pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:644/1162)

Czekoladowe Muffiny 219

Długi weekend się rozpoczął :)  No to mamy dużo czasu na popis w kuchni. Proponuję czekoladowe muffiny do kawy, przepis jest łatwy szybki w przyrządzeniu, a

Niezły Młynek
Gofry bez mleka 230

zrobiła prawie wszystko na "oko"..a gofry...były pyszne...chrupiące.. 450 g mąki 1/2 l mleka lub wody wody gazowanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 75 g cukru pudru 100 g margaryny 2 jaja Wszystkie składniki sypkie wymieszać, dodać tłuszcz i jaja, wymieszać, dolać mleko i zmiksować. Nalewać ciasto z umiarem, na całą formę. Piec około 5 minut

Moje domowe kucharzenie
Kakaowe clafoutis z czereśniami w wersji mini 162

małej wersji kakaowej jednak tak samo pysznej. składniki: 2 jajka 100 g margaryny lub masła 1,5 łyżki kakao 75 g cukru 160 g mąki 150 ml mleka ok 250 czereśni Małe foremki do mini tart dobrze natłuścić i posypać tartą bułką. W foremkach ułożyć wydrylowane czereśnie. Przygotować ciasto. Margarynę rozpuścić i przestudzić. Jajka ubić mikserem. Cały czas ubijać

Monia miesza i gotuje
PIZZA NA MĄCE PSZENNEJ - NAJLEPSZA 177

rękoma na pożądaną grubość spód pizzy. Każdy blat ciasta smarujemy 2-3 łyżkami błyskawicznego sosu pomidorowego i posypujemy swoimi ulubionymi dodatkami. Można posypać suszonym lub świeżym oregano. Wkładamy do nagrzanego do 230*C piekarnika i pieczemy ok.12-15 minut. Ja piekę od razu na 3 poziomach na termoobiegu. Do pizzy polecam pyszny sos czosnkowy. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Bułki na burgery i domowe burgery 203

domowe bułki na burgery. Bułeczki wyszły naprawdę pyszne! Delikatne, puszyste, idealnie wypieczone. W połączeniu z mięsem i warzywami są przepyszne! Polecam je na piknik:) Zaczyn: 340g mąki pszennej chlebowej,  10 g świeżych drożdży,  340g letniego mleka.  Do mleka wkruszyć drożdże. Dodać przesianą mąką, wymieszać i odstawić na 2 godziny. Ciasto właściwe:  215 g mąki pszennej chlebowej

Z miłości do słodkości
Chleb orkiszowy z orzechami włoskimi, na zakwasie 229

mąki orkiszowej i pszennej, z dodatkiem orzechów włoskich - pyszny i zdrowy. Ten chleb powinien się nazywać Brzydal bo wierzch zdecydowanie nie grzeszy urodą. Nie mam specjalnych koszyków do wyrastania i posiłkuję się innymi naczyniami wykładając je ściereczką. Musiałam posypać ścierkę zbyt małą ilością mąki bo przy przekładaniu okazało się, że ciasto przywarło a podczas odklejania porwało się nieco .... Jednak takie

Smaczna Pyza
Pierniczki świąteczne 170

przyprawy korzennej do piernika Przygotowanie: Mąkę przesiewamy przez sitko i mieszamy z sodą. Robimy na środku wgłębienie, wbijamy jajka, wlewamy miód, dodajemy przyprawę korzenną, cukier i masło. Dokładnie zagniatamy ciasto. Wyrabiamy aż będzie gładkie i jednolite w przekroju. Kroimy na mniejsze kawałki i każdy kolejno rozwałkowujemy na taką grubość, jaka nam odpowiada. Wycinamy ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem(...)pieczenia zależy od grubości pierniczków. Ja moje trzymam w piekarniku przez 7 minut. Im są grubsze, tym czas pieczenia się wydłuża. Pierniczki tego samego dnia będą dosyć twarde, ale pyszne. Po kilku dniach zmiękną. Można też zostawić je na 1-2 godziny na powietrzu, aby wchłonęły wilgoć. Wtedy staną się bardziej miękkie. Ozdabiamy i lukrujemy zgodnie z własnymi upodobaniami

Sagneska - gotowanie i lifestyle
CIASTO CZEKOLADOWA CHMURKA 207

przeszkadza, ciasto jest niebywale lekkie, to taki delikatny mus czekoladowy. Tak naprawdę to sama czekolada z dodatkiem jajek, bez dodatku jakiejkolwiek mąki, dzięki temu jest ono niebywale lekkie, to taka właśnie czekoladowa chmurka. Przepis na to ciacho znalazłam w książce Nigelli Lawson pt."Nigella gryzie". Polecam Wam z całego serca, jest po prostu nieziemsko pyszne... :-) Piekłam w ciemnej formie(...)wcześniej tortownicy (spód wyłożony papierem do pieczenia, boki przesmarowane) i zapiekamy, ok. 35-40 minut, w temp. 180*C, na programie góra-dół, bez termoobiegu lub do czasu, aż ciasto wyrośnie i popęka, a środek nie będzie już płynny.            już w piekarniku... Studzimy ciasto w formie lub na metalowej kratce, w miarę stygnięcia środek

Smaczne Zdrowe
Bananowe muffinki z szafranem 200

wody Tym razem pokusiłam się o przepis z wykorzystaniem bananów... jednego z moich ulubionych owoców :) I muszę przyznać, że i tym razem się na nich nie zawiodłam. Muffinki wyszły pyszne, mięciutkie i wilgotne - a użyty do nich dodatkowo szafran wzbogacił całą kompozycję zarówno estetycznie jak i smakowo. Połączyć ze sobą najpierw wszystkie składniki mokre (mleko, olej, jajka), a następnie wszystkie(...)sól i cukier) (fot.1) . Następnie do mieszanki z mokrymi składnikami stopniowo dosypywać składniki suche i dobrze wymieszać (fot.2) . Banany obrać i pokroić na drobne kawałeczki (fot.3) . Wrzucić je do ciasta. Dodać szafran i całość ponownie dobrze wymieszać. Przygotować foremki do muffinek i wlewać do nich ciasto do ¾ wysokości (fot.4) . Piec około 12-15 minut w temperaturze 200ºC. Wyjąć, przestudzić

Świat Ciasta
Kruche ciasteczka z czekoladą 233

podczas ich przygotowywania relaksuję się w kuchni, dla mnie pieczenie ciasteczek to forma odpoczynku od pracy zawodowej. Siedzę sobie w kuchni i wymyślam jak połączyć składniki, aby ciasteczka były pyszne i wyglądały zachęcająco. Bo wygląd kruchych ciasteczek też jest dla mnie ważny.To mój kolejny przepis na kruche ciasteczka. Tym razem kruche ciasteczka są z czekoladą i obsypane migdałami. Czekolada(...)miękkiej margaryny lub masła 1 jajko 1 łyżka cukru do podsypania borówki z imbirem i porto 100 g czekolady gorzkiej 4 łyżki mleka siekane migdały do dekoracji Wszystkie składniki ciasta zagniatamy hakiem robota, następnie zagniatamy ciasto rękami na macie silikonowej delikatnie podsypanej mąką i cukrem. Ciasto ma być zwarte i miękkie. Wałkujemy ciasto na grubość

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Owsiane ciasteczka z rodzynkami 143

ciasto. Nie wypada składać wizyty z pustymi rękoma, a jednocześnie nie chcę kupować niezdrowych słodyczy w sklepie. Co robię? Odpalam szybko piekarnik i zabieram się za owsiane ciasteczka z rodzynkami. Zrobienie tych maleńkich pyszności to kwestia 20 min (łącznie z pieczeniem), tak więc to idealne rozwiązanie podczas niespodziewanych wizyt. Wystarczy, że po upieczeniu zapakujesz ciasteczka w ładny papier - masz pyszny(...)słodkiej bananowej masy, dodaj też proszek, sodę, sól i wszystko dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładka masa. Na koniec dodaj pozostałe 2 szkl. płatków oraz rodzynki, wmieszaj je dokładnie w ciasto. Jeżeli całość wydaje Ci się zbyt gęsta, dolej przygotowaną ilość mleka roślinnego. Za pomocą łyżki uformuj na blasze maleńkie i zgrabne ciasteczka, wstaw do piekarnika i piecz

Roślinna - blog wegański
MUFFINKI NADZIANE BORÓWKAMI 192

drugiej. Następnie łączymy ze sobą obie zawartości misek. Tym razem pokusiłam się o wypróbowanie troszkę innego przepisu Margarytki na  muffinki z jagodami , zastępując jagody borówkami. Muffinki wyszły pyszne (mimo, że trochę przesadziłam z ilością dodanych borówek) i już myślę z czym tu upiec kolejne :))) Składniki: (na 18szt) 35 0 g mąki ½ szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)mleka dodatkowo: 300g borów ek cukier brązowy po posypania Wykonanie:  Wszystkie składniki wrzucić do misy miksera. Miksować chwilę do połączenia się składników. Następnie dorzucić umyte borówki. Wymieszać łyżką. Ciastem napełniać papilotki do 2/3 wysokości. Każdą muffinkę posypać odrobiną brązowego cukru. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st i piec ok 15-20 minut. (Moje piekły się ok 17 minut

Walijskie Pichcenie
Tortilla jak ją zrobić, prosty przepis 226

Tortilla jak ją zrobić, prosty przepis Tortilla jak ją zrobić ? Ten wpis wyjaśni Ci to dokładnie, a na dodatek okaże się, że tortilla jest

Kuchnia na wzgórzu
Sernik na zimno z borówkami 260

Aż żal przyznać, ale moja mama zawsze szła na łatwiznę jeśli chodzi o sernik na zimno. Kupowała gotowca w proszku, dodawała składniki sugerowane przez producenta i

W kuchni Katie
JOGURTOWA BABKA Z BORÓWKAMI 203

Ciasta na jogurcie (z jogurtem? - nie wiem, która forma bardziej jest tu poprawna) są od kilku lat bardzo "modne" :-)  No i wcale się nie dziwię, że zawładnęły naszymi sercami i ... podniebieniami. Są szybkie do zrobienia, nieskomplikowane, wilgotne i zawsze wychodzą :-) Możemy więc szaleć piekąc je z najróżniejszymi owocami, z kruszonką lub bez, w podłużnej formie lub okrągłej ... efekt jest(...)zawsze jeden: otrzymamy proste ale pyszne co nieco do kawy lub popołudniowej herbatki. U mnie dziś dla odmiany w formie babki, upieczonej w podłużnej foremce "keksowej" :-) Składniki: 250g  borówki amerykańskiej (równie dobrze mogą być jagody) 150g masła  3 jajka 120g cukru ½ łyżeczki cukru waniliowego 100g jogurtu naturalnego 270g mąki pszennej kilka kropli aromatu waniliowego 1 ½ łyżeczki proszku

Walijskie Pichcenie