Dzisiaj zapraszam Was na pyszny mięciutki chlebek z soczystym nadzieniem. Chleb jest pszenny, składa się z posklejanych ze sobą części, więc równie dobrze można go upiec w innej formie np. tortownicy i nazwać go buchtami w wydaniu wytrawnym, lecz w formie podłużnego bochenka jest o wiele bardziej zaskakujący. Można go nadziać wszystkim na co akurat mamy ochotę, w mojej wersji(...)pokrojonej wędliny lub mięsa z pieczeni, można dodać więcej warzyw, np. paprykę, cukinię, szpinak, lub sera fety. Jak widzicie kombinacji jest dużo, więc jest czego próbować ;) Dodam jeszcze, że ciasto jest wyjątkowo puszyste i mięciutkie i strasznie trudno poprzestać na jednym kawałku, dlatego proporcje podaję na dwie keksówki o długości 30 cm. Składniki na chleb nadziewany: 2 keksówki
Rozpustne gotowanieWitam Serdecznie Propozycja na kolejny pyszny domowy chlebek tym razem niemiecki zwany farmerskim , wykonanie jest bardzo proste i nie wymagające dużo czasu . Przepis na chleb pochodzi z książki J.Hamelman „Chleb” z małymi moimi modyfikacjami . Zachęcam do domowego wypieku chleba :) Będziemy potrzebować : Z podanych proporcji upieczemy chleb o wadze około 700 g 400 g mąki pszennej typ 650 60 g mąki(...)mąka do podsypania folia spożywcza foremka jakiej użyłam : 26 cm x 12 cm x 7 cm Link do filmu z przygotowania: chleba domowego farmerskiego https://www.youtube.com/watch?v=ZzRxAMZAeHY Przygotowanie : Ciasto na chleb tym razem przygotuję ręcznie ale jeżeli chcemy to można użyć robota . W jednym jak i drugim przypadku kolejność przygotowania ciasta na chleb jest taka sama. Do miski wsypuję
Uwaga Babcia Piecze ChlebPyszne i rozpływające się w ustach ciasteczka z dodatkiem budyniu <3 Przepis znalazłam na blogu Zjem To . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 16-20 ciasteczek: 110 g mąki pszennej 1 op. budyniu waniliowego (40g) 50 g cukru pudru 125 g miękkiego masła CZAS PRZYGOTOWANIA: 75 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W misie miksera umieszczamy masło i cukier puder. Miksujemy(...)minut, aż składniki dokładnie się połączą. Przykrywamy kawałkiem folii i wstawiamy do schłodzenia do lodówki na godzinę. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Blat posypujemy obficie mąką, wykładamy ciasto i wałkujemy na grubość około 3-4mm. Przy pomocy foremki lub szklanki wycinamy ciasteczka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
My Culinary Artcoś słodkiego" to według mnie te babeczki będą idealne, gdyż ich wykonanie jest bardzo proste (mistrzostwo w ich wykonywaniu osiągnęła moja còrka Patrycja ), same babeczki są bardzo pyszne a za sprawą banana - mega wilgotne. Z proporcji składników, które podaję mi wychodzi około 18 muffinek. Myślę, że ta ilość spokojnie zadowoli nawet największego łasucha:) Potrzebna będzie silikonowa bądź jakaś inna(...)łyżeczki soli 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej Piekarnik z włączonym termoobiegiem rozgrzać do temp 170 st.C. Bardzo ważne aby to zrobić przed przygotowaniem ciasta, bo nie lubi leżakowania:) Mokre składniki łączymy w jednym naczyniu a suche w drugim. Następnie wlewamy mokre do suchych i króciutko mieszamy, tylko tyle żeby składniki lekko się zmieszały. Jeśli będziemy
Maślane ciasteczkonich zwierzaczki. Bo jedna muffinka do złudzenia przypominała fokę, inna małego żółwia... Pomysł był trafiony, a wnuczka przeszczęśliwa, kiedy dziadek zawiózł jej babkowe zwierzaczki :) Ponieważ w smaku są pyszne (bo kształt raczej nie do odtworzenia) zachęcam do wypróbowania przepisu. Składniki : ( na 15 szt) 280 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 115 g cukru 2 jajka(...)mieszamy łyżką (tylko do połączenia się składników). Następnie masę dzielimy na 2 części, do jednaj dodajemy kakao, mieszamy. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy na zmianę ciasto ciemne i jasne do 2/3 wysokości papilotek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185st i pieczemy 20 minut
Walijskie PichceniePyszne, domowe bułeczki z obłędnie chrupiącą skórką. Dodatek sera żółtego i cebuli nadaje im wyrazistego smaku. Składniki (mi wyszło 12 bułeczek): 50 g drożdży łyżeczka cukru 2 cebule 1/4 kostki masła 1,5 szklanki wody płaska łyżeczka soli 2 szklanki mąki żytniej typ 720 2 szklanki mąki tortowej 200 g sera żółtego Przygotowanie Cebule drobno siekamy i podsmażamy na złoty(...)odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mąki mieszamy ze sobą w misce, dodajemy rozczyn, sól, cebulę z masłem (trochę przestudzoną) i resztę wody. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Następnie nakrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok godzinę. Powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto podsypujemy mąką i krótko wyrabiamy. Formujemy z niego równej wielkości kule
e-PrzepisyKulinarneChoć tłusty czwartek już za nami, nic nie szkodzi zrobić pyszne puszyste pączki-muffiny pieczone nie smażone dzięki temu dużo lżejsze i mają mniej kalorii, z kubkiem kakao umilą niejedno popołudnie.... Składniki 1/2 kg mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 25 g drożdży świeżych 16 g cukru waniliowego 1,5 szklanki mleka 100 g masła 3 żółtka szczypta soli(...)mąki i zostawić zaczyn do podrośnięcia. Masło rozpuścić w mikrofali przestudzić. Mąkę wymieszać z solą i cukrem oraz cukrem waniliowym, dodać żółtka i wyrośnięty zaczyn wyrobić ręką gładkie ciasto, wlać masło i ponownie wyrobić. Przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie podzielić na porcje nakładać w środek nadzienie brzegi zlepić i uformować w kule. Włożyć
Wanilia i Kardamonbardzo dawno tego nie robiłam! znalazłam przepis na chłodnik, który jest właśnie w trakcie robienia oraz pizzerki, które zjadłam na śniadanie, przepis znalazłam TUTAJ . Jak dla mnie były pyszne! Dodatki możemy dobrać według własnego gustu. Składniki (5 pizzerek): 3 łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec 1 czubata łyżka skrobi kukurydzianej dostępnej w sklepie Centrum Sylwetki ½ łyżeczki proszku do pieczenia(...)powstałą masę odstawiamy na jakieś 5 minut, żeby otręby spęczniały (w tym czasie przygotowujemy dodatki na pizzę) białka jaj ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do pozostałej masy ciasto rozsmarowujemy na blasze pokrytej papierem do pieczenia (ja użyłam silikonowej) w kształcie okręgów na wierzch wykładamy dodatki (ja niektóre pizzerki polałam dodatkowo przyprawionym koncentratem) pieczemy w temp. 170 stopni przez około
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćZapraszam na pyszne, wilgotne babeczki. W środku mają ukryte jagody, taka mała niespodzianka podczas jedzenia. Podane z chmurką bitej śmietany i polane sosem jagodowym. Pyszne. Składniki: 160 g mąki pszennej, szczypta soli, 100 g cukru, 1/4 łyżeczki sody, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, opakowanie cukru waniliowego, 160 g gęstego jogurtu naturalnego, 1 jajko, 3 łyżki oleju rzepakowego, 20 g śmietanki(...)wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki, dodać do tego wszystkie mokre i dokładnie wymieszać. Mufinki piekłam w foremkach silikonowych z Ikei - wysmarowałam je olejem, następnie nałożyłam dwie płaskie łyżki ciasta, łyżeczkę jagód, przykrywając je resztą ciasta. Z podanych składników wyszło mi 6 babeczek. Piec w temp. 170 stopni przez 25-30 minut. Podałam z bitą śmietaną i pozostałym
Plate of Joyposzła babka z dodatkiem skórki pomarańczowej i kakao. Zrobiłam też tort dacquoise oraz mini pavlove. Jeśli macie nadmiar białek to polecam je wykorzystać na upieczenie tej babki, bo jest pyszna. Składniki: 200 ml białek 150 g cukru 120 g masła 150 ml mleka 200 g mąki pszennej Młyn Kopytowa 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ale-raj 3 łyżki soku(...)przemian mleko, rozpuszczone letnie masło oraz dodawać po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pod koniec miksowania dodać skórkę pomarańczową i sok. Formę silikonową wysmarować masłem. Połowę ciasta wylać do formy i równomiernie rozprowadzić. Do reszty ciasta przesiać łyżkę kakao, wymieszać i wylać do formy na jasne ciasto. Piec w 170 stopniach z termoobiegiem około 30 minut do suchego
Ala piecze i gotujeciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, mieszając z solą. Zrobić wgłębienie i wlewać wyrośnięte drożdże, oliwę z oliwek oraz resztę ciepłej wody. Pożądanie wyrabiać ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 0,5- 1h do wyrośnięcia. W tym czasie można przygotować pozostałe składniki pizzy. Pokroić szynkę, warzywa... zredukować pomidory z puszki, przyprawić czosnkiem(...)termoobiegu). Piec w wysokiej temperaturze przez 8-10 minut. Przyozdobić rukolą, podawać tylko z oliwą z oliwek- własną smakową( my mammy pikantną czosnkową i ziołową) :) Wyszła cieniutka, chrupiąca pyszna Pizza Italiana :P Vi auguro buon appetito
MarciochaKucharzymoim serniku. Mam już kwaśne mleko, mam słodkie, tylko brak kwaśnej śmietany w lodówce. Wysłałam , więc córkę do sklepu i tak to znów zagościła pyszna, kremowa melba , czyli serniczek na zimno Składniki: 1 litr słodkiego mleka 1 litr kwaśnego mleka 1/2 litra kwaśnej śmietany 4 jajka 3/4 kostki masła- ja dałam całą(...)cukru, następnie dodać twarożek. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej herbatnikami (ja upiekłam biszkopt w zwykłej blasze, prostokątnej) Galaretkę przygotować według przepisu podanego na opakowaniu, schłodzić i wylać na wierzch ciasta. Całość wstawić do lodówki na minimum dwie godziny
Ciasteczkowy PotwórPyszne i puszyste placuszki z ricotty. Idealne na śniadanko lub kolację. Można podać je z jogurtem, śmietaną, dżemem, cukrem pudrem, co kto lubi. Ja swoje podałam ze serkiem homogenizowanym i mrożonymi malinkami. składniki: 500 g ricotty 1 szklanka mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 3 jajka 1/2 szklanki mleka 2 garście posiekanej żurawiny 3 łyżki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku(...)zmiksować. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, cukier waniliowy oraz olej. Wszystko dokładnie zmiksować, na końcu dodać żurawinę. Rozgrzać patelnię z odrobinką oleju. Nakładać po łyżce ciasta i lekko rozpłaszczyć formując cienkiego placuszka. Smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor
Monia miesza i gotujekulinarnymi z różnych gazet więc coraz częściej korzystam z tych przepisów. Dzisiejszy przepis na keks pochodzi z jednej z gazet. Piekę go po raz drugi bo jest tak pyszny, że znika w bardzo szybkim tempie :-) Przepis na dużą keksówkę: 2 szklanki maki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia’ Szczypta soli 250 g masła lub margaryny 1 szklanka cukru(...)dodać po jednym żółtku cały czas ucierając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą i dodać do utartej masy. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć delikatnie z ciastem. Pod koniec dodać bakalie z rumem. Gotowe ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić
Na słodko lub wytrawniedrastycznych rewolucji w życiu. Wystarczy zastanowić się jak tradycyjnie przygotowywane dania urozmaicić i zmodyfikować, tak by wykorzystać ich zdrowsze alternatywy :) Tradycyjną mąkę pszenną zastąpiłam mąką żytnią razową i przyrządziłam pyszne naleśniki, które w połączeniu z dużą ilością ulubionych owoców smakują wyśmienicie !! To świetna alternatywa na słodki obiad dla dbających o linie :) Składniki ( na około 10 naleśników) : - 1 jajko -2 szklanki(...)Dodajemy mleko, cukier waniliowy i mieszamy. Następnie dosypujemy mąkę (około 1,5 szklanki) i płatki owsiane i mieszamy, tak aby uzyskać jednolitą masę. Mąkę sypiemy ostrożnie, tak by ciasto naleśnikowe nie było zbyt gęste ponieważ naleśniki będą pękać. 3. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie serowe. Twaróg przekładamy do miseczki, dosypujemy 3 łyżeczki wiórek kokosowych i 1 łyżeczkę cukru waniliowego (lub stewii
Zdrowo kolorowo lifestylowo