pełnego przemiału, która dzięki temu jest wzbogacona o witaminy, minerały i błonnik. Jest odrobinę cięższa dlatego proporcja została pomniejszona o pół szklanki. Miałam obawy czy będzie tak pyszny jak zawsze, okazało się że nie potrzebnie. Jest doskonały. Składniki: 1,5 szklanki mąki z przemiału 5 jajek 200 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Waszych ulubionych plus 10 dag orzechów włoskich Sposób przyrządzenia: Rodzynki i orzechy sparzyć,pokroić z pozostałymi bakaliami. Oprószyć mąką na sitku ( dzięki temu nie opadną na dnie ciasta). Masło, cukier i żółtka utrzeć na gładką masę. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Białka ubić na pianę. Delikatnie wszystko wymieszać, dodać bakalie.Ciasto będzie gęste. Przełożyć
pieprzny smaczekkulinarne. Nic prostszego już nie można wymyśleć. Chlebek jest bardzo pyszny. Do miski wsypać mąkę, siemię lniane, otręby, nasiona słonecznika i dyni, cukier, sól. Drożdże wymieszać w szklance ciepłej wody i wlać do suchych składników, dolać jeszcze 1 szklankę ciepłej wody. Wymieszać wszystko drewnianą łyżką, nie wyrabiać nie ugniatać ciasta. Blaszkę o wymiarach 30 cm x 12 cm wysmarować olejem
Kuchnia Pokoleńumówmy się, knedle są wyświechtane do bólu. Jak brazylijskie seriale, pyszne kiedy jesteś dzieckiem i pryszczatą nastolatką, ale nudzą się za którymś razem. Nie jestem miłośniczką wszelkiego rodzaju kluch. Kocham tylko mocno pieprzne pierogi ruskie. Nie wpadam w ekstazę, jak słyszę słowo „knedle”, denerwuje mnie ten moment, kiedy przekrawasz ciasto i wypada cała, gorąca śliwka i parzy cię w usta
ladykitchenspodzie? A czy może być pełen sezonowych owoców? Na wszystkie pytania odpowiedź brzmi: TAK. Zapraszam na sernik na bazie śmietany kremówki i jogurtu naturalnego, z dodatkiem sezonowych owoców, na pysznym kruchutkim, kakaowym spodzie. Składniki na blaszkę 35 na 25: Spód: 1 szklanka mąki pszennej razowej 1 szklanka mąki żytniej razowej 1/4 szklanki kakao lub karobu 200 g zimnego masła(...)połączą się w jedną całość/kulę. Można również wyrabiać ręcznie, wówczas najpierw należy posiekać mąkę z masłem, na drobną kruszonkę, dodać jajko, cukier i szybko wyrobić dłońmi aż ciasto uformuje się w zwartą kulę. Ciasto spłaszczyć, zawinąć w folię, wstawić do lodówki na godzinę lub do zamrażarki na pół godziny. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto
moj przepis napotrzebowałam tej tarty :) Feta spokojnie może go tutaj zastąpić - będzie pysznie! Oprócz całej swojej wspaniałości smakowej, botwina zawiera mnóstwo soli mineralnych i błonnika. Czy jest coś, co jeszcze powstrzymuje Was przed jej wypróbowaniem? Siekajcie buraczane liście, czas ucieka! :D Tymiankowa tarta z botwiną, karmelizowaną cebulą i serem bałkańskim Potrzebujesz: Ciasto: 120g zimnej margaryny 220g mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki
Kuchnia w Słońcu Skąpanaswój prym. Sernik na zimno, to idealne rozwiązanie na ciasto w lato, nie trzeba uruchamiać piekarnika i dodatkowo grzać mieszkania. Robi się go na prawdę szybko i jest łatwy w wykonaniu. Sernik jest dwukolorowy jedna masa jest z czarnymi porzeczkami, dość nie spotykane połączenie w serniku, a takie pyszne, takie idealne! Wierzch sernika zwieńczony został bitą śmietaną i borówkami
SMYKWKUCHNIobiad lub kolację. Najlepiej smakują podane z słodką śmietanką. Pyszne! Pierogi z jagodami Składniki: 2 szklanki mąki, jajko, woda, 1/2 l jagód, 4 łyżki cukru, łyżeczka cukru waniliowego. Wykonanie: Jagody myjemy, osuszamy na cedzaku. Jagody mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Z mąki, jajka, oleju i wody wyrabiamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy koła, na które nakładamy
paapilotkaatylko użyjemy Nutelli i odrobiny wyobraźni. Na ową kromkę posmarowaną pysznym kremem z orzechów laskowych i kakao możemy położyć różnego rodzaju owoce – banany, truskawki, borówki i wiele innych. Przygotowanie takiego kolorowego posiłku nie zajmie więcej niż kilka minut! Nutella doskonale komponuje się zarówno z naleśnikami, jak i goframi. Przygotowanie ciasta na kilka gofrów/naleśników nie zajmuje wiele czasu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!truskawek! Aż proszą się o wykorzystanie ich w deserach i ciastach. Marzył mi się sernik.... biały, kremowy, z dodatkiem świeżych truskawek, na chrupiącym spodzie... Tak właśnie powstał ten deser. Spód możecie wykonać z dowolnych płatków, u mnie były to owsiane. Jako słodzika użyłam syropy karmelowego Walden Farms, który dodatkowo pysznie smakuje. Do masy serowej dodałam prawie całą szklankę truskawek! Deser
Chocolate Muffin BlogW tym roku nareszcie upiekłam mazurek na którego przepis zapisałam sobie dwa lata temu. Po co tak długo zwlekałam? nie wiem bo mazurek jest pyszny, w
Moje Małe CzarowaniePyszne rurki w kolejnej wersji z delikatną pastą szynkową, której jesteśmy fanami. Rurki wyszły świetnie i praktycznie od razu zostały zjedzone. Nie było na co czekać. ;-) Ich przygotowanie jest banalne, wystarczą tylko odpowiednie foremki do rurek. Rurki: 1 arkusz ciasta francuskiego 1 jajko 3 łyżki sezamu Pasta: 250g wędzonej szynki 2 ogórki konserwowe 1 łyżeczka ostrej musztardy
Szefowa kuchniJako jedyna Walentynka w Naszym domu, muszę zadbać o moich mężczyzn: męża i synów. Na jutrzejsze święto przygotowałam mały, słodki akcencik: torcik owocowy. Pyszne, świeże owoce
Z Majeczką w kuchniZbliżają się święta... więc już najwyższy czas, żeby wypełnić dom aromatem przyprawy korzennej, cynamonu i skórki pomarańczowej. To przecież suma wszystkich zapachów, składa się na wyjątkową
Świat CiastaPyszne i słodziutkie maślane ciasteczka dla dzieci i dla Świętego Mikołaja ;) Jeśli dzieciaki zostawią je dla Mikołaja razem z kubkiem mleka - na pewno dostaną super prezenty :) Oczywiście można je przygotować na każdą okazję i w dowolnych kształtach. SKŁADNIKI Na ciasto: 1 kostka masła 2 szklanki mąki tortowej 2 jajka 1/2 szklanki cukru pudru opakowanie cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku
Moje Kuchenne Rewelacjebyć może i zakalec nam wyjdzie). Ciasta nie zagniatamy jak ciasta na makaron, pizzę czy chleb. Po upieczeniu, ostudzeniu i poraniu podpłomyków na małe kęsy, układamy na wierzch surówkę z buraka i gruszki. Na wierzch lądują kawałki pstrąga, które możemy skropić sokiem z cytryny i oliwą oraz udekorować zieleniną. Pyszne, orzeźwiające i chyba nawet w miarę dietetyczne danie. PS Jedna
Right Behind The Kitchen