy. Im bardziej czerwone łodygi rabarbaru wykorzystamy, tym bardziej różowy otrzymamy krem. Ciasto kruche z kremem rabarbarowym (rabarbarowym curdem)Składniki:krem rabarbarowy (rabarbarowy curd)300g czerwonych łodyg rabarbaru10 łyżek cukru4 żółtka szczypta soli1-2 łyżki soku
Smakołyki Berenikisukcesie szarlotki z kruszonką, która stała się naszym rodowym ciastem, postanowiłam jabłka zastąpić rabarbarem. Ciasto wyszło lekko kwaskowe z pyszną pianką o smaku waniliowym i chrupiącą kruszonką. Polecam w sezonie rabarbarowym, bo teraz smakuje najbardziej i nieodłącznie kojarzy się z końcem wiosny i początkiem lata. Później już tak nie smakuje, bo jest całe mnóstwo innych owoców, które go godnie zastępują(...)Składniki: Ciasto kruche ? 2 szklanki mąki pszennej ? 250 g masła ? 5 żółtek ? 2 łyżki cukru ? 1 łyżeczka proszku do pieczenia Rabarbar ? 5 łodyg rabarbaru ? 1 budyń waniliowy ? 4 łyżki wiórek kokosowych Beza ? 5 białek ? 1 szklanka cukru ? 2 budynie waniliowe ? cukier puder do posypania Wykonanie: Ciasto kruche ? Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać cukier i proszek do pieczenia. ? Na tarce
To co kochamPrzepis na pyszne, mięciutkie i pachnące bułeczki drożdżowe z rabarbarem, truskawkami i kruszonką. W sezonie na rabarbar i truskawki to pozycja obowiązkowa. Składniki: Bułeczki: 500g mąki pszennej tortowej 300ml mleka 100g roztopionego masła 1 jajko + 1 do posmarowania bułeczek 10g drożdży suchych 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią Nadzienie: około 500g rabarbaru garść świeżych truskawek 3 łyżki(...)cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią Kruszonka: 50g masła 120g cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 80g mąki pszennej tortowej Przygotowanie: Rabarbar kroimy w małe kawałeczki, truskawki na połówki, lub ćwiartki jeśli są duże, mieszamy z cukrem. Odstawiamy na bok. Wszystkie składniki na kruszonkę wsypujemy do miski i wyrabiamy rozcierając palcami, do momentu otrzymania efektu piasku z grudkami
NiePieprz.pl