pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:849/1162)

Rogaliki serowe z marmoladą 146

Pyszne rogaliki serowe z wnętrzem wypełnionym słodką owocową marmoladą. Przepis znalazłam na stronie Ewy Wachowicz , troszkę zmieniłam kształt ciasteczek, ale nic poza tym. Wyszły przepyszne i szybciutko zniknęły z pudełka, więc nawet nie wiem jak długo są w stanie poleżeć zachowując swą świeżość :) Składniki na ok. 16 sztuk: 250 g mąki + mąka do podsypywania 250 g margaryny 250 g twarogu(...)schłodzoną margarynę i siekać dużym nożem, aż powstanie drobna kruszonka. Dodać rozdrobniony widelcem twaróg oraz wbić jajko, wymieszać ile się da nożem, a następnie wyrabiać rękoma podsypując mąką, bo ciasto będzie dość klejące.   Gdy ciasto zacznie odchodzić od rąk podzielić je na dwie równe części. Z jednej z nich rozwałkować okrąg o grubości 3-4 mm, ostrym nożem wyciąć

Simply Food
sernikowe lody z malinami 167

Jeżeli wierzyć meteorologom, dziś ostatnia w tym roku szansa na taki wieczór... Pogodny, ciepły i rozgwieżdżony! Jeżeli dodać do tego świeczki wesoło migające na stoliku, ciszę

6niebo
Ciasteczka orkiszowo-orzechowe ze wzorem (pełnoziarniste) 127

minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować gładkim wałkiem (podsypując mąką) na grubość około 5 mm, a następnie wałkiem grawerowanym (również delikatnie oprószonym mąką).  Następnie z tak przygotowanego ciasta - wykrawać (foremką lub np. szklanką) dowolne kształty (u mnie kółka o średnicy 6 cm). Ciasteczka ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 12 minut(...)drewna bukowego, a laserowy grawer idealnie odciska wzór nie tylko na ciastkach, ale również na glinie i masie cukrowej. Myślę, że cudownie jest komuś podarować, albo i samemu dostać pyszne ciasteczka - ozdobione autorskim napisem

Di gotuje
Pyszne ciasteczka fistaszkowo-owsiane 165

Szybkie i mega pyszne ciasteczka. Dzieciaki były zachwycone, chrupały aż miło.  Składniki: 200 g masła  3/4 szkl cukru brązowego 1 duże jajko zapach waniliowy/nasiona z laski wanilii 1 szkl mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej  szczypta soli 2 i 1/2 szkl płatków owsianych (np płatki owsiane pełnoziarniste Cenos) 4 łyżki masła orzechowego(...)orzechowe i wanilię. Następnie mąkę z proszkiem i sodą, sól, płatki owsiane. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec wsypujemy lekko posiekane orzechy i dokładnie mieszamy.  Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je w dość sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie rozpłaszczamy je. Pieczemy w temp 180 stopni

Malinowe Pocałunki
Kruche Babeczki z Masą Orzechową 203

Witam serdecznie Upiekłam pyszne kruche babeczki z masą orzechową więc podzielę się przepisem aby każdy mógł upiec te pyszności :). Jeżeli ktoś lubi orzechy włoskie to powinny mu te babeczki posmakować. Będziemy potrzebować: 200 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 100 g masła dobrze schłodzonego (może być margaryna) 50 g cukru pudru 1 łyżka śmietany(...)czekoladową: 45 g cukru pudru 60 g masła 2 łyżki kakao ciemnego 2 łyżki mleka Link do filmu z przygotowania: Kruche babeczki z masą orzechową Przygotowanie: Najpierw przygotuję kruche ciasto na babeczki, ciasto można przygotować ręcznie pocierając składniki dłońmi a następnie zagnieść lub posiekać nożem a następnie zagnieść albo można użyć do przygotowania ciasta miksera. Na blat wysypuję mąkę dodaję

Uwaga Babcia Gotuje
Bułki do hot dogów 164

dogów wiedziałam że nie odpuszczę. Dobrze, że teraz można publikować do poniedziałku bo w weekend by mi nie pasowało. Co do bułek to powiem wam, że są pyszne i na prawdę warto się poświęcić by je upiec. Wtedy mamy pewność, że są bez konserwantów, polepszaczy i innych niepotrzebnych składników.  Składniki: 1,5 szkl mleka 55 g masła(...)zaczyn. Do misy miksera przesiać mąkę dodać sól, resztę cukru, jajko, wyrośnięty zaczyn i zacząć miksować na wolnych obrotach. Resztę mleka z masłem podgrzać, letnie wlewać wolnym strumieniem do ciasta i zmiksować na gładkie i jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć na stolnicę, kilka razy zagnieść i podzielić na 10 części. Uformować bułki, ułożyć na blasze

Ala piecze i gotuje
CHLEB WIELOZIARNISTY 122

Domowy chleb wieloziarnisty jest bardzo prosty w wykonaniu. Robi się go naprawdę szybko. Czas wyrośnięcia to około 40 minut. Ziarna które dodamy zależą od naszych smaków. Pyszny, mięciutki z chrupiącą skórką i dużą ilością ziaren. Pycha! Polecam! Składniki: 1 kg mąki krupczatki lub pełnoziarnistej do wypieku chleba 1 litr wody 5 dag świeżych drożdży 1,5 łyżki soli(...)kolejno: płatki jęczmienne, siemię lniane złociste,  otręby owsiane,  sezam,  ziarna słonecznika i dyni.   Wszystkie składniki wymieszałam.  Zalałam je ciepłą wodą i wyrobiłam w robocie. Ciasto powinno mieć luźną konsystencję. Przykryłam je ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na 20 minut. Ponownie przemieszałam drewnianą łyżką i przełożyłam ciasto do  dwóch natłuszczonych foremek

potrawyregionalne
Chleb wieloziarnisty I 112

Jeśli jeszcze nie próbowaliście domowego pieczywa żałujcie - ten chleb jest naprawdę pyszny i prosty do zrobienia a jednocześnie bije na głowę jakikolwiek kupiony w piekarni:) Polecam i życzę smacznego. Przepis znaleziony nablogu Twoje&Moje. Składniki (na keksówkę o wymiarach 39 x 11 x 7,5 ) : 20g drożdży świeżych 450 ml ciepłej wody 450g mąki pszennej(...)łyżka cukru 1 jajko Wykonanie : Drożdże rozczynić w wodzie. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Zrobić dołek, wlać rozczyn. Odstawić na 15 minut, po tym czasie dokładnie wymieszać. Ciasto będzie dość luźne, ale takie właśnie ma być. Odstawić na kolejne 15 minut w ciepłe miejsce. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Ciasta nie powinno być więcej niż 2/3 wysokości foremki

cucinare
Babeczki z porzeczkami i orzechową kruszonką 196

Witajcie Moi Mili, dziś mam dla Was przepis na babeczki szybkie, proste i do tego jak zwykle pyszne. Można do nich dodać dowolne owoce sezonowe, ja jak już mówiłam wykorzystuje to co akurat jest dostępne w ogródku, dlatego tym razem padło na porzeczki.   Składniki na 12 babeczek: 2 jajka 2/3 szkl. cukru 1/2 szkl. mleka 1/4 szkl. jogurtu(...)białe, czerwone i czarne) Mieszamy ze sobą wszystkie "mokre składniki" następnie dosypujemy suche i jeszcze raz starannie mieszamy, a następnie przekładamy do foremek napełniając je do ok 2/3. Na ciasto wysypujemy umyte porzeczki. Kruszonka: 2 łyżki cukru biszkoptowego Eko Maja 2 łyżki mąki 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka masła Składniki kruszonki łączymy starannie ze sobą, a następnie posypujemy

Cynamonowe szczęście
Kopytka, które rozpływają się w ustach. 197

poprosić. Na szczęście metodą prób i błędów udało mi się babci dorównać, a przynajmniej tak mi się wydaje. Tak więc myślę sobie, że jeśli ktoś się zastanawia jak zrobić pyszne kopytka, to mam sprawdzony przepis, a oto on. Składniki na kopytka, które rozpływają się w ustach 1 kg ziemniaków (najlepsze są ugotowane dzień wcześniej, ważne jest również(...)wbijamy jajko. Wyrabiamy masę nadal posługując się nożem (to ważne, by ciepło rąk nie rozluźniło nam masy, bo trzeba będzie dosypać mąki, co sprawi, że kluski będą twarde), gdy ciasto jest już zwarte odkładamy nóż i wyrabiamy dłońmi, formując kulę. Podsypujemy mąką pszenną i kroimy masę w plastry, każdy plaster rolujemy w wałek, następnie go spłaszczamy i za pomocą noża

Rozpustne gotowanie
Muffiny z brzoskwiniami. 158

Pyszne, mięciutkie, letnie muffiny nadziane soczystymi brzoskwiniami, idealne na deser lub słodką przekąskę. Polecam!!! Składniki na muffiny z brzoskwiniami na 12-14 sztuk 2 brzoskwinie SUSZE SKŁADNIKI: 200 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 1 łyżka  cukru waniliowego skórka z 0,5 cytryny MOKRE SKŁADNIKI: 1 jajko 200 ml jogurtu naturalnego 100 ml oleju(...)jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej misce mieszamy składniki mokre. Łączymy mokre składniki z suchymi, mieszamy niezbyt dokładnie, dodajemy brzoskwinie i jeszcze raz mieszamy. Foremki do muffin napełniamy ciastem do 3/4 wysokości, umieszczamy formy w piekarniku i pieczemy 15-20 minut. Gotowe

Rozpustne gotowanie
2. Sernik jogurtowo-twarogowy II 154

W końcu weekend! Nie ma to jak 4 dni szkoły i 3 dni wolnego tydzień w tydzień. Niedługo sesja, więc nawał nauki przede mną, ale co

Be Fit Be Strong
Tort prezydenta 136

znikł :) Na szczęście to ja jeszcze decyduję co mam upiec, gdyż wpadł mi w oko przepis na tort prezydenta. Nie mam pojęcia skąd taka nazwa, ale tort wyszedł naprawdę pyszny :) Najlepiej smakował po 48 godzinach leżakowania w lodówce :) Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa(...)przemian cukier i po jednym żółtku. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i delikatnie dodaję do masy jajecznej. Spód tortownicy o śr 26 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 180'C na 40-45 min. Upieczone wyjmuję i odstawiam by całkowicie wystygło. Zimny biszkopt wyjmuję z blaszki i kroję na trzy części

Ciasteczkowy Potwór
Chleb orkiszowy na drożdżach – ubijany 165

mąka niestety nie przyjechała… Ponieważ mam spory zapas mąki orkiszowej razowej to postanowiłam połączyć ją w tym przepisie z mąką chlebową pszenną. Ubijany chleb orkiszowy na drożdżach wyszedł pyszny i nie miałam, żadnych problemów z jego wyrastaniem. Jak tylko uda mi się kupić gdzieś jasną mąkę orkiszową to na pewno powtórzę ten przepis. Chleb orkiszowy na drożdżach – ubijany(...)świeżych drożdży Sól 20 g ok 800 g wody   Wykonanie Wieczorem: 1. Wymieszać oba rodzaje mąki w misce, dodać i rozetrzeć drożdże, dodać sól i wodę. 2. Ubijać ciasto na wysokich obrotach miksera, (końcówka taka jak do ubijania białek, lub ewentualnie hak) do momentu, aż ciasto nie będzie przyklejało się do boków miski. Zeskrobać miękkie ciasto z trzepaczki, miskę

UgotujmyTo.pl
Chlebki naan Blue 155

czosnek. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby można dodać maślanki. U mnie na 600g mąki wystarczyło 300ml maślanki. Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką na 2 godziny. Następnie ciasto dzielimy na 8 części i każdą wałkujemy nadając kształt łezki. Na ruszcie wyjętym z piekarnika kładziemy papier do pieczenia. Chlebki od spodu smarujemy wodą, układamy na papierze. Wierzch smarujemy rozpuszczonym(...)Blue wyszły przepyszne. Mięciutkie, puszyste, bardzo dobrze wyrośnięte, porowate i baaardzo aromatyczne. Piekłam je specjalnie do… chili con carne. Ale o tej potrawie, w jutrzejszym wpisie. Chlebki są tak pyszne, że można jeść je same, ale… i nie tylko. Dziękuję Blue. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Chlebki naan Blue appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania