pyszne sosy - 1946 przepisów (strona:103/130)

BOILED CREME TREAT – SKYRIM – słodkie bułki z kardamonem i kremem waniliowym 262

Skyrim obfituje w elementy związane z jedzeniem, w karczmach czy salach jadalnych możemy znaleźć przeróżne smakołyki, nie wspominając o zawartości spiżarni domków, które zwiedzamy. Co więcej

Nerds Kitchen
Nieco inne pierogi 242

pierogi, ale występują także w innych kształtach. Natomiast farsz i ciasto raczej odbiegają od tego, co znamy. Wypełnienie pierożków mogą stanowić same warzywa lub z mięsem czy kiełbasą w sosie pomidorowym. Ciasto bywa francuskie, chlebowe, pierogowe, a także bardzo kruche i delikatne. Podawane są zazwyczaj z różnymi dipami śmietanowymi, jogurtowymi lub z salsą. Stanowią ciekawą odmianę i alternatywę dla polskich(...)smażymy na nim kiełbasę. Kiedy jest już równomiernie usmażona, z powrotem dokładamy warzywa, a także koncentrat pomidorowy. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i chili. Odstawiamy do ostygnięcia. Moja pyszna kiełbaska prosto z Hiszpanii :) Dip możemy przygotować od razu, gdy skończymy przyrządzać farsz. Wtedy smaki lepiej się przegryzą. Kapary, czosnek, dymkę i szczypiorek siekamy bardzo drobno. Dodajemy do śmietany

Ratunku obiad
Gulasz wieprzowy z dodatkiem suszonej moreli 201

pory używałam..Suszone morele można wykorzystać do ciast ..ale ja jedną paczkę tej moreli dodałam do gulaszu..i chyba pierwszy raz robiłam mięso z dodatkiem owoców...ale efekt był pyszny..dodatek przyprawy do gulaszu też podkreślił jego smak..Pomysł na takie danie podpatrzony gdzieś w necie.. 50 dkg mięsa wieprzowego cebula przyprawa do gulaszu opakowanie suszonych moreli(...)84mg Miedź 0,77mg Mangan 0,93mg Jod 2,7µg Przyprawa do gulaszu to aromatyczna mieszanka nie tylko do gulaszu ale również do wszelkiego rodzaju farszy mięsnych czy sosów. Może służyć również jako marynata do mięs. Skład: sól papryka słodka czosnek cukier majeranek kolendra cząber gorczyca pieprz pieprz ziołowy rozmaryn

Moje domowe kucharzenie
PYZY DROŻDŻOWE, PAMPUCHY, KLUSKI NA PARZE, NA MĄCE ORKISZOWEJ 247

Pyzy drożdżowe, pampuchy, kluski na parze wszystkie nazwy określają ten sam produkt- pyszne domowe pyzy. U mnie uwielbiają je wszyscy, a już w szczególności dzieci. Kiedyś przygotowywałam je dość często, wówczas nie było jeszcze takiego wyboru pyz w sklepach. Teraz wróciłam do ich samodzielnego przygotowywania nie z powodu ich braku w sklepie, te bywają w ogromnym wyborze. Po prostu coraz(...)sitko następne. Uwaga: kontrolujmy stan wody, jest jej bowiem niewiele a czas gotowania jest dość długi. Najlepiej co jakiś czas dolewać wrzącą wodę. Takie pyzy najlepiej smakują podane do sosu pieczeniowego np. z kaczki, gęsi lub innych smażonych mięs. Smacznego

Smaczne Zdrowe
2w1 czyli pizza pieróg 304

uwielbiamy pizzę. Obydwoje jesteśmy także wielkimi miłośnikami pierogów. Wczorajszy Dzień Dziecka świętowaliśmy więc z udziałem pysznej, domowej i pełnoziarnistej calzone :) Może to nic odkrywczego, ale ja robiłam ją w domu po raz pierwszy. Trochę martwiłam się o to, czy wyjdzie i jak będzie smakowała, ale okazało się, że zupełnie niepotrzebnie. Pizzowe pierogi wyszły dość ładne i zgrabne, a do tego(...)natłuszczamy, przekładamy do niej ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Czekamy aż co najmniej podwoi lub potroi swoją objętość. W tym czasie przygotowujemy składniki do nadzienia i sos. Natkę pietruszki siekamy drobno i łączymy z koncentratem oraz 3-4 łyżkami wody. Dodajemy pieprz, sól i cukier, mieszamy. Paprykę kroimy w kostkę, oliwki w plasterki. Jeśli ananasa mamy

Ratunku obiad
Naleśniki ze szpinakiem i ricottą pod beszamelem 256

wytrawnie. Takim wytrawnym klasykiem są naleśniki ze szpinakiem. Ja przyrządzam je z serkiem ricotta, ale dobrze będzie pasował też wyraźniejszy twaróg i słona feta. Zapieczone pod beszamelem stanowią pyszne i do tego syte, wegetariańskie danie. Ciekawym akcentem jest dodatek odrobiny chili, która nadaje wyrazistości (ale nie ostrości) mdłej riccocie. Dodanie jej poleciła mi Patyska – jak dwie blogerki zaczynają gadać(...)rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy do niego mąkę. Mieszamy. Gdy zacznie skwierczeć dolewamy po trochu mleka, nieustannie mieszając trzepaczką. Gdy dodamy już całe mleko, dodajemy liść laurowy i mieszamy sos trzepaczką, aż do zagotowania i zgęstnienia. Przyprawiamy beszamel sokiem z cytryny, gałką, solą, i pieprzem. Na koniec dodajemy ser. Gdyby powstały jakieś grudki, przecieramy sos przez sito. Odstawiamy do przestudzenia

Poezja smaku
Faza na białą fasolkę;) 164

drugiej wersji do prawie miękkiej i jeszcze gotującej się fasoli dorzuciłam kilka różyczek brokuła i chwilę jeszcze razem gotowałam, aż do pożądanej przeze mnie miękkości tegoż. Odlałam wodę, dodałam sos zrobiony z  łyżki oliwy i wyciśniętego ząbka czosnku, posypałam lubczykiem i kilkoma wiórkami żółtego sera. Zjadłam z wielkim smakiem:)  Przepis bierze udział w akcji: ***** "Trzeba być trochę podobnym(...)2012/02/15 07:25:16 Basia , cieszę się, że smakowało:) Ren-ya , zdecydowanie z tą intensywną zielenią brokuła fasolka się lepiej komponuje:) Ale jadam ostatnio dania niespecjalnie pociągające wizualnie a pyszne:) To jest chyba główny problem w kuchni: co gotować? Przyzwyczajenie do stałych pozycji, a jednocześnie znudzenie nimi. Moja koleżanka na pytanie czy sięga po nowe dania powiedziała, że rzadko

Zdrowa Kuchnia Sowy
MUSZELKI TESCIOWEJ 160

mojej teściowej .. skąd pochodzi to danie!   Trzymajcie sie mocno - bo to będzie ostra jazda ( czosnek+ostra papryczka) Zabieram ze sob ą CONCHIGLIE RIGATE MALMA ... i zrobimy co ś pysznego ---> Muszelki Tesciowej Muszelki sa malutkie i niezle zakręcone , kojarz ą mi si ę z pla żą, świętym spokojem i ...z uszami teściowej , która wszystko słyszy i wie najlepiej(...)przecie ż nie będę ,prawda? Odcedzamy makaron, lekko go oliwimy by si ę nam nie chcia ł posklejać. Ca łość mieszamy delikatnie z bardziej wodnist ą częścią sosu, wykladamy na talerz. Na Sycylii makaron to podstawa i meżczyznom podaje si ę go na szerokich, dużych talerzach lub salaterkach bo to jest danie główne , niejednokrotnie jedyne. W czasie upałów zazwyczaj

Z Kuchni Do Kuchni
Pieczonki 413

Gdy przyjechałam z Pawłem na studia do Krakowa, często ze współlokatorkami z akademika oraz znajomymi z uczelni dyskutowaliśmy o naszych lokalnych przysmakach. I gdy zaczynaliśmy opowiadać

W kuchni Katie
OFDS - ciąg dalszy / 10.08.12. Jedzenie i Grzegorz Łapanowski. 185

medal. Mnóstwo atrakcji, wspaniała atmosfera, rewelacyjne jedzenie. Czegóż chcieć więcej? Dziś, kontynuując cykl postów o OFDS, wracam do 10. Sierpnia, czyli do piątku. Po udanym wieczorze w Trattori Castellana, pysznym winie i rewelacyjnej hiszpańskiej atmosferze, czas skupić się na Polsce.  feta w oliwie i papryce . ser krowi w zalewie - oliwa z przyprawami i papryką.  muffinki z ulicy sezamkowej(...)cebulę z samym szefem.  burak gotowany z serem kozim. a oto nasz pijany "kolega", bezdomny, który nieźle rozrabiał pod sceną ;] był ubaw, oj był. smażony pstrąg. polędwiczka na sosie winno-śliwkowym Na dodatek w konkursie ziołowym wygrałyśmy kartonik ziół, w którym znajdowały się po dwie doniczki kolendry, melisy i bazylii purpurowej. Na końcu udało się nam dorwać szefa

W kuchni Karmel-itki
Tabbouleh ze szczawiem i wiosennymi ziołami i o ogrodzie moich marzeń 212

Empiku i robiłam wszystko, aby Mąż zrozumiał aluzje:) Książka zawiera porady jak uprawiać własne warzywa, owoce i zioła , a nawet hodować kury i pszczoły oraz oczywiście zbiór przepisów pomagających pysznie wykorzystać owoce naszej ciężkiej pracy. Od dawna marzy mi się uprawa własnego ogródka - z przeróżnymi warzywami, kącikiem ziołowym, pnąca się winoroślą i dużym stołem pod cieniem drzewa, przy którym będę(...)szczawiem i wiosennymi ziołami przepis z książki Kulinarny ogród Jeanne Kelley na 4 porcje czas przygotowania: 20 min. + czas moczenia bulguru (1 godz.) Składniki: 1 szklanka kaszy bulgur sos winegret: 2 łyżki octu z sherry lub białego, 4 łyżki oliwy, 1,5 łyżki miodu, sól, pieprz 1 koper włoski garść liści szczawiu (lub szpinaku, rukoli) 3 cebulki dymki kilka gałązek

Chilli Czosnek i Oliwa
KULINARNE WYZWANIA FAIRY - 20.08.2013, Warszawa. 205

Jerzym, swoimi asystentami, po czym podszedł się przywitać i porozmawiać chwilę. Zapytałam, czy coś im pomóc, nie znoszę siedzieć bezczynnie. Dostałam zadanie rozłożyć na stołach i półkach produkty, przyprawy, sosy, które ekipa przywlokła ze sobą do gotowania. Wtedy to, dopiero, dowiedziałam się z jakim Jerzym mam do czynienia. A to z samym Jerzym Sobieniakiem, którego można znaleźć w kuchni(...)mnie znaczyło to bardzo wiele. Zaszczyt. fot.: Fairy. Przepiórki trafiły do piekarnika, sałatka już czekała na stole, ryba dochodziła, zabajone się robiło... Powoli wielkie gotowanie dobiegało końca, uwieńczenia pyszną ucztą. Zaserwowaliśmy dania, chciałam pozostać na straży do samego finału, ale Grzegorz wygonił mnie do stołu "Co Ty, zimne będziesz jadła?". Skruszona, poszłam za poleceniem szefa i zasiadłam do uczty

W kuchni Karmel-itki
Sushi poradnik krok po kroku 207

swoje serce i umiejętności, które są nabywane długoletnim doświadczeniem. Dlatego też nasze sushi zapewne będzie w dużej mierze odbiegać od oryginału, co nie zmienia faktu, że może być równie pyszne. Warto zaznaczyć, że sushi serwowane w większości restauracji również nie jest wykonywane w sposób tradycyjny, często jest bardzo zamerykanizowane, by lepiej trafić do zachodnich podniebień.W artykule pokażę jak zrobić(...)Dodatkowo wykorzystuje się również majonez (najlepiej japoński), mascarpone (wykorzystywane w zachodnich przepisach na sushi) oraz oczywiście wasabi (japoński chrzan o zielonym kolorze). Gotowe kawałki sushi najczęściej macza się w sosie sojowym, a w międzyczasie przegryza się kawałki marynowanego imbiru celem oczyszczenia kubków smakowych.Wybrane dziś składniki:sprasowane płaty glonów noriłosoś wędzonykrewetki (bez pancerzy, oczyszczone i obgotowane)paluszki krabowemarynowana tykwaawokadozielony ogórekstrzępiasta sałata

Food Square
PSTRĄG Z BATATAMI I MARTINI , COQ AU VIN , KREME BRULLE , TARTA CYTRYNOWA …. czyli TYDZIEŃ RESTAURACJI Z GROUPON W AUBERGINE! 179

swojej szóstej edycji. Poprzednia miała miejsce w listopadzie tamtego roku i okazała się wielkim sukcesem , który został nagłośniony w mediach. Wtedy też miałam okazję w nim uczestniczyć i skosztować pysznych dań w Restauracji VIDOK oraz Restauracji MILANO w Pałacu Bonerowskim. Jego twarzą tym razem został Teo Vafidis, którego znamy z programu „Teoria smaku”. Akcja potrwa do 10.03, bierze w niej(...)duszonego w warzywach i czerwonym winie, razem z pieczonymi ziemniakami i sałatką. Delikatne mięso ( o łącznej wadze ok. 0,5 kg! ) fantastyczne odchodzące od kości … zatopione w wyrazistym sosie z czerwonego wina. Do tego całe grzyby, marchew, ćwiartki ziemniaków i świeża sałatka z pomidorkami koktajlowymi. Przepyszne danie, z ktorym niestety, ale nie poradziłam sobie w całości, mimo, że smakowało

Ostra na Słodko
Królik duszony w winie z warzywami i kluskami śląskimi 395

Zebrało mi się dzisiaj na kuchnię polską. Często niedocenianą i myloną z przygotowaniem schabowego z ziemniakami z wody. A ja dzisiaj zrobiłem pysznego królika duszonego w czerwonym winie z warzywami z dodatkiem klusek śląskich. Wyszedł rewelacyjnie, polecam wypróbować. Do przygotowania dania użyłem: tuszy królika (około 1,4 kg), 5 średnich marchewek, 2 średnich pietruszek, średniego selera, pora,  2 białych(...)nadmiaru wody. Kluski wyłożyłem na talerze, obok nich ułożyłem cząstki królika, a następnie na kluskach ułożyłem warzywa, z którymi dusił się królik, całość obficie podlewając powstałym z duszenia królika sosem. Danie udekorowałem kilkoma listkami tymianku

Wyprawy kulinarne